Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2013 12:19 - Топлинно счетоводство, сградна инсталация и измами
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 3202 Коментари: 0 Гласове:
1



Топлинното счетоводство, обясняват експертите, не е нищо друго освен система за разпределение на едно общо доставено количество топлоенергия на даден жилищен блок между отделните абонати. Като основен елемент на тази система са т.нар. "топлоразпределители". Тъй като тези уреди струваха пари и абонатите не бяха съгласни да плащат за тях, топлоненергийната мафия ги принуди да платят чрез приемането на Закон за Енергетиката. С този закон като начало от хората бяха прибрани  милиони левове и беше поставено началото на големия грабеж. "Защо трябва да правим това?" питаха с основание хората. "Защото по този начин ще реализирате икономии". Как? Ами всеки ще може да пуска и спира, когато и колкото иска топлото чрез крановете върху радиаторите и така ще потребява колкото му е неободимо. И не само това. С помощта на топлоразпределителите ще се знае кой колко е потребил и ще плаща съответното на потреблението си количество топлоенергия.
Нищо от това не се оказа истина. Всичко се оказа театър, бутафория и измама, като целта му е да създава впечатлението у незнаещите, че нещо се разпределя и отчита, друг ефект няма.

Защо т.нар. "дялово разпределение" е измама?

За да се разбере смисълът и съдържанието на тази измама, човек трябва да знае какво и как технически става при доставката и отчитането на топлоенергията. Няма как да се избяга от техническите аспекти на въпроса, защото точно там е "заровено кучето".

Какво се получава, когато Топлофикация достави дадено количество топлоенергия (ТЕ) до входа на Абонатната станция (АС) на блока?
Доставеното общо количество ТЕ отива за:
1. Технологични загуби в АС;
2. Подгряване на студената вода до гореща;
3. Подгряване на тръбите на инсталацията за гореща вода;
4. За отопление (нагряване на радиаторите през отоплителния сезон);
5. Преминава през сградната инсталация;
6. Останалото неизползвано количество ТЕ се връща в системата на Топлофикация.

Сумата от ТЕ, отдадена на всичките тези 6 места дава общото количество на доставената на блока топлинна енергия (ТЕ). Това общо доставено на блока ТЕ се отчита с т.нар. "уред за търговско измерване" – по-известен като общия топломер в Абонатната станция (АС). Той е общ, защото отчита общото количество доставена на блока ТЕ. Това е, което се мери. Оттук нататък започва голямата стъкмистика, незнайно защо наречена с наименованието "топлинно счетоводство". Защо това не е и не може да бъде никакво счетоводство?

Съдете сами: С какви данни се работи? Знае се какво е общото количество доставена на блока ТЕ. Друго? Ами няма друго. Нека погледнем нещата елемент по елемент.

1. Каква част отива за Технологични загуби (разходи) в АС? По принцип, т.нар. "технологични разходи" (ТР) са постоянна величина в Квтч, характерна за всяка отделна АС, в зависимост от нейните технически параметри. Всеки лесно може да види, че във всяка отделна фактура, тези ТР имат различна стойност, защото в сметките на Топлофикация те не са такава постоянна величина, а са резултативна  (остатъчна) величина. Тоест, величина, която се получава в края на процеса на стъкмистика (натаманяване), наречен "топлинно счетоводство".
2. Подгряване на студената вода до гореща.
Подгряването на студената вода до гореща се изчислява елементарно, като се умножат кубиците потребена вода по  52,34 квтч. От всяка фактура е видно, че горещата вода не се изчислява по този начин а по съвсем друга технология, записана в Наредба?
3. Подгряване на тръбите на инсталацията за гореща вода. Това е параметър, за който няма данни, който не се измерва по никакъв начин и който при сегашното положение няма как да бъде измерен. Най-общо, този параметър е близък до размера на ТЕ, изразходвана през летния сезон за горещата вода, но това е така, логически, по интуиция и опит, а не е измерено по никакъв начин. Ето така се въвежда нищо не значещото понятие "прогнозно количество". Ние не знаем колко е, но предполагаме, че е еди-колко си.
4. За отопление (нагряване на радиаторите през отоплителния сезон). Ето тук влизат в употреба т.нар. уреди за дялово разпределение. С тяхна помощ, се създава илюзията, че нещо се "мери". Нека обясним накратко какво всъщност "осчетоводяват" т.н. "топлинни счетоводители":

Имаме някакво количество топлинна енергия (ТЕ), което трябва да разпределим като "потребено" между (за да бъде сметката по-лесна) трима потребители. Нека това общо количество ТЕ да е 500 квтч. В зависимост от потребеното количество ТЕ, уредът на всеки един от тримата абонати ще показва различен брой да ги наречем най-общо "деления".

Общо количество ТЕ за разпределение: 500 квтч

Количество ТЕ за сградна инсталация 10% (определена на око, примерно), което  е равно на 50 квтч. 500 минус 50, остават 450 квтч.
Общ брой отчетени "деления", сбор от деленията на трите уреда за дялово разпределение на тримата абонати: 36
Брой "деления", отчетени от уредите на всеки един от тримата абонати:
Първи абонат - 12
Втори абонат - 20
Трети абонат - 4
И така, 450 квтч са равни на 36 деления. Делим 450 квтч на 36 и получаваме  12,5 квтч. На толкова е равно едно “деление” в нашия пример. Съответно, разпределението на потребената ТЕ между трите абонати ще бъде както следва:

Първи абонат  - 12 деления х 12,5 = 150,00 квтч+15 (дела от сградна инсталация)
Втори абонат  - 20 деления х 12,5 = 250,00 квтч+30 (дела от сградна инсталация)
Трети абонат  -  4  деления х 12,5 =   50,00 квтч+ 5 (дела от сградна инсталация)
Като съберем горните стойности квтч обаче, общото количество "разпределена" ТЕ става 500 квтч.

50-те квтч от сградната инсталация се разпределя между тримата абонати, пропорционално на отопляемите им обеми (по-големите апартаменти плащат повече). Към горните квтч разпределена ТЕ на всеки, се добавя и частта от сградната инсталация и така се получава общото количество ТЕ за отопление на всеки абонат. Умножаваме квтч на всеки по цената на 1 квтч и получаваме сумата в лв., която всеки абонат трябва да плати. Ето това е "голямата" тайна на "топлинното счетоводство". Изглежда просто и разбираемо, но всъщност е едно нищо, защото:
а) Никой не може да каже (защото не е измерено) какъв е размера на това "общо количество ТЕ за разпределение". От общо доставеното на блока количество ТЕ няма как да се определи какво количество отива за отопление и какво количество за горещата вода (през отоплителния сезон). За лятото е ясно, защото цялото количество доставена ТЕ на блока отива за горещата вода. След като обаче единият от множителите в горното уравнение няма как да се определи, цялото уравнение няма как да се реши.
б) Ако за даден месец общият брой на деленията, отчетени от уредите за дялово разпределение е 36 (както в нашия пример), а в друг месец е 32 (защото някой е спрял радиатора си), при едни и същи отчетени като "потребени" 500 квтч всичко се променя и става една манджа с грозде. Какво да се прави в този случай? За да не бие много на очи, количеството ТЕ, което ни остава за разпределение, ще го "заврем" в раздел "сградна инсталация". Готово. Какво, че не било достоверно, нали общата сума, която потребителите ни “дължат” излиза?

Ето как би изглеждала сметката в този случай:
Общо количество ТЕ за разпределение: 500 квтч. (Говорим за топлинна енергия, доставена в Абонатната станция, без значение дали за нея има купувачи или не.)
В този случай в играта влиза понятието "сградна инсталация". Отново приемаме за улеснение, че количество ТЕ за сградна инсталация е 10% или 50 квтч (определени на око, естествено)
И така, отново имаме 450 квтч, но този път те са равни на 32 деления. В този случай едно деление, отчетено от уредите за дялово разпределение, става равно на 14,06 квтч. Какво излиза, когато заместим във формулата тези стойности? Излиза ,че при едни и също данни и поведение, абонати № 1 и № 2, ще трябва да платят повече. Излиза, че при едни и същи радиатори с едни и същи технологична параметри стойността на една дялова единица в квтч започва да се променя. За да се маскира този факт, който доказва на какъв измислен принцип се базира дяловото разпределение и за да се избегне  недоволството на потребителите, се прави следната манипулация:

Вместо в сметката да се запише, че
Първи абонат е изразходил - 12 деления х 14,06= 168,7 квтч+15 (дела от сградна инсталация),
Втори абонат е изразходил - 20  деления х 14,06= 281,2 квтч+30 (дела от сградна инсталация),
а Трети абонат е изразходил -  0  деления х 14,06= 000,0 квтч+ 5 (дяла от сградна инсталация), защото спирайки радиатора си, е намалил потреблението си с 50 квтч се прибягва до следната хватка. Нейната цел е да “завре” някъде спестените и оказали се "излишни" за целите на разпределението 50 квтч. Къде, къде? Ами в сградната инсталация.
Как? Като към вече определените на око 50 квтч за сградна инсталация се добавят новите, "излишни", тоест пестени от гражданите 50 квтч. Така, общото количество ТЕ която се отчита като "отдадена от сградна инсталация" става вече не 10%, а 20% (в нашия пример). След което се прави и следната стъкмистика:
Първи абонат - 12 деления х 12,5 = 150,00 квтч+30 (дяла от сградна инсталация)
Втори абонат - 20 деления х 12,5 = 250,00 квтч+60 (дяла от сградна инсталация)
Трети абонат - 0  деления х 12,5 =  0,00 квтч+10 (дяла от сградна инсталация)

По тази схема абонатите, които не са спрели радиаторите си ще имат леко увеличение на общата си сметка, така че да се компенсира непотребеното от абонат № 3 количество ТЕ. Тази схема се прилага лесно, докато сравнително малък брой абонати са изключили своите радиатори. Когато станат повече, количеството "излишна" (тоест спестена) топлинна енергия (ТЕ) нараства дотам, че "завирането" му в "сградната инсталация" става прекалено видимо. Е и? Ами нищо.
Просто топлинният счетоводител първо увеличава дела на сградната инсталация, а след това и стойността в квтч на едно деление на уредите за дялово разпределение.
Тук обаче има едно ограничение: по норматив, ако делът на сградната инсталация надмине 50% Топлофикация е длъжна да извърши проверка на блока и системата, защото такъв процент се счита за "нещо нередно". Поради тази причина, когато реално "излишната" ТЕ наближи или надхвърли 50%, топлинният счетоводител прибягва до последната възможна измама: отчита, че уредите за дялово разпределение не са отчели 0,0, а някаква стойност, която да поеме тази "излишна" ТЕ. "Ама аз не съм го пускал този радиатор!", " А…а, сигурно сте го пускали, щом уредът показва такава стойност." Ха, сега да видим, как се доказва, че не съм го пускал?

Разбрахте ли защо това с "дяловото разпределение" и "индивидуалните уреди" е пълна измама и за нищо не става?

5. За “нагряване” на сградната инсталация, което всъщност се използва за транзит на топлинна енергия в блоковете с вертикални щрангове.
Т.нар. "сградна инсталация" е една от най-спорните и дискутирани теми. Много хора с основание скачат срещу нея, но не осъзнават, че за Топлофикация съществуването й е от ключово значение, за да е жива далаверата. Без тази инсталация, няма далавера. Защо това е така? Защото никой, никога не мери (нито има намерение) каква част или количество от доставената на сградата топлинна енергия (ТЕ) отива в т.н. "сградна инсталация". Всъщност "сградната инсталация" е онзи буфер, който успешно скрива същността на грабежа "Топлофикация". Махнете понятието "сградна инсталация" и далаверата умира. Ако някога се стигне да обсъждането на въпроса дали и как да се премахне "сградната инсталация", ще се уверите, че всички мошеници, свързани с далаверата Топлофикация ще я защитават до дупка. Или ще си подадат оставките, защото вече няма да има келепир и съответно смисъл да стоят там.

Ето как би изглеждало уравнението, което всеки месец "топлинните счетоводители" имат да решават:
Ет (общото количество доставена топлинна енергия ТЕ) = Х + ТЕ за подгряване на водата + Х + Х + Х + Х

където

Х е ТЕ за (технологични разходи (ТР),
Х е количеството ТЕ за подгряване на тръбите за гореща вода,
Х е количеството ТЕ за отопление и
Х  е количеството ТЕ за подгряване на сградната инсталация за отопление.
Х е количеството ТЕ, връщаща се в системата на Топлофикация
Едно уравнение с 5 неизвестни!

Това не е математика, това е народно, самодейно творчество от най-висше естество! Горе-долу на око натаманяваме стойностите на тези 5 неизвестни, така, че крайната, обща сума на ТЕ да е вярна. Това е. Ето на това енергийната мафия викат "топлинно счетоводство"!?!

6. Количеството останала, неизползвана ТЕ, се връща в системата на Топлофикация, като нито някой я измерва, нито има такова намерение.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142734
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС