Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 22:16 - Как МВР обвини в."Демокрация" в лъжа, а репортерите отвърнаха на удара
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1923 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2009 23:43


Истината не е на страната на палката
19 юли 1991

В. „Демокрация”

(Съобщение на Пресцентъра на Министерството на вътрешните работи)

 

Днес, 18 юли 1991 г., в. „Демокрация” под заглавие „По време на вчерашния митинг на БСП полицай би с палка 12-годишно момиченце”, показва две снимки, които нямат нищо общо помежду си, но свързани с контекста на заглавието могат да доведат до общия извод, че това е вярно.

Пресцентърът на МВР е упълномощен да заяви:

На лявата снимка е показан съборен на земята гражданин. Същияте е установен. Това е ПЕТКО ПЕТКОВ – участник в митинга на БСП. Преминавайки през групата привърженици на СДС, той извикъл два пъти „Горе БСП!” Привърженици на СДС са го съборили на земята и са започнали да го малтретират и ритат. Действието се развива на ъгъла на ул. „Бенковски” и бул. „Руски”. При падането си гражданинът е съборил жена. Снимката показва мерките на полицията по спасяването на поваления гражданин от малтретиращите го. Уловеният в кадър полицай не го бие. Пострадалият е отведен в поделение на МВР – София. Има писмени обяснения от него.

Снимка №2 – гражданин води дете. Водещият детето също е дал обяснения в поделението на МВР. Това е ЮЛИАН БОРИСОВ ПОПОВ привърженик на СДС. Той видял, че тъппата изхвърля момиченце при първия инцидент, когато е направена снима №1, при което го хваща и го завежда към линейката. Момиченцето му е съседка и той го познава. В писмените си обяснения твърди: „Не съм виждал някой да я удря”. Готов е да свидетелства публично. Детето внимателно е огледано от офицер на полицията и същият отбелязва, че е било без наранявания.

За случая старшина БОРИС СТОЯНОВ БОРИСОВ от сержантската школа пише в докладна записка:”Висок мъж с брада и шапка държеше пред себе си малко дете. Високият бутна детето към нас и то се удари в щита, след което падна и веднага бе изведено настрани.”

За развитието на двата инцидента разполагаме с документи и обяснения на свидетели.

Длъжни сме да заявим, че считаме за недостойно да се манипулира общественото мнение чрез експлоатиране на такова свято чувство за българина, каквото е обичта му към децата, а отговорността за използване на деца при политически мероприятия нека да тежи върху съвестта на техните организатори.

Използваме случая да призовем гражданите на София и страната към разум и спокойствие, към толерантност и уважение, както помежду им, така и към органите за охрана на обществения ред.

Никой няма интерес да влиза в сблъсък. Полицията нито е провокирала, нито е предизвиквала по какъвто и да е начин стълкновение. Напротив: досега тя е била обект на директни нападения – от словесни до физически. Това се вижда и от внимателния преглед на видеофилмите, включително и от вчерашния ден. От това правим извода, че се намират и провокатори, които целят създаване на напрегната обстановка, сблъсъци и всяване на недоверие към органите на полицията, с което се цели дестабилизиране на обстановката в страната.

София, 18 юли 1991 г.

Началник „Пресцентър” – МВР,

Майор Христо Карайчев

 

Б.Р. Съобщението на пресцентъра на МВР е подписано от неговия началник – майор Карайчев, вече деполитизират. Подпечатано е с печата на пресцентъра – с огромна петолъчка в средата. Не знаем дали е просто от небрежност.

 

И този път грешите, другари полицаи

 

След като съобщението на пресцентъра на МВР се получи в редакцията, репортер на „Демокрация” се опита да открие гражданина, за когото става дума. Оказа се, че това никак не е трудно.

Ще трябва да разочароваме полицията, но той не се казва Петко Петков и не е участник в митинга на БСП.

Битият с палка гражданин се казва Маргарит Данов Вутов. Работи на около 400 метра от редакцията на „Демокрация” – в „Поп-рокбизнес синдикат” към КТ „Подкрепа”, ул. „Ангел Кънчев”, І ет.,стая 13.

Ето неговия разказ за случилото се:

Държах плакат на цар Симеон ІІ и скандирах „СДС”. Внзапно от тълпата привърженици на БСП се откъсна едър гражданин, хвърли се върху мен, издърпа ми плаката от ръцете и се шмугна обратно в тълпата. Опитах се да го догоня и да си върна плаката. Не направих няколко крачки и върху мен се нахвърлиха полицаите и започнаха да ме бият с палките. След като ме пребиха, ме оставиха да си тръгна. В никакво поделение на МВР не съм ходил и никакви показания не са ми искали.

Редакцията разполага с показанията на очевидци. Разполагаме и с касетофонен запис на битото дете, където ТО зявява, че е било ударено от милиционер. Знаем адреса на детето, както и на гражданина Юлиан Борисов Попов. За да успокоим тревожната съвест на пресцентъра на МВР, предлагаме документиран с касетофонен запис разказ на г-н Борисов. Той беше направен, докато 12-годишната Велина Кирилова получаваше медицинска помощ в една от колите на „Бърза помощ” веднага след инцидента:

Това ми е съседката от втория етаж. Искаше да дойде при мене, аз бях от страната на магазина на СБХ. Тя беше от другата страна – откъм църквата. В момента, когато поиска да дойде, милиционерите се сгъстиха, хората зад нея натиснаха тя да мине и някой замахна с палка. И тя попадна върху нейната глава. След което не я пуснаха отново. Хората се разбунтуваха и чак тогава тя премина. Аз я поех и я закарах до линейката.

Съобщението, което ни бе донесено на ръка от пресцентъра на МВР (публикуваме го отделно) е единственият документ, опитващ се да опровергае изнесното във вчерашния брой на „Демокрация”. Опитите ни да получим информация за полицейската преписка по случая срещнаха любезния, но категоричен отказ на г-н Христо Карайчев, началник на пресцентъра на МВР. От него научихме, че и сега милицията разполага с видеозапис на станалото, който ще ни се предостави днес.

Без претенции за пълната истина по въпроса предлагаме хронологично кадрите, направени от нашия фоторепортер Владимир Бахчеванов. Те категорично опровергават твърдението на МВР, че малтретираният и ритан гражданин е привърженик на БСП. От първата снимка личи как набеденият социалист гордо държи портрета на Симеон ІІ. Следващият кадър илюстрира действията на провокатор социалист (най-вероятно е лъжесвидетелят Петко Петков), който изтръгва царския плакат. Другите три снимки показват саморазправата на митингуващите с „опасния” монархист. Финалът е ясен - появява се „спасителната” полицейска палка.

 

Николай Стойчев

Силвия Стефанова

Венцислав Лаков

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140293
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС