Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 23:25 - Ако бях политик - 3
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1264 Коментари: 2 Гласове:
1



Моят план за справяне с кризата

Иронично е самодоволството, с което бившите управляващи повтарят, че не се пълни бюджета. Затова, ако имах власт незабавно щях да разбера защо се получава така. Как? Чрез внезапни и ударни ревизии на най-големите данъкоплатци от страна на бизнеса. Много е просто.

 

Щях да направя скоростен анализ кои са те и какво е реалното им състояние. Щях да действам без предварителен шум, но с ясни задачи –  поръчки, пазари, износ, оборот, кредити, дъгове, персонал и т.н.

 

Интересно е например, че Лукойл реши да прави ремонт точно през февруари, удари кепенците и поради тази причина има опасност да не внесе нищо в хазната. Точно сега.

Само че още от края на миналата година беше ясно, че тези месеци ще са кризисни за бюджета (винаги е било така), а сега обстановката се утежнява поради изостаналите разплащания към фирмите. И заради амбициите ни за еврозоната, а оттук и за нисък дефицит и балансиран бюджет.

 

Нямаше ли тогава да е по-разумно „ремонтът” да изчака поне до второто тримесечие на т.г.? Само се питам.

 

Друга мръснишка идея, която бих приложила веднага (вместо да тормозя пенсионерите с приказки за кривата круша) е да възложа проверка как плащат данъци, осигуровки и т.н. фирмите-спонсори на различни политически партии, коалиции и лица. Прекалено синхронно ми звучат някои работи - нали съм с опорочен слух след 20 години политическа журналистика.

 

Естествено нямаше да приватизирам сега миноритарните дялове на държавата в ЕРП-та, защото е глупаво. Заради паникьорското публично дърдорене цените им ще се сринат. Освен това енергетиката е национална сигурност.По-скоро – без много шум, тихо и кротко –щях да обмисля какво държавата да си вземе обратно, така че да печели в перспектива от него. (Доста държави в Западна Европа го направиха.) Нищо, че звучи еретично за папагалите на необратимата и истерична приватизация.

 

Нямаше да плаша пенсионерите, но и нямаше да им дам коледните надбавки в края на миналата година. На глава от пенсионер парите бяха нищожни – колкото за едно пиле и кутия шоколадови бонбони, А като цяло сумата беше огромна.(Сега ще си я взимат обратно ли?).По-скоро щях да мисля как да преструктурирам парите вътре в потребителската кошница, за да освободя ресурс и да на се подлага под въпрос оцеляването на най-уязвимите слоеве.

 

Все пак, ако някой иска да наложи данък върху част от пенсиите, (въпреки че това е незаконно - става дума за доходи, които са отчисления от заплати и възнаграждения, през годините вече облагани с данъци и такси), защото пенсионерите са над 2,5 млн. и това ще влее в бюджета пари кеш, мярката трябва:

Първо - Да е за много кратък период, примерно за три месеца.

Второ - Трябва да се изчисли при отделните размери на пенсиите евентуалните 10% на колко лева месечно ще се равняват за всеки човек. И какво означават тези пари в покупателна стойност за отделните домакинства.

Трето -  Ако например става въпрос за 15-20 лева на месец, с какво те биха могли да се компенсирани в продукти или услуги. И по каква схема би могло да се случи това.

 

Ясно е, че на пазара част от хранителните стоки се продават многократно оскъпени от веригите на прекупвачите. Купени директно от производителите те биха стрували много по-евтино. В такъв случай държавата или определни (по-богати общини) биха могли да закупят на едро хранителни стоки и да ги предоставят (през тези месеци) на пенсионерите с обложени пенсии срещу минимални цени.

Щях да поискам и съдействието на големите чужди вериги за хранителни стоки и да говоря, ако се налага с представителите на чуждите посолства у нас за съдействие по тази тема.

Бих преценила дали е възможно за периода, през който им облагат пенсиите, тези хора да ползват безплатни лекарства, или лекарства без надценка по цени на едро. И т.н.

 

Необходимо е да избягаме от капана на парите, за да дръпнем напред без да фалираме и да изпадаме в обществена и управленска истерия. Това е естествено, възможно, постижимо.

 

Когато се говори за съкращения в администрацията, щях да изчисля дали заплатите и обезщетенията, които ще трябва да плащам накуп и на калпак (в този случай) няма да ми излязат солени и дали сега е моментът да го правя? Напротив, незабавно щях да подсиля екипите за подготовка на европроекти в отделните министерства – за да вземем парите от ЕС. Щях да създам допълнителни работни групи (отдели), щях да въведа дори двусменно работно време за следващите 3 месеца, за да се стигне до пробив.

Нямаше да туткам промените в Кодекса на труда, спешно щях да отпуша всички възможности за почасова работа, която да се зачита като трудов стаж за пенсиониране. Щях да предложа това като алтернатива на младите майки, а не съкращаване на дните за майчинство.

 

Нямаше да отстъпя пред натиска на админиситрацията, която заплашва със стачки, защото щяла да си плаща оттук нататък сама осигуровките. Ще плащат – както плащат всички останали, но без студентите, инвалидите и т.н. Като не им харесва – да си ходят.Има достатъчно млади кадри, които ще им заемат местата. Веднага!

 

Стриктно щях да проследя докъде стигна преструктурирането на малките болници, чието затваряне беше отложено.Ако там не се прави нищо и се лежи на хълбок, неабавно щях да ликвидирам две-три за назидание. И за да стане ясно, че или правят реформата и търсят варианти, за да отговорят на изискваията. Или приключват.

 

И най-важното!

 

Абсолюто погрешно е в условия на криза да се разсъждава едностранчиво и всичко да се фиксират върху парите - един липсващ, несвободен и дефицитен ресур.

 

Когато пари няма най-естественото нещо, за да се задвижи пазарът и потреблението, е да се пристъпи към бартери. Натурална размяна. Щом пари няма, ще заобиколим липсата им чрез връщане към стоката и нейната стойност, чрез пускането и в обръщение. Защото парите са само посредник. В крайна сметка този тип търговия предхожа създаването на паричната единици – тоест, той е първичното средство за търговия и пазарни отношения.

Друга възможност е създаването на купюри, купони, разплащателни бележки, бонове или както там искат да го нарекат, които да облекчат размяната на стоки и услуги между фирмите и стопанските обекти, свързани в общи вериги на доставки, потребление, производство и задлъжнялост.

 

Нямаше да посягам на майчинството – не е ясно дали за тези жени има работни места и дали, когато се върнат на работа след като законът вече не ги защитава, няма да бъдат съкратени и да увеличат армията на безработните. А отам е необходимостта държавата да плаща.

 

Щях да ориентирам енергията на профсъюзите към контрол върху работодателите. Има сигнали, че хора работят на пълен работен ден, но ги водят на Ѕ , намаляват им заплатите, а работодателите теглят ресурс уж за запазването на работни места по този параграф.

 

Не съм убедена, че отношението на бизнеса към държавата и към „наемния” труд е напълно коректно. Кризата е алиби, за да се изхвърлят хора на улицата, да им се реже трудовото възнаграждение, да се уволняват професионалисти, за да се търсят топли местенца за „нашите” хора, за да не се плаща на хазната. Целта е създаването на недоволство, напрежение и дестабилизация.

 

Докато бюджетът не излезе на зелено и на плюс, щях да наложа мораториум върху увеличаването на цената на горивата, електроенергията, водата и парното. С цел да занижа произведствените разходи на бизнеса и да съхраня покупателната възможност на хората, (освобождавайки ресурс вътре в домакинствата) независимо от замразените доходи.

 

Щях да пусна държавни ценни книжа (облигации) за набирането на средства. Не съм решила още кое би било по-изгодно – дали с кратък или с по-дълъг падеж. Но във всички случаи застъпващи се.

 

Ако т.нар едър бизнес продължи да шмекерува – а ще го чакам само още месец – чрез промени в закона ще диференцирам рязко скалата на Данък общ доход от 10 на 45% за хората с тлъстите доходи и милионите от „закуски”.



Тагове:   криза,   мой,   политик,


Гласувай:
1



1. flyco - ...
18.03.2010 11:08
Първите предложения прочетох, нататък нямам време, ще го направя по-късно. Настъпваш едрия капитал, това е ляво действие, което няма как да бъде осъществено от дясно правителство.
цитирай
2. demograph - Ще ви помогна. А едрия капитал да ...Сега става дума за България.
29.03.2010 14:47
Ще опитам да събера от всички блогове коментарите съдържащи предложения и ще ви ги пратя. Съберете ги и в един общ материал ги пуснете с голееми букви-Ето ви антикризисни мерки, бре! Какво се туткате!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140410
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС