Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2013 11:36 - Монопол от монопола гледа и от него се вдъхновява
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2079 Коментари: 0 Гласове:
1



Лесно е да четем за милиардите в офшорните зони. Трудно е да видим какво се случва под носа ни. Още по-трудно е да бъдем последователни, когато уж громим корупцията в родината.

Преди 6 години (2006 - б.а.) избухна скандалът с източването на “Топлофикация-София”. Сигналът дойде от австрийските финансови служби, които поискаха информация за движението на крупни суми по банкова сметка на Валентин Димитров. Заведоха се дела за пране на пари срещу него и вече покойната му майка Цеца Димитрова. По констатациите в одитния доклад и проверката на СОС за финансови нарушения в дружеството. Срещу директорския борд и т.н. Няма да коментирам докъде стигна в работата си българската съдебна система. Питам се
обаче, промени ли се нещо в управлението на монополиста и в отношението му към потребителите оттогава? Бяха ли ревизирани методиките и текстовете, които създават условия за корупция в топлоснабдяването? Затегна ли се контролът върху шефовете на столичното парно? Беше ли оптимизирана цената на газа?
И ако нищо или почти нищо от това не се случи  – какви са  причините? И към какви изводи ни води този факт?
Когато скандалът с Димитров се разрасна, тогавашният енергиен министър Овчаров заплаши, че ще обяви дружеството в несъстоятелност, за да започне да го оздравява. Синдикатите в Топлофикация отвърнаха с тезата, че компанията ще бъде доведена до фалит и приватизирана срещу голяма комисионна. Конфликтът ни връща към схемите на дива приватизация,  чиито етапи минаваха през:
1. Декапитализиране на предприятията чрез лош мениджмънт  и създаване на паралелни фирми.
2. Големи доходи за управленския персонал, в които вероятно се калкулира  и “риска” от обвинение в корупция.
3. Агресивно търсене на приходи чрез непосилни цени, високи наказателни лихви и като бумеранг - губене на пазари.
4. Ниски разходи за технологична поддръжка.
5. Минимални инвестиции за иновации.
6. Системно натрупвани дългове.
7. Взимане на заеми срещу плаващ лихвен процент.
8. Обща отговорност, която граничи с безотговорност и затова позволява всичко.
9. Смяна на собственика.
В конкретния случай, следващите години  извадиха на сцената не един кандидат за ръката на софийската Топлофикация. Сред тях бяха  любимите на всички българи ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. “Газпром” и френската "Далкия", “Енел”, “Фортум” и др.

За масова услуга като топлоснабдяването, собствеността е още един начин да се контролират настроенията и благосъстоянието на хората. Вероятно тази презумпция блокира раздържавяването на софийското парно, но не и апетитите към него, нито последиците от тях.
Между другото  отдавна е време да станат публични заплатите, банковите спестявания и данъчните декларации на шефовете на “Топлофикация” и на дружествата за дялово разпределение. И не само за тази година, а за поне 5 -10 години назад. За да видим какви доходи имат и какво плащат те за тази безценна услуга, от която добре преживяват. Гражданите имат правото на тази информация и тя би следвало да се предоставя без подканяне от монополистите и от посочените фирми. Няма логика медиите да имат достъп до приходите, разходите, имотите и банковите спестявания на политиците, а да не знаят нищо за финансовия статус на тези, които държат в зависимост стотици хиляди български домакинства. Само в София по нейни данни “Топлофикация” има около 430 хил. абонатни номера. По груби изчисления това се равнява на поне 1 милион и 500 хил. души, на които практически “не е разрешено” да се откажат от нея.
На последните парламентарни избори гласуваха 4 млн. и 225 хил. граждани. Ако съпоставим двете цифри се вижда за какво огромно представителство от хора става въпрос, които са НЕДОВОЛНИ. Чува ли ги някой?

Освен електроснабдяването и водоснабдяването, фармацията, здравеопазването и медиите, топлоснабдяването е другата сфера със сравнително бързи парични обороти. Каквито и да са цените, ползватели на парно ще има поне в следващите 10-15 години. Освен че е гарантиран, този икономически сегмент е обезпечен с лобистко законодателство в полза на монополиста и със закрепостени потребители.  Но монополното поведение, с характерното за него безразличие към качеството на предлаганите продукти и конкуренцията, отрича правилата на истинския бизнес и подменя предприемаческия дух с пасивно насилие. То няма нищо общо с принципите на пазарната икономика и ЕС отдавна го санкционира в усилията си да защити потребителите и лоялната конкуренция.
Още на 13 септември 1993 г. например, Съветът на Европейската икономическа общност приема Директива 93/76.
Освен ограничаване на емисиите на въглероден двуокис, нейната цел е (Чл.3) да подобри енергийната ефективност, давайки възможност на гражданите да регулират своето потребление на ток, парно и гореща вода. До приемането й се стига  след като е отчетено, цитирам, че “значителна част от разходите за отопление, климатизация и топла вода за битови нужди се фактурират по ПОКАЗАТЕЛИ, РАЗЛИЧНИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЯ;”
В същия дух са и разпоредбите на наследилата я Директива 32 на ЕС от 2006 г.  Тя изисква държавите от съюза да гарантират, че сметките на потребителите се изготвят  „възоснова на реалното енергийно потребление и информацията е представена по ясен и разбираем начин.”
Защо тогава, след като ( според гл. Първа, чл.5 ал. 4 от  Конституцията) международните договори са част от вътрешното право на нашата страна, европейските документи  се нарушават и не се прилагат в частта им, защитаваща интересите на българските потребители?
Защо “Топлофикация-София” и до днес продължава да третира гражданите, които искат да плащат само за реално потребление, като “некоректни платци”?
Нека направим опит да вникнем в този феномен.

Според сегашния изпълнителен и бивш търговски директор на Топлофикация Стоян Цветанов, единствената причина за ниската събираемост, е отсъствието “на механизми за обезпечаване на вземанията и подходящи законови мерки срещу некоректните длъжници”. За да се справят с тях, в своите спасителни планове, шефовете на “Топлофикация-София” предлагат част от услугите на столичната общинска администрации да бъдат обвързани с представянето на документ за платено парно. Друго настояване  е ДКЕВР да определи “по-реалистични показатели за количествата продадена енергия, загуби и  ефективност.” Мениджърите желаят още (и тук ще си позволя един по-дълъг цитат) “да се регламентира справедлива норма на възвращаемост на капитала по чл. 31, ал. 4, която да гарантира възможността дружеството да модернизира своите съоръжения, както и да инвестира във високоефективни технологии и ВЕИ”.
Звучи интересно, нали?
И приличат на особено нахален рекет. С хеттрик топката се връща в полето на  ДКЕВР, въпреки че Националният регулатор определя пределните цени, а всяко дружество е свободно да оперира под тях и носи отговорността за своята  търговска политика. Идеята, гражданите да бъдат отрязвани от общински услуги, ако не са кредитирали монополиста чрез сметките за прогнозно потребление, е малко стряскаща. Но тя говори за нюх. Само че не управленски. По нейната логика утре всеки търговец би могъл да поиска, общината  да санкционира клиентите му, защото не са платили стоката, която няма да купят. “Справедливата норма за възвращаемост на капитала” е другата стопанска енигма. Освен, ако не става дума за “нормативно” гарантирани печалби като тези на ЧЕЗ и ЕO.N.  
Както се казва монопол от монопола се учи и от него се вдъхновява.  











Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135456
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС