Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 21:17 - Опозиционният печат - що е то?
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1193 Коментари: 3 Гласове:
0



Рядко се пише със същинска политическа смелост, журналистите продължават да бъдат едно страхливо племе...
20 април 1991

В. „Темпо”

 

Опозиционният печат – що е то?

 

Може ли от пашкула на тоталитарното мислене да изскочи свободна преса? В природата всичко става постепенно, затова преди да разперят криле пеперудите обхождат земята като гъсеници. За сметка на това голяма част от журналистите въобще не успяват да литнат. Така беше преди. А днес?

 

Опозиционният печат е възприел поведението на предизборна борба. Наблюдва се реставриране на част от тактиката на тоталитарната журналистика – декларативност, лозунгаджийство, тенденциозно подбиране на фактите, силно политизиране за сметка на критериите на общочовешките ценности.

С малки изключения, вестниците нямат ясни концепции. Често журналистите се задоволяват със събитията от парламента, президенството и Министерския съвет и пренебрегват другите сфери на живота. Атакува се общественото съзнание вместо съзнанието на личността. Рядко се пише със същинска политическа смелост. Българските журналисти продължават да бъдат едно страхливо племе. 

Опозиционните вестници са твърде зависими от партиите, които ги издават, а истинският опозиционен печат би трябвало да бъде независим и да може да критикува своята партия.

Липсват прогностични търсения и изпреварващи идеи, следене на читателския интерес и връзка с науките за обществото, вътрешна организираност. Опозиционният печет прилича на многогласен хор, в който отделните гласове не личат. В общия шум най-силно звучи кресчендото. Ако опозиционният печат иска да бъде представител на демокрацията, той трябва да знае, че времето на лесната критика свърши. Днес читателят търси имента на известните автори, на които вярвва. 

Такива бяха някои от оценките по време на дискусията за състоянието на опозиционната журналистика, проведена неотдавна по инициатива на Федерацията на клубовете за гласност и демокрация.

Наивно би било да очакваме, че в област, в която тоталитарното мислене, автоцензурата, езиковите клишета и стереотипните похвати за печелене на аудиторията се бяха превърнали повече или по-малко във втора природа на журналистите за една година биха могли да се родят силни, независими опозиционни издания. Причините освен социални са икономически и личностни. 

Опозиционните вестници се появиха на пазара без предварителна стратегия и маркетинг, без пари, хартия  и материална база и това автоматично ги постави под секирата на „хартиения и полиграфически цензор”. В новосъздадените редакции освен журналистите-аутсайдери и ентусиасти, които трудно вирееха под похлупака на тоталитарната журналистика, под знамето на демокрацията се приютиха непрофесионалисти и бездарници. Както бе изтъкнато на дискусията недостатъчната професионална организация в редакциите на опозиционните вестници и присъствето на непрофесионалисти доведоха до появата на лумпени в журналистиката и до депрофесионализацията на останалите. 

Същевременно съпоставката с в. „Дума” показва, че екипите, които определят стратегията на този вестник не си губят времето.

След като стана ясно, че партията на социалистите не можа да привлече на своя страна младежта, на информационния пазар се появиха издания като „Робинзон”, „Кой си ти?”, „Рокбулеварди” и пр., които трябваше да изпълнят тази функция. 

Ето защо най-сериозното пожелание към опозиционната журналистика би трябвало да бъде призивът към професионализъм. А това според критериите на Наръчника за журналисти от Западна и Източна Европа означава висок стандарт за професионално поведение и морал и обективно отразяване на събитията.



Тагове:   печат,   Опозиционният,


Гласувай:
0



1. voinov50 - Професионализъм и обективизъм...
20.12.2008 07:53
Весели и щастливи празници!!!
цитирай
2. flyco - Днес ли?
20.12.2008 13:48
Днес не срещам опозиционна журналистика. Опозиция на какво и от кого. Утре този когото смятам за опозиционен журналист ще се окаже ченге, както вчера се оказа един, онзиден друг.
цитирай
3. sylviastefanova - Ти откъде знаеш кой какъв ще се окаже ...
20.12.2008 15:16
Ти откъде знаеш кой какъв ще се окаже от журналистите, които са в опозиция? Да не си ги вербувал случайно?
Хм, и каква ли е например твоята формула за опозиционна журналистика? Можеш да я споделиш, ако имаш такава. А ако имаш пари - направо да я реализираш. Ако ти стиска.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138357
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС