Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 02:15 - На България и липсва само още един възродителен процес
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2009 12:30


Прокарва се системата от ценности, на които залагат сръбският шовинизъм и великоруският национализъм...
10 май, 1994, вестник "Власт"


Интригата „национална сигурност” събра неотдавна в НДК представители на Българския евроатлантически форум, Евроатлантическата фондация за сигурност и външна политика, Културно-просветния център „ В. Априлов” при МО, ИК „Международни отношения", Централната лаборатория за системи за управление при БАН и Атлантическия клуб. Въпреки че представителството звучи авторитетно и проевропейско, сред участниците се мяркаха и добре познати лица от времето на възродителния процес.

Разбира се, от това не би трябвало да се прави изводът, че както тогава, така и днес въпросните господа продължават да изпълняват политическа поръчка. Сигурно би било пресилено да се твърди, че в страната ни се подготвя промяна в политиката по отношение на малцинствата. Факт е обаче, че с постепенното и планомерно раздухване на „националистическата карта”, общественото мнение се подготвя не само за предстоящите избори, когато „патриотизмът” ще бъде стратегически коз в ръцете на една или друга политическа сила. Прокарва се системата от ценности, на които залагат сръбският шовинизъм и великоруският национализъм.

Съвременните геополитически реалности в Европа и света и проблемът за съюзниците бяха основна тема на конференцията в аспекта регионално сътрудничество; Балканите – средище на стратегически интереси; и междунродните правни измерения на глобалната стабилност. Опитът да се излезе от старите рамки, в които въпросът за националната сигурност на България бе подменян от интересите на т.нар. Източен блок, доминиран от СССР и комунистическата идеология, подсказват, че независимо от съпротивата, динамичните геополитически процеси ще принудят политици и експерти да се заемат с решаването му. Ситуацията е сложна, тъй като проблемът съществува на няколко равнища.

Първо, неясен политически модел, а оттук – неизяснени геополитически и икономически интереси. Очевидно е, че тази конфигурация не може да не се отрази върху подбора и подготовката на кадрите от специалните служби.

Второ, икономически хаос, чийто най-интересен параметър в случая е дивата приватизация. Функционирането на паралелна икономика с участието на бивши служители на ДС, настоящи бизнесмени, държавни служители и политици. Дублирането на държавните институции от групировки от мафиотски тип.

Трето, ограничени възможности за независима външноикономическа политика, произтичащи от необходимостта да уредим външния си дълг и от обвързностите ни с бившия СССР.

Въпреки това формулировки от типа „национална несигурност”, с които напоследък доста се спекулира, не могат да звучат убедително. Дори за неспециалистите проблемът има ясни параметри и те са: работеща, а не мафиотска икономика; жизнени държавни институции; законодателство, което да гарантира изграждането на здрави служби за сигурност; дееспособна армия; ясни външнополитически приоритети и гъвкаво отстояване на националните интереси; далновидна политика спрямо малцинствата; културна политика за съхраняване на историческите и духовни ценности; никакви компромиси с екологията; защита на православието от нашествието на чужди религиозни секти; разумна политика, която да гарантира оцеляването и възпроизводството на нацията.

Повече от ясно е, че осъществяването на подобни цели е немислимо без отварянето на България към страните с т.нар. развити демокрации (Чехия е един положителен пример в това отношение). Ето защо подозрителност трябва да има, но с мярка.

Известно е, че доскоро обучението на българските разведки се извършваше в Москва и в Симеоново. Случаят „Арлин Антонов” е само намек за това колко трудно се преодоляват старите рефлекси и колко опасни изглеждат за някои опитите да бъде повишена квалификацията на българските Джеймс-Бондовци. В същото време се избягва въпросът за старите структури на КГБ у нас. Елемент ли са те на нашата национална сигурност? Важи ли изискването за секретност по отношение на тях?

Вече два демократични парламента протакат приемането на необходимото законодателство. Двойното подчинение на ЦСБОП, практическата липса на бюджет за НСС, непрекъснатите кадрови трусове и гейтове, при които рководството на МВР безнаказано отказва да се подчини на изискването за парламентарен контрол...Случаи като казино „Севастопол” и Приморската банка са не просто скандални. Те говорят за разпадането на българската държавност.

Две крила – псевдозападно и прославянофилско, си играят у нас на политически пинг-понг, зад който прикриват икономическите си интереси. Затова не е чудно, че на форуми като този звучат пледоарии от личности като отец Давидов. След като „решихме” проблемите на близо 700 хил. роми, „излекувахме” раните на възродителния процес, „защитихме” интересите на българите от западните покрайнини, „обезщетихме” бежанците от Беломорска Тракия...защо да не се захванем и с помаците, които тънат в мизерия. На България липсва само още един възродителен процес!

 

 



Тагове:   България,   още,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140873
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС