Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 16:58 - Екооценката за АЕЦ "Белене" - незаконна
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 4231 Коментари: 4 Гласове:
7



Екооценката за АЕЦ „Белене“ - незаконна 
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ozVxxcv9xagJ:www.desant.net/show-news/22495/+&cd=1&hl=en&ct=clnk&client=firefox-a
Автор : Пролетина Николова nikolova@desant.net   Според Джевдет Чакъров „Белене“ не се нуждае от класически ОВОС, а само от „научна разработка“ Бъдещата атомна електроцентала в Белене ще се строи без да е извършвана законна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).
  Това алармираха екоактивисти от региона. Те твърдят, че единствената екоекспертиза на АЕЦ „Белене“, поръчана още през далечната 2003 година на фирма „Джи Си Ар“, е съмнителна и нарушава цели два члена от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

„Докладът по процедурата за ОВОС бе изготвен тогава от екип, в който имаше 22-ма нерегистрирани консултанти. Именно това е и нарушението на закона“, заяви пред „Десант“ инж. Мария Молешка, председател на Клуб за здравословна околна среда – Враца.

Чл. 83 и 84 от ЗООС предвижда подобни оценки да се възлагат единствено на колектив от регистрирани експерти – български и чуждестранни физически лица, които да декларират, че не са лично заинтересовани от реализацията на инвестиционните предложения.

Управлявалата по това време екоминистърка Долорес Арсенова от НДСВ обаче игнорира предписанията на закона и превежда на екипа 2,5 млн. лв. Нейният наследник от ДПС Джевдет Чакъров пък приема заключенията в доклада, които са твърде оптимистични и удобни за лобито около „Белене“.

Чакъров дори обяснява, че в случая с „Белене“ Законът за околната среда не трябвало да се прилага, защото ОВОС-ът на „Парсънс“ не бил никакъв ОВОС, а „научна разработка“.
„Ние – група еколози от региона, обжалвахме решението за възлагане на ОВОС на такъв незаконен екип, но загубихме делото на всички инстанции. Съдът така и не прие аргументите ни, въпреки че текстовете в ЗООС са пределно ясни“, каза Молешка.

Еколозите настояват екооценката да бъде отменена и поради още един факт. Правителството на НДСВ обявява публично, че възобновява проекта „Белене“ още преди възлагането на ОВОС.
„Това стана през 2002 г. Ако помните, премиерът Симеон Сакскобургготски обяви, че „Белене“ ще се строи и документацията за това бе задвижена.

А законът предвижда първо да се направи изследване за въздействие върху околната среда и обществено обсъждане, преди държавата да взима решение за размразяването и строителството на градеж с голям обществен интерес“, заявява Молешка.

На последна инстанция във ВАС делото на екоактивистите е решено в полза на държавата през 2006 г. Докато трае процесът обаче, екоминистерството тихомълком прави предложения за промяна на двата цитирани текста в закона така, че оттук-нататък списъкът с регистрираните екоексперти да бъде контролиран лично от министъра.

„Промените влязоха в сила през 2005 г. – две години след изготвянето на съмнителния ОВОС, което е безспорно доказателство и признание, че е имало закононарушение“, обяснява екоактивистката.

След бурното му подновяване от НДСВ и няколкото гръмки изявления на политици от жълтата партия, впоследствие „Белене“ стана тема от задкулисието. По време на Тройната коалиция по проекта се работеше и плащаше активно, но тайно. Затова темата за екооценката някак оставаше встрани от дневния ред на медиите.

Откакто ГЕРБ пое управлението на страната, Борисов извади Втора атомна пред публиката и бъдещата централа се превърна във всекидневен сюжет за публикации. Но и сега нито една българска медия така и не се е сетила да повдигне въпроса за екологията.

Премиерът допълнително помага за това като сред хилядите си изявления за „Белене“, някои от които откровено си противоречат едно на друго, не е направил нито едно, свързано с околната среда в региона, където ще се строи новата АЕЦ. Това може да се обясни единствено с факта, че премиерът твърдо е решил централата да се строи и не желае никакви спънки пред нея.

Има две доказателства в тази посока -  по едно и също време се разбра, че посредник за „Белене“ вече ще е вечният премиер в сянка Валентин Златев – близък до Борисов олигарх, за когото се знае, че задкулисно управлява и правителството на ГЕРБ. А също, че властта си е назначила британската банка „Ейч Ес Би Си“ за консултант, който да извърши анализ за целесъобразността и нуждата от втора ядрена мощност в България.

Тъй като банката ще получи сигурни 2 млн евро за свършената работа и допълнително 0.95% от крайната цена при евентуално строителство на „Белене“, е ясно що за сресан в полза на Валентин Златев „анализ“ ще изготви.

Източници от финансовото министерство, пожелали анонимност, признаха пред „Десант“, че анализът на „Ейч Ес Би Си“ всъщност вече бил готов като чернова и предаден на премиера в първата седмица на юни. Текстът е прегледан от Златев и Борисов при една от редовните им сбирки в ловното стопанство „Паламара“ край Шумен, концесионирано от Златев и превърнато от него в тайна явка за командване на държавата.

Олигархът обаче имал три забележки към черновата и тя била върната обратно на банката за доработване. Това е и причината, поради която правителството обяви, че ще поиска временно замразяване на проекта „Белене“ за три месеца. Това е срокът, в който „Ейч Ес Би Си“ трябва да коригират текста с поръчаните от Златев поправки.

Заниманието на британската банка, озаглавено „анализ за целесъобразност“, което служи основно за залъгване на публиката, не е нещо ново, когато става въпрос за втората атомна. Преди време, макар и при друго правителство, България вече го разигра веднъж.

През 2004 г. кабинетът на НДСВ поръча на американската фирма „Парсънс“ да изготви горе-долу същото и й плати над 7 милиона лева. Тогава заданието бе кръстено „технико-икономическа експертиза за целесъобразността и възможните параметри“. Макар и щатска, „Парсънс“ всъщност е регистрирана в Лондон.

Неин собственик е Александър Парсънс, но шеф на офиса в британската столица по онова време бе бившият офицер от сръбската държавна сигурност Джурица Танкович. Парсънс, от своя страна, имаше участие и в споменатата по-горе фирма „Джи Си Ар“, която пък изготви ОВОС на „Белене“.

В онези години Валентин Златев все още нямаше интерес към ядрената енергетика, понеже петролния бизнес все още бе доходоносен за личния му бюджет. Поради което топлата връзка с Русия и прокарването на интересите й у нас се извършваше от други лица, които пряко лобираха както за „Белене“, така и за „Парсънс“:

министър Милко Ковачев, тогавашният шеф на енергийната комисия в НС от квотата на НДСВ Веселин Близнаков, червеният шаман Румен Овчаров, шефът на Групата за управление на проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“ Красимир Николов, тогавашният шеф на НЕК Васил Анастасов.

Запознати с енергийните интриги довериха, че тарикатите от „Парсънс“, макар и да са в дружески отношения с руската държавна корпорация „Росатом“, която ще строи „Белене“, са били грубо изтласкани от проекта в мига, когато там се е намърдал Валентин Златев.

В момента Танкович и компания активно се въртят с руска помощ около турските разработки за ядрени централи, поне една от които се очаква да бъде издигната в непосредствена близост до българската граница. Както е известно, турските ядрени централи също ще се изграждат от „Росатом“.

Турските медии вече писаха, че от началото на тази година „Парсънс“ и българската фирма „Риск инженеринг“ са назначени от властите в Анкара като официални посредници по набиране на кадри за бъдещите атомни мощности. За услугите си двете дружества получавали между 40 и 100 хиляди турски лири.

Собственици на „Риск инженеринг“ са Богомил Манчев, Йордан Кацаров, Боряна Дончева, Лора Бояджиева и Дора Бояджиева. Докато „Парсънс“ кръжеше около „Белене“, собствениците на „Риск инженеринг“ бяха най-върлите защитници на централата.

Манчев например правеше най-редовно изявления като това пред „Медиапул“ от 8 септември 2009 г.: „Лично за мен проектът за АЕЦ "Белене" няма никакви забележки и не би трябвало да се спира въобще, ами трябва да се продължи“.



Гласувай:
7



1. apollon - много добро разглеждане на факт...
03.10.2012 22:10
много добро разглеждане на фактологията по въпросната проблематика, но не разбрах какво е вашето мнение - експертно или лично.
Кои са двата нарушени закона и кое конкретно е нарушено.
цитирай
2. kostadin - Нормално за ненормалните ни пар...
08.10.2012 10:24
Нормално за ненормалните ни партийни функционери
цитирай
3. zaw12929 - ЛЪЖА ПОДИР ЛЪЖА: "Бъдещата ...
20.10.2012 14:50
ЛЪЖА ПОДИР ЛЪЖА: "Бъдещата атомна електроцентала в Белене ще се строи без да е извършвана законна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). "

И КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА- КАТО Е СПРЯНО СТРОИТЕЛСТВОТО?!
НЕ СЕ НАПЪВАЙ ДА ЛЪЖЕШ... ТОВА Е ВЕРУю НА ЕДНИ ТЪПАЦИ - ЛЪЖАТА
цитирай
4. zaw12929 - Нормално за ненормалните ни пар...
20.10.2012 14:53
kostadin написа:
Нормално за ненормалните ни партийни функционери


НОРМАЛНО И ЗА НЕНОРМАЛНИТЕ НИ ГРАЖДАНИ, ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ ИЛИ НЕ ОТИВАТ ДА ГЛАСУВАТ ИЛИ ГЛАСУВАТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ.
НЕ Е ЛУД, КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА , А КОЙТО МУ Я ДАВА...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138477
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС