Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2013 17:23 - Пари и пак пари...
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2445 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2013 23:04


Започвам да подозирам, че думата “Топлофикация” умишлено се заобикаля от политиците и медиите. Едните вероятно го правят от страх, а другите, защото виждат в безобразията на топлофикациите онази  бомба със закъснител, която може да взриви още протести през зимата.
Добре е тези политиците да чуят (въпреки че го знаят отлично), че от 5 години “Топлофикация –София” отчита загуби по топлопреносната мрежа от около 17 % годишно. Заради приличието тя ги нарича “загуби от топлоотделяне”, но това не променя факта, че загубите се равняват на близо 100 млн. куб. м газ всяка година. Изхвърлени в канавката. Обърнати в пари, по усреднени цени, те се измерват с десетки милиони! В същото време за ремонт на топлопреносната мрежа се инвестират под 10 хил. лева годишно.

Ако погледнем решенията на ДКЕВР ще видим и други смайващи примери. Като чудовищните цени, на които се изкупува електроенергията от когенерацията на ТЕЦ-овете. Ще видим, че освен пределните цени на топлинната енергия, има и преференциални и по-ниски цени по смисъла на чл. 149а от Закона за енергетиката, който визира снабдяването на гражданите от етажната собственост. Но  "Топлофикация-София" никога не използва тези цени. Тогава какъв е техният смисъл? От графиката на дружеството за 2009 г. личи, че 23, 20% от цената на топлинната енергия през същата година е отивала за заплати, амортизации и “други финансови разходи” на монополиста. Но и за това се мълчи. Ще ни каже ли някой променило ли се е положението ни днес?

Що се отнася до сладките-медени за  санирането на сградите, да видим какъв ще е техният бъдещ финансов ефект за отделните домакинства. Да си представим, че един апартамент е постигнал не 100, а 200% енергийна ефективност и поради тази причина радиаторите му изобщо не се включват. Според сега действащите практики, ако имат късмет, обитателите му ще получат сметка от 98, 40 лева за март. (Сметката е автентична.) В нея ще бъдат начислени 11, 81 лв. за отопление на имот, въпреки резервния отчет, изискан от кмета Йорданка Фандъкова, който удостоверява, че имотът не се отоплява. Ще бъдат начислени и 43,16 лв. за отопление на вода. Те се получават като се умножат 5-те кубика прогнозно потребление на топла вода по начислените 86,350 квтч за подгряване на 1 куб. м H2О . На кой му пука, че според закона за подгряването на 1 куб. м вода с температура от 10 до 55 градуса отиват точно 52,335 квтч? “Надценката”, тоест кражбата, е равна само на над 30 на сто. В същата сметка са начислени и 43, 43 лева за прословутата и любима на елита - сградна инсталация. Съотнесени към общата сума от 98,40 лв., тези пари са близо 50 на сто от нея. Излиза, че колкото повече спестяваш, толкова повече те дерат. Питам се, ще се намери ли  партия, която да сложи край на това безобразие?

Несъстоятелните законодателни текстове и практики, чрез които се управлява Топлофикация, са лицето на един сбъркан подход. Той проявява изобретателност в “разрешаването” на казуси, чийто генезис отказва да назове. Резултатът е – камуфлаж.
В България има достатъчно специалисти, които знаят за какво става въпрос. Но дали има ръководство на топлоснабдително предприятие, способно да изгради когенерация без подкрепата на своя принципал?  Какво се случва, ако намерението на принципала е да печели без да инвестира или да формира дългове, за да приватизира на безценица? Какво се случва, ако този принципал няма пари, не е готов да поема инвестиционни рискове, за да оздрави системата, или не вижда  варианти за ефективни решения?
Топлофикациите трябва да произвеждат, защото не могат да оставят хората без отопление. Когато не разполагат с други инструменти, когато са корумпирани, некадърни или така им изнася, те посягат към парите на потребителите, надписват сметките им, мамят със стойностите за подгряване на топлата вода, играят с такса “сградна инсталация”, задръстват съда с дела, упражняват натиск върху възрастни хора като им обират левчетата за измислени задължения отпреди 10 години…  Който платил – платил. Ще приватизираме, ако фалираме. Интересува ли се някой, че по същество става въпрос за една огромна измама?
Всяка професия има етика и когато тя се прекрачи упражняването и се превръща в унижение. Вероятно то е по-лесно за преглъщане с мезето от солидна заплата, бонуси и допълнителни екстри.
Освен да актуализира няколко документа -  Бизнес планът за 2011г., Петгодишната бизнес програма за 2010 - 2014г. и Инвестиционно-ремонтната програма  за 2011г., при встъпването си в длъжност през декември 2010 г., новото (старо) ръководство на “Топлофикация-София” предлага разходите за заплати да бъдат сложени във фризера.
Дотук нищо ново.
В България замразяването на надниците за простосмъртни се случва като увеличаване на парите за “богоизбрани”, а плановете  се пишат, за да бъдат променяни. От това печелят добре правилните хора.
В момента “Топлофикация-София” има едностепенна система на управление с тричленен Съвет на директорите. От девет, директорите в Централно управление са намалени на 5, премахната е и длъжността зам.-изпълнителен директор.
Спестени ли са пари с тези маневри?
През 2010 г. за заплати на Съвета на директорите и на Одитния комитет са платени 18 хил. лева. През 2011 г. са  платени  102 хил. лева. През 2010 г независимите одитори са имали квалифицирано мнение и несъгласия с ръководството на дружеството за оценката на нетекущите активи и вземания.
През 2011 г. те са сменени.
През 2010 г. разходите за годишни заплати на изпълнителния директор и на неговите заместници са 102 хил. лева. През 2011 г. само изпълнителният директор (тъй като се твърди, че той вече няма заместници) взима  77 хил. лева.
В отчета не пише колко е цялата сума, получена от Стоян Цветанов като изпълнителен директор и член на Директорския борд. Не е отбелязано какви точно са възнагражденията  на Параланов и Павлов. Но през 2011 г. само разходите за осигуровки  на Съвета на директорите, на тримата одитори и на изпълнителния директор струват 17 хил. лева  Това се равнява на близо 60 минимални заплати, отреди увеличението от началото на 2013 г.  През 2010 г. тези пера изяждат 12 хил. лева.
През същата година всички пари, раздадени на “ключовия управленски персонал” са 133 хил. лева. През 2011 г. те нарастват с 63 хил. лева и достигат солидната сума от 196 хил. лева. Въпреки че същата година, според финансовия отчет на дружеството, завършва с ликвиден риск от  57,22%. И с пасиви за около половин милиард лева.
Междувременно “Топлофикация-София” похарчва  за  заплати,  без начисленията за ДОО и здраве, 24 млн. 475 хил. лв. Пет години по-рано, през 2006 г., цифрата е с около 80% по-ниска и се равнява на 14 млн. 615 хил. лева. Заедно със социалните осигуровки, разходите за заплати, отпуски и пенсиониране, през 2011 г. парите набъбват до  39 млн. 994 хил. лева. Още 769 хил. лева са дадени за безплатна храна. Сумата е съизмерима  със 1100 средни работни заплати на обикновения българин.  Отоплението за “собствени нужди”  е изчислено  на нови 769 хил.лева. В отчета не се прецизира дали парите са били раздавани като ваучери на служителите за плащане на собственото им парно. Или са отишли за отоплението на ведомствените сгради.
“Властта за вземане на решения и контролът са много по-важни, отколкото собствеността.” Така още през 1983 г. футурологът Алвин Тофлър отговаря в интервю за агенция “Саунд енд прес” на въпрос, дали когато интересите на мениджърите и на собствениците са противоположни, обстоятелствата не водят до антисоциални решения. Цялото интервю е публикувано в кн.”Прогнози и предпоставки”, а Тофлър застъпва тезата, че в редица страни по-скоро мениджърите, а не собствениците определят насоките на инвестиране и деловата политика на икономическите субекти.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135482
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС