Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2008 11:27 - За да управлява, СДС трябва да се "коалира" с Шеваршидзе
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1182 Коментари: 2 Гласове:
0



Докато НЕК тегли заеми уж за закупуването на ядрено гориво, в същото време залага касети именно с ядрено гориво, за получаването на нови заеми...
26 април 1994
Вестник "Власт"

Ако иска да управлява, СДС трябва да се „коалира” с Шеваршидзе*

 


Почти неуловим, въпреки огромният си ръст. Почти загадъчен, въпреки каскадите от обяснения, с които блокира протестите на синдикатите. Почти непредсказуем, въпреки издънките, с които познавачи свързват името му, господарят на КЕ (Комитета по енергетика) и до днес олицетворява властта в сянка.

Амбициозен? Без съмнение. Играч? Със сигурност. Професионалист? Това ще отсъди бъдещето.

Няколко месеца правителството на Филип Димитров  събира смелост, докато го острани от поста му. С идването си на власт Беров го възстанови.  Сянката му се простира върху 92 дружества от системата на енергетиката, от които с особено умиление говори за НЕК –АД, „Булгаргаз” и холдинг „Въглища”. В кулоарите на парламента, където периодично пикира до покоите на БСП, случаят с изнесената в Сърбия електроенергия все още предизвиква спорове. „За” и „против” Никита Шеваршидзе?

Апетитите му са огромни, а според осведомени – възможностите също. За едни презимето му неприятно ухае на социализъм. Други намекват за връзките му със западноевропейското енергийно лоби. Предложението за прехвърлянето на „Буларгаз” –АД и уранодобива към Комитета по енергетика Шеваршидзе тълкува като неизбежност. Не скрива и „загрижеността” си за подземните богатства на България. Засега спорът му с Комитета по геология завърши „реми”. А това означава съвместното разрабоване на проект, който да постави под контрол недрата на България. Въпросът е под чий контрол?

Енергетиката е основен фактор в инфлационните процеси в страната, решава в средата на ноември 1993 г. Комисията по енергетика и енергийни ресурси към парламента. Становището на депутатите е, че в предложенията на вицепремиера Карабашев и КЕ за решаване на финансовите пролеми на енергетиката „липсват разчети при какви цени на енергията и енергийните резурси през 1994 г. ще могат да се възстановят използваните и предвидени кредити  и задължения.” Нерешен е и въпросът за

влиянието на курса на долара върху цената на  енергията. Само два месеца по-късно в интервю за столичен седмичник Шеваршидзе заявява:”Ето, в момента сме пред необходимостта да спираме парното в големите градове, защото няма пари, няма субсидии...И утре като спрем тока, ние ще създадем трудности на държавата, които ще бъдат свързани с огромни загуби...”

Чe държавата е заложник на КЕ, в това няма никакво съмнение. Като изход от ситуацията в правителствените коридори витае идеята за прехвърлянето на около 5 милиарда лева в тежест на финансовите 1994-1995 година. Но съобразена с инфлацията сумата ще бъде много по-голяма. Справка само за банковите заеми, получени от дружествата на Шеваршидзе до ноември 1993 г. сочи цифрата – 636 млн. 833 хил. лева срещу заложени дълготрайни активи на стойност 840 млн. 667 хил. лева. С бюджетни пари или под формата на верига от нови заеми ще бъдат погасявани тези дългове, остава тайна. Или може би с публични разпродажби?

Сред най-глезените кредитополучатели е НЕК, както и някои топлофикационни и въгледобивни дружества. Мотивите за подобна щедрост звучат приемливо – парите са необходими за купуването на мазут, въглища и ядрено гориво. Интересно е обаче, че докато НЕК тегли заеми уж за закупуването на ядрено гориво, в същото време залага касети именно с ядрено гориво...за получаването на нови заеми!

Сред ощастливените са „Стройбанк” и „Пощенска банка”, а сумата звучи внушително. Заложено е имущество за 1 072 973 65 лв., от които общо ядрено гориво на стойност – 837193 615 лева и въглища на стойност 235 600 000 лв. Любопитна подробност е, че според премиера Беров банковите заеми на всички дружества на КЕ възлизат едва на половината от посочената сума. Кой кого лъже и защо ли?

Но както е добре известно на цялата българска общественост, НЕК е бедна компания, а слуховете за тлъсти заплати в системата на енергетиката са пресилени и преувеличени. „Обявиха, че разходите на НЕК са 2 млрд. лева – търпеливо обяснява по този повод Шеваршидзе. Но това са заплатите на 40 хиляди души...400-те  милиона лева разходи на управлението на КЕ не са отишли за командировки, а за гориво...”

Финансовата 1993 г. приключва за дружествата от системата на КЕ  с обща загуба от 3 млрд. 209 млн. лева. Според разчетите на г-н Шеваршидзе в края на т.г. тя ще нарасне на 9 млрд. 354 млн. лева. Но докато сумата на загубите е ясна, не така стоят нещата с печалбите, с резерва на дружествата и с допълнителния им капитал. Като човек на големите почини, председателят на Комитета по енергетика планира мащабна операция по спасяването на отрасъла. За целта подземният въгледобив трябва да бъде намален с 20 на сто, а производството на „Брикетна фабрика” – ООД – с 30 на сто. Без значение е, че подобни мерки ще превърнат въглищата в дефицитна стока и ще разстроят работата на рудниците от комплекса „Марица-Изток”.

„Вечно се говори защо не продаваме повече енергия от АЕЦ. Ами защото ще трябва да уволняваме повече миньори...” – разяснява стратегията си Шеваршидзе.

През миналата година числеността на заетите във въгледобива е намалена с 2 000 души. За продукцията на останалите КЕ се кани да потърси алтернативни пазари. Очевидно е, че българинът може да презимува всякак, а и докато се любува на размахания пръст на Шеваршидзе ще има време да осмисли отношението си към проекта „Белене”.

През ноември май ни очакват избори. Тъкмо случай да ни дръпнат шалтера.

* Според "Капитал" от 20-26 2002 г. Никита Шеваршидзе е подписал скандалния договор между "Булгаргаз" и структурите на "Мултигруп" - Кредитна банка и Дисконтова къща, за прехвърляне на вземанията на "Булгагаз" от "Химко" и "Кремиковци". Той е и създател на Националната газова компания, в която участват "Мултигруп" и фирми, свързани с Георги Агафонов. Тази компания беше лансирана като страна по газовите преговори с Москва. Работи със "Зевс-холдинг", свързан с Агафонов, инициатор е на учредяването на приватизационен фонд "Енергия инвест", който чрез масовата приватизация получава собственост в няколко дружества от сектора "Промишлена енергетика".

 




Гласувай:
0



1. flyco - отгоре винаги има само един
27.11.2008 23:23
Той обаче не е Шеваршидзе. През 94-та пак е бил само един, но пак не е бил споменатия. Този, който е най-отгоре остава в сянка. Ако пък е в светлината на прожекторите, то със сигурност не е там заради статуса си на последен във веригата.
цитирай
2. sylviastefanova - Той е това, което е.
28.11.2008 08:38
Той е това, което е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1141412
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС