Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2012 10:40 - Задлъжняваме ударно. А може и иначе...
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2594 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Излизането на финансовите пазари чрез издаването на големи емисии Държавни ценни книжа (ДЦК) не е безопасно. Нито безобидно.
За България то ще съдържа допълнителен риск, ако бъде съпроводено с приказки срещу валутния борд.
Подобно говорене е нечистоплътно. То съдържа в себе си неизказаното намерение за девалвиране на националната парична единица. Обезценяването на местната валута обаче, винаги оскъпява дълговете на държавата, на икономическите агенти и на отделните домакинства. Прави ги необслужваеми. Предизвиква фалити. Понижаване на реалните доходи. И бедност.
Реакцията на хедж фондовете след задействането на т. нар. колективна клауза по гръцкия дълг извади наяве скритите играчи, допринесли за колосалния скок във външната задлъжнялост на гръцката държава. (Добре е да се познава тази крива вместо да се хвърля прах в очите на гражданите с обяснения за 13-та и 14 заплата на комшиите.)
Шансът на гърците е, че са в еврозоната, чието разпадане политическите лидери на ЕС се стремят да избегнат на всяка цена. Тежко и горко на този, който не е.
Факт е, че много от дейностите на хедж фондовете не са  прецизно регулирани от закона. Със спекулациите на тези фондове  се свързват още:
V Кризата през 1992 г., довела до излизането на Великобритания от Европейската парична система.
V Необичайно резките колебания на пазара на облигации през 1994 г.
V Кризата в Азия през 1997 г. и силната девалвация на редица национални валути в Азия и Латинска Америка.
Смята се, че към 2007 г. активите на хедж фондовете надминават 1 трилион долара. Това е огромна мощ.
Как стои беззащитна България сред това спекулативно море и кои са нейните гаранции срещу един умишлено предизвикан фалит? Или срещу брутална девалвация на лева като схема за излизане от валутния борд и за крупни печалби на лобистки кръгове?
Изкусително е може би. За политици, скъсали връзката си с хората. И за онези, които съзнават, че “държателите на дълг” са притежатели на национална сигурност. И суверенитет.
Какво е мястото в този контекст на българските институции и на техните увлечения?
Всъщност емисионната политика на всяко министерство на финансите не е нищо друго освен ТРУПАНЕТО НА ДЪЛГОВЕ. И ПОКРИВАНЕТО НА СТАР ДЪЛГ С НОВ ДЪЛГ.
Няма държава, забогатяла по този начин, без накрая гражданите да са платили за политиката на своите мениджъри. Само че от 1989 г. досега българите нееднократно плащаха – първо за натрупания външен дълг и за опразнените от предишния режим пенсионни фондове. После за източените на входа и изхода държавни предприятия. След това за т.нар. ЗУНК облигации - дългосрочен дългов инструмент, емитиран през 1994 г., чрез който лошите кредити на държавните предприятия бяха преобразувани в държавен дълг.
Българските граждани платиха и дълговете на кредитните милионери,  редуцирани чрез хиперинфлацията на лева спрямо долара. Те платиха за източените банки, за изпарилото се с боновете за масова приватизация национално богатство, за назначените капиталисти, които доведоха до разруха отрасли и предприятия.
Сега пак ли ще им бъркат в джобовете?
Според в. “Капитал” към ноември миналата година размерът на държавния дълг е 6.07 млрд. евро, (близо 12 милиарда лева), което е равно на  15.7% от брутния вътрешен продукт. Към юни 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, дългът е 5.04 млрд. евро или 14.9% от БВП. Сега вече говорим за дълг от 16 на сто от БВП.
През януари 2013 г. държавата ще трябва да плати още 818 млн. евро, (равни на 1 милиард и 600 млн. лева) заради лошата политика по брейди книжата на  бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев.  Сегашният финансист Симеон Дянков си извоюва правото да емитира външен дълг до 2 млрд. лева тази година. Освен това възнамерява да рефинансира част от бюджетния дефицит с нови ДЦК за 1 милиард и 200 млн. лева. Дотук сумата става близо 3 милиарда лева.
От сайта на МФ личи, че само за периода януари – март т.г. са подготвени аукциони на ДЦК за половин милиард лева. Задлъжняваме ударно. Ако бордът бъде съборен и се стигне до девалвация на лева, процентите на външната ни задлъжнялост рязко ще скочат, а хората ще загубят спестяванията си. Колко ли външен дълг ще сме натрупали дотогава?
Интересно е, че не ни липсват съветници в тази посока. Както у нас, така и в чужбина.
А може и иначе.
Да си  вземем например милиардите от Кохезионния фонд на ЕС.
Чрез тях да създадем  международни компании за реализацията на големи проекти. Така да привлечем външен ресурс, с който да си платим дълговете.
И вместо борсови спекулации да градим просперитет.






Тагове:   дълг,   ДЦК,   просперитет,


Гласувай:
0



1. bgman13 - Докажи, че си против възможността за злоупотреба с емисия, като подкрепиш долното!
13.03.2012 11:27
А кой доведе на власт безконтролното печатане на пари, като отмени напълно златото функциониращо като пари и го замени с хартиени? И наложи йерархия на валутите.
Под опеката на валутния борд, вече съвсем прокопсахме. Вече цели 15 години. През това време, ни източваха и чрез европейската централна банка и фиксирания непазарно валутен курс.

Щом си против печатането на пари, виж какво предлагам. Книжните и виртуални пари се отменят в България. На тяхно място идва злтото и среброто.
Централната банка да не сече монети.
ЗЛАТНА И СРЕБЪРНА ТЕЛ. НОЖИЦА ЗА РЯЗАНЕТО Й ПЛЮС УРЕДИ ЗА МЕРЕНЕ НА ТЕГЛО И ОБЕМ.
Чиста работа. Прозрачна. Ясна. Никой повече няма да може да ни краде посредством емисия и валутни курсове.
цитирай
2. sylviastefanova - Книжните пари са измислени в Китай, ...
13.03.2012 11:44
Книжните пари са измислени в Китай, още през 10 век, не знам дали знаеш. Първоначално се били хартийки с 3-месечна давност, служели са за пренасяне на данъци от периферията към централната администрация...
А иначе по-сериозно.Проблемът в случая е, че имаме готови пари в еврофондовете, а задлъжняваме. Освен това задлъжняваме, не за да развиваме производство и така да си върнем дълговете, а за да кърпим стари задължения и да стъкмяваме бюджетни показатели.
Виж какво ще стане в Гърция.ЕС вече обмислят колко милиарди да се инвестират там от еврофондовете, за да се съживи икономиката.
А ТОВА КАТЕГОРИЧНО ПОДКРЕПЯ МОЯТА ТЕЗА!
цитирай
3. sylviastefanova - Ето го интелигентния подход, защо не и у нас?
13.03.2012 11:48
"...Европейският съюз и правителството в Атина търсят мерки за стимулиране на икономиката, която в момента е в дълбока рецесия.

Очаква се „работната група" на ЕС (т. нар. Task Force) за Гърция следващата седмица да направи конкретни предложения. Нейният шеф Хорст Райхенбах ще бъде в понеделник в Атина, обяви гръцкото правителство в събота, цитирано от Ройтерс.

Като начало става дума за инвестиционните планове на фондовете на ЕС в размер на повече от 10 млрд. евро, се казва в средите на Министерството на икономическото развитие. Вчера министър Анна Диамантопулу е поискала да получи данни от германските компании, които искат да инвестират в Гърция, но според германския министър на икономиката Филип Рьослер се сблъскват с пречки..." иНВЕСТОР.БГ
http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-oshte-ne-e-spasena-,131426/
цитирай
4. bgman13 - Ясно - ти си против инфлацията само на думи!
13.03.2012 12:17
sylviastefanova написа:
Книжните пари са измислени в Китай, още през 10 век, не знам дали знаеш.


Не не знаех. Но и няма значение, къде са измислени. А има значение, че именно днес са се развихрили в реалния живот. Това се е случило, след двете световни войни, по времето на които световното злато се концентрира в щатите.
След което златото фукциониращо все още като пари в световната търговия е изместено от долара. До тогава поне валутите са били обезпечени със злато. Което си е първа крачка към отмяна на златните пари и инсталиране на възможността за злоупотреби на банките.
А ти явно си срещу печатането на пари само на думи. И само срещу националната държавна власт на България, а не срещу глобалната държавна власт, която е в ръцете на банкерските династии. Истинската печалба от инфлцията, се насочва именно към тях. Но ти предпочиташ, да не ги виждаш.
цитирай
5. sylviastefanova - Заради натрупаните дългове към ...
13.03.2012 19:13
Заради натрупаните дългове към СССР Тодор Живков предава на големия съветски брат българското злато, натрупано в периода 1878-1944 г. Целият златен резерв! Знаеше ли това?
Около година и половина преди Виденовата зима, от българските пари изчезна надписа, че са обезпечени със златни активи на БНБ. Лично съм питала бившия управител на банката Тодор Вълчев "защо"? Ти какво правеше тогава?
В съвременната цивилизация парите означават много повече неща от златото, нищо, че цената му през последната година постигна рекорд. Сигурно го трупаш в някое ковчеже. Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142715
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС