Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2012 12:02 - Конформизмът не търпи реалности и съзидатели
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1950 Коментари: 3 Гласове:
1



Ралф Уолдо Емерсън: Конформизмът не търпи реалности и съзидатели…

“Внимавайте, когато Бог пусне мислещ човек, да се разхожда по тази планета. Всичко ще бъде изложено на риск. Все едно, че пожар е избухнал в огромен град и никой не знае къде ще бъде в безопасност и къде ще спре пожарът. Няма нито една област в науката, където схващанията да не могат да се обърнат наопаки; няма литературна слава нито така наречени вечни имена, които да не подлежат на преоценка и заклеймяване. Самите човешки надежди, трепетите на сърцето, вярванията на народите, обичаите и етичните норми на човечеството – всички са подхвърлени на милостта на ново обобщение. Обобщението е винаги нов прилив на Божественост в ума. Оттам е и вълнението, което носи.

 “В живота на всеки образован човек идва време, когато той стига до заключението, че завистта е невежество, че имитацията е самоубийство, че човек трябва да се приеме – за добро или зло – такъв, какъвто е.... Добродетелите са по-скоро изключение, отколкото правило.... Моят живот си е за мен самия, той не е спектакъл. Няма разлика дали върша или се въздържам от действия, считани за прекрасни. Смело кажете това, което си мислите още сега, а утре смело кажете онова, което ще си помислите утре, дори да е в противоречие с днешното. „А, но няма ли да бъдем погрешно разбрани?“ Толкова ли е лошо, питам аз, да бъдете разбрани погрешно? Питагор е бил разбиран погрешно, и Сократ, и Исус, и Коперник, и Нютон. И всеки чист и мъдър дух. Да бъдеш велик, означава да бъдеш погрешно разбран.... Вярвай в себе си – всяко сърце вибрира при звука на тази метална струна. Приеми мястото, отредено за теб от Божественото провидение, приеми връзките между събитията.... Гласовете, които чуваме в самота, затихват, щом навлезем в света. Обществото навсякъде е в заговор срещу човечеството в лицето на всеки един от членовете му. Обществото е акционерно дружество, в което участниците се договарят с цел осигуряване хляба на всеки акционер, да подчинят свободата и културата на интереса. Най-търсената добродетел се оказва конформизмът. А конформизмът не търпи реалности и съзидатели, той предпочита имена и навици.... Великият човек е този, който и насред тълпата запазва своята независимост и самота…”




Тагове:   емерсън,


Гласувай:
1



1. sylviastefanova - Левски е велик, но едва ли "са ...
07.07.2012 20:07
Левски е велик, но едва ли "са го" и "сме го" разбрали и разбирали правилно ,след като и досега остава непостижим в нашата политическа реалност. Защото разбирането, не предпоага ли и приемане, и последващо действие, най-малкото?
Да се говори със сборни понятия като "евреите" и т.н. означава според мен да се приема за мярка мисленето на тълпата, която лесно се сугестира. Не мисля, че примерът е подходящ.
Мунчо протестира в края на романа "Под игото"след кървавата развръзка и погрома на въстанието. В този смисъл той е ехото на една трагедия, която е очевидна.
"Мръсна платформа ,собствени нечистоплътни прозрения - защо избрахте точно тази фраза, за да оспорвате Емерсън?" Не ви разбрам.Може би сте велик.
цитирай
2. анонимен - Ако не можем да разберем нито Левски, нито Мунчо, нито ние с Вас помежду си, за какъв критерий говорим?критерий
08.07.2012 09:36
sylviastefanova написа:
Левски е велик, но едва ли "са го" и "сме го" разбрали и разбирали правилно

Не ви разбрам.Може би сте велик.

цитирай
3. sylviastefanova - Критерият е времето. То се движи и по ...
08.07.2012 11:20
Критерият е времето. То се движи и по вертикала, (не само напред),ако ми разрешите тази метафора.

Говорим според мен за "енергийните вибрационни нива" на настоящето и бъдещето. Те ни поставят в разл. реалности с разл. възможности и гледни точки...Обитаваме различни, а оттам и разминаващи се енергийни ( тоест информационни) късове време - полета. Оттук и неразбирането, различните "кодове" в разл. общности, разл. интерпретации на събитията, многозначността на думите, но и тяхото несъвършенство. Просто гениите, хората с евристично мислене, светлите умове, за които споменава Емерсън са по-високо, условно казано по тази вертикала. И с времето (защото като човечество се движим нагоре) ние ги догонваме като средно аритметично, като маса от индивиди.

Говоренето и писането са начин за свързване и обмен на енергии.(Ако ги нямаше книгите, как щяхме да разговаряме с тези, които са живели преди нас.) Когато са истински, тоест искрени. Това е др. послание според мен. А конформизмът лъже заради удобството и от страх. Той преиначава, затова прави движението по "времевата" вертикала на енергиините полета трудно.Въпреки това, мисли и открития, които до вчера са били отхвърляни или смятани за невъзможни - днес приемаме за естествени. Важи и за обществените отношения, за политиката и за мн. др. неща. Тъй като светът е многоизмерен и донякъде подчинен на дуалността "добро-зло", почти винаги се преминава през "комплимента на дявола" - аз си го наричам така. Тоест, през поругаването и отхвърлянето на условно казано "великите хора, идеи, прозрения, надежди". Имаше го и в примерите, които изтрихте.
Разпъването на Бога.Обесването на Апостола на свободата.Обесването на лудия, който единствено дръзна да каже истината и да защити своя любим Русинант (Бойчо Огнянов). ..Ами това е.

Благодоря за интереса. Мисля, че там, където има въпроси, има и потенциал за разбиране.

Хубава седмица.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1141355
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС