Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2015 21:30 - Новата световна суперсила
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 6875 Коментари: 3 Гласове:
17

Последна промяна: 10.09.2015 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Светът има нова суперсила.Казвам го сериозно.

Коя е тя?

Как така коя?

Нали мощта на държавите се измерва със способността им във времена на кризи да проявяват едновременно упоритост, гъвкавост, далновидност и хуманност. Защо са ни иначе държавността и държавите, ако ще остават бездейни в своето нежелание да защитят ценностите и гражданите си, да разпростират своето влияние като печелят съюзници, подчинявайки се на благородния респект към правото на живот, свобода и достойнство на всяко човешко същество?

И това не са просто емоции.

Свикнали сме да измерваме силата на държавите в долари и евро, в икономически растеж и покупателна способност, във военна мощ и златен резерв, в територии и демографски прираст или спад. Но къде остава тогава невидимото, което движи отделната личност отвъд нейното положение в социума, доходи и собственост?

„Разумни са тези, които приспособяват себе си към света. Неразумните искат да приспособят света към себе си. И точно те го движат напред.” е твърдял Бърнард Шоу.

Днес може би имаме нужда от тази „неразумност”, (истинското й име е иновативност), за да се справим с безумието на „разумните”, което ни заобикаля.

А може би нациите винаги са таили в себе си тези два полюса, за да ги проявят в моменти на изпитание?

Интересно е коя какъв избор прави и защо?

Има една нация, един народ, който не позволи да бъдат депортирани неговите сънародници евреи по време на Втората световна война. Нима това беше „разумно” и безопасно в онази жестока действителност?

Има една такава държава и днес. Тя не е сред първите десет по БВП в света, които по прогнозни данни през 2015 г. би трябвало да достигнат следните показатели:

1. САЩ -  БВП: 18 трлн. долара, като един трилион се равнява на 1000 милиарда.БВП на глава от населението - 55 409 долара

2. Китай  - БВП: 10 трлн. долара.БВП на глава от населението - 7 258 долара

3. Япония  - БВП: 6.5 трлн. долара. БВП на глава от населението - 51 663 долара

4. Германия  - БВП: 3.7 трлн. долара. БВП на глава от населението - 46 154 долара

5. Франция - БВП: 2.9 трлн. долара.БВП на глава от населението - 45 726 долара

6. Великобритания  - БВП: 2.9 трлн. долара.БВП на глава от населението - 44 852 долара

7. Бразилия  - БВП: 2.8 трлн. долара.БВП на глава от населението - 13 982 долара

8. Русия  - БВП: 2.5 трлн. Долара.БВП на глава от населението - 18 111 долара

9. Индия  - БВП: 2.4 трлн. долара.БВП на глава от населението - 1 857 долара

10. Италия  - БВП: 2.3 трлн. долара.БВП на глава от населението - 36 851 долара.

Тази държава не е дори сред първите в ЕС по доходи и размер на своето национално богатство. По БВП на глава от населението тя е с 55% под средното ниво за евросъюза. За 2014 нейният реален БВП на човек възлиза на 5 400 евро.Срещу 33 200 евро в Германия, 33 800 евро в Белгия, 31 100 евро във Франция, 30 200 евро във Великобритания, 78 500 евро в Люксембурт, 67 300 евро в Норвегия, 49 300 евро в Дания, 40 400 евро в Швеция и 17 000 евро във фалирала Гърция.

Според статистиката средната месечна заплата на гражданите в тази държава е 400 евро (800 лв.) в образованието, 917 лв. в държавното управление и 899 лв. в здравеопазването. Най-много пари се получават - 1972 лв. на месец - за създаването и разпространението на информация и творчески продукти. Последното е равно на приблизителен годишен доход от 11 000 евро преди облагането с данъци. За съпоставка, работещите в Манхатън взимат годишно средно по 96 941 долара (около 160 хиляди лева).

В Европейския съюз тази държава е на последно място по размер на БВП и по размер на БВП на глава от населението. През 2013 г. тя е била на 78 място в света по горните показатели според МВФ. По времето на социализма, пак според МВФ, успява да се изкатери до 25 позиция.

Днес тази държава е с най-ниските заплати и пенсии в евросъюза и с най-висок процент мизерстващи граждани  – 21,8 но сто. Нейното население е от 7 096 274 души. До около 20,30 ч. на днешния ден в тази държава са се родили 163 бебета, а 250 души са починали, повече отколкото са смъртните случаи в Сирия. 47163 е броят на новородените от началото на годината, докато в отвъдното са се преселили 72 465 изтерзани души.

И свои, и чужди често унижават тази държава. В някои от френските телевизии, като информационната France24 например, столицата й не се изписва дори в прогнозата за времето. Нищо, че е една от най-древните в Европа и води началото си от неолита. Смята се, че Париж е основан около 250 г. преди новата ера. Древна София (Сердонполис или Сердика) е управлявана, макар и за кратко, от Филип ІІ и от сина му Александър Македонски още през ІV век преди н.е.

Обичат и са свикнали да показват тази държава като родина на цигани, просяци и трафиканти на дрога, стари коли и проститутки. А напоследък и като „злия гений” на каналджиите на бежанци.

Неотдавна един от нейните заместник министър-председатели заяви по националното радио, че всички граждани на тази държава трябвало да се срамуват, заради умрелите от задушаване в изоставения камион в Австрия 71 бежанци. Шофьорите на този камион имали наши паспорти.

На този вицепремиер бих искала да подскажа, че такова нещо като колективна вина няма. Че всеки е невинен до доказване на противното със сериозни доказателства. Че снабдяването с фалшиви паспорти е често срещана практика. И че преди да чуя как тези арестувани „българи” говорят моя роден език, ако изобщо го могат, не желая да ги припознавам за „свои”.

Друг вицепремиер днес съобщи, че 10-15% от просяците в Швеция също били българи. От колко точно като общ брой, от 200 -300, или от повече? И не е ли срамота държавниците ни да пътуват в чужбина, за да установят, че имало български просяци? От години те се срещат почти на всеки ъгъл в центъра на столицата. Имат мрежи, йерархия и организация, в която въвличат дори невръстни деца. Кой, ако не политиците, управлявали с не една коалиция и мандат е трябвало да се справи с този проблем досега? И къде, ако не първо на родна земя?

Ако някой от политическия естаблишмънт има гузна съвест, заради несвършена работа или своето минало, нека не ги лепи като плюнки по челото на нацията. Ако случаят не е такъв, поне нека мислят повече, преди да приказват. И за сравнение, ако ще говорим за Швеция, колко от депутатите и министрите там се ползват от екстрите, с които се глези българският елит? Когато едни съсловия живеят в ненужен лукс, това винаги е за сметка на други.

Така ли е, или не е така?

Има една малка държава, чието население, независимо от своята бедност, корумпирани управления, негативна пропаганда и унизителен преход, само за последната година прие близо 10 000 бежанци. Бягащи от войните и касапниците в Близкия Изток. Този народ десетилетия наред изпращаше своите инженери и архитекти, за да строят и изграждат енергийната, пътна и жилищна инфраструктура на страните от Магреба и Близкия Изток. Сирия, Либия, Египет, Мароко, Алжир, Тунис, Ирак…

Това също е политика. И тя заслужава респект и признание.

Но откъде ще дойдат те, след като собствените й политици, уж дипломати с опит, се оказват неспособни да оценят нейните приноси? Дори и сега, и независимо от хаотичното медийно говорене, в тази страна се състояха  три „трудови борси” за директното наемане на бежанци, при което работодатели и фирми отидоха направо при тях. За да ги срещнат. За да се срещнат.

Дори само това да беше позитивният български опит, пак би следвало да се изтъква. Защото в него има потенциал и човечност.

Между другото не е толкова далече времето, когато същата малка държава беше оплювана като страната, дръзнала да извърши покушение срещу папата.

Говорим за държава и за народ, който през вековете никога и нищо не е рушил по своите пътища. (Освен себе си, разбира се.)

Той не е взимал роби и не е използвал робски труд. Не е избивал местното население. Не е унищожава неговите светилища и храмове.

Този народ е създавал градове, поминък, писменост и културни средища. Споделял е традициите и своите знания, печелел е битки и се е съхранявал през столетия на гонения и робство.

През 718 г. неговият хан Тервел, наследникът на Аспарух,

разбива пред стените на обсадения Константинопол, потеглилата от Сирия стохилядната армия на арабския пълководец Маслама. Заедно с последвалата победа при Поатие на френския майордом на Меровингите Карл Мартел, това са двете събития, които според историците спират за шест столетия напред ислямизацията на Европа. Древните хронисти пазят спомена за грандиозната битка пред Константинопол, в която освен с многохилядна армия, арабският пълководец, брат на арабския халиф Сюлейман, пристига с флота от 2 500 кораба.

От вчера (1297 г. по-късно) четем, че догодина САЩ, щели да приемат 5000 хуманитарни бежанци. От Сирия.

Малко ли е това, или е много за най-голямата икономика в света, която е с амбициите на първа геополитическа сила?

И ако на нейна територия наистина има 2 милиона нелегални икономически имигранти, нима те лежат на социалните й фондове?

САЩ са „имигрантска държава”, но подобно на разглезен султан, всяка година подбират кого да приемат и кого не в своите обширните владения.

Само днес в САЩ са родени 10 083 бебета – два пъти повече от предвидената годишна „хуманитарна квота” за бежанци. 3 006 982 са новородените от началото на тази годината, при 1 млн. 822 025 починали за същия период.

Ако обърнем поглед към Сирия ще видим, че днес населението на тази страна е нараснало с 1 280 новородени бебета. Починали са 196 души. От началото на годината в страната са се появили 372 206 малки сирийчета. Напусналите този свят са 57 095. През тази година нетната миграция в Сирия е достигнала минус 173 459 души, според Брояча на населението на света. Нетната миграция от последните 24 часа е минус 593 души, срещу 484 ръст в популацията.

Малката балканска държава, за която говоря, вече предостави подслон на два пъти повече бягащи от смъртта бежанци в сравнение с могъщите Щати. Нейното население е около 45,5 пъти по-малобройно от това на САЩ, което възлиза на 325 447 040 души. БВП на двете държави са несъизмерими по своя размер.

Питам се тогава, като сравнявам изброените дотук факти, кой е истинският голям на арената на световната политика?

Този, който ще даде и последната риза от гърба си, за да помогне?

Или другият…Или другите…

 




Тагове:   бежанци,   факти,   Сирия,   суперсила,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sestra - Благодаря!
10.09.2015 22:57
Не бих могла да напиша толкова силно това, което чувствам, колкото сте го направили вие, с вашите думи. Дано всички прочетат написаното тук.
цитирай
2. milady - г-жо ,приемете моите поздравления!
11.09.2015 15:27

страхотен анализ, редактиран перфектно.
С респект и уважение !
/ Юлия
цитирай
3. zaw12929 - Справедливо, точно казано. Зас...
25.09.2015 21:13
Справедливо, точно казано. Заслужава размисъл ... и действия от всички ми според отговорностите
НАЛИ СВЕТЪТ Е РАЗДЕЛЕН НА ДАВАЩИ И ВЗЕМАЩИ / ГРАБИТЕЛИ/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138378
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС