Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2014 13:00 - Политика, консултации, авоари и лихви
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2474 Коментари: 0 Гласове:
0



ГЕРБ спечели изборите. Неговите симпатизанти, също като симпатизантите на Реформаторския блок, имат правото да очакват, че избраните от тях политици ще спазят своите обещания. Едно от тях беше Борисов да стане министър-председател.
Въпреки че вчера направи пирует, РБ иска “неопетнени хора” за ключовите постове премиер, финансов министър и министър на МВР…, надявайки се “новите лица” да управляват с подкрепата, спечелена от “старите” политици  на ГЕРБ. Каква е офертата? Офертата е  “лошите”, които са повече, да подкрепят “добрите”, които са по-малко и така заедно да правят компромисни реформи. Има ли такива?
От РБ поставят  условия на ГЕРБ, но не поставят условия на Патриотичния фронт. От чиито редици вече искат закриване на Комисията по досиетата, затваряне на архива и промени в закона.

Дори и да се откаже да бъде премиер, от Борисов ще зависи колко време ще управлява и каква ще бъде политиката на следващото правителство, ако то е от ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт. Това е така, защото ГЕРБ има най-много депутати, а Борисов е председател на тази партия. Достатъчно е да оттегли подкрепата си, а претекст винаги може да се намери и хипотетичният кабинет на ГЕРБ, РБ и ПФ ще падне. Какъв е смисълът тогава от спора за премиерския пост? Във всички случаи Борисов ще държи златното ключе.

Спорът би имал смисъл, ако сме свидетели на игра и лидерът на ГЕРБ не иска да става министър-председател. Или, ако Реформаторският блок договори или вече е договорил много по-широка парламентарна подкрепа за бъдещото правителство, съставено с мандата на ГЕРБ. И то така, че това правителство да може да съществува, дори и ако ГЕРБ му поиска оставката. Аритметиката показва, че такава хипотеза би била осъществима с премиер, приемлив за БСП и ДПС. И с гласовете на БСП, ДПС и ББЦ. С гласовете на ДПС, БСП и АБВ. Или с гласовете на ДПС, ББЦ, АБВ и части от БСП в необходимия момент. При подобен сценарий (кабинет с мандат на ГЕРБ, премиер марионетка и допълнителни гласове, които да гарантират оцеляването на МС) подкрепата на ДПС ще бъде решаваща. Неслучайно в изборната нощ Местан отвори вратата, наблягайки на евроатлантическите ценности. Е, през отворените врати обикновено става течение, правят се анонси за бъдещето и някой влиза, или излиза от властта.

Изобщо не вярвам, че целта на новоизбраните депутати от ДСБ е да "изчегъртат” обръчите на ДПС. Това са думи и словесен фон. Светослав Малинов също обещаваше да спре руската инвазия и да гарантира европейското членство на България, ако го изберат за евродепутат, а после се приземи в комисията по образованието и културата в ЕП. Вероятно ще препрочита Достоевски.

Ако ДПС не беше оттеглило подкрепата си за Орешарски, а останалите не се бяха съгласили механично на предсрочни избори, днес БСП нямаше да има два пъти по-малко депутати и ГЕРБ нямаше да прилича на обсаден победител.
Ако ще се прави широка коалиция между ГЕРБ и БСП по германски модел, “със -” или без вътрешнопартийно допитване, какво пречеше тя да стане в 42-то НС при по-изгодна и за двете партии конфигурация? Пречеха думите. Не говоря за принципи, ценности, битки с корупцията и коренно различно управление, защото потенциалните участници в  упражнението широка коалиция, което не стана вчера, но може да стане утре  -  са същите: ГЕРБ и БСП. И те бяха прецакани от ДПС. Логично е тази тенденция да продължи. Ако ГЕРБ и БСП не успеят да съставят правителство, реализирайки поледователно своя мандат, той ще отида при ДПС. Защо пък то да не го отстъпи на Реформаторския блок? Това много би зарадвало Плевнелиев и Близнашки.

От предсрочните избори спечелиха РБ и “героите” му, които се върнаха на парламентарен терен. Спечелиха и националистите, чието присъствие е достатъчно скромно, за да нямат аспирации към властта. И знаково, за да консолидира електората на ДПС, давайки политически глас и на руските интереси.
Казаното дотук не означава, че всички (с изключение на РБ, които явно играят друга игра) трябва да си намерят нов враг, сочейки с пръст ДПС. Унижението поражда остра съпротива, омраза и е най-глупавият път към необратимата конфронтация. За политиците от ГЕРБ ще бъде по-изгодно сами да договарят своите партньорства, техните рамки и цели, вместо отново да открият, че “всички са срещу тях”, каквото беше мотото на изборите през 2013 г.

През лятото на 2011 г. депутатите от Синята коалиция (ДСБ и СДС) подкрепиха внесения от БСП и ДПС вот на недоверие срещу кабинета “Борисов” и гласуваха срещу партия, с която са в едно политическо семейство. По принцип вотовете на недоверие или доверие очертават позициите, ценностите, политическите съюзи и отношението към властта на парламентарните фракции. Тогава алибито на тъмносините беше, че се гласува срещу провала в сферата на сигурността и персонално срещу Цветанов. Какво се е променило днес?

Цветанов е зам.-председател на ГЕРБ. Дори и да остане извън изпълнителната власт, той несъмнено ще заеме висок пост в 43 НС, най-малкото като председател на парламентарна комисия, което по протокол му дава ранг на министър. Същото се отнася и за Борисов, който, ако пожелае, може да стане председател на НС и така да получи достъп до цялата информация на специалните служби, предназначена за трима души в държавата – за министър-председателя, за шефа на парламента и за държавния глава. Ако РБ и ПФ (с ББЦ или без) подпише споразумение за програмно правителство с ГЕРБ, блокът ще трябва да подкрепи и Борисов, и Цветанов за най-високите парламентарни позиции, защото в противен случай споразумението няма да проработи. България е парламентарна република и НС е най-висшият държавен орган, който контролира изпълнителната власт и косвено упражнява контрол върху съдебната. Ако това не е игра със съгласието на самия Борисов, по силата на каква логика ще искаш да правиш правителство с партия, чиито лидери се стремиш да отстраниш от изпълнителната власт? А ако имаш морални или политически аргументи за това, как така те няма да бъдат в сила  когато става дума за законодателната власт или за подписването на споразумение за програмно правителство?    
Нелогично е да отправяш (морални) претенции за неучастие на определени лица в МС, а след това да ги подкрепиш, за да заемат високи позиции в НС. Изводът е, че в случая не става въпрос за принципи, за добро или лошо управление, или за морал.
Наблюдаваме задкулисна игра, фалшиво говорене и потайни сметки.
Ще видим какви.

Не коментирам заслугите, или греховете на лидерите на ГЕРБ. Само напомням, че конструирането на кабинет с мандата на ГЕРБ и доминиран от ГЕРБ е политическо обвързване. Редно е то да се прави коректно и с уважение. Партията, която не може да се отнася по този начин към най-голямата парламентарна група, защото има кардинално различни виждания за политиката, икономиката, културата, за обществените отношения и за морала, би трябвало да се бори за победа на изборите.
А не да се стреми да узурпира власт, спечелена с чужди гласове.

Днес водачите от ДСБ питат защо ГЕРБ смята да води разговори с всички партии от 43 НС, включително с БСП и ДПС. С идеологически аргументи РБ се стреми да стесни рамките на консултациите, за да увеличи собствените си искания и тежест. Какво е това? Принципи или демагогия? Известно е, че лидерите на две партии от РБ  управляваха заедно със Станишев, а както вече напомних, други две гласуваха заедно с него срещу Борисов. Нима тогава около ДПС и Коалиция за България не гравитираха обръчи?
Днес зам.-председателят на ДСБ твърди, че в изпълнителната власт трябва да влязат нови хора, заради скандала с КТБ и политиката на тази банка.
Същата, в която до неотдавна ДСБ държеше своите авоари.
Заради лихвата.







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140896
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС