Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 10:08 - Капанът за президент е капан за бъдещия премиер
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1026 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.02.2009 00:30


Не може да бъде заобикалян проблемът за консолидиращите личности в СДС. Има ли в момента такава фигура  и какво ще бъде бъдещето на съюза, ако...
1
2 декември, 1995, в. „Власт”

 

Капанът за президент е капан за бъдещия премиер

 

Лекомислено стартиралата президентска кампания подсказва, че все още малко политици си дават сметка за стратегическото значение на следващите избори.

Интересното в случая е, че победата или загубата в тях ще бъдат с различна тежест и най-вече с различна политическа перспектива за отделните партии.

Така например, ако БСП излъчи избираем кандидат и най-сетне поеме публичната отговорност за президентската власт, това би означавало, че в бъдещите парламентарни избори освен с традиционните си конкуренти тя ще трябва да мери сили с формация, оглавявана от д-р Желев. Което пък, по силата на контрапункта, предполага и едно по-силно монархическо присъствие в следващото НС. Логично е подобна структура в политическото пространство да отнеме гласове от левицата и в най-добрия случай да и осигури минимален и „подвижен” превес като подстъп към евентуално коалиционно правителство. Подобен вариант би могъл да бъде париран от стратезита в соцпартията при провеждането на близки във времето президентски и парламентарни избори, които да не позволят изграждането на президентска партия и връщането на сегашния държавен глава в законодателната, а оттам и в изпълнителната власт.

Според политически наблюдатели интервютата на Ф. Димитров, посветени на кандидатурата на д-р Желев за втори мандата са само знак, който би мотивирал бъдещи процеси в СДС. Каквото и да реши Националната конференция на сините, няма съмнение, че това решение ще бъде предварително подготвено. И отработено. Което означава, че големите сондажи, пазарлъци и надигравания са вече в ход.

Кои са печелившите и кои са губещите варианти за СДС? Възможна ли е единна кандидатура на т.нар. обединена опозиция?*

Преди да бъде отговорено на тези въпроси, трябва да бъдат обмислени вариантите, които засягат както бъдещето и правомощията на държавния глава, така и формата на държавно управление в страната. Добре би било, ако по тези въпроси СДС разсъждава първо от гледна точка на своя политичеки интерес. Второ – в зависимост от „кадровите си възможности”. И трето – от гледна точка на възможностите да реализира своите стратегически планове. Ако подобен анализ не бъде направен съществува опасността едни избори да бъдат спечелени, за да бъдат загубени други. Не по-малък е рискът да бъдат загубени всички избори. Най-труден е вариантът с последователното овладяване на всичките видове власт, но той предполага разширяване на президентските правомощия и перспективи и единодействие в средите на опозицията, което е трудно постижимо. Всъщност, когато се подбира президентската кандидатура от средите на декларираните антикомунисти, не бива да се отминава въпросът за връзката и с възможностите за избор на евентуален бъдещ министър-председател. Важно е също така да бъдат обсъдени възможностите за съставянето (след време) на силно некомунистическо правителство, което да се радва на стабилна политическа подкрепа и ...на силни личности и професионалисти.

Не може да бъде заобикалян проблемът за консолидиращите личности в СДС. Има ли в момента такава фигура и какво ще бъде бъдещето на съюза, ако тя бъде изтеглена, а на този етап това означава и изолирана от развитието на партията СДС. От изпълнителната власт. От възможностите за законодателна инициатива.

Необходим е спешен анализ за плюсовете и минусите в бъдещото развитие на синята коалиция. По-добре ли ще бъде, или по-зле, ако в бъдеще този съюз запази целостта си? Какви ще бъдат политическите последици, ако СДС се разцепи на няколко крила? Едното подкрепящо бъдещия държавен глава. Другото – предишния? А третото – промонархистите, начело с екслидера Ф. Димитров?

Този въпрос е интересен не само от гледна точка на демократичния процес в България, а и съвсем конкретно в контекста на следващия парламент. Който при подобна политическа конфигурация би могъл по необходимост да възприеме формата на Велико народно събрание.

 

* Петър Стоянов е избран за президент на Република България от ОДС (Обединените демократични сили) в края на 1996 г. Встъпва в длъжност през януари 1997 г. В периода 1991-1993 г. е зам.-министър на правосъдието в правителството на Филип Димитров. През април 1995 г. е избран за зам.-председател на СДС, отговарящ за вътрешната политика. Депутат в 37-ото и 40-то Народно събрание.



Тагове:   капан,   Капанът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142792
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС