Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2008 00:47 - Мухи, мравки или просто мишени
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2314 Коментари: 8 Гласове:
0



Бяхме мравки. Потеглили на върволици към светлото бъдеще, наречено комунизъм. Бяхме толкова много - че оцеляхме, барабар с товара си. Под  ботуша на тези, които решаваха накъде да вървим...
9 м
ай 1995

Вестник „Власт”

 

Мухи, мравки или просто мишени

 

Бяхме мравки. Потеглили на върволици към светлото бъдеще, наречено комунизъм. Бяхме толкова много -  че оцеляхме, барабар с товара си. Под ботуша на тези, които решаваха накъде да вървим. И защо.

После се разбръмчахме като мухи. Опиянени от миризмата на демокрация  - и гнилоч. Пленници на мухоловките на своите надежди. И илюзии. Зашеметявани под ударите на големите диригенти. Които прочистваха. Сортираха. И подреждаха пазара на своите ценности.

После станахме вредни. Защото носехме заразата на демокрацията. И свободната мисъл, която вече не беше нужна на никого. Която се равняваше на хепатит. И увреждаше. Правейки ни непригодни за бъдещето.

Затова започнаха да ни размазват. Да ни разгонват. Да ни разчистват. Затова ни превърнаха в мишени.

На безработицата.

На глада.

На безскрупулния шатаж.

На безогледните политически манипулации. С общочовешко звучене.

Затова ни превърнаха в месо. В което стрелят по погрешка. Затова ще ни спретнат и закони. Които ще кастрират и малкото достойнство, което ни е останало.

 



Тагове:   мравки,   мухи,   мишени,


Гласувай:
0



1. flyco - това е истина, но не е цялата истина
01.12.2008 14:24
Вярно е също, че ако бяхме достатъчно много, достатъчно уверени и достатъчно зрели това нямаше да се случи. Вярно е и това, че промените у нас бяха инспирирани отвън. Останалото е логично.
цитирай
2. sylviastefanova - Човек не се ражда научен как се сменя ...
01.12.2008 18:55
Човек не се ражда научен как се сменя тоталитарна система, или ако предпочиташ, как се прави антикомунистическа революция. Особено, когато целият ресурс - икономически, финансов, административен и медиен - се контролира от отсрещната страна с помощта на нейния жилав репресивен апарат. И още. Ние бяхме много. Наистина. И сред тези много познавам страшно самоотвержени хора, които платиха висока цена. Такава цена, например, плати семейството на журналиста Свилен Пътов. той беше историк и работеше в първия екип на в. "Демок рация". Събираше спомените на останалите живи страдалци от лагерите в Ловеч и Белене. "Случайно" го премаза тлрамвай заедно със съпругата му. Оставиха сирачета две невръстни деца.
С това спирам. Карай по-кротко и скромно с оценките. Ако ти е възможно.
цитирай
3. flyco - добре
01.12.2008 21:28
Възможно е. Извинявам се за казаното от мен в следващите два поста!
цитирай
4. анонимен - Така е,
02.12.2008 12:12
не би могло да се каже по-точно и ясно. въздействащо на всичко отгоре. За съжаление манипулацията продължава и до днес и ще се точи кой знае докога. От позицията на натрупания опит и на изминалите години все още ми е трудно да преценя дали случващото се е следствие на някакъв ген на злото, заложен в българския характер, или просто свръхтежко наследство от безумието комунизъм. Истината е,че няма по несолидарен народ от нашия - голяма част краде и тормози другата, която пък мълчи и търпи първата. Странно положение - действително сме мишени на злото. Да помислим как да се измъкнем, аз обаче не знам.

Благодаря ти за чудесния материал - фрагмент или как се нарича?

Поздрави, Мери
цитирай
5. sylviastefanova - Благодаря ти също, Мери. Точно в ...
02.12.2008 21:54
Благодаря ти също, Мери.
Точно в момента си мислех, дали "принудата" може да доведе до радикална промяна с положителен знак, в която и да било сфера на живота. Примерно, ако някой иска да те поведе с камшик към рая...това рай ли ще бъде или ад?Или, ако в обществен план се надява, че след поредната криза хората ще направят другия избор...Това не е ли също лутане по криви пътеки? Четох подобни теории в блогове на иначе интересни и с оригинално мислене хора...
Да разчиташ на лошото, за да постигнеш хубавото...Ако това е безценният български патент за успех, аз се бунтувам срещу него. Защото ще излезе, че са готови да ни опердашат от всички страни, само и само, за да ни вкарат хуманно - всеки в неговия си коловоз. :)))
цитирай
6. анонимен - Насилието никога няма успех с положителен знак
03.12.2008 14:43
Напълно съм съгласна с тебе - камшикът не води към рая. С принудата, наречена закон, обаче би могло нещо да мръдне, но при положение че се спазва от всички, което тук няма да стане в близко бъдеще. Единственото спасение според мен е мъдрото красиво слово на надарените с този талант и личният пример на почтените нормални хора - все по-редки екземпляри, преследвани жестоко у нас във всички сфери и нива. Преследвани от всички политически сили - и управляващи, и опозиция. Подчертавам - ВСИЧКИ.

Поздрави, Мери
цитирай
7. sylviastefanova - Хм, наистина е интересно това, к...
04.12.2008 21:20
Хм, наистина е интересно това, което казваш. Но нали разбираш, че когато една общност - примерно фирма, партия, сдружение или каквото там ти хрумне - започне да отсвирва кадърните, тя губи потенциала си, своето КПД (коефициент на полезно действие) и почва да деградира...Това не е разумно, да не кажа, че е доста глупаво. То се и наказва, защото в края на краищата животът е нещо истинско, не може всички да са ментета. Освен това, когато един талантлив човек успява около него и с него прогресират и много други хора, които също са свестни. Разбирам да се опитваш да отслабиш отсрещната страна, с която си в конкуренция, но себе си...
Излиза че у нас, нали сме страната на тримата глупаци, вождовете разстрелват в гръб точно тези, които се бият най-отпред - без значение дали с ум, харизма, всеотдайност или с някое друго качество. А после всички се заемаме с търсене на изгубеното време...:))) в очакване да ни оправят отвън...Ако може Годо.
Уф, това стана ужасно дълго, хайде да се видим т. дни?
цитирай
8. анонимен - Разбира, се, че е логично
05.12.2008 14:43
да бъдат задържани кадърните и почтени хора, независимо в коя област, тъй като те са творци и създатели. Истината обаче е друга - гонят ги и ги мразят по простата причина, че шефове и партийни лидери не се интересуват ни най-малко от качеството на продукта, който произвеждат. Знам, че звучи абсурдно, но е така. Това обяснява и защо в продължение на 20 години с уж позволена и афиширана пазарна икономика страната е в жалко положение. Твърдя, че у нас няма нормална пазарна икономика, нито икономисти, които наистина да отварят очите на бизнеса. Шепа хора дейстително се опитват да работят като в нормалните държави, но им се пречи от всички посоки, просто се мъчат. Проследявайки пътя на родния бизнес, стигаме до отговора на въпроса защо т.нар. десни губят и ще продължават да губят избори - просто НЕ СА ДЕСНИ.

Поздрави, Мери
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140416
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС