Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2014 12:35 - Манипулация е, че Малинов и Неков са избрани за евродепутати
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2030 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Манипулация е, че Неков и Малинов са избрани за евродепутати. Решението на ЦИК е порочно, необективно  и не отговоря на подадените гласове. То трябва да бъде обжалвано незабавно, а ако се наложи – и атакувано пред Конституционния съд. Общественото мнение бе подведено от говорителя на ЦИК, който е и член на гражданския борд на РБ и който пръв анонсира “новината” за рокадите в челото на Реформаторския блок. Не го подчертавам изришно. Казвам го, заради фактите.
Вярно е, че Малинов спечели около 27 хил. преференции, а Неков 35 хиляди. Факт е, че в тези бюлетини има преподреждане на листите. Но какво се случва с останалите бюлетини, където няма преференциално гласуване, а следователно и преподреждане на водачите в листите? За Кунева от РБ, тези бюлетини са 110 хиляди, плюс около 20-те хиляди с преференция за нея  Което прави към 130 хиляди подадени гласове, в които тя получава подкрепа, припознават я за водач и гласуват за листата в първоначалния й вид.
Същата логика и тя е необорима, се отнася и за приблизително 400-те хиляди подадени бюлетини за Коалиция за България, в които преференции няма. И следователно гласувалите с тях избиратели са се съгласили да подкрепят подредбата на листата (а следователно и Станишев като водач) в нейния предложен от партията вид.
На какво основание изведнъж се оказва, че бюлетините с отчетена преференция имат по-голяма и решаваща тежест за окончателния избор, в сравнение с бюлетините без преференции? Които на всичкото отгоре при КБ са 11 пъти повече, а при РБ – около 4 пъти.
Това е просто невъзможно.
Изборът за европейски депутати - 2014 г., се основаваше на триадата – гласуване за партия или коалиция (в квадратчето вляво), гласуване с преференция (в кръгчето вдясно), или гласуване за партия или коалиция (квадратчето вляво), но без преференция (тоест без да си пипат кръгчетата вдясно), което означава приемане на листата и на нейното водачество без всякакви промени.
Когато се сумира крайната подкрепа за водачите в листите, задължително е да се отчитат както преференциите, така и бюлетините без преференции. Защото и чрез едните, и чрез другите гласоподавателите са изразили своята воля в условията на пълна равнопоставеност.
Никъде в закона не е указано, че подкрепата за водачите в листите ще се определя само и единствено на мажоритарен принцип, тоест чрез сумиране и отчитане единствено на преференциалния вот. Няма как и именно това е дълбоко порочното в позицията на ЦИК, бюлетините без преференция да бъдат елиминирани, когато се отчитат гласовете за първите в листите. И тези бюлетини да бъдат приемани като валидни, само когато се изчислява общия брой на подадените гласове.
Ако това беше така, водачите на листите щяха да се състезават единствено като  мажоритарни кандидати. Освен това, за да бъде валидна една бюлетина в нея задължително трябваше да се гласува за дадена партия или коалиция. А беше възможно да се гласува и с пеференция или без такава. Този факт лишава “преференциалния” вот от изкуственото му коронясване като  sine qua non (условие, без което не може – Р.право).
Кой би гласувал за Неков, ако не беше в листата на БСП с председател Станишев?
Абсолютно никой.
А кой би гласувал за Малинов, ако не беше в листата на РБ, където електоратът от партиите извън ДСБ, игра феър плей, солидарно подкрепяйки общата кауза и листа?
На президентските избори Кунева спечели 14%, равни на 470 808 гласа. Малинов загуби в двубой с Румен Христов.
Разликата е 10 към 1.
Честно е да го кажем.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. olivie - Хубаво, ама не е така
29.05.2014 14:53
За преподреждане в сегашния вариант на кодекса са необходими мин. 5% от гласувалите за дадена политическа сила. Обмислят да вдигнат мин. праг с толкова, че това да е невъзможво пак до се случи. И като го направят, ще свалят правителството. Засега имитират дейност и единство.
цитирай
2. 1997 - Логично и коректно изложено
29.05.2014 17:13
Съгласен
цитирай
3. sylviastefanova - Когато упражняват правото си на ...
29.05.2014 19:04
Когато упражняват правото си на глас, гласовете на българските избиратели са абсолютно равнопоставени и имат еднаква тежест. Така е по Конституция. В този смисъл, няма как и това би било противоконституционно, преферениалният вот, без значение от неговия праг, да придобива по-голяма тежест от вота без преференция. Задължитнелно е да се отчита и единият, и другият. Записаната в ИК технология - виж. чл. 259 ал. от 1 до 8, би седвавло да се отнася единствено за подредбата на бюлетините с преференциален вот. След това е необходимо да се направи и съпоставката между техния брой и броя на бюлетините без преференция и въз основа на това да бъде взето и крайното решение за количестото подадени гласове (тоест за истинската електорална подкрепа) за всеки от спечелилите кандидати. Ако ще спазваме Конституцията разбира се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142746
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС