Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2015 22:36 - Винаги излиза по-евтино да си човек
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1299 Коментари: 0 Гласове:
2



Вчера (30. 09. 2013) написах, а информацията я има изнесена на сайта на ООН и може да се прочете и в моя фейсбук, че Бразилия ще издава хуманитарни визи на сирийски бежанци, поискали убежище в страната. Визите ще важат за срок от две години. Предпологам, че една от целите им е да позволят на напусналите родината си сирийци да работят и поне донякъде да устроят живота си. Вместо пасивно да разчитат на подаяния от държавата и на нейните помощи. Вероятно очакването е, че до две години обстановката в Сирия ще намери трайно политическо решение и хората ще могат да се върнат по домовете си. А ако пожелаят да останат в Бразилия, ще трябва да кандидатстват за гражданство, да доказват, че са способни да работят и да се издържат и т.н. Във всички случаи обаче, за тези две години те ще са получили шанса да се интегрират поне в някаква степен и да произвеждат принадена стойност с труда си. За себе си и за приелата ги държава. Според мен в такова решение има потенциал. То е разумно и би могло да се приложи и към по-малки общности от сирийски бежанци, които се намират в различни европейски страни. За да се случи това обаче е редно като начало тези хора да бъдат интервюирани официално и това трява да стане бързо. (Надявам се, че вече е факт.) Необходимо е да се картотекира тяхната възраст, образование, здравословно състояние, семейно положение, езикова подготовка, етническа и религиозна принадлежност. А след това да се помисли какъв тип работа биха могли да изпълняват, примерно в сферата на услугите, като начало, в различни общини и населени места. Да вземем най-елементарните неща. Жените примерно биха могли да помагат в детските градини, където трябва да се настанят децата им.  Да се включат в шивашката промишленост, един силен отрасъл. Да предлагат сирийска кухня в заведения за обществено хранене и т.н. Мъжете биха могли да бъдат привлечени в строителството. Ако има хора с висше образование, те също трябва да се използват.
Със сигурност е необходимо, да започнат ускорено да се обучават по български език, а за да се финансира цялото начинание е въможно да бъдат използвани пари от ЕС по различни програми с реципиенти български субекти. В партньорство с местната власт, държавните институции, граждански и хуманитарни организации. Тези неща са близки до ума, ако на бежанците се погледне като на хора с човешкото право на труд и свобода. И като на ресурс с потенциал, който не е тежест, а възможност за всяка от приелите ги държави. Излишно е да казвам, че в този процес могат и би било уместно да бъдат ангажирани като медиатори и представители на сирийската общност у нас. Говоря за 4 или 5 хиляди души от Сирия, които се намират в нашата страна като бежанци. Те имат корени, познанства, роднини, потекло и някаква форма на икономически връзки в страната, от която са избягали. Когато войната в Сирия свърши, тези връзки ще се активизират и биха могли да работят за нас.
Недоумявам, че никой - от управляващите, или от опозицията - не разглежда бежанския въпрос и в тази светлина. Бежанците не са стадо, което трябва да бъде нахранено и подслонено. А група човеци. Всеки със своята съдба, възможности, умения, биография и потенциал.

Публикувано в блога ми на 1.10.2013 г.

http://sylviastefanova.blog.bg/politika/2013/10/01/bejancite-i-bejanskiiat-vypros.1154427

Какво работят бежанците Единици са търсещите закрила, които успяват да се реализират на пазара на труда. Правят го с упоритост и малко помощ от приятели

"Аз тичам, за да се скрия.
Надеждата бяга от живота ми.
София, ти ме прие.
Град на мира и на бъдещето.
Заедно ще успеем.
София, мога само да ти благодаря."

Ламин Бамба вижда сняг за пръв път в живота си през прозореца на затворения център за чужденци в Бусманци. Един от малкото му светли моменти на това място. Година по-късно, вече свободен човек, той пише рап песен, в която възпява своята софийска мечта. Защото вече я живее. Младият мъж от Мали работи като оператор с френски език в кол центъра на IBM от половин година. Има среда. Отново прави музика. От Халите до НДК всички знаят кой е Бамба - енергичен и общителен, той бързо прави приятели.

И въпреки че не знае дали въобще някога ще получи закрила от България, тъй като има един отказ, е щастлив. "Във всяка държава е трудно, но всичко е възможно, ако отвориш съзнанието си и се бориш", казва Бамба, който бяга от Мали преди две години, след като сепаратистката групировка MNLA убива родителите му и отвлича сестра му. Християнин в район, контролиран от "Ал Каида" и местните й съюзници, Ламин живее в Тамбукту, учи маркетинг и работи в сферата на туризма. Пее поп и реге и попада на мушката на MNLA, защото пише песен срещу тях. След това пътят му минава през Алжир, Истанбул, неуспешен опит да се качи на лодка за Гърция и завършва с лек бой от полицията на българската граница. Съд. Местене от затворен лагер в друг из страната. Първите CV-та, които изпраща, вече от "Овча купел", остават без отговор. За кратко работи във веригата супермаркети "Промаркет". Но приятел на приятел му казва за възможността да кандидатства в IBM. Стига до интервю, минава успешно през тестовете за езика и през месец декември Бамба става най-добрият продавач в отдела си.
image
От Халите до НДК всички знаят кой е Бамба - енергичен и общителен, той бързо прави приятели

Фотограф: Цветелина Белутова

Въпреки криволичещия си път дотук, Ламин Бамба е пример за отлично адаптирал се бежанец. Много повече благодарение на собствената си упоритост и желание да се впише, отколкото на помощ отвън или някакво целенасочено усилие на институциите. Историите на работещите бежанци в България си приличат по това. При вече хроничната липса на програма за интеграция, която да ги подготвя за новия им живот в българското общество, единици успяват да се преборят за място на пазара на труда, а това често им отнема години.

Какво пречи


По данни на Държавната агенция по бежанците (ДАБ) с тяхно съдействие на работа са били устроени 45 бежанци през изминалата година - главно в шивашката промишленост и сферата на услугите. 72-ма души са търсили работа чрез бюрата по труда. 21 са включени в някаква форма на заетост - 16 на пазара на труда, 5 по програми за заетост и обучения, а към края на 2014 г. 20 чужденци със статут от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан, Армения, Нигерия, Сомалия, Египет и Мароко са регистрирани в бюрата по труда, показва справката на Агенцията по заетостта (АЗ). При общо 11 хиляди души, потърсили закрила в България през 2014 г., тези бройки звучат обезкуражаващо. Дори да предположим, че голяма част от тези хора вече са заминали за Западна Европа, работещите бежанци и работодателите, склонни да ги наемат, пак се броят на пръсти. От двете институции отчитат като най-успешен формат трудовите борси, които организират в центровете за бежанци, където хората директно могат да се срещнат с фирми. Досега са провели пет такива, както и две срещи за определянето на образованието и уменията на хората. Общо в тях са се включили 120 души. По данните на АЗ преобладават бежанците със средно образование, а хората са заявили професионални умения за шивачи, шофьори, учители, специалисти търговия и маркетинг, ел. техници, готвачи, продавачи, строители, счетоводители, компютърни техници, бояджии и др.

Според ДАБ и АЗ това, което най-много пречи на хората да се реализират на пазара на труда, са езиковата бариера, липсата на документи, с които могат да докажат образованието и квалификацията си, и слабата мотивация да търсят работа. След като беше възстановен на работа от ГЕРБ, председателят на ДАБ Никола Казаков дори заяви, че в центровете в момента има 1000 души със статут на бежанци, които отказват да работят. 

Нидал Алуан от Ирак потвърждава, че не всички хора са еднакво мотивирани да си търсят работа, тъй като една част правят планове да заминат за Западна Европа, където имат близки и роднини. В агенцията знаят на кои хора наистина им се работи, кои се връщат по няколко пъти да питат за работа, смята тя. Нидал работи като кол център агент с арабски език в Gallup. Научава за тази работа от сириец, с когото заедно посещават курса по български език в "Овча купел". Нейната цел обаче е да работи отново по специалността си някой ден. В Багдад Нидал е била машинен инженер в Hyundai. Преди няколко месеца от Агенцията по бежанците й съдействат за интервю във фирма за метали в Перник, където търсят човек с нейната квалификация. Среща се с управителя, носи копие от дипломата си, обсъждат дори възможност за жилище за нея и семейството й, но така и не получава последващо обаждане. "В ДАБ ми казаха да се обаждам, да напомням за себе си", упорита е младата жена. "Аз обичам работата си, ако имах шанс да я практикувам, щях да съм много щастлива." Тя живее със съпруга си и 5-годишната си дъщеря Зейнеб в квартира в "Люлин". Съпругът й се грижи за детето, тъй като в никоя детска градина няма място за нея. С нейната заплата успяват да покриват разходите си за наем и режийни. За храна и дрехи разчитат на подкрепата на организации и на своите добри съседи. "Ако получим статут, не бих напуснала България, защото досега не съм виждала лош човек тук. Всички са много мили", отсича Нидал.
image
Нидал Алуан е била машинен инженер в Багдад и се надява някой ден отново да работи по специалността си

Фотограф: Цветелина Белутова

"На държавата, а и на голяма част от обществото им липсва разбирането, че тези хора не искат социална помощ или какъвто и да било вид подаяния, а възможност да си стъпят сами на краката", казва и Диана Димова, доброволка от Стара Загора, част от групата "Приятели на бежанците". От година и половина тя и нейни съмишленици се опитват да намерят работа на две семейства бежанци от Сирия, които не са последвали всички останали към Германия. Усилията им се увенчават с успех при Карим. Той е баща на три деца, професионален готвач и получава шанса да се докаже в гръцки ресторант в града. Няколко месеца по-късно собствениците на заведението дори са променили менюто си с идеите на Карим и той е абсолютен хит в града. И други ресторанти вече се интересуват от сириеца. Но в началото отношението на старозагорци не е толкова топло. Най-голямата пречка пред намирането на работа за Карим се оказва... квартирата. Наемодателите не само не са склонни да отдават помещенията си на бежанци, но и вдигат допълнително наемите си заради тях. С подобен проблем се сблъсква в София и 27-годишният Муса Нияси от Гамбия, на когото отново "Приятели на бежанците" помагат да започне работа като уеб дизайнер в Magic Solutions. Търсенето на квартира на Муса е многомесечно ходене по мъките дори и с посредници. Обикновено наемодателите се отказват, когато виждат, че Муса все още няма лична карта и е в процедура по получаване на статут.

Съветът на жените бежанки в България, организация, активна с подпомагането на семейства да започнат нов живот, разказват, че поради езиковата бариера и културните различия отношенията между работодател и работник понякога не се радват на добър старт. Най-често заради разминаване в сумата, написана в договора, и тази, която получават в края на месеца. "Работодателите не въвеждат работника адекватно в общите им трудовоправни взаимоотношения", смятат от организацията и посочват, че разрешението на този проблем е присъствието на медиатор, който да превежда, обяснява и улеснява процеса на договаряне, защото в противен случай новонаетият на работа бежанец всъщност напуска работа след няколко месеца, защото се чувства излъган. Те са успели да помогнат едва на 7 души да си намерят постоянна работа до момента.

Публикувано в "Капитал", на 20.02.2015 г.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/20/2476823_kakvo_rabotiat_bejancite/


Италиански кмет иска бежанците да стават доброволци

Кметът на италианския пристанищен град Бари Антонио Декаро предложи имигрантите от местния център за временно настаняване да работят на доброволчески принцип в службите по благоустройство на града.

„Тези хора стоят месеци наред в центъра в очакване на документи и разглеждане на молбите им за убежище. Бездействието е техният главен проблем. Заетостта ще им бъде от полза. Това ще се отрази добре и на сигурността на гражданите. Иначе имигрантите биха могли да попаднат в престъпни групи, да продават фалшификати или още по-лошо - наркотици“, обоснова се Декаро.

Според неговото предложение имигрантите ще метат улиците на града, ще охраняват паркове, градинки и зелени насаждения.

По повод вълните от имигранти чешкият президент Милош Земан заяви, че по-голямата част от бежанците се намират в страната му незаконно. Според Земан те трябва да се върнат в бедните страни, откъдето са дошли, вместо да се настаняват в разнообразни по вид центрове. Земан припомни, че правителството на Чехия се е съгласило да приеме доброволно 1500 бежанци, а всички останали имигранти се намират в страната незаконно.

Нова лодка с търсачи на по-добър живот потъна край либийските брегове, като най-малко 40 души загинаха при инцидента.

Македонските власти обявиха, че само за месец през страната им са минали над 50 000 бежанци. Заради кризисната ситуация вътрешните министри от ЕС се събират на извънредно заседание на 14 септември в Брюксел. Срещата е свикана от Люксембург, който в момента е ротационен председател на ЕС.

Междувременно нова социална мрежа, която улеснява бежанците да си намерят подслон, се появи в Германия. Сайтът www.refugees-welcome.net предлага квартири за настаняване в домовете на доброволци.

Целта е да се осигурят по-добри условия на живот и да се намали тежестта върху бежанските лагери. Желаещите да споделят покрива си с непознати в Австрия и Германия могат да се регистрират на сайта.

Оттам те ще бъдат свързани с благотворителна организация, която ще им препоръча подходящи бежанци, които са в същия град и търсят подслон или дарения.

US губернатор поиска стена по границата с Канада

Губернаторът на американския щат Уисконсин Скот Уокър, който участва в надпреварата за номинация за кандидат-президент на САЩ от Републиканската партия, поиска по границата с Канада да бъде издигната стена.

Той заяви, че превантивната мярка ще е с цел недопускането на терористи на американска територия.

„Хората ни питаха за това в щата Ню Хемпшир (който граничи с Канада). Гражданите, както и органите на реда, имат напълно адекватни опасения. Така че да бъде разгледан този въпрос е напълно резонно“, поясни Уокър.

"Новинар", публикувано на 31.08.2015 г.

http://novinar.bg/news/italianski-kmet-iska-bezhantcite-da-stavat-dobrovoltci_NTExODs5Mw==.html










Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1141279
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС