Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 17:04 - Кой слугува на "мафията"?
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 3551 Коментари: 4 Гласове:
0



Преди да разберем кой слугува на “мафията”, нека видим какво е определението за нея.
Ако мафията са ГЕРБ и в частност техният лидер и сегашен министър-председател, на какви факти почива това обвинение?
Ако говорим за неговия т.нар. ”предишен живот”, нима той не беше известен през 2001, 2005, 2007 или 2009 година на нашите политици? Или на европейските им партньори от ЕНП?
Едно минало или го има, или го няма. То или е приемливо, или не е. В отговорът на тези въпроси с днешна дата обаче, думата има и избирателят, защото визираме политика и личност, преминали през теста на няколко спечелени вота.
Въпреки това въпросът стои. Само че адресатът му е друг. И този адресат са хората, управлявали България досега.
Какво можем да ги попитаме? Защо никой не го прави? Ето няколко прости въпроса:

1.Беше ли това минало от значение за вас, когато жената, с която тогава съжителстваше днешният лидер на ГЕРБ, бе предпочетена за шеф на една от най-големите банки? И защо тя зае поста на синия готвач Славчо Христов, станал банкер при управлението на Иван Костов?

2. Беше ли това минало важно, когато НДСВ направи сегашния премиер главен секретар на МВР? Говорим за същото правителство, в което министър беше избраната по-късно за европейски комисар Миглена Кунева.

3. Беше ли това минало от значение, когато столичната организация на ДСБ оттегли иска си срещу необявените промени в имотната декларация на предишния кмет на София?

4.Беше ли това минало важно, когато бившият външен министър Надежда Михайлова, вече избрана за лидер на СДС, си разменяше визити и поздравления за рождения ден със своя днешен опонент? Както и с мнозина други, впрочем.

4. Беше ли това минало от значение за премиера Станишев и за коалиционните му другари Сакскобургготски и Доган, когато излезе статията в изданието на Американския конгрес “Конгрешънъл куотърли”, за която писаха и доста български медии? И ако е било от значение, защо не последва реакция?

5. Беше ли това минало приемливо за онези журналисти и вестници, които тогава величаеха сегашния премиер, правеха с него пиарски интервюта, а днес се оплакват на Брюксел? Същите журналисти мълчаха за монопола на ВАЦ, който мнозина свързваха с ЩАЗИ. Мълчаха, когато Делян Пеевски “след скандала на века” изкупи вестниците “Монитор”, “Политика” и “Телеграф” и започна да гради медийна групировка. Така, както мълчаха тогава и СДС, и ДСБ.

5.Беше ли това минало от значение, когато лидерът на ДСБ Иван Костов на  Национално събрание на тъмносините разясни  как партията му трябва да направи сложния пирует хем да подкрепя, хем да не е в управлението на ГЕРБ? И всички го аплодираха. Днес същите хора се правят на страстни Бойкофоби.

6. Беше ли това минало важно, когато СК и ГЕРБ подписаха споразумение за партньорство в Столичния общински съвет, а сините запазиха зам.-кметските си места дори в предизборната надпреварата през 2011 година?

7. Имаше ли това минало значение, когато в края на май м. г. общинските съветници от ГЕРБ и СК в СОС, гласуваха “за” високото застрояване (с небостъргачи) на Западно направление в София? Безумно посегателство срещу Централната градска част, което беше спряно без излишен шум (ако не ме лъже паметта) точно от Борисов.

8. Беше ли това минало приемливо, когато в кампанията си преди парламентарните избори през 2009 СК обяви, че си поставя за цел да стане незаобиколим фактор в управлението? Което едно към едно означаваше заявка за следизборна коалиция с  ГЕРБ. Дали това минало беше значимо, когато се водеха разговорите за евентуални министерски кресла в бъдещия кабинет?

9. Нима Станишев и БСП с години не бяха “глухи” за същото минало, защото вярваха, че след вота през 2009 сегашният премиер ще стане техен коалиционен партньор? Умело поддържана илюзия, която позволи на лидера на ГЕРБ безпроблемно да построи партия, а после да завие вдясно. Защото коалицията с БСП е равна на политическа смърт.

10. Между другото кой направи от Борисов водач на листа на НДСВ на парламентарните избори през 2005? Не съм чула Миглена Кунева с нейната кристална съвест да се е противопоставяла на това.

11.Интересно как така в продължение на 11 години журналисти, (с малки изключения) анализатори, NGO, политици и партии масово се правеха, че не знаят за “миналото” или радушно го преглъщаха като мезе към управленския си апетит… А сега са гневени от него? Нали човекът, за когото иде реч, от 11 години е във властта?

Отговорът е прост. Отговорът е заровен в нашата, българска реалност.
Бедни сме. Живеем зле. Ножицата между доходите на повечето българи и колосално богатите е ужасяващо голяма. Но не от днес, или от вчера.
Страната се гърчи в лобистки и икономически мрежи с генезис бившата ДС. Около повечето партии функционират обръчи с ниска пропускливост. България е поделена между партийни секти, които бранят своя периметър. Участието във властта все още се приема като финансова, икономическа и политическа гаранция. За успех и оцеляване. Всички искат голямата власт, но единствено ГЕРБ (и по-конкретно лидера му) УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ НАРОДА.
За останалите пътят нагоре минава през подкопаването на сегашното управление. Ето защо каквито и решения да приема правителството, каквито и закони да гласува мнозинството в НС, шумът в обществената системата, конфронтацията, атаките и инспирираното недоволство ще се изострят. И така ще бъде до изборите. Колко много копнежи за изкачване към властта по пожарникарската стълба, която уж всички презират.
Това не означава обаче, че обективни причини за недоволство не съществуват. Напротив! Интересното е, че те приоритетно се изговарят от улицата. Докато партийните клики си правят тънки сметки.
При ОДС ни командваха и реформираха – не малко бивши  ченгета и боядисани проститутки. При НДСВ ни сменяха чипа и газеха Конституцията. При тройната коалиция  унизиха учителската стачка и смазваха протестите с бой и полицейски кучета. Знам го, защото  съм припкала пред тях, вместо да зяпам през перденцата в парламента.
ГЕРБ все пак чува улицата и прави опити да коригира политиката си в крачка.
Има комуникация. Тя не е безпроблемна и преминава през сблъсъци. Но независимо от това дава кураж на гражданите да излизат навън, за да защитават своите интереси и права.
Използват го бодри партийни плювачи и лидери с пречистена  съвест. (Нали всеки има правото на промяна освен Бойко Борисов.)

Целта е след парламентарните избори, ГЕРБ да не може да излъчи свое правителство. За да потърси (в зависимост от обстоятелствата) Костов, Кунева, СДС, Доган или Станишев.

Така е прозрачно. Така им личи. А някои дори си го казват.










Тагове:   политика,   ГЕРБ,


Гласувай:
0



1. анонимен - Какво в същност искате?
10.07.2012 10:23
"Страната се гърчи в лобистки и икономически мрежи с генезис бившата ДС. Около повечето партии функционират обръчи с ниска пропускливост. България е поделена между партийни секти, които бранят своя периметър. Участието във властта все още се приема като финансова, икономическа и политическа гаранция. За успех и оцеляване. Всички искат голямата власт, но единствено ГЕРБ (и по-конкретно лидера му) УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ НАРОДА"
"При ОДС ни командваха и реформираха – не малко бивши ченгета и боядисани проститутки. "
Та, да продължим:
При Жан Виденов останахме без пари, а при Луканов щяхме да умрем от глад.
Все пак най-добре си беше при Бай Тошо. Всяка жаба си знаеше гьола и верваше в светлото бъдеще. Затова той" УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ НАРОДА" и го яхаше 30 години под погледа на своите вдъхновени почитателки. След това ги наричаха "червени бабички"
Е, те такава ли е вашата логика? Защото аз мисля, както и много други хора, че се върнахме там където сме били.
А това че скромното ми мнение съвпада с това на много други, говори числото 130, което предвидих в диалога с Вас преди седмица по друг повод.
Колкото до определението анонимен, то винаги ще е такова, понеже не съм се регистрирал в Блог bg. Аз изобщо не желая да се регистрирам, за да участвам в съвременните комуни от типа на Фейстбук, Туитър и прочие, както и не гледам турски, латиноамерикански и североамерикански сапунки.
Просто имам мнение, че след 20 години БКП се раздели на БСП и ГЕРБ и не желая да защитавам една от двете половини или да хуля тъпотията на сините.
А Вие?
цитирай
2. sylviastefanova - Като не желаете да участвате в съвр. ...
10.07.2012 19:23
Като не желаете да участвате в съвр. фейсбук и блог-комуни, защо използвате моя блог, за да списвате мислите си?

Живков бил "спечелил народа", сериозно ли твърдите тази смешка?

Тъпотията на сините, както вие я наричате е една от причините за сериала, в който сме.
Ваше право е да ръкопяскате и на сериала, и на "тъпотията", щом ви идва отвътре.

Писна ми от клишета ви. Кажете си името.
цитирай
3. анонимен - Съжалявам
12.07.2012 10:20
Съжалявам, че се опитах да влезя в диалог с Вас. Не желая да ме хулят за мнението ми, нито да ми подвикват :"Дай си паспорта!" След като сте направили блог се налага да търпите и посетители. Като гледам те при Вас не са големи тълпи. Ако не желаете да Ви гостуват, просто ги триете и толкова. Що за нерви и терзания.
Колкото до израза "УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ НАРОДА" , относно Живков, забележете кавичките и вижте шрифта. Комай точно съпвада с Вашия относно Борисов. Все пак вярвах, че сте утвърден журналист, когото уважавах на различните Ви поприща и не трябва да вадите доводи в стил Михнева или госпожица Бенатова или слугинажа на Деян Пеевски или Любо Павлов и сие Тошо Тошевци.
То остана ли някой свестен на този пазар?Този път наистина Сбогом!
цитирай
4. sylviastefanova - Писна ми от анонимните ви доноси. ...
12.07.2012 20:16
Писна ми от анонимните ви доноси. Ако направите преглед на коментарите си дотук, ще разберете - евентуално - какво имам предвид. И ми спестете, ако обичате, квалификациите, както и сравненията със служители на бившата ДС, с откровени мошеници и съмнителни медийни босове. Дали Живков е спечилил народа си пролича от многомилионните опозиционни митинги в началото на прехода. Дали Борисов е спечелил народа е очевидно - той е премиер, партията му управлява и има реални шансове да спечели втори мандат. Сигурна съм, че ако по някаква прищявка покани тези като вас да влязат в листите на ГЕРБ, догодина на парламентарните избори, ще допълзите на колене. Дотам са вашите опозиционности и принципи.
Не ви искам паспорта, всъщност не ме интересуват позициите на хора, които се притесняват от името си. Не виждам друга причина да го укривате като държавна тайна.
Какво ще толерирам или търпя - решавам аз. Що се отнася до стълпотворенето от читатели или неговото отсъствие в моя блог - стигат ми и пет души с акъл, от които да зависи нещо.
Аман от лицемерни драскачи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142592
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС