Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 01:01 - Ще перем, за да ядем
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 793 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2009 13:15


За тайните преговори с Робърт Максуел, които трябваше да създадат мощен медиен конгломерат  под благия надзор на клана Райчеви..
21 август 1990, в. „Подкрепа”

 

Ще перем, за да ядем

На кого е (ще бъде) София-прес?

 

За да подкрепи атмосферата на партиен хуманизъм, неотдавна в България пристигна човеколюбивият Макси със своята папионка. За несведущите ще припомним, че както сподели по време на посещението си в София г-н Жерар Гатино – генерален секретар на МОЖ* - г-н Максуел е свикнал да полага енергични грижи за събратята по перо във Великобритания. За да ги научи на труд той е уволнил около 20 журналисти от „Пергамон прес”, защото започнали стачка.

 

Но визитата на добрия Максуел е само повод да зададем няколко въпроса, свързани с настоящето и бъдещето на една дебела обществена и независима организация, която дълги години беше спонсорирана от БКП – агенция София-прес.

Днес нейното главно командване стриктно следи накъде духа вятърът, защото си е поставило за цел да „възстанови облика и като надпартийна организация”. Затова за членове на „обновената” София-прес са приети Съюзът на българските журналисти, Съюзът на филмовите дейци, Съюзът на преводачите и издателство „Български художник”. Заявления са подали и Минералбанк, и Отечественият съюз, който този път изпревари Меди Доган. Но там, където кандидатства едно безкористно движение, защо да не може да кандидатства и друго – още по-безкористно? Още повече, че учредителите, както се е изяснило на едно агенционно събрание, вместо капитали внасят само страстното си желание.

 

В тези смутни времена ръководството на агенцията се е изхитрило да намери няколко начина за финансиране:

. Чрез собствена дейност – фирми, издания и т.н.

. Чрез фонд „Пропаганда”, но без да уточнява какво и в чия полза пропагандира и откъде идват средствата.

. Чрез дарения на частни лица и фирми, които има излишни пари или искат да си ги поизперат.

. Чрез средства на членовете на агенцията, които обаче, както споменахме, в действителност не внасят никакви средства.

Интересно какъв е тогава смисълът на четвъртия начин? А на останалите?

Дали пък София-прес не е решила да изпревари БСП и да изясни чие е купеното на практика с пари на държавата имущество, с което новопръкнали се интелектуални мениджъри се опитват да организират бизнес и получастни информационни концерни? В това не би имало нищо лошо, ако парите и техниката си бяха техни и ако съществуваха гаранции, че интересите на държавата са достатъчно добре защитени. Въпреки че промените в устава на София-прес са извършени от „юридически съветници на Министерския съвет” с участието на специалисти от две чужди фирми (кои?), това съвсем не ни успокоява. Публична тайна е, че години наред София-прес получаваше субсдии от БКП, които възлизаха на милиони.

Задавайки своите премълчавани въпроси, се обръщаме и към новите български депутати. Освен парламентарно разследване, което е абсолютно необходимо, искаме да дадем възможност на новото ръководство на въпросното учреждение публично да изясни проблемите, вълнуващи неговия колектив:

 

1.КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА АГЕНЦИЯ СОФИЯ-ПРЕС И ДОКЪДЕ СА СТИГНАЛИ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА СЪВМЕСТНА ДЕЙНОСТ С РОБЪРТ МАКСУЕЛ?

 

Вярно ли е, че разговорите с Максуел се водят за собственост 50 на 50 за двете страни? Всеки що-годе опитен икономист знае, че такъв договор би създал условия за противоречия и би ограничил възможностите на държавата да влияе върху някои негови страни. Все още не е изяснено юридически чия собственост е имуществото на агенцията – при това положение има ли право нейният директор да я разпродава? По същество 50-процентното участие с техника и капитал в създаването на едно предприятие е равносилно на продажба, при която не се знае каква ще бъде печалбата. И ако г-н Максуел може да си позволи такъв риск, кой е упълномощил ръководството на София-прес да предприема подобни стъпки с държавно имущество? И ако не е държавно, чие в крайна сметка е имуществото на София-прес, което в последните месеци подозрително набъбва?

В подготвения между София-прес и Максуел, Информейшън – Великобритания договор за учредяване на „Дружество с органичена отговорност” – Балкан прес пише, че предметът на дейност ще бъде:

V издаване на книги, списания, вестници и други;

V печатарска дейност, покупко-продажба на хартия, информационна дейност, реклама, преводачески услуги, търговски сделки, представляващи интерес за дружеството в НРБ (Народна Република България), Великобритания и други страни.

V изготвяне и разпространяване самостоятелно или в договореност с други юридически и физически лица на радиопредавания, телевизионни предавания, мултивизионни програми, филми, видеофилми;

V други дейности, считани за целесъобразни от съдружниците.

На основание на Указ 56, нееднократно определян като правно недоносче, мислителите от агенция София-прес искат да сключат договор, който да влияе за „неограничен срок от време” върху информационния фон в една сфера, която предстои да бъде регламентирана по законодателен път.

Не бързаме ли твърде много да заменим един тоталитаризъм с друг, като сами предлагаме и хляба, и ножа в ръцете само на един бизнесмен?

 

Не по-малко важен е и въпросът откъде София-прес ще намери средства, за да участва като пълноправен партньор в създаването на агенция Балкан прес? Въпреки отпуснатите в началото на т.г. субсидии, липсата на пари е претекст за репресии в отношенията на ръководството с колектива.

Същевременно неизвестно откъде София-прес смуче средства за закупуването на техника – нужна и ненужна – и за развихрянето на своеобразна самодейност. В чл. 14 на договора пише, че София-прес се задължава да осигури терен, строителни организации и разрешения за построяването на сгради за дружеството и радио-телевизионен предавател. Не предполага ли едно такова обещание известна доза сигурност, че в необходимия момент държавната машина ще се раздвижи, за да даде „старт” на новите издания и на новата пропагандна институция?

 

Всички знаем как се строи и кой успява да построи нещо в България. Това ни навежда на мисълта, че и проектът за договор с Максуел, и необходимите „капитали” сигурно са рожба на определени здравомислещи, заможни и имеющи власт кръгове в родината.

Кои ли са те?

 

 

* Международната организация на журналистите

** Още по темата виж в "София-прес - недосегаемата империя".
 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140820
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС