Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 15:35 - Съперниците
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителство в сянка?
Дори историята се почесва по темето, докато се мъчи да си спомни кога и от кого бе учредено то ...
31 октомври, 1995, в. „Власт”

 

В театъра на новата ни демокрация една празнота страстно иска да бъде запълнена. В театъра на новата ни демокрация преди три години скромно угасна едно младо правителство, което вече никой не помни. Дори и историята, и тя се почесва по темето, докато се опитва да си спомни кога точно и как бе учредено първото демократично правителство в сянка.

Господи, какъв ужас, почти признават днес героите на тази авантюра, която остави в съзнанието на журналистите спомена за добре режисирани пресконференции, на които сенчестите държавници блестяха с градивна критика. Градивни факти и двусмислени идеи. Остана и мирисът на преврат, след като кабинетът се „саморазпусна” в очакването на по-добри времена. Всъщност от дистанцията на времето е очевидно, че правителството на „оседейците”* бе започнало много да заприличва на втори властови център в партията и това наложи спешното му елиминиране. Поучителен урок, който обаче трябва да бъде схващан в своята противоположност, когато става дума за политически формации...със симптоми на двувластие.

Сенчесто правителство днес? – „Не”, отсича Луканов, докато забързано се отправя към кабинета на Нора Ананиева, подозирайки в подобен въпрос клопка, която иска да разруши идилията му с Жан. Правителство в сянка? „Нали вече участвах в такова”, настръхва и Николай Койчев с ерудицията на човек, препатил от балканските политически нрави. Идеята обаче допада на Филип Боков, който се позовава на английската практика и на възможността за постигане на политически консенсус между управляващи и опозиция по някои въпроси. Най-изчерпателен е ексдепутатът Георги Близнашки, според когото формирането на правителство в сянка е „доказателство за готовността на опозицията в една или друга ситуация да формулира алтернативни предложения, а в по-дългосрочна перспектива да покаже готовността си да поеме управлението”...дори и с цената на риска да бъдат подклаждани министерски амбиции и „това да доведе до обтягане на междуличностните отношения”. Но ако междуличностните отношения са вече обтегнати?

Колко приятно звучи...министрески кресла..., пък макар и сенчести. Сигурно този политически похват не е измислен случайно, защото освен да разединява, властта може и да обедини. Да привлече съмишленици, протекции и контакти, дори и когато само се разиграва. Като упражнение. Или ваксина срещу бъдещи властови катаклизми. Създаването на правителство в сянка и дори само обсъждането на подобен вариант вече поставя на изпитание властовите центрове в една политическа формация.(Обикновено това е най-голямата опозционна сила.) Премерва тежестта на отделните партии и техния кадрови потенциал, когато става въпрос за коалиция. Тества възможностите за консенсус и изважда на бял свят скритите симпатии и антипатии, разграничавайки по пътя на естествения подбор елементарния кариерист от обиграния мениджър. Политическият интригант от политика с държавнически усет. Глупакът от стратега. Марионетката от властника..., докато в крайна сметка се превърне в онова предизвикателство (колко обичат някои политици да говорят за предизвикателства и да бягат от тях), което прави от партията механизъм, способен да управлява.

* ОСД  - Обединение за социална демокрация. Фракция в БСП, ръководена от покойния Чавдар Кюранов, смятана за приближена до Андрей Луканов и обявяваща се за социалдемократизация на партията. Разцепва се през 1997 г., когато някои от членовете и напускат социалистическата партия и основават Евролевицата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142614
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС