Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2013 10:28 - Манолова-Цачева, рунд Първи. Резултат 0-1
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1420 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2013 17:34


Любопитен разговор по БиТиВи между бившия председател на 41 НС Цецка Цачева от ГЕРБ и Мая Манолова, зам.-председател на 42 НС от БСП.
И двете дами са елегантни и с руси коси, и двете са там в качеството си на представляващи или представлявали най-високата институция в една парламентарна република като България - Народното събрание.
Каква е разликата?
Разликата е в това, че 20 дни след като БСП открадна властта, Европейският парламент вече се занимава с проблемите на сигурността и гражданските права в страната ни. Поводът е ДАНС. Говорим за същата "институция", която подслушваше и "профилактираше" журналисти и политици, докато управляваше Тройната коалиция. Сега я "реформират" . Отново.
Държавническата амбиция беше премълчана от ДПС, от БСП и от Атака в предизборните им кампании.
Ако инициативата е била така назряла и правилна, защо я криха преди вота? Да я бяха огласили, вместо да говорят за необлагаем минимум, православна солидарност и семейно подоходно облагане. Щяха да получат (ама друг път) подкрепата на народа, който май не разбира какво му готвят. За разлика от  европейските ни партньори.

Има и други разлики, които дразнят ухото. Цялата опозиционност на БСП и особено предизборната им кампания, бяха построени върху изполването на квалификации, епитети и обвинения, които тепърва ще се доказват.. Същият стил поддържат и сега. Но нали вече управляват?
Време е да изпълнят предизборните си обещания. Да се справят с монополите. Да вдигнат доходите. Вместо да показват по телевизора Масларова и да обмислят как да "закрият парламента". Защото какво друго, ако не това са предложенията НС да работи само три седмици в месеца или 2 дни в седмицата? Въпреки че по Конституция е постоянно действащ орган.

А пропо, колективна вина няма. Това подсещане е за  г-жа Манолова. В предишния парламент тя обясняваше с жар, че НС не е конвент и не може да раздава присъди, че за това си има съд, че всеки е невинен до доказвана на противното и т..н. Сега изглежда се чувства уютно в прокурорската тога. Ако толкова й харесва, защо не размаха същата тога над главата и на най-скъпия храненик в ДПС? Странно забогатял и още по-странно издиган без необходимото образование по стъпалата на властта.
Би могла дори да му поиска имунитета.

Ще бъде интересно, ако някой извади всички епитети, с които си послужи зам.-председателката на 42 НС в своята днешна изява по БиТи Ви. Те говорят за възпитание, стил, диалогичност, аргументи. Или за тяхната липса. Ясно е, че в политическото говорене температурата на квалификациите скача, когато трябва да се дискредитира опонента. Или когато убеждаването чрез факти се подменя със словесни изблици, които изхвърлят от разговора рационалното мислене.
БСП го прави често. Бих казала дори успешно. Единственият проблем е, че с фалшива патетика не се управлява, номерът върви до време, а после предизвиква отвращение.

Това е една от причините днес Цачева да стои по-аргументирано,  по-сдържано и с по-голямо достойнство от своите опоненти

Не искам да мисля, че Манолова, която има не лоши качества на парламентарист, е издигната на новия си пост, за да се държи като партийно кречетало. И така да поддържа мита за "изолацията" на ГЕРБ, чрез който БСП се добра до властта. Един политик трябва да има и собствено развитие, извън усвоената или натрапената му от другите партийна роля. Освен, ако това не му е тавана, разбира се.

Слабост на водещите е, че не разнищиха проверката на ЕП за българското уж ФБР. Щеше да е интересно да чуем гледните точки на гостенките.
Явно остава за друг път.
А дотогава, ако желае, Манолова може да взима уроци по парламентаризъм от Пирински.
Ще й бъдат полезни.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142629
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС