Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 10:26 - В страната на корупцията бюлетините заприличаха на чекове
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1522 Коментари: 0 Гласове:
1



Какъв е този демократичен вот и какви са тези бюлетини, в които ще бъдат изписвани само имената на първите трима в листите? Ако някой не е разбрал – така ще “избираме” сега. Но дали това е гласуване в условията на информиран избор и прозрачност? И дали то поставя в равностойно положение бъдещите народни представители – едните изписвани в бюлетините, а другите “избирани” по подразбиране от зоната на здрача.
Оказва се, че в настоящия случай, партийните кандидат-депутати от трета позиция надолу са дискриминирани и имат по-малко права дори от един независим кандидат за народен представител. Защото няма да фигурират в бюлетината, където ще фигурира той. Тогава как всъщност ще гласуваме за тях? След като ги няма?
Според чл. 10 от Конституцията “Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат възоснова на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване”, а според глава Трета, чл. 67. (1)  от Основния закон “Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ”.  Освен това и в Изборния кодекс е записано, че:
Раздел Трети, Чл. 5. (1) Изборите за народни представители се произвеждат по пропорционална изборна система с кандидатски листи на регистрирани в многомандатни изборни райони:
1. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) партии и коалиции от партии;
2. независими кандидати.

Чл. 99. (1) Кандидатите, издигнати от партии и коалиции от партии, се подреждат в кандидатски листи.

Чл. 106. (1) Кандидатите за народни представители се подреждат от партиите и коалициите от партии в кандидатски листи по многомандатни изборни райони.

Дори студентите по право знаят, че членовете и алинеите на един закон трябва да имат вътрешен интегритет и да не се бият едни с други, а всеки законодателен акт задължително трябва да е в хармония с изискванията и разпоредбите на Конституцията. Така ли е сега? Нима някой ще дръзни да твърди, че в посочения случай има равнопоставеност в отношението на гласоподавателите към кандидатите и на самите кандидати към избирателя?
Какъв е смисълът партиите да подреждат своите листи, да правят вътрешни избори  и номинации, да водят дебати по телевизията след като в момента на върховния изборен акт, който узаконява волята на народа – представителите им се изпаряват в небитието? Избирателните листи се превръщат в “извадки”, а едни кандидат-депутати, които по презумпция са равни пред закона, стават по-кандидати от други?
Нима избирателните листи, рекламните кампании, скъпосотруващите клипове и т.н. се правят само, за да бъдат регистрирани тези листи и след това качени на партийните сайтове? Присъствието им там изобщо не гарантира честността на вота особено в страната на купуваните гласове и избирателни секции. Кой например ще гарантира и проследи дали съставът на следващия парламент ще отговаря на състава и подредбата на кандидат-депутатските листи и на подадените за тях бюлетини?
Чрез какви механизми ще се извърши този контрол и как отделният гражданин ще може да го осъществи, след като ще гласува “на сляпо”?
Екзотиката, която описвам не е измислена от ЦИК. Тя фигурира като резултат от изменението на чл.166, 1 (4) от Изборния кодекс,  (Бр.17 на “Държавен вестник” от 2013 г. ) където дословно е записано, че “ бюлетините съдържат имената на кандидатите, заемащи първите три места в кандидатската листа на партията или коалицията от партии или името на независимия кандидат.”
Не си спомням точно този акт на законотворците да е бил обсъждан в НС. Но имам памет за епичните битки за преференциалното гласуване, което би позволило на гражданите да зачеркват и пренареждат кандидатите за народни представители по свое усмотрение и избор. Защото нали уж се стремим към повече демокрация и овластяване на народа?
Сега изведнъж се оказва, че не само няма преференциално гласуване, но и самите кандидати ги няма в бюлетините за гласуване. Ако не беше смешно, щеше да е много, много тъжно.
В страната на корупцията, наречена България, бюлетините вече приличат на чекове. В тях в зависимост от “капитала” на първите трима, получаваш в брой или не получаваш – останалите.
А демокрацията или по-скоро нейното отсъствие се измерват в сантиметри. И хиксчета.
Явно това са имали предвид законотворците, когато са изхвърлили от бюлетините тези, за които уж гласуваме.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138636
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС