Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2014 14:44 - ГЕРБ и символният капитал
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2888 Коментари: 5 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера си говорихме, че много граждани на “старата София” , където живеят наследниците на буржоазията отпреди 9 септември, са гласували за ГЕРБ. Разсъждавахме защо.
Днес по Нова телевизия (май) са питали Борисов с кого би се коалирал, при предсрочни избори в един следващ парламент.
Всъщност Борисов (и ГЕРБ) вече имат съюзници и това са старите, традиционни български партии с над стогодишна история.Това са БЗНС-Обединени, наследниците на БЗНС – “Народен съюз”, които бяха част от коалицията “Народен съюз” между земеделци и демократи с лидери Анастасия Мозер и Стефан Савов,. Две силни политически фигури, житейски и потомствено свързани с историята и политиката на буржоазна България.
Това са социалдемократите на Йордан Нихризов, които държат марката “БСДП” и са истинските приемници и продължители – в правен аспект, а и в исторически - на Петър Дертлиев. Каквото и да пишат и говорят по въпроса поръчкови медии.
Това е РДП на Захари Петров, която устоя на катаклизмите на българския преход без да се отказва от своите принципи…
Не знам дали в ГЕРБ си дават сметка за огромния “символен политически капитал”,  който получиха чрез тях в навечерието на европейския вот.
Надявам се, поне в някаква степен.
На този етап тези три партии не могат да прескочат сами 4% бариера. Но те имат представителство в местната власт, структури, изградено лидерство, памет за миналото и истински корени в историята отпреди комунизма. Те са честни и пазят своите идеали. Да ги имаш за партньори е като да сложиш на ревера си старите фамилни ценности.
Стига да можеш да ги оцениш.
Реформаторският блок се раздели с РДП, БСДП и БЗНС-Обединени и сбърка. Съпредседателите на Синята коалиция се отнасяха с пренебрежение към тях. Когато една коалиция е с ограничено електорално влияние, лидерите на партиите с най-висок резултат се стремят  да “резервират” за себе си избираемите места без да се интересуват от друго. Това отблъсква, разбира се.
ГЕРБ нямат този проблем, електорално те са достатъчно мощни. Но имат проблем с историческата си идентификация, с обвиненията в тоталитаризъм и с дефицита на демократичен опит и култура.
РДП, БСДП и БЗНС-Обединени  запълват тези липси. Съюзът с тях дава на ГЕРБ историческа тежест, резервни писти и корени, без които в политиката не може.
Освен това:
V БСДП е достойният опонент на БСП в социалната сфера.Тя пази мечтата и знанието за  истинската социалдемокрация с нейната чувствителност, демократизъм, широта и конкретни идеи, които така и не се случиха в България. Заради надигащите се популистки движения, днес десните партии се нуждаят от вътрешния коректив на социалдемократите. Такъв модел на партийно партньорство има в Испания. В Германия той е налице като управленска коалиция. Затова там няма евроскептицизъм. Лидерът на БСДП Йордан Нихризов е инженер, той има  законодателен опит, познания в сферата на трудовото законодателство и пенсионната реформа. Освен това е отличен публицист и познавач на българската история. Негово е предложението (още преди 5 години) за машинното гласуване. От декември 2003 до юни 2005 г. е зам.-председател на икономическата комисия в 39 НС. Той е автор, вносител и съвносител на повече от 30 законопроекта със социална насоченост, десет от които са част от законодателството на България. По негова инициатива и  в съавторство бе приет Законът за гарантираните вземания на работници и служители при несъстоятелност на работодателя. Чрез този закон страната ни изпълни изискванията на Конвенция №173 на Международната организация на труда.
V Лидерът на БЗНС-Обединени Петя Ставрева, която вече беше евродепутат от листата на ГЕРБ (2007-2009)  е завършила журналистика и масови комуникации. По време на своя мандат в ЕП тя беше член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, зам.-член на Комисията по бюджетен контрол и на Комисията по правата на жените и равенството между половете. По предложение на ЕК, тя изготви доклад и той беше приет, за отпускането на 1 милиард и 200 хил. евро допълнителни средства към селските райони за справяне с последиците от икономическата криза. По нейна покана председателят на Комисията по земеделие на ЕП Нийл Париш, посети България за пръв път. Тя инициира среща на представители на българските браншови организации с Жозе Мануел Суса Ува, директор на департамента за развитие на селските райони в Генерална дирекция "Земеделие"" на Европейската комисия. През 2007 и 2008 се срещна с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България, с производители на грозде от община Родопи, с представители на Националния млечен борд, с млекопроизводители от Южна България и др. Тя организира форума „Производството и преработката на рози в България – проблеми и перспективи”, тя изпрати писмо до ЕК с искане да се направи независима експертиза за обгазяването на Стара Загора и др.
България определи като приоритет развитието на своята селскостопанска политика, но земеделските партии умишлено бяха разкъсвани и маргинализирани през годините на прехода. Съюзът на БЗНС-Обединени със силния ГЕРБ, може да даде онази сигурност и котва, около която да започне истински обединителен процес. Страната ни и нейните земеделци се нуждаят от това.  
V Лидерът на РДП Захари Петров е математик и специалист по комплексен анализ. (Звучи по-добре от помощното училище, нали?) Научен сътрудник, автор на книги, сборници и публикации в областта на алгоритмичните езици. От 1992 г. е генерален директор на НЦ "ИНФОМА", а от 1997 до 2000 г. – е изп. директор на "ИНКОМС-ТЕЛЕКОМ ХОЛДИНГ" АД. Председател е на Фондация "Микротел". Член е на Радикалдемократическата партия и на нейния Национален партиен съвет от 1990 г. От 2001 г. е неин председател. Ползва руски, английски и френски.
Време е да уточня – не пиша пиарски или лобистки пост. Виждам потенциала и бъдещето на този съюз, който е в зародиш и който сигурно ще се опитат да рушат.  
Днешните партии са в дълг към миналото. Не може БСП да се афишира като единствената партия с исторически корени, традиции и памет. Не бива да се фалшифицира историята.
ГЕРБ направиха стъпка и преодоляха изолацията, на която ги бяха осъдили. Съюзявайки се с РДП, БСДП и БЗНС-Обединени  те (дори без да съзнават) сключиха историческо споразумение във времето с личности като Тодор Влайков, Найчо Цанов, Венелин Ганев, Петко Тодоров, Антон Страшимиров и др. от РДП. Със земеделски лидери като Александър Стамболийски, Никола Петков, д-р Г.М. Димитров, с ярки реформатори като Цанко Церковски.  С исторически фигури като социалдемократите Янко Сакъзов, Константин Бозвелиев, Сава Мутафов, д-р Петър Джидров и много други.
Ходът е политически гениален. Но и много, много задължаващ.
Дано не го проиграят.
 






Гласувай:
1



1. andrei - Земеделците никога не са били дясна партия та да се съюзяват
27.05.2014 15:22
с ГЕРБ,или коя да е друга дясна партия!Не познавате историята и партиите.
цитирай
2. blackpredator - Е, айде сега,
27.05.2014 16:00
всичките споменати, електората не ги свързва с историческото минало, а със закона Лучников.
Няма лошо разбира се, "малката" татова правда, добила демократичен вид.
За електората "без значение", достатъчно е да му кажеш "ползва руски, английски и френски."

Има и друг електорат. Тоя, който разбира, че споменатите от Вас, както и Бойко, вместо да счупят писалката като Стамболийски, я фетишизират...

Та строителите на съвременна България, въобще не ми се връзват със строители на "Саграда БГ фамилия".

Тоя "политически гениален ход", дано го проиграят.

Иначе още откраднати години...
цитирай
3. 1997 - Хм.
27.05.2014 16:54
Други говорят за други корени и други влияния.
Все пак ако ашладисаме джанка върху синьовица е съвсем друго отколкото да присадим слива върху джанка.
цитирай
4. sylviastefanova - Мислете още върху написаното. Б...
27.05.2014 22:18
Мислете още върху написаното. Благодаря, че сте чели.
цитирай
5. theeconomist - Разбира се, че ГЕРБ е демократична партия и техен съюзник са
28.05.2014 10:49
старите демократи.
Аз примерно съм роден в центъра на София, на ул. Дунав. В къщата на дядо ми имаше ОТДЕЛЕН СЛУГИНСКИ ВХОД!

Е от там са влизали днешните съюзници на старите демократи....

Членове и деца на членове на БКП Борисов, Плевнелиев, Цецка, Краси Велчев, Аню, Лилето - внучката..
И известните ченгета и доносници во главе с Мултак № 1 Ръжди Вешидов!

Та и аз мисля, че това е най естествената .....колаборация! И тия гореизброените станаха "едри градски собственици"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138323
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС