Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2012 13:17 - Иска ли ГЕРБ да загуби парламентарните избори?
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1625 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не стига, че съм дал да работят с парите ми, а искат да ми облагат лихвата с данъци. Откъде накъде? Как веднъж не казаха, хайде да направим заплатите като европейските, а само се чудят откъде да ти одерат кожата? И 40 лева да са, защо да им ги давам? В Западна Европа, когато теглиш кредит взимаш 20 връщаш 22, тук взимаш 20 и връщаш 30.
Това са реакциите на хора с дребен бизнес, които познавам лично. Те работят от сутрин до вечер, понякога и през нощта, и въпреки простотиите на прехода още са на пазара.
Не са богаташи. Не укриват доходи. Не са в сивата икономика. Плащат си данъците и осигуровките. Скъсват ги от проверки. Имат малко, но верни клиенти, които посрещат с усмивка, защото доброто отношение не струва пари, но носи принадена стойност или поне възможността - ти, фирмата ти и твоето семейство да оцелеете. И да поддържате работни места. Малко, но сигурни.
На тези хора, а и не само на тях не им е ясно защо трябва да плащат още един извратен данък на държавата. Особено след като инфлацията изяжда предварително “печалбата” им от лихви, косвеното облагане с такси расте с екзотични мотиви, а цените на електроенергията, топлоенергията, водата и горивата хвърчат. Както винаги с явното оправдание за международното положение и с премълчаното – за да осигурим печалба на монополите и рахата на управленската им каста.
Всъщност има много аргумента срещу вчерашното решение на МС, които го правят неприложимо и атакуемо пред Конституционния съд. Ще ги обобщя и допълня.
1.Спестяванията на гражданите са пари от доходи, които вече са били обложени със съответните данъци. Няма как да обложиш с данък два пъти едно и също нещо.
Освен това да наказваш с данък гражданите, които спестяват е  глупаво. Имали доходи от лихви, ами браво! Хайде да ги тормозим сега. А те, ако са дребни спестители, напук ще се върнат към Буркан-банк или ще изобретят друга хитрина.
На всичкото отгоре нали има и винаги ще има граждани, които не са в състояние или не искат да спестяват и следователно няма да плащат този данък. Което поставя едните и другите в неравностойно положение и противоречи на Конституцията.
Противозаконно е да облагаш с данък парични средства само защото те - фигуративно казано – работят за тебе. След като вече работят или са работили много повече за някой друг. По тази логика би следвало да облагаме с данък всяка форма на парично обръщение, извършвана от гражданите, която се преценява като изгодна за тях. Включително “сделките им”, при които придобиват стоки на промоция или с намалени цени, защото така спестяват и… инкасират за себе си …печалба. Само че нали за тези сделки вече се облага търговецът? А преди това и производителят?
Банковият влог е резултат от сключването на договор между вложителя и съответната банка. Като следствие от него паричните депозити на гражданите, с които банката оперира, стават част от веригата -  кредитиране, предприемачество, инвестиционна дейност, създаване на работни места, придобиване на имоти, доходност, печалба. А те по дефиниция се облагат от държавата. Е, колко пъти ще облагаме едни и същи пари?
Освен това лихвите по депозитите не са печалба. Те са минимална застраховка и гаранция за платежоспособността на една банкова институция, която се стреми да привлече вложители, за да попълни, стабилизира и разшири кредитния си портфейл и своята дейност. Де факто лихвите по депозитите у нас са скромна застраховка срещу риска някой друг да работи и печели чрез твоите пари – процес, който стъпаловидно се облага и от държавата.
2. Както бе отбелязано, в банките под формата на депозити се намират и оборотни средства на еднолични търговци, на граждански, спортни и културни сдружения. Интересното в случая е, че те – независимо от сложните икономически условия в България  – също действат като кредитни институции. Техните пари не стоят замръзнали в банките, а напротив, ако са правилно управлявани наливат свежа кръв в икономиката. Предизвикват активност и възможности за приходи в бюджета. В същото време и вложителите, и тяхната дейност подлежат на пряко или косвено данъчно облагане - като физически лица и/или като стопански субекти. Какво повече може да иска държавата от тях?
3. Аргументът, че лихвите по депозитите се облагат в ЕС, не е аргумент. В ЕС се правят много глупости, а ние би трябвало да преследваме своите национални задачи. Най-важната от тях е да вдигнем доходите и жизненото равнище на хората. А не непрекъснато да ги изцеждаме и обедняваме.
4. Твърдението, че данъкът ще бъде пренебрежимо нисък за повечето вложители, но ще влее 120 млн. в хазната не е убедителен. За какво ще бъдат използвани тези пари? Съгласни ли са вложителите на това? Попитал ли ги е някой?
Обикновено държавата харчи лошо и неефективно. В частност българската държава облага и корпоративно. Поради тази причина у нас (след като беше премахнато прогресивното подоходно  облагане) има огромни доходи, които изобщо не се облагат. Умишлено се поддържа и скандално нисък горен праг за отчисляването на пенсионни и здравни вноски. Ако държавата иска свеж ресурс, много по-естествено е да се върне към прогресивното облагане за най-високите доходи и да вдигне този праг. Но не символично, а в съответствие с реалните заплати във високоплатените сектори.    
5. Неморално е да се посяга на спестяванията на дребните български вложители, които през последните 20 години на няколко пъти загубиха парите си. Първо, заради гладните зими на Луканов. И второ, заради безразборно раздаваните кредити и хиперинфлацията, от които забогатяха и спечелиха тези, чиито доходи не се облагат сега.
6. Ако идеята е чрез данъка върху лихвите да се извадят на светло парите от сивата икономика, нерегламентираните доходи и постъпленията от престъпен бизнес, защо поддържаме  бюджетни институциите, чиято задача е именно тази? Да ги закрием тогава.

И за финал:
Ако ГЕРБ иска да загуби парламентарните избори, защото се е изморил да управлява  (това е първото правителство в новата ни история, което ще изкара пълен самостоятелен мандат), този данък ще му помогне да постигне целта си.  Цената на загубата ще е 120 млн. лева.
Ако обаче ГЕРБ иска да загуби героично -  ще трябва да приложи точка 4.
Парадоксалното е, че в този случай би могъл и да спечели.




Тагове:   избори,   данък,   граждани,   ГЕРБ,   загуба,   лихви,   КС,


Гласувай:
9



1. lambo - Този данък няма да засегне Олигарсите и Циганите
11.10.2012 22:31
Олигарсите държат парите си в банките на Оф-Шорните зони

А циганите - само в злато

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1141305
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС