Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 03:23 - Водата поскъпва. Ще пиете, но ще ви излиза горчива
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1778 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.11.2015 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сега разбирам защо е "табу" да се пише за водата и защо, ако се пише, няма да го видите в четени. Нито ще го чуете по някоя от водещите телевизии. Водата ще поскъпва. Драстично. От 1 януари 2017 г. Съобщава го агенция "Фокус". Наредбите са били приети на закрити заседания на КЕВР, а окончателното им подписване се очаква в средата на декември. Следващата стъпка е постановлението на МС. И резето хлопва.
Ще пиете вода, но ще ви излиза горчива. А тези, които успеят да се домогнат до активите на живителния ресурс, ще стават все по-богати. При това без да са си мръднали пръста.
Защо се бърза толкова? До началото на 2017 г. има цяла година, а в края на 2016 г. ще се проведат президентските избори. Все по-упорито се носят сухове за предстоящи промени в управленските конфигурации. Означава ли това, че стремежът е да се осигури "вързана" печалба за бъдещите конфигурации, но с решения на днешните?
И че и едните, и другите ще бъдат еднакво щастливи от планирания ценови шок?
Инж. Георги Белов и руският инженер Кубасов разработват първия проект за воодснабдяването на София. На 17 юли 1884 г. Софийският градски съвет взима решение за изграждането на водопровод. Подписва го тогавашният  министър на вътрешните работи Петко Р. Славейков. Населението, което трябва да бъде обхванато е 40 000 души. При освобождението София е имала 21 чешми с изворна вода и 33 чешми с речна вода от Боянската и Владайската реки. През 1900 г. вече разполага с 59 км водопровод. От тях 50 км са улична мрежа от чугунени и стоманени тръби.
До 1902 г. столицата пораства и в нея заживават 73 700 души. Разходът на вода се увеличава и общината възлага нов проект за водоснабдяване, този път на техническото бюро на инж. Салбах в Дрезден. Проектът е готов на следващата година, като приетата норма за водопотребление е 100 л на човек в денонощието. Започва водохващането на Владайската и на Боянската река, а до завършването на проекта през 1912 г. са изградени водпроводите под бул. "Хр. Ботев", бул. "Македония" и ул."Георги Софийски", които се ползват и днес.
През 1911 г. инж. Хр.Танев пръв оценява възможността водите от северните склонове на Централна Рила да се използват за водоснабдяване на София. От 1923 г. до 1957 г. към столицата потеглят води от източния скат на Витоша и високите Рилски езера. Утвърдената норма за водопотребление на човек е 200 л за денонощие.
През 1933 г. е открит водопроводът "Рила - София". Главният инженер по водоснабдяването Иван Иванов настоява пред кмета Х. Орошаков незабавно да започне строителството на яз. "Бели Искър". През 1934 г.   сондажите и предварителните проекти са готови. През 1949 г. язовирът се въвежда в експлоатация, а с изграждането на ВЕЦ "Бели Искър" и водохващането "Черни Искър", Рилският водопровод е окончателно завършен. Годината е 1957 г. - на столицата са осигурени 55 млн. куб. м вода.
През 1948 г. започва работата по проектите за второ ниво на каскадата "Искър". Бившият кмет на София инж. Иван Иванов, който е осъден на смърт от Народния съд, е помилван на доживотен затвор, за да построи яз."Искър". На 6 септември 1954 г. хидровъзелът е официално открит. Общият му водосбор е 687 млн. куб. м вода.
Това са някои от етапите по създаването на софийската водоснабдителна мрежа. Независимо от перипетиите на историята - тръгване от нулата, бързо разрастващ се град, войни, национални катастрофи, разрушения и последвал тоталитарен режим - водната инфраструктура на столицата се е изграждала разумно, целенасочено и с грижа за природата и хората. Според специалисти тя се развива като система с гравитачно довеждане на водата до потребителите, което я прави независима, икономична и стабилна.
Какво се случва днес?
Както винаги се оправдаваме с ЕС и Европейската комисия. Натискали ни да вдигаме цената на водата - иначе намало да има пари по оперативните програми. (Дрън-дрън) Искали в цените на услугите във ВиК-сектора да бъдат "допуснати разходи за амортизация върху публичните активи". Че то останаха ли такива?
Големите активи са в големите градове и особено в София, където на "Софийска вода" беше харизана чисто новата пречиствателна станция "Бистрица" с целия завършен 1 етап и водопровода "Искър",  веднага след построяването им през 1999 г.. Да си ги амортизира концесионерът на воля. Изглежда страната ни е много богата, за да влага ресурси и да строи, а после друг да прибира печелбите.
Между другото според НСИ през 2000 г. на един жител на столицата са се падали 146 литра вода за денонощие. През 2013 г. те намаляват до 130 л, като тенденцията е към трайно понижаване. Явно вървим към изравняване с "нормата" от 1902 година. Тогава в София са  живеели 73 700 души, а от освобождението са минали едва 25 години.
За сравнение - в Испания на човек се падат 250 литра вода в денонощието. Къпят се хората, няма да смърдят като софийските трамваи и автобуси.
По данни от 2012 г. в България има 64 ВиК-дружества с различна структура на собствеността. Със 100% държавно участие са София-област, Бургас и Благоевград. С 51% държавна и 49% общинска собственост са Варна, Враца, Димитровград. Със 100% общинско участие са Петрич, Велинград, Дупница.
В София-град ВиК-услугите са изцяло отдадени на концесия. За амортизации на кое тогава става дума?
Намерението е активите на ВиК-сектора да бъдат извадение от "портфейла" на ВиК-операторите и да станат публично-държавна или публично-частна собствност. Така изисквали разпоредбите на Закона за водите. Ако това е начин да се преформатира робския концесионен договор със "Софийска вода" - ОК. Но какъв е смисълът това да се прави, ако после цената на водата поетапно и "драстично ще скача"?
Ами явно има смисъл, но за тези, които ще прибират паричките.
През ноември 1998 г. СОС реши да стартира процедура за отдаването на водата в столицата на концесия.  В конкурса участваха 8 чуждестранни фирми, като до втория етап стигнаха едва половината. Концесионният договор бе сключен през декември 1999 г., а влезе в сила година по-късно. В свой анализ по темата адв. Александър Кашъмов обръща внимание, че в решението на СОС за откриване на процедурата за концесиониране, не са били обявени вида, размера и начина на плащане на т. нар. концесионна такса. В резултат основните критики и недоволства срещу "Софийска вода" бяха съсъредоточени върху тарифите на водоснабдителните и канализационните услуги, загубите на вода, липсата на съвременен хидравличен модел на мрежата и др. подобни.
Преди близо 3 год. ВМРО депозира подписка в Столична община, подкрепена от над 60 000 души, с искане за референдум и разваляне на концесията - "за да се прекрати грабителската политика на монополите". През 2012 г. настоящият евродепутат, а тогава общински съветник Ангел Джамбазки, внесе жалба пред ВАС срещу увеличаването на цената на ВиК-услугите.
Е, сега пак ще ги увеличават. Но с друга технология и по друга схема. 
В момента все още тече т. нар. обществено обсъждане, а времето за предложения е в рамките на двуседмичния срок. В това обсъждане обаче май са привлечени само субекти от системата на ВИК-дружествата. Истински граждански дебат за предстоящото поскъпване на водата не е стигал до слуха ми, въпреки че както винаги народецът ще плаща масрафа.
Анализ от 2009 г. за развитието на столицата до 2020 г. отчита, че източниците за питейна вода на София са изградени и в добро състояние. Основните от тях са язовир "Искър", язовир "Бели Искър" и Витошки водохващания. Деривацията "Скакавица - Джерман" е проектирана като част от водоснабдителния комплекс Рила. През 2002 г. е ремонтирана язовирната стена на яз. "Бели Искър", който се използва като сезонен изравнител и подава вода по Рилския водопровод. Язовирът се експлоатира от "Софийска вода", но доколкото ми е известно се води публична общинска собственост. Поне засега столицата няма нужда от нови водосборни съоръжения, пък и никой не планира такива. Небходима е поддръжка и обновяване на действащите. Тоест на т. нар. ВиК-активи: водосборни съоръжения, тръбопроводи, пречиствателни станции, канализационна мрежа.
Концесионерът или ги е поддържал. Или не. Ако го е правил, значи няма нужда софиянци да се облагат със скрит налог "амортизация" и цената на водата да скача. Ако концесионерът не е изпълнявал тези си задължения, няма нито една причина за безобразната концесия и за безобразното управление да плащат столичани.
Смисълът на публичното-частно партньорство не е и не може да бъде във вдигането на цените. 
Какво мисли мафията ще видим.





Гласувай:
4



1. olivie - Елементарно Уотсън
28.11.2015 08:10
Мафията, доколкото може да мисли с едната си гънка на мозъка и с огромната си алчност /че трябва да си подменя периодично джиповете/ е успяла да сметне, че 2017 изтичат 10-те години от членството ни в ЕС и кранчето по ИСПА ще пресъхне. Ще променят закона за водите и ще приватизират ВиК сектора, който бяха повторно одържавили за да налапат парите именно по ИСПА. "Софийска "вада" остана само като изключение и заварено положение. Тук в Сливен имаме пречиствателна станция за питейни води за 50млн. лв., която е готова почти напълно и дори сега може да заработи, но си чака първо да я приватизират за жълти стотинки и съответно калкулират после в сметките на потребителите. Това естествено ще доведе до нови битки между олигархо-мафиотите за преразпределение, щото баницата/пицата в кроя на краищата е една и съша, но те не мислят за това и по скоро ще ни спретнат втора Украйна /Майдан/, от колкото да карат "стар+ джип още 1 година. Всички знаят и кой ще налапа пр. станция, която той си построи, докато беше минитър МРРБ. И кво от туй?
цитирай
2. kvg55 - Няма правителство и (Д)КВЕР, при ...
28.11.2015 22:36
Няма правителство и (Д)КВЕР, при които народът да не е ограбвон с цените на водата и електричеството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138533
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС