Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 11:21 - Бежанците и бежанският въпрос
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2223 Коментари: 1 Гласове:
1



Вчера написах, а информацията я има изнесена на сайта на ООН и може да се прочете и в моя фейсбук, че Бразилия ще издава хуманитарни визи на сирийски бежанци, поискали убежище в страната. Визите ще важат за срок от две години. Препологам, че една от целите им е да позволят на напусналите родината си сирийци да работят и поне донякъде да устроят живота си. Вместо пасивно да разчитат на подаяния от държавата и на нейните помощи. Вероятно очакването е, че до две години обстановката в Сирия ще намери трайно политическо решение и хората ще могат да се върнат по домовете си. А ако пожелаят да останат в Бразилия, ще трябва да кандидатстват за гражданство, да доказват, че са способни да работят и да се издържат и т.н. Във всички случаи обаче, за тези две години те ще са получили шанса да се интегрират поне в някаква степен и да произвеждат принадена стойност с труда си. За себе си и за приелата ги държава. Според мен в такова решение има потенциал. То е разумно и би могло да се приложи и към по-малки общности от сирийски бежанци, които се намират в различни европейски страни. За да се случи това обаче е редно като начало тези хора да бъдат интервюирани официално и това трява да стане бързо. (Надявам се, че вече е факт.) Необходимо е да се картотекира тяхната възраст, образование, здравословно състояние, семейно положение, езикова подготовка, етническа и религиозна принадлежност. А след това да се помисли какъв тип работа биха могли да изпълняват, примерно в сферата на услугите, като начало, в различни общини и населени места. Да вземем най-елементарните неща. Жените примерно биха могли да помагат в детските градини, където трябва да се настанят децата им.  Да се включат в шивашката промишленост, един силен отрасъл. Да предлагат сирийска кухня в заведения за обществено хранене и т.н. Мъжете биха могли да бъдат привлечени в строителството. Ако има хора с висше образование, те също трябва да се използват.
Със сигурност е необходимо, да започнат ускорено да се обучават по български език, а за да се финансира цялото начинание е въможно да бъдат използвани пари от ЕС по различни програми с реципиенти български субекти. В партньорство с местната власт, държавните институции, граждански и хуманитарни организации. Тези неща са близки до ума, ако на бежанците се погледне като на хора с човешкото право на труд и свобода. И като на ресурс с потенциал, който не е тежест, а възможност за всяка от приелите ги държави. Излишно е да казвам, че в този процес могат и би било уместно да бъдат ангажирани като медиатори и представители на сирийската общност у нас. Говоря за 4 или 5 хиляи души от Сирия, които се намират в нашата страна като бежанци. Те имат корени, познанства, роднини, потекло и някяква форма на икономически връзки в страната, от която са избягали. Когато войната в Сирия свърши, тези връзки ще се активизират и биха могли да работят за нас.
Недоумявам, че никой - от управляващите, или от опозицията - не разглежда бежанския въпрос и в тази светлина. Бежанците не са стадо, което трябва да бъде нахранено и подслонено. А група човеци. Всеки със своята съдба, възможности, умения, биография и потенциал.




Гласувай:
1



1. pando - Да сте виждали някога
07.10.2015 14:15
Дресиран вълк?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135437
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС