Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2014 19:32 - Българската журналистика заприлича на влакче на ужасите
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 3569 Коментари: 3 Гласове:
5



Българската журналистика заприлича на влакче на ужасите. Причината е, че няма собствен дневен ред. Това я лишава от смисъл и от силата й на четвърта власт. Новините на големите телевизии (БНТ е донякъде изключение) нямат структура. Единствените подредени емисии са спортните новини. Ако отворите който и да било вестник или сайт, ще видите  обозначени рубрики – вътрешна политика, икономика, общество, ЕС, свят и т.н. При новините на “лидерите” на телевизионния пазар това го няма. Те започват с времето и завършват със синоптичната прогноза. Новинарският ефир гъмжи от съобщения за побоища, дъждове, пожари, снегове, хранителни отравяния, грип, междупартийни и семейни свади, кражби и автомобилни катастрофи. Ако някой реши да засече, ще види в какво съотношение присъстват новините за култура, икономика, вътрешна и външна политика спрямо т. нар. физиологични новини, които вече изброих. Отделен е въпросът за лошото качество на репортажите от институциите. За похабеното телевизионно време, през което водещите на новините задават безсмислени въпроси на репортерите и получават безсмислени отговори от тях, преразказващи в най-добрия случай следващия материал.
Това не е журналистика, а имитация. При нея гражданинът-зрител е сведен до съществото “яба-даба-ду” от света на Барни Ръбъл и Фред Флинстоун. И до трепета на пещерите.
Да, вярно е, че сезоните се сменят и през зимата има сняг, а през лятото е жега. Вярно е, че през пролетта се топят снежните шапки, а нерядко през есента е суша. Вярно е, че сме малки пред могъщата природа. Но това ли трябва да са водещите новини на телевизиите? Примати сме естествено. Но само като биологичен вид. Ако някой е забравил какво означава да си човек, да си направи справката и да си отговори на въпроса за хора ли произвеждат новините си големите телевизии? Или за домашните си котки, които предчувстват земетресенията и без помощта на телевизионните пророци.
А в Уикипедия, между другото, е казано, че “хората имали силно развит главен мозък, даващ им възможност за разсъждение, говор и самоанализ”. И че, “както повечето примати, човекът бил социално същество, надарено с интелект и воля, с високо развити комуникационни, изразни и организационни способности, с добре развит усет за красота и естетика и с желание да разбира и влияе на света около себе си.”
Да бе, но само, ако не гледа българските телевизии.
Странно е как СЕМ не се запита нито веднъж досега, новини ли са телевизионните новини? И защо например те не се придружават и от жестомимичен превод?
Когато тече филм със сцени на насилие и жестокост е прието за нормално да се обозначава възрастовата граница за малолетни и непълнолетни. При новините, които се излъчват в 19 и 20 часа няма такава превенция. Но нима не е логично крими-новините, репортажите за катастрофи и информациите от съдебните зали да се изтеглят за по-късен часови пояс, който да бъде предварително известен и посветен само на такъв род събития? Всички репортажи за времето и неговите производни, би следвало да се обединят в общ модул със синоптичните прогнози. Във всяка новинарска емисия е насъщно да има време за култура и поне 10-15 минути за външна политика със съответния бекграунд, защото тя присъства едностранчиво и крайно повърхностно в български ефир. Сякаш отново живеем зад желязната завеса. Институционалните новини, като под това разбирам репортажите от парламента, МС, партийните централи, общинските съвети и министерствата, трябва да преодолеят инерционното клише на “този рече, онзи каза”, за да започнат да открояват проблемите, различните гледни точки, възможните решения и последиците от тях. Икономическите новини задължително трябва да се върнат към исконните журналистически ориентири на “какво, кой, къде и кога” като към тях прибавят и задължителното “защо” и “кой ще спечели от това”. Добре би било в сутрешните блокове да се появи повече мисъл, систематичност и критичен анализ. Страната ни е зарината с проблеми, а публичното говорене се задушава от голи констатации и пародийни борби. Нека водещите си спомнят или научат какво означава да си “водещ” и да извадят слушалките от ушите си. Достатъчен им е лаптопът, за да направят справка в движение, ако това се наложи. Наистина е време да стане ясно какво означава професията на tv- и радиоводещия и какви качества и професионална подготовка предполага. След като си водещ, ти следва да си наясно накъде водиш един разговор и защо. Излишно е да казвам, че в този случай “опорната ти точка” трябва да бъде максимално широкия обществен интерес.
За да запази смисъла си, журналистиката би следвало да преодолее рефлекса на “аниматорите на тези”, при който и въпросите, и критиките, и апробациите зависят не от съдържанието на дадена идея, оценка или проект. А от това кое икономическо, политическо или медийно лоби ги промотира. Време е журналистиката да откаже да служи като пощенска кутия, а когато прави своите собствени, а не поръчкови разследвания, систематично да информира какво се случва на ниво прокуратура, досъдебно производство и в залите на Темида. А също и как повдигнатите въпроси се отразяват на законотворческата дейност на парламента. Тук би трябвало да има солидарност между медиите – независимо от техния либерален, консервативен или социален профил – а не предпоставени битки на криещи се зад гърба им корпоративни или политически интереси. Ако някой се забавлява с нерегламентирано подслушване и проследяване и смята, че така ще пребори корупцията, нека има смелостта да се обозначи
и да стигне докрай като понесе и отговорността за своите действия. Вместо да използва медиите като боен авангард и мишени за острел, криейки се зад тях. Време е големите телевизии да се отворят за истинска професионална конкуренция, вместо да въртят едни и същи типажи и лица. Ефирно време има “бол”, макар и като нощен ефир, защото всички телевизии повтарят след 24 часа дневните си програми. В същото време за непослушните и вече пораснали момчета и момичета в българската журналистика (а сред тях има талантливи и подготвени професионалисти) няма трибуна, или тя е маргинална, крайно недостатъчна и зле платена. Парадокс е и фактът, че докато телевизиите с голям пазарен дял правят шоу след шоу за откриването на  таланти, никой не търси талантите в журналистиката. Не съществува такъв Х-фактор. И още по-лошо - реалността на безплатните телевизионни стажове изглежда доста мрачно, тъй като в част от телевизиите стажантите не се обучават, с тях не работи никой, не им се дава ефир, държат ги в изолация и в крайна сметка ги прогонват. Проблем, от който би следвало да се заинтересуват  Факултетът по журналистика към СУ “Св. Климент Охридски”, СЕМ и СБЖ, регламентирайки като задължение на приелата стажанти медия и задължението да отчита ефикасността на тези стажове.
Ако новините бъдат разделени на тематични часови пояси, ако се уплътни и нощният ефир, който така или иначе е финансово обезпечен, защото големите телевизии излъчват 24 часа в денонощието, ще има по-голям простор за развитието и на утвърдените, и на прохождащите журналисти. Ще има и истинска конкуренция, вместо ротации от tv в tv на едни и същи лица. Нощният ефир ще извади пред прожекторите и т.нар. аутсайдери в нашата професия. Много често те са кадърни, с добър информационен багаж, силно присъствие и не понасят намордника. А каква по-добра противоотрова срещу медийния “слугинаж”, от който уж всички се възмущават?
И за финал – и медии, и демокрация се правят с пари. Не само с професионализъм, всеотдайност и талант.  Нито само с докладите на Европейската комисия. У нас парите са парцелирани, а медийната действителност е витрина за желанията и целите на всички, които инвестират в този сектор. Илюзия е надеждата, че ще постигнем демократични институции и ще се избавим от корупцията без истински свободни медии. Без независими печат, телевизия и радио. Ето защо е необходимо ЕС да предвиди масирани програми и крупни парични фондове за финансирането и създаването на такива медии. Процесът естествено трябва да започне от Румъния и България - шампионите по корупция в съюза. След 45 г. тоталитаризъм и 25 г. криминален преход ни трябва здрава основа. И истинска подкрепа. За да се случи тя, все някой трябва да я поиска и аргументира.





Гласувай:
5



1. demograph - Силве Силве.....
29.01.2014 02:30
С този постинг - програма, би трябвало да се явиш на прослушване в ВВС. Кому даваш съветите си?
Но това значи, че не си се отчаяла да се надяваш. На чудо нали?...
цитирай
2. sylviastefanova - Не съм. А за прослушвенето ще пом...
30.01.2014 09:54
Не съм.А за прослушвенето ще помисля :))
цитирай
3. kostadin - Не е задължително да мислиш
06.02.2014 11:28
sylviastefanova написа:
Не съм.А за прослушвенето ще помисля :))


Най - същественото е ,че плащат относително добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138563
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС