Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2008 23:30 - Има места на Балканите, които не са за деца и за поети
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
0



Колко деца трябва да загубим, докато извършим реформата? Пътят към демокрацията не е военно учение, за да се утешаваме с планирани загуби.
25 юни 1992

В. „Софийско утро”

 

Има места на Балканите, които не са за деца и за поети

 

е мотото на един много добър филм на Тео Ангелопулос, който се казва „Пейзаж в мъглата”. Колко деца трябва да загубим, докато извършим ремформата, се пита и българската режисьорка Мария Траянова, автор на документалния филм „Правата на детето в България”. Пътят към демокрацията не е военно учение, за да се утешаваме с планирани загуби...

 

Общо взето бедните ни помогаха повече отколкото богатите, разказват създателите на филма. И г-жа Масларова, и нейният приемник Векил Венов направиха всичко възможно, за да изглеждат независими на своя пост от ситуацията в страната. А тя е страшна.

На международния ден на детето бе и филмовата премиера. На тази дата българските всекидневници се напълниха със снимки на усмихнати деца. В залата на НДК, където се състоя прожекцията, не дойдоха министри. Бяха изпратени упълномощени лица, които си отидоха мълчаливо. Единствено Иван Костов пое конкретен ангажимент пред националната телевизия.

Не, това не е опит за търсене на сензации. Не е изливане на кофата с черната боя върху напъпилата ни демокрация. Не е дори вик за помощ. Има ли кой да го чуе?

Съществува тенденция в Министерството на труда и социалните грижи да се изпращат лица, чието присъствие е крайно несериозно. Имам чувството, че министър Ванов трябва да бъде хванат и заведен в тези домове, където не достигат дрехи, храна и лекарства, където не е получен нито един кашон от Агенцията за чуждестранна помощ, продължава Мария Траянова.

Между другото, домовете в Гомотарци и Чечин се намират на един хвърлей място от „родната стряха” на Петър Младенов, Димитър Попов и Векил Ванов. Само през зимата, в която многословният експремиер (Димитър Попов – б.а) ни призоваваше „да не купуваме”, във видинския край са измирали по 7-8 деца от глад. През лятото на същата година запитали една министърка как е възможно в домовете за сираци 14-годишни деца да ходят без гащи. „Ядат си дрехите” бил безстрастният отговор.

Изпитвам погнуса и срам, когато слушам караниците в парламента за орязаните надбавки към партийните пенсии, когато гледам помпозните концерти по случай приемането ни в Съвета на Европа. Господа европейци, в страната ни загиват деца. Те с нищо не с виновни. При толкова малко деца да пращаме половината по дяволите е ужасяващо.

Видях деца, които си отиват от недояждане, деца, които страдат като животни, разказва Мария Траянова. Имало някаква циментова болест, това най-добре могат да обяснат ветеринарните лекари. Тя означава, че живеете на влажно, на цимент, че не виждате слънце, че силно ви липсва витамин Д. От нея страдат деца, които живеят в домове, тикнати зад девет баира в десети (Гомотарци, Чечин, Ветрен, домът до Карлуково).

Ходих по онези домове, в които и досега чужденци не водят. Отчаях се много след този филм, за детето си се изплаших. Хората, които съм снимала не са по-различни от НАС. Видях икономисти, които в дългите месеци на безработица бяха принудени да оставят децата си, защото не можеха да ги изхранват...А тия домове миришат на урина и на фекалии. Първо ви е много гнусно, а после прегръщате децата и...Това са деца, с които никой не е говорил.

Такива домове в света са малко. Има държави, в които почти не съществуват. А у нас са около 350, но само седем са строени за нуждите на децата. Останалите са приспособени казарми, занемарени къщи. Издръжката на едно дете в такъв дом е 2 хиляди лева годишно. При под 2 млн деца, от които всяко трето е социален сирак и 17% детска смъртност, подобни цифри са потресаващи. В домовете пристигат само българчета и циганчета, представители на други етнически групи няма. Приемането става възоснова на правилник, в който с „предимство” се ползват децата на многодетните семейства, на ударнички, на разведени родители, на безработните и извънбрачните. Според изнесените във филма данни, обобщени с помощта на различна статистика и на синдикатите, 80% от семействата в България живеят под социалния минимум, на границата на биологичното оцеляване.

Мисля, че безработните родители биха могли да получават допълнителна помощ за отглеждане на децата си, предлага Мария Траянова. Тези средства може би дори ще бъдат по-малко от изразходваните сега, защото държавата няма да издържа домове-казарми, тъпи крадливи лели и най-голямото шкарто от учителското съсловие, което използва сираците като черноработници. Помощ, но с контрол. Нека на гърба на държавата останат само тези деца, за които действително няма кой да се грижи.

Този филм не е лицеприятен. Исках с него да обидя българина, признава режисьорката.

Ние подписваме международни документи и продължаваме да не ги изпълняваме. За сметка на това в чуждестранния бюлетин ,който предлага деца за осиновяване до Тайланд, Витенам и Румъния, вече се нарежда България.

Много лесно е да отидеш на митинг, да искаш и да крещиш. Трябва да го направиш, трябва да отстоиш собственото си право. Но ако ти забравиш, че до теб съществува един по-слаб, по-малък човек, значи нищо не си направил.

 

 

P.S.

Филмът е създаден със съдейстивето на УНИЦЕФ, КТ „Подкрепа”, Фондация „Сирак”, със спонсорството на Деспред и Нефтохим – Бургас.

 

 

 



Тагове:   места,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138488
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС