Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 15:23 - Моите икономически утопии
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1870 Коментари: 2 Гласове:
1



Моята гледна точка за причините за финансовата криза:

Първо.

Парите-мутанти

Главната причина за кризата е, че парите вече не са пари. Звучи абсурдно, но е точно. Парите мутираха и вече не измерват, а още по-малко остойностяват и отразяват съотношението труд – стока. Нарушена е основната логика на пазарните отношения. Сферата на финансите функционира откъснато от сферата на реалната икономика. На световните борси се разменят виртуални пари и печалби, които нямат нищо общо с вложения труд и с качествата на предлаганите стоки и услуги, а те са в основата на здравата икономика. На ново и по-усложнено ниво се възпроизвежда класическият конфликт между “труда и капитала”, този път като конфликт между бизнеса и кредитните институции.

Казаното дотук не означава, че е дошъл краят на парите. А че трябва да бъдат предприети мерки, които да възстановят тяхното основно предназначение в системата на ценообразуването и пазара.

Оттук и необходимостта от анализ на функционирането на световните борси в ерата на интернет.

Второ.

Имат ли етика световните борси

Освен, че парите вече не са пари (тоест средство за реално остойностяване) и вместо да решават проблеми са самият проблем, е налице отсъствието на пазарна етика във функционирането на световните фондови борси. Която е заменена от “етиката” на спекулативната търговия. Тук някой може да възрази, че етиката на пазара е самият пазар и възможността и правото да продаваш и купуваш. Сигурно е било така преди да се изобретят електронната борса. И интернет. Днес за минути, акции на фирми и ДЦК могат да бъдат девалвирани или да ударят небето без това да зависи от потенциала на икономиката в дадената държава. Или от стойността на стоките в продуктовата листа и от капиталовата адекватност на дадената компания. Процесът дестабилизира и банките, които са държатели на държавни и фирмени активи като се отразява на тяхната ликвидност и кредитна политика.

Факт е, че икономиката продължава да функционира по старата схема на наетите работни лица, чийто професионализъм струва скъпо. На разходите за заплати, осигуровки, режийно и данъци. Успоредно с нея се разраства мрежата за спекулативно трупане на печалби, или за предизвикването на фалити. Този вторичен сегмент застрашава икономиката и трябва да бъде регулиран по нов начин, ако искаме да възстановим капиталистическата етика на пазарните отношения. Да стабилизираме трайно банковата система. А фирмите да получат защитата и новите стимули, от които се нуждаят.

Допускам, че предложението за емитиране на общи европейски ценни книжа е продиктувано от надеждата на европейските политици, че ЕЦК ще бъдат по-трудни за обезценяване и ще се емитират срещу усреднени лихвени проценти. Дори и това да се случи обаче, първичният проблем остава нерешен.

Трето.

Какво ще стане, ако затворим борсите?Как да решим проблема с борсовите спекулации?

Като се върнем към класическата търговия на прякото договаряне, в която парите са пари, доверието-доверие, а печалбите съответстват на възможностите на реалния пазар. Като се ограничи силно броят на операциите на борсите, които могат да се извършват в рамките на 24 часа.

Мислила съм и какво би станало, ако затворим борсите за един по-продължителен период от време. Нищо лошо всъщност. Мениджърите ще пътуват. Активите, акциите и стоките, с които се търгува ще са истински, вместо хипотетични, а възможностите за обезценяването им чрез слухове и черен пиар ще намалеят. Всяка компания ще поддържа специализиран сайт, за да обявява дали продава акции, колко, какви и на каква примерна цена. Договарянето ще става на двустранна основа. Сделките ще са пазарни, защото продажбите и печалбите ще се калкулират в реални (платими), а не виртуални стойности.

Четвърто.

Знаем ли кой говори. Какво го мотивира и срещу колко пари.

Заради масовите комуникации, днес на пазара освен продавачи и купувачи има нов, трети играч. И това са слуховете и прогнозите, които се разпространяват светкавично. Парадоксално е, че докато обществото все повече настоява за прозрачност на доходите на политиците, от които зависи все по-малко, то не се интересува от доходите и финансирането на неправителствените организации, на рейтинговите и на социологическите агенции. Въпреки че те формират нагласи. Създават или унищожават авторитети. Промотират стратегии и девалвират политики.

Ето защо е необходимо да има публични регистри, които да се обновяват ежегодно, за финансирането и доходите, за спонсорите и възложителите на проекти, за заплатите и бонусите на лицата, които работят в тези структури.

Пето.

Пари и икономика. Или икономика и пари.

Продължаваме да разсъждаваме с клишето, че ако няма пари – няма икономика.

Възможно ли е да променим този подход? Икономиката е активност, инициатива, пазар. Там, където парите са “проблем” и “проблемът”, логично е да се търсят начини този проблем да бъде заобиколен.

След като в света има огромни борси за търгуването на “акции”, защо да няма борси за “търговия” и “размяна” на междуфирмена задлъжнялост и на стоки срещу стоки?

Преди парите, хората също са търгували. Но чрез натурална размяна. На едно много по-високо ниво, това е възможно и сега. Знам, че в момента в Европа има малки мрежи от бизнеси, които правят именно това. Мисли се и за създаването на резервна валута за еврото (нещо като евро 2), която да позволи на икономиките да функционират извън омагьосания кръг на кредитната стагнация. Държави с малка икономика като българската са подходящи за търсенето и намирането на иновативни решения за растеж, без за целта да се събаря валутния борда.

Това го подчертавам дебело.

Шесто.

Умря ли капитализмът?

Умря ли и ще умре ли капитализмът, както триумфално съобщават различни социолози?

Не. Умря, или ще умре комунизмът в капитализма.

Когато беше възможно да получаваш космически доходи не от труд. А от спекулации. Без значение дали с идеологии или с акции.

 



Тагове:   финанси,   кризата,   решения,


Гласувай:
1



1. анонимен - Interesting, thanks
26.11.2011 18:41
I really like it when individuals arrive collectively and share opinions, wonderful web site, maintain it up.
цитирай
2. sylviastefanova - Yes.
27.11.2011 12:12
Thank you.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140865
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС