Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2009 11:38 - Ортега измолил от Живков 20 млн. лева за Никарагуа. На Бангладеш подаряваме 500 т брашно, 100 т рибни консерви и 500 т сапун
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 3214 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2014 22:42


В държави с тоталитарно управление парите са второто лице на политиката и то ревностно се охранява от очите на общественото мнение...
4 май, 2005, в. "Седем"

 

Списъците на междуправителствените кредити, предоставени на други страни в периода от 1968 - 1989 показват, че огромна част от тях са подготвени с решения на Политбюро на ЦК на БКП. И че после те са били подписвани и легитимирани чрез послушните механизми на тоталитарната държавност. Става въпрос за мащабна и последователна операция.


През 1968 България подписва спогодби за отпускането на кредити на Монголия, Мароко, Пакистан и Куба.


През 1969 се решава да бъде увеличен кредитът за Алжир и да бъдат дадени кредити на Тунис.


През 1970 освен Ирак сред получателите на български кредити се нареждат Афганистан, Судан, Обединената арабска република и дори… Гърция.


През 1971 оказваме помощ на Гвинея, отпускаме кредит на Сомалия и даваме помощ на Виетнам. Водим и преговори за “дългосрочно кредитиране” на Боливия.


През 1972 с решение от 2 февруари се променят параметрите на кредитната спогодба между България и Чили. В края на април се отпуска помощ на Бангладеш, а през ноември й се предоставят още пари. През юли и август се удължава срокът за използването на кредитите за Ирак и Перу. През есента българското комунистическо управление одобрява спогодба за предоставяне на кредит за Конго. А Българската външнотърговска банка отпуска кредит на турска банка. Одобрява се и кредитната спогодба със Сомалия.


През 1973 сред кредитополучателите от България са Чили, Уругвай, Виетнам, Пакистан, Куба, Гвинея, Бангладеш. А с решение №522 от 22 август България отпуска безвъзмездна помощ дори на Южен Виетнам. Безвъзмездно помагаме на Мали и Сенегал.


През 1974 отново на дневен ред са Конго, Монголия, Куба, Уругвай, Гвинея, Ирак.


През 1975 България продължава да се грижи за своите приятели. Куба, Демократична република Виетнам, Република Судан, Пакистан, Сомалия.


През 1976 се удължава срокът за използването на кредита, даден на Бангладеш.


През 1977 към партньорите на България се включва и Република Гана. А специално разпореждане разширява кредитирането за Куба и продължава действието на спогодбата с Корейската народнодемократична република.


През 1978 акцент е сключването на спогодба за средносрочно кредитиране на СР Виетнам.


През 1979 отново помагаме на Виетнам. И още на Лаоската народно-демократична република. Удължаваме и срока за погасяването на кредита, отпуснат на Титова Югославия.


През 1981 помагаме материално на Мозамбик, Йемен, Гвинея, Мадагаскар и Никарагуа.


През 1982 отпускаме стоков кредит на Никарагуа. Правителството на Народна република България предоставя кредит и на народно революционното правителство на Гренада.


1983 и 1984 са посветени на разширяване на спогодбата с Афганистан и на отлаганията по плащанията на Йемен. Даваме нови кредити на Чили и Виетнам.


През 1987 увеличаваме кредитирането за Нигерия. Разсрочваме дълговете на Ангола за след две години. Даваме нов кредит на Корейската народно-демократична република.


През 1988 утвърждаваме допълнението към спогодбата за отпускането на кредити за Мозамбик.

Трудно е да се проследи стриктно партийна активност, която стои зад подготовката и подписването на многобройните междуправителствени договорености за изнасянето на пари и стоки от България. Архивите показват обаче, че в Секретариата и в Политбюро на ЦК на БКП са се трудили неуморно и всеотдайно.


На 11 ноември 1970 например решение №6 на Политбюро утвърждава план за оказване помощ на страни от Азия, Африка и Латинска Америка. С какво ли? Естествено с оръжие, боеприпаси и медикаменти.


През октомври 1977 Политбюро решава да даде кредит от 70 млн. щатски долара на Алжир.

 

През 1982 пак за Алжир заминава кредит от 300 млн. долара за доставка на военнотехническо имущество.


През юли 1979 Политбюро отпуска на СР Виетнам 3 млн. лв. помощ и безвъзмездно изпраща на Лаоската народнодемократична република помощ от 300 хил. лева.


С решение №20 от 23 юли 1980 Секретариатът на Политбюро на ЦК на БКП предоставя на турската комунистическа партия помощ от 7 хил. и 500 западногермански марки.


През 1982 с решение №37 на Секретариата на БКП Сирия получава кредит от 40 млн. валутни лева за доставката на специално имущество. Същата година на НР Мозамбик се отпускат 15 млн. валутни лева, а на Република Зимбабве - 50 млн. щатски долара.


1983 е благоприятна за наливането на средства в Ирак, за 300-те милиона кредит за оръжие вече ви информирахме.


През 1984 сред облагодетелстваните от секретните решения на ЦК на БКП са Либия, а после и Етиопия – с 30 млн. щатски долара.

 
Още на 1 януари 1986 БКП предоставя на Ангола кредит от 35 млн. щатски долара. Пак през януари комунистическата върхушка отпуска 1 млрд. долара за Ирак. За което “Седем” писа в предишните си броеве.


През 1986 с безвъзмездна допълнителна помощ от 20 млн. щатски долара по решение на БКП се сдобива Никарагуа. За Либия безвъзмездният подарък е от 1 млн. 650 хил. лева.


През 1987 с решение на Секретариата на Политбюро на ЦК на БКП с около 100 млн. щатски долара се увеличава сумата по кредитната спогодба с Република Нигерия.

 

За какво и как се оползотворяват заделените от бюджета на НР България милиони? В държави с тоталитарно управление парите са второто лице на политиката и то ревностно се охранява от очите и ушите на общественото мнение.

Това важи в пълна сила за Живкова България, където планово дирижираната икономика се използваше, за да се дават на калпак унифицирани и смешни заплати за специалистите от всякакъв калибър - учени, учители, лекари, инженери и т. н. Предварително зададеният жизнен стандарт с неговите ограничения, уравниловка и дефицити пренасочваше предприемчивостта на хората към търсенето на начини за мамене на държавата. “Държавата ме лъже, че ми плаща, аз я лъжа, че работя”. Метаморфозите на тази философия се разпознават днес в корупцията и мързела на голяма част от държавната и общинската администрация. В неефективния политически и партиен мениджмънт, за който са овластени все “наши хора”. В първобитните взаимоотношения между служители и работодатели, които произвеждат брак, конфликти, фалити и бедност в повечето предприятия все още контролирани от държавата. Може би е време някой да изчисли къде щеше да бъде днес България, ако подаряваните от ЦК на БКП милиарди за братски режими и компартии бяха инвестирани в образование, здравеопазване, наука или просто в благосъстоянието на българина.

Вместо това архивите таят

неподозираните и скандални факти на едно комунистическо безумие

 

Наследниците на същите стари партийни фамилии и кланове днес убеждават обществото какъв разцвет ще донесе на България едно ново тяхно управление. Какви европейци и патриоти са. Нито един от председателите на БСП не се разграничи и не осъди досега голямото ограбване, чиито стратези и главни действащи лица бяха другарите от ЦК на БКП. Добре познатите и все още захранвани с ореола на “грижовни управленци” Тодор Живков, Андрей Луканов, Петър Младенов, Гриша Филипов, Милко Балев, Димитър Станишев, Добри Джуров, Атанас Семерджиев, Кирил Зарев, Станиш Бонев, министърът на търговията Христо Христов…

 

Ако не беше донесла толкова загуби на страната ни, логиката на техните “държавнически” решения щеше да изглежда абсурдна и трагикомична едновременно.

 

“При посещение на шейх Муджибур Рахман в Москва, СССР решава да окаже голяма безвъзмездна помощ на Бангладеш”, четем в доклад (април, 1972) до председателя на Министерския съвет Станко Тодоров, подписан от Петър Младенов, който тогава е министър на външните работи. Според документа съветските другари отпускат 10 риболовни кораба, 50 парни локомотива, 350 т риба, ориз, масло и други продукти на Бангладеш и “изразяват мнение, че е желателно и другите социалистически страни да подпомогнат тази народна република”. Петър Младенов взима присърце препоръката на Москва и я аранжира така:

 

“Другарю председател,

По време на военния конфликт между Индия и Пакистан на стопанството на НР Бангладеш се нанесоха огромни щети. Бяха унищожени почти всички мостове на големите реки… От 8 хил. камиона, които се движеха по шосетата на Източен Пакистан, сега работят само около 2 хиляди. Разрушени са около 6 млн. жилища… След прекратяването на войната правителството на шейх Муджибур Рахман търси съдействието и помощта на СССР и на другите социалистически страни. Народът и преди всичко левите сили, които се активизираха след победата, подкрепят тази линия на правителството… Наред с провеждането на мероприятия от политически и икономически характер намирам за необходимо да окажем на тази страна безвъзмездна помощ с продукти…”

Подпис: Петър Младенов

 

Речено-сторено. На 30 април 1972 правителството на НР България също отпуска помощ на Бангладеш. То дава безвъзмездно 500 т брашно, 100 т рибни консерви… 500 т сапун. И нарежда на Министерството на финансите да възстанови на външнотърговските организации стойността на тези стоки и цената на транспорта им по… фабрично-заводски цени. Пратките заминават през юли. Пак тогава правителството решава да изпрати в Бангладеш още стоки за… 600 хил. валутни лева. Както и че страната ни трябва да построи и обзаведе безвъзмездно едно училище в Бангладеш. По прогнозни цени то ще ни струва само някакви си 2 млн. валутни лева.

 

“Моля да дадете съгласие на съвещанието на страните-членки на СИВ, което ще се проведе на 10 октомври в Москва, да съобщим, че НР България ще участва в помощта за Бангладеш с построяването на механо-техническо училище”, пише в доклада си министърът на външната търговия Иван Недев.

 

Октомврийското съвещание на страните-членки на СИВ е важно, защото се провежда по инициатива на Държавния комитет за икономически връзки на СССР. Целта му е да се обсъдят ”координираните действия” за оказване на помощ за Бангладеш…

 

Друго секретно решение на Политбюро на ЦК на БКП разкрива как е била обмисляна и натъкмявана помощта за Никарагуа.

На 23 юли 1984 “във връзка с разговорите на др.Тодор Живков с Даниел Ортега, координатор на ръководния съвет на Правителството за национално възстановяване на Никарагуа и член на националното ръководство на СФНО” Политбюро на ЦК на БКП решава да предостави 12 млн. валутни лева безвъзмездна помощ и 10 млн. валутни лева за купуването на специална продукция на никарагуанските другари. Със същото решение се отсрочват и плащанията по кредитните спогодби от 1981.

Така към братската държава като подарък тръгват 1 млн. 350 хиляди тона българска пшеница. Плодови, зеленчукови и месни консерви за 1 млн. лева, 560 автобуса “Чавдар”, 420 автомобилни влекача “Мадара”, 260 трактора, лекарства за 1 млн. валутни лева, дамски трикотаж и козметика за 600 хил. лева, превързочни материали за 400 хил. лева.

Секретно приложение №2 изброява и асортимента на “специалното имущество, предоставено на никарагуанските другари само за 1984-1985. В списъка разбира се са неизменните автомати “Калашников” – 4000 на брой. Но има още 10 000 противопехотни мини, 1000 радиостанции “Парус”, 8 500 патрона от различен калибър, полеви телефон и т.н.

Подаръците идват като следствие от цели 6 писма на др. Даниел Ортега лично до др. Тодор Живков.

Но за горещите пасажи от тази кореспонденция – в следващия брой.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138618
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС