Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2013 13:43 - Управлението на Топлофикация страда от синдрома на Даун
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 4758 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според изявление на Стоян Цветанов към ноември 2012 г., който освен изпълнителен директор е член и на Съвета на директорите на “Топлофикация-София”, “74% от клиентите на дружеството са коректни, 8%  плащат веднъж годишно, а хората със задължения от над 5 години са 7,4 на сто“.
В същото време последният официален финансов отчет на монополиста показва, че за 2011 г. средната събираемост на вземанията е  57, 22% . Увеличението спрямо 2010 г. е едва 1,69 на сто, а събираемостта от битови абонати е 52, 48% . От отчета се вижда, че несъбраните вземания за 2011 г. са 280 млн. 755 хил. лева, а приходите, които в огромната си част са от жилищно топлоснабдяване, са 324 млн. 060 хил. лева.
Тъй като двете цифри са близки, става ясно, че приблизително половината от този “пазар” е в ступор.
Проблемът е стар. Изглежда нерешим. А това означава, че или не се прави анализ на истинските причини за него, или те нарочно се подминават.
Питам се защо?
Не може при минимална заплата от 290 лева  и при средна заплата от 731 лв. (и двете към октомври 2012 г.) да съществуват месечни сметки за парно от порядъка на:
489,54 лв. – за януари 2005 г.; 490, 00 лв. – за февруари 2005 г.; 464, 47 лв. – за декември 2005 г.; 486, 93 лв. – за януари 2006 г.; 418, 94 лв. – за февруари 2006 г.; 502, 93 лв. – за ноември 2006 г.; 686, 57 лв. – за декември 2006 г.; 586,41 лв. – за януари 2007 г.; 532, 70 лв. – за февруари 2007г. и т.н.
И това не са изключения или измислици, а личен опит.
Не може при напълно спряно парно и скромно потребление на топла вода да получаваш сметки от 100-120 лева на месец.
Ако погледнем данните на Националния статистически институт става ясно, че средната месечна работна заплата в сферата на производството и разпределението на електрическа и топлина енергия за първите 6 месеца на 2012 г. е една от най-високите в страната -
1648 лв., 1550 лв., 1548 лв., 1548 лв., 1507 лв. 1586 лв. за месеците от януари до юни включително.
Тези заплати надхвърлят с близо 100 лева месечно средните заплати, които се получават във финансовия и в застрахователния сектор. Те са 3 пъти по-високи от заплатите в селското стопанство, 2 пъти по-високи от заплатите в държавното управление и 2,5 пъти по-големи от месечните надници в образованието, които са  660 лв. и 692 лева през януари и юни на същата година.
Излиза, че средните месечни възнаграждения в “Топлофикация” са с 500 лева по-високи от заплатите на учените, с близо 1000 лева по-високи от заплатите на учителите и едва с 200 лева по-ниски от заплащането за разпространение на информация и творчески продукти.
Излишно е да напомняме кой осигурява тези пари.
“Енергийната ефективност е качествено понятие, то се характеризира с рационалното използване на енергийните носители чрез подобряване качеството на енергийните услуги
при най-приемлива цена за обществото”, пише в “Националната програма за енергоспестяване и енергийна ефективност - 2014 г.”. Икономията на енергия не е форма на бедност, се пояснява в този документ.
У нас е точно обратното.
Гражданите искат да са коректни платци, но затъват в дългове и съдебни дела.  По последни данни 23% от хората студуват, за да пестят. Опашките за социални помощи, медиацията и споразуменията за разсроченото плащане на “задълженията” не са изход. Защото не разрешават главния въпрос. А той е за РАЗМЕРА на сметките, в които се надписва непроизведена, но начислявана топлоенергия. Топлоенергия, за която няма купувач. Топлоенергия за подгряването на студена вода, която надхвърля въображението и противоречи на законите на физиката. Топлоенергия за сградна инсталация, която се определя с…въздушен обем и има характеристиките на данък. Което е  правен абсурд.
Във финансовия отчет за 2011 г.  на “Топлофикация-София” (а това е последният й официален документ) няма никаква  информация за причините за ниската събираемост при битовите абонати. Не се посочва профилът на “бойкотиралите” дружеството потребители. Не е ясно кога и защо тези хора са започнали да трупат задължения или са престанали да плащат, нито какви по размер са били сметките, които са ги изхвърлили в “сивото потребление”, или в зоната на енергийната бедност. Няма статистика колко са жалбите за лошо качество на услугата, за надписани сметки или за друг вид некоректно поведение и какъв процент от тях са били удовлетворени или не. Не се упоменава колко абонати с непокрити вземания продължават да ползват и парно, и гореща вода, колко са закрепостените към “сградната инсталация” и колко са изключили радиаторите си, но потребяват централизираното горещо водоснабдяване. В отчета няма и дума за броя на гражданите, които всяка година се отказват от парно, за какви мощности става въпрос, расте или намалява техният брой и т.н. Не е ясно какви проценти от тези 430 682 абоната  за 2011 г. ползват  цялата услуга или само части от нея. Ерго, има пълна неяснота по отношение на пазара, а това означава и очевидна липса на пазарна стратегия.
Нито веднъж досега дружеството не е направило сериозно социологическо проучване сред столичани. Анкетите на неговия сайт заобикалят болезнените проблеми, а когато по случайност зададат смислен въпрос като например “Разбираеми ли са за вас сметките за парно?”, преобладаващо отрицателните отговори остават без последствие.
Едно професионално допитване обаче би отразило равнището на доверие или недоверие към дружеството, причините за него, очакванията на гражданите, техните идеи и размера на сметките, който те намират за поносими.  Без такава информация, не могат да бъдат изготвени прогнозни разчети за промени в ценовата политика, които  да раздвижат пазара, така че да бъдат постигнати  няколко  цели – по-ниски сметки, които да отговарят на реалното потребление и на желанието на гражданите да спестяват. И повече приходи, по-висока събираемост и значителен ръст от нови абонати за самото дружество. Това не се прави, въпреки че за 2011 г. към “Топлофикация-София” са се присъединили само 5 250 абоната, а за периода 2006-2011 г. те са едва 36 134.
Изкуство ли е потреблението и доколко то е част от дарбата “Живот”?
Защо Европейският съюз с такава категоричност брани правата на потребителите, свободата им колко и какви стоки да купуват при изискването за гарантирано качество?
Всеки потребител, стига да разполага с пари, е възможен клиент и потенциален купувач. Без негово величество потребителя пазарът би престанал да съществува като възможност за реализирането на продукция, услуги, печалби и икономически растеж в условията на реална конкуренция. Потреблението, тоест доброволното придобиването на стоки и услуги чрез покупко-продажба, е още един начин да изразяваш себе си. Да избираш приоритети и да инвестираш в начина на живот, който одобряваш.
Създаването и толерирането на монополи посяга на тази свобода, лишава фирмите от стимули за развитие, отчуждава потребителите от пазарните отношения и е предпоставка за корупция. Специално за България, то е наследен от тоталитаризма похват, когато технологичните провали се замазваха, загубите  се плащаха от гражданите, а виновни бяха не тези, които лошо управляват, а тези които по неизбежност потребяват. При такава система, чиито рефлекси са живи и досега, инерцията в мениджмънта се защитава със зъби и нокти. Съдът функционира под внушението на зле разбирана солидарност с интересите на монопола. А добрите идеи и решения са ерес, защото изискват смелост, усилия, средства, размах и не пренебрежение и надменност, а разбиране и загриженост за благосъстоянието на хората.
Поради комплекс от причини от години “Топлофикация-София” не поддържа  баланс между производство и потребление и продължава да “продава” топлинна енергия, за която няма купувачи. Впоследствие тази енергия се “разхвърля” като финансово задължение в сметките на гражданите, а това е възможно, защото  в “Общите условия за продажба на ТЕ за битови нужди”, монополистът  си е присвоила правото да произвежда топлоенергия, за която знае, че няма пазар.
Ето и текстът, чрез който се случва това:
-“Продавачът е длъжен да доставя в абонатната станция ТЕ в съответствие с топлинните товари на сградните инсталации”.
    В разрез с основния нормативен документ, (Законът за енергетиката) текстът е одобрен и от ДЕКВР. В резултат на това са установени неравни и дискриминационни условия при извършването на услугата продажба на топлинна енергия. Сградните инсталации в жилищните кооперации се натоварват с пълна мощност, пилеят се производствени суровини,  произвежда се и доставя количество ТЕ, за което няма купувач…
Когато в края на декември 2010 бе избран новият директорски борд на “Топлофикация-София”, той получи задачата да оздрави тази компания. Мерките бяха набелязани в т.нар. краткосрочна програма. Тя предвиждаше планирани загуби от 7 млн. и 600 хил. лева за 2011 г. и в същото време отчете задължения към доставчиците за над 500 млн. лв., натрупани загуби за последните 4 години от над 120 млн. лева и несъбрани вземания за около 260 милиона.  
Цитираните цифри показват нещо много ясно, което и досега се премълчава. От години “Топлофикация-София” функционира в условията на четири мениджърски провала. Те са: огромна задлъжнялост, замръзнал пазар, сринато доверие и ниска събираемост. Те, на свой ред, са резултат от други  нерешени проблеми.  
А)Задлъжнялостта е свързана с недостатъчните приходи, с падежите на текущите  плащанията, с размера на лихвените проценти, с начина, по който се използват парите и с ликвидността на самото дружество. Те пораждат хроничната опасност от валутен, кредитен и ликвиден риск, който към датата на отчета се изчислява на 57,22%. Освен това част от заемите са теглени при условието на плаващ лихвен процент, има и задължения с настъпил падеж.
Б)Замръзналият пазар и ниската събираемост поставят под въпрос цената на услугите, доверието на потребителите, търговската стратегия, формирането на сметките, загубите на топлоенергия по трасето, необходимостта от иновации, липсата на диверсификация на горивото за производство и опасността от злоупотреби с монополно положение чрез нарушаване на законите.
От пръв поглед е ясно кои са сферите, където може да се въздейства без за целта да е необходим паричен ресурс.
Възможно е например да се потърси предоговаряне на част от лихвите по заемите на дружеството. Отлагане и редуциране на плащанията, или дори отписването на сегменти от тях. Кризата е достатъчно сериозен аргумент в полза на стремежа към опрощаване на някои от сумите, дължими на и от “Топлофикация-София”. Ако се договаря разсрочване, би следвало то да не се утежнява с лихви, тоест да се търси мъртво лихвено плащане. Би могло да се мисли за преференциална ценова квота за доставки на газ от “Газпрпом” само за столичното парно, защо не и чрез използването на бартери, докато се построи  заводът за  преработка на битови отпадъци и т.н.
Що се отнася до несъбраните вземания, нещата опират преди всичко до (не)адекватната търговска стратегия.
Аксиома е, че няма успешна търговия без познаване на пазара. Познаването на пазара предполага анализ на групите потребители, на техните покупателни възможности, нагласи и недоволства и съответно – отговор на ниво доверие и цени. Не е възможно да работиш на един динамичен пазар без да отчиташ неговите социални реалности. Не може непрекъснато да повишаваш размера на сметките, да трупаш несъбираеми вземания и да си въобразяваш, че съдът е решението.
Един от недостатъците на българските мениджъри е, че  разсъждават тесногръдо и не се интересуват от проблемите на фирмите и потребителите, с които са свързани в обща търговска, финансова и производствена верига. Търсят решения, които не са взаимноизгодни, а са в ущърб на някого и най-често на потребителя. Но да разчиташ на манипулативни текстове в законодателството, които автоматично правят от гражданите твои “клиенти”, а оттам и “длъжници” е безумие в началото на 21 век. Такъв подход крепи статуквото, но не носи растеж и печалби. Той прилича на управленска стратегия, страдаща от синдрома на Даун.






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. railwaymodel - Всъщност има грешка в аксиомата...
30.03.2013 15:05
...и тя е, че не става въпрос за познаване на пазар, клиентите по групи или тесногръди менаджери. Точно тук е заложена истинската аксиома (тя за това е аксиома). А тя гласи приблизително следното:
"Клиента е всъщност роб, който по всякакъв начин, ще плаща, каквото му представим, докато закона е на наша страна."
Само че напоследък аксиомата е на път да падне именно поради липса на доказателства.
1. Няма заведено дело срещу топлофикация, което да не е в полза на клиента, по простата причина, че няма експерт, който да обясни пред съда как точно се формира цената.
2. Има цял куп вещи лица, адвокати и т.н. които в момента печелят пари именно от топлофикация, по простата причина, че загубилият делото плаща разходите и хонорарите им.
3. Доста хора вече премахват сградните инсталации, без да искат разрешение от топлофикация с правото си да се разпореждат в частния си имот по конституция.
4. Оказва се че с нашите пари (косвено ние купуваме горивото) се произвежда и тъй наречената "енергия от когенерации", което означава с едно и също гориво, се произвежда ТЕ и електроенергия, която плащаме и в сметките си за ток.
(една справка твърдеше че топлофикация София е най-големия продавач на електроенегия в района)
5.Все повече хора се отопляват на алтернативна енергия, колкото и да е трудноддостъпна и да се трият постоянно сайтовете с ръковствата за нейното ползване.

Причините са много за сегашното положение и не синдрома на Даун (вие ми дайте 3000 заплата, па ми казвайте че съм с този синдром) ами лакомията и алчността на определени кръгове от обществото и техните лакей стоят в дъното на състоянието на топлофикация. А когато тези причини се прикриват и закона на страната на алчните единици, а не на страната на обществото, то тази държава почва да става излишна (за справка виж какво е определението за всяка държава, като устройство и нуждата от нейното създаване след първобитнот общество!?)
Отказал се от топлофикация през 1997.
Осъдил топлофикация през 2013г.
Вече не съм роб!!!
цитирай
2. sylviastefanova - Топофикация завежда стотици дела ...
31.03.2013 17:04
Топофикация завежда стотици дела срещу гражданите, прави го и в момента. А партиите в СОС си затварят очите. Гражданите имат право на правосъдие. Но в случая с “Топлофикация” те се изправят срещу цяла система от:
1. Законодателни текстове, които позволяват отнемането на средства за несъществуващо потребление.
2. Законодателни текстове, които закрепостяват потребителите към един практически несъществуващ пазар.
3. Законодателни текстове, които наказват гражданите да плащат повече, ако пестят топлинна енергия, защото тогава расте обемът на количеството енергия, което се изчислява като равно на 1 топлинна единица (Чл. 141 от Закона за енергетиката.).
4. Толерирани от властите противозаконни “търговски практики”, при които гражданите са третирани като сключили договор, въпреки че в Общите условия никъде не се споменава размерът на лихвата за просрочия, а яснотата по нея е незаобиколим елемент от всяка сделка.
5. Лихва и ДДС, начислявани върху прогнозно потребление и неизвестна данъчна основа.
6. Нарушения на Закона за валутния борд и Закона за БНБ чрез изписването на цени с несъществуващи парични единици.
7. Издаването на документи (съобщения към фактура), които са частни документи, не отговарят на общоприетите европейски и български счетоводни стандарти, но се представят в съдебната зала като пораждащи финансови задължения.
8. Фабрикуването на доказателства от монополиста и дружествата за дялово разпределение, които са свързани в обща финансова верига, но в съда се явяват като две независими една от друга страни.
9. Типови експертизи на вещите лица, за които това е бизнес.
10. Инерционно съдопроизводство, което не се произнася по закононарушенията на “Топлофикация” и по този начин приема и потвърждава, че незаконното е законно, когато се извършва от субект с монополно положение на пазара. Над който явно има и политически чадър.
11. Слабост и разпокъсани действия на адвокатурата, която не отстоява обща позиция срещу незаконните практики на “Топлофикация”.
цитирай
3. railwaymodel - Всичко това което изброявате е т...
31.03.2013 19:01
Всичко това което изброявате е така...особено набивано ни (ви) в главите и от продажните медии. По-горната точка 1, пада ако спазите едномесечен срок за оспорване - автоматично отпада "заповедното производство" и от тук нататък влиза в съда. Въпрос и на адвокат, който съвестно си върши работата - казвам ви с гордост - аз осъдих топлофикация (след три години дело) и сега ги готва пак да ги съдя, от части свързана с вашата точка 4 - просто са прехвърлили "новата" партида на мой роднина (аз ги осъдих и няма как вече да ме водят длъжник) без да имат подписан какъвто и да е договор с тях. Отказал съм се от услугите на топлофикация с нотариална заверка на отказа ми още през 1997г, но си пазех документите и доказах че те са ги скрили. Имаше и явни заличавания в копия на мой документи, толкова явни че съдията едва не изпсува на глас за глупостта и арогатността на "юристите" от топлофикация. Тогава стана (негласно) ясно, че това е новата мода - всички вещи лица, юристи и адвокати са на "ясла". Пък после Фъндъкова се чуди къде "изчезвали" парите на топлофикация, щото вече си нямали вальо-топлото (?)... бих казал, че това е клон на енергийната мафия, който е пълен с некадърници.
Въпроса е, че постоянно заблуждават гражданите, щото закона е против тях, но това се оказва така само на "първо четене" тъй като при сериозен поглед се виждат огромните дупки в "закона", допуснати или от некадърност на съставители му, или допуснати от арогантност и алчност.
Само, че гражданите проглеждат (ножа е до кокъл опрял и няма как) и все повече искат спазването на правата им.
Останалото е въпрос на добър и точен адвокат!
цитирай
4. sylviastefanova - Напълно сте прав, има пробойни в ...
05.04.2013 18:33
Напълно сте прав, има пробойни в порочната схема. Моите възхищения, че сте успял да се преборите. Не губя надежда, че ако се систематизират всички нарушения, ще се сложи край на този рекет. Хората имат правото да избират как да се отопляват и каквото и да изберат, никой няма правото да ги лъже и да надписва сметките им.
Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135494
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС