Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2013 22:06 - Далаверата с топлата вода
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 5356 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.03.2013 10:48



Инж. Илия Димитров, магистър по топлотехника

Далаверата с топлата вода
“…Топлофикацията, представляваща централизирано отопление на стотици хиляди жилища и хиляди обществени сгради, е завещание, което можем да наречем "отмъщението на социализма". В специализирани централи, произвеждащи само гореща вода, наричана за тежест "топлинна енергия", се изгарят стотици милиони кубически метра природен газ.
Доставят се милиони киловати електроенергия. Изразходват се милиони левове за "производствени разходи", в това число за заплати, осигуровки и премии на хиляди работници и служители, изпълняващи само сезонна работа през зимния период. И всичко това ­ в интерес на огромната колективизация и централизация на управлението. Общоизвестно е, че такова чудо в европейските страни няма. Там същото гориво природен газ се доставя на гражданите в жилищата им. Те сами се разпореждат с отоплението си, с топлата вода и с приготвянето на храна. Не съществуват отоплителни централи, каквито има десетина на брой в София. Няма ги и огромните разходи за тяхната издръжка, която у нас се прибавя върху цената на газа. На малцина граждани е известно, че под земята на София са прокарани 1000 километра бетонови канали и колектори, в които има 2000 км стоманени тръби. В тези тръби под високо налягане се "разхождат" 200 хиляди куб. м гореща вода. Тя циркулира в тръбите зиме и лете, независимо дали някой абонат от някоя улица ползва топла вода в дома си. Освен, че за задвижващите помпи се изразходва огромно количество електричество, от тръбите се излъчва огромна топлинна енергия, изтичат хиляди кубици гореща вода. Тези "загуби от преноса" надхвърлят 20% от цялото количество транспортирана топлина. Те са равностойни на милиони кубици природен газ.
При тези условия енергийното министерство и ръководството на софийската топлофикация "напрягат ум и разум" по какъв начин да замажат крещящата неефективност на централизираното топлоснабдяване. С известни и все още неразкрити хватки топлоснабдителните фирми и техните верни помощници ­ фирмите за дялово разпределение, се мъчат да измъкнат колкото се може повече пари от вече олекналия джоб на клиентите си.
Една от най-масово прилаганите спекулации е цената, на която абонатите ползват топлата вода за битови нужди.
Подплашени от растящите "просрочени суми" за топлинна енергия, хиляди абонати на столичната топлофикация се отказаха от парно отопление, но останаха потребители на топла вода за битови нужди. Това рязко намаление на потреблението на гореща вода не се отрази на дебита на водата в топлопреносната мрежа. Но процентът на "загуби от преноса" сериозно нарасна. Приложената хватка със "сума за мощност", сиреч заплащане на неизползвана мощност, донесе на Топлофикация - София милиони "немъчени пари".
Спекулацията с "енергия за подгряване на вода" има друг характер. На учениците от VI клас е известно, че за подгряване на 1 литър вода с 1 градус е необходима 1 килокалория топлина. За подгряването на 1 куб. м вода (1000 литра) са нужни 1000 килокалории. Това прави 1163 вата или 1.163 квтч топлоенергия. За да се изчисли колко топлоенергия е употребил един абонат през месеца, трябва да се знае какво количество топла вода е използвал и с каква температура е текла топлата вода от неговите кранове. Разбира се, точното определяне на тази енергия в цивилизованите страни се прави с топломер при всеки абонат или в краен случай с топлоразпределител за дялови единици, монтиран на тръбата за топлата вода в жилището.
У нас в края на отчетния месец не се отчитат показанията на топлия водомер и никак не е известно каква е била средната температури на подгрятата вода след излизането й от подгревателя в абонатната станция. На практика тази температура не може да се отчете, защото зависи от температурата, с която горещата вода идва от централата, както и от дебита на водата в различните моменти. Величините са много променливи. Уреди за тяхното измерване няма. Понеже у нас ползването на топла вода за къпане е грижа на държавата, енергийното министерство много често издава специални наредби за топлоснабдяване, които решават по законен път посочения казус. В една последна наредба, в чл. 67, е казано, че температурата на студената вода, която влиза от водопровода в топлообменника за подгряване, е плюс 10 градуса. А подгрятата вода излиза от топлообменника с температура 55 градуса. Следователно, водата се подгрява от 10 градуса до 55 градуса, т.е. с 45 градуса.
От казаното по-горе вече знаем, че за подгряване на 1 куб.м с 1 градус се изразходват 1.163 квтч топлинна енергия. Значи за подгряване с 45 градуса ще отидат 45 х 1.163 или 52.335 квтч. В нашата фактура със сметката за парно трябва да пише "енергия за подгряване на един куб. м вода: 52.335 квтч." Трябва, но не пише! В различните сметки, при различните абонати, през различните месеци тези цифри са най-различни. От най-малката през лятото ­ около 58 квтч, до твърде сериозните през зимата 78-84 квтч. Фирмите за дялово разпределение, които правят сметките, могат да отгатнат и колко кубика вода е ползвал отделният абонат през месеца. За целта си служат с прогнозни данни или пък ползват спекулативната "база", т. е. по 2 куб. м за всеки член от домакинството. Броят на членовете също се намира с налучкване.
Така или иначе, да вземам данни от една истинска фактура, според която "енергия за подгряване на един куб. м вода" е 63.2500 квтч. Това е прието "на база" 8 куб.м топла вода. Следователно, за подгряването са изразходвани 546 квтч по 0.055848 лв., което е равно на 30.49 лв. Веднага изчисляваме, че цената на 1 куб. м топла вода възлиза на 3.81 лв. Съвършено неизвестно е откъде фирмата за дялово разпределение е взела цифрата 68.25 квтч за подгряване на един куб. м вода. Същото се отнася и за разхода на вода 8 куб. м. Какво би се получило, ако беше приложен чл. 67 от Наредбата за топлоснабдяване? За 8 куб. м вода по 52.335 квтч енергията ще бъде 418.68 квтч, на стойност 23.38 лв. Тоест сметката е надписана с 7.11 лв. А цената на 1 куб. м топла вода е 2.92 лв.,тоест сметката е завишена с 0.89 лв./куб.
От тази есен цената на топлоенергията е повишена на 0.0723 лв./квтч. Това означава, че законната цена на 1 куб. м топла вода вече е 3.78 лв. Имайки предвид това, абонатите могат да сравняват данните от своите фактури със законната цена.
Може да бъде зададен следният въпрос: "Каква е била температурата на подгрятата вода, щом като са били употребени 68.2500 квтч за подгряване на един куб. м вода?" Изчислението показва 68.7 градуса. Няма как да повярваме обаче, че през целия месец от крановете е текла толкова гореща вода.
Но сме длъжни да се вслушаме в оправданието на фирмата, която е изготвила тази сметка. Оттам отговарят: "Всичко ще се оправи с изравнителната сметка". Да прегледаме и нея. Откриваме твърде интересни неща. В абонатната станция на този блок през цялата година е била използвана за подгряване на водата 84537.51 квтч топлоенергия. Как е определена тази енергия с такава голяма точност, след като няма никакъв измерителен уред!? Изключително важен въпрос, тъй като тази е изходната база, от която започват всички изчисления на количествата топлинна енергия, употребена от всички абонати.
Без да навлизаме в подробности, ще кажем само, че енергията за отоплението през годината се определя ...чрез изваждане! От цялото количество топлоенергия, отчетено с общия топломер, се изважда "приетата енергия" за подгряване на водата. Колкото остане след това се разпределя по показанията на "топлоразпределителите".
С дата 30 април, което, разбира се, не е вярно, се отчитат показанията на топлите водомери във всички жилища и се сумират. В разглеждания пример водомерът на апартамента показва 105 куб. м, а сумата от водомерите 1355 куб. м. Като разделим общото количество "изсмукана от пръстите" енергия 84537.51 квтч на общото количество подгрята вода 1355 куб. м, получаваме 62.3893 квтч.
Видяхме, че според чл.67 от Наредбата за топлоснабдяване за един кубик вода се изразходват 52.335 квтч топлоененергия. Или с 10.0543 квтч по-малко. Значи абонатът е бил излъган със 105 х 10.0543, което прави 1055.70 квтч топлоенергия. Бил е ограбен с 58.96 лв. Този случай се смята за твърде умерен. Има изравнителни сметки, в които разходът на енергия за подгряване на вода е 102.354 квтч/куб. м. Тогава надвзетите пари за един кубик вода са 2.92 лв. При годишно потребление 105 куб.м топла вода надвзетите пари вече стават 306.60 лв.
Интересно е как специалистите, изработващи изравнителните сметки, възприемат цифрата 102.354 квтч/куб. м.? С толкова топлина един кубик вода с начална температура 10 градуса ще бъде загрят до 98 градуса. Практически от крановете през цялата година би трябвало да е текла водна пара. Защото 98 градуса се приема за средната температура. Следователно, трябва да е имало и повече от 100 градуса.
Очевидно е, че и Топлофикация, и законодателят възприемат потребителите като малоумни неграмотници, готови да плащат колкото им поискаш...”

В. "Монитор" 18.11. 2006 г.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135396
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС