Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2017 22:02 - Доларът поскъпна със 7 стотинки, вдигат газа с 30 на сто
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 4295 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 01.04.2017 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Прочетох статия в "Гласове", в която се твърди, че скокът в цената на газа се налага "заради поскъпването на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца, както и заради по-високия курс на долара." Така ли е в действителност?
Справка в страницата на БНБ, която показва курса на лева спрямо др. чуждестранни валути, включително долара, показва, че на 1 юли 2016 г. 1 долар се е търгувал за 1.75647 лв.
На 31 март 2017 съотношението е 1 долар за 1.82942 лв. Закръгляме, за да стане по-ясно и установяваме, че на 1 юли 2016 г. 1 долар е струвал 1 лев и 76 ст. А вчера (31 март) се е разменял за 1 лев и 83 стотинки. Тоест повишението на зелената валута за последните 10 месеца е ЦИФРОМ И СЛОВОМ СЕДЕМ СТОТИНКИ.
Срещу това ще вдигат цената на газа с 30 на сто.
Браво! Чудесна пазарна икономика и отличен за КЕВР.
Да видим сега как изглеждат нещата с "алтернативните горива".
Първо да уточним, че "Топлофикация-София" работи почти изцяло с газ. Отделно от това, ако не сте забравили, налице е и инсталация за обработка на част от отпадъците в ТЕЦ "София". Говоря за завода за боклук, който трябваше да рециклира метал, пластмаса хартия и биоразградими отпадъци. От тях се получава т.нар. модифицирано твърдо гориво (RDF), което се използва за производството на топлинна и електрическа енергия. Те от своя страна, трябваше да покрият нуждите от топлоенергия и ток съответно на близо 40 хил. и 30 хил. столични домакинства. Предвижданията бяха софийските отпадъци да дават енергия за 30% от клиентите на "Топлофикация-София", така че компанията да намали консумацията на природен газ с до 11 на сто.
Логично е да смятаме, че по тази линия и сметките за парно и топла вода трябваше да паднат с около 10%, отделно от поевтиняването на газа.
Случи ли се обаче? И ако не - защо?
Алтернативните горива били поскъпнали на международните пазари. И какво ни казват с това? Че ако месото стане по-скъпо, и вегетарианците ще трябва да плащат повече за консумацията на леща.
А дали и с колко поскъпнаха другите горива?
Нова справка удостоверява фактите.
Да тръгнем от Средните цени на горивата в България за 31 март 2017 г.
Ето ги:
Бензин А 95: 2,06 лв./л
Дизел: 2,05 лв./л
Пропан-Бутан: 1,02 лв./л
Метан: 1,20 лв./кг

На 3 юли 2016 г. обаче Средните цени са изглеждали така:
Бензин А 95:1,98 лв/л
Дизел: 1, 94 лв/л
Метан: 1,28 лв/кг

Виждаме, че и тук, за последните 9 месеца, поскъпването при бензин А 95 е 8 стотинки, при дизела е 11 ст. а при метана имаме поевтиняване с 8 стотинки.
Срещу това ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ГАЗА С 30 НА СТО.

Не се занимавам с мазута, защото "Топлофикация-София" вече не го използва. Не знам и какво е отношението между например водно-горивните емулсии, загряването чрез плазмен пламък, добиването на петролни продукти от отпадъчна пластмаса, горивата от биомаса, електричеството от морска вода и ...РЕШЕНИЕТО ЗА ВДИГАНЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА.
Очаквам КЕВР да го разясни.

ШЕФЪТ НА КЕВР СВИКВА ЗАСЕДАНИЯ ЗА СКОКОВЕ В ЦЕНИТЕ. ВЪПРЕКИ ЧЕ УЖ БИЛ ПРОТИВ ПОСКЪПВАНЕТО

Според Правилника за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Чл. 10, ал.1. т.1 единствено "Председателят свиква и ръководи заседанията на Комисията". Това в прав текст означава, че без свиканите от председателя (тоест от г-н Иван Иванов) закрити заседания на КЕВР в дните след вота, днес нямаше да имаме решения за повишаване на цените на газа и водата. На 4 април предстои открито заседание за цените на парното и топлата вода, както и на тока, който произвеждат топлофикациите. На 7 април КЕВР ще се произнесе на закрито заседание какви ще бъдат тези цени.
Преди дни социалистите поискаха КЕВР да преразгледа скока в цената на природния газ. Да го бяха поискали "градските" сини, вместо да си гледат пъпа и да ни занимават с кадровите си пируети и лицемерно разкаяние за измамените си симпатизанти.
Но не, това не ги интересува. А ДСБ, които се кълняха, че ще водят люти битки с монополите, днес от банките на КЕВР им правят подаръци за сметка на гражданите.
Не ме интересува как е гласувал председателят на КЕВР Иван Иванов - бивш шеф на столичната организация на ДСБ и бивш зам.-председател на тази партия. Фактите достатъчно красноречиво показват на кого служи.


САМО СКОКА В ЦЕНИТЕ НА ГАЗА ЩЕ НИ СТРУВА 9 ЛЕВА НА МЕСЕЦ ОТ 1 АПРИЛ
ПЕНСИИТЕ СКАЧАТ С 4 ЛЕВА ОТ 1 ЮЛИ
ЕТО КАК ПАРТИИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ОБЕЩАНИЯ

Искам да си спомня в коя предизборна платформа имаше ОБЕЩАНИЯ за незабавно вдигане на цените на газа, водата и тока? И не успявам...Нямаше такива обещания.
Искам да разбера, когато в кампаниите си партиите ОБЕЩАВАХА по-високи доходи и заплати, върху какви цени на енергоресурсите са ги пресмятали. И защо мълчат за безобразията на КЕВР?...
Дано чуем отговора на горния въпрос в някой от коментарните блокове, на някоя от свободните, иновативни и демократични телевизии. Нали уж имаме такива.
На 30 ноември 2016 г.  43 НС вдигна пенсиите с ЧЕТИРИ ЛЕВА, като увеличението влиза в сила от 1 юли 2017 г.
От публикация в "Труд" се изяснява, че след утвърденото от КЕВР поскъпване на газа с 29,6% от 1 април, сметките на битовите потребители щели да се увеличават месечно САМО с 6 до 9 лева.
Хайде де.
Излиза, че главоломното УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ С ЦЕЛИ 4 ЛЕВА от 1 юли ще бъде пракатическо намаление с 5 лева. И намаляване с 9 лева още от месец април.
Ами да.
Точно това се случва.
Седмица след предсрочните парламентарни избори, пенсиите НЕ САМО ЧЕ НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ. А стават все по-малки.
Ще продължат да намаляват и заради скока в цените на водата, парното и тока.
Същото се отнася и за заплатите. И като цяло за доходите на учителите и на младите семейства, за които с такъв апломб се бяха загрижили в предизборните битки.
Нали никой не вярва, че сметките за топла вода и парно ще набъбнат само с някакви си 6 до 9 лева на месец?
Та ние говорим за монополист, който ежемесечно праща на стотици хиляди битови абонати анонимни съобщения към фактура с надписани стойности. Върху които начислява прогнозно ДДС и прогнозна лихва! Докато размерите на една дялово единица от уредите за дялово разпределение растат като това, дето е в гащите на разгонен осмокласник.
Именно този монополист, писателят Емил Измирлиев дефинира като "Бандитската Топлофикация" в едноименната си книга...
Ами концесионерът "Софийска вода"? Цената на водата в София през 2000 г. преди подписването на концесионния договор от Стефан Софиянски беше 0,45 лв. За кубик. През 2012 достигна 1, 68 лв. Сега ни готвят цена от 2,16 лв. с тенденцията за постоянното й увеличаване.
Според публикации в социалните мрежи общите приходи на „Софийска вода” за 12 години, (тоест към 2012 г.) са били над 1 млрд. лв. Но инвестициите на компанията според нейния сайт за същия период са едва 305 млн. лв. От тях обаче Софийска община е дала над 50 млн. Европейската банка за възстановяване и развитие е дало още 50 млн., а останалите са били получени от два заема. Това означава, че собствениците на дружеството не са вложили нито свои пари, но са увеличавали сметките на потребителите, за да покриват столичани техните заеми.
Горните цифри насочват и към извода, че дружеството е източило чрез подизпълнители, огромни заплати на чужди служители, чрез откриването на офиси, PR и реклама около 700 млн. лв. На тази сума възлиза разликата между приходите и разходите за посочения период.
Френската компания „Веолия”, която придоби акциите в Софийска вода през 2010 г. и за която в България се знае малко, е била концесионер на водата в Париж през 90-те години на миналия век. Именно тогава цените на водата във френската столица се увеличават с 280%. Няма що. Добре подбираме с кого да КОНЦЕСИОНИРАМЕ.
Сигурно случайно.
За цените на тока и енергийния микс е писано толкова много, че не ми се говори. Само да отбележа (мимоходом), че освен за ВЕИ-та и хипотетичната им зелена енергия, в микса плащаме и за КОГЕНЕРАЦИЯТА на топлофикациите. Чиито цени конкурират и дори в отделни периоди надхвърлят, размахваните като плашило евентуални бъдещи цени за АЕЦ "БЕЛЕНЕ".


ЧИИ РЪЦЕ ИЗВИВА КЕВР
Още преди да узнаем кои лица ще търкат банките в следващото (44) НС, КЕВР се засили да вдига цените.
На юруш, масирано и на всички ресурси, без които не можем. Ние като инвдивидуални потребители. И фирмите и компаниите от малкия, средния и големия бизнес. Ток, газ, вода, парно  - за това иде реч.
Защо се бърза толкова? Кой на кого извива ръцете?
Смешни са утешенията на КЕВР, че виждате ли, първо ще ви вдигнем цените, а после като замирише на зима - ще ви ги смъкнем...Заедно с някоя одрана и добре ощавена кожа.
Това на какво ви прилича? На пролетен подарък за лятото? Да не би "замогналият" се според "статистиката" на КЕВР българин, да се топне в морето или да изкара някоя седмица я на планина, я в странство.
А-а-а-а...без такива безобразия, моля. Тук трябва да плащате. За разцъфналите по всички полянки на родината ВЕИ-та, които ги нямаше никакви с техния производствен капацитет през лютата зима. Чудо на чудесата.
Освен това нали ни проглушиха ушите с големия финансов резерв? Да плащат от него.
Но не и преди Регулаторът да е направил стриктна проверка къде се изпари произвежданият от ВЕИ-та ток. През тази зима, разбира се.
Не с вдигане на цените, а с безкомпромисна ревизия и отнемане на лицензи на ВЕИ-та ментета - с това трябва да се занимава КЕВР. Наместо с политика, приличаща на рекет срещу фирми и граждани.
Колкото и независим да е този Регулатор, не му е позволено да се разпищолва в ущърб на националния интерес и политическата стабилност. Нито да се занимава с ценови импровизации, надхвърлящи рамките на обществените ангажименти, поети от парламентарно представените формации.
Да припомня - КЕВР се избира с гласуване в парламента. Съставът му бе попълнен въз основа на издигнати от парламентарните фракции в 43 НС кандидатури. Кои и чии са те?
Председателят на КЕВР Иван Иванов бе избран след предложение на Реформаторския блок. От същата ПГ бе предложен и Валентин Петков. Владко Владимиров и Александър Янакиев Йорданов са предложения на Патриотичния фронт. Ремзи Осман е на ДПС. Георги Тонев Златев - на БДЦ. Димитър Кочков е човекът на БСП "Лява България". Евгения Харитонова и Светла Петрова са на ГЕРБ. От общо 9 души, само двама са излъчени от спечелилата и последните парламентарни избори политическа сила.
Същата, която оттече в канала през февруари 2013 г. заради непосилните цени на тока и парното.
А задалите се на хоризонта нови цени дали ще бъдат "по-посилни"?
Договорени ли са те, или най-малкото съгласувани ли са под някаква форма с партиите и коалициите, които се изприщиха да обясняват на електората как ще стимулират жизненото равнище, заплатите, пенсиите, икономическия растеж и ще поевтиняват храните? Това няма как да се случи със скок в цените на тока, водата и газа.
Абсурд!
Но тогава стигаме до две хипотези. Догадки или логически заключения.
Първо: Всички - И ГЕРБ, и Обединените патриоти, и ДПС, и РБ заедно с останалите мини-десни - са лъгали безобразно и долно в предизборните си кампании.(Прескачам БСП, защото те все пак излязоха с декларация срещу поскъпването на газа.)
Второ: Подготвят се бомби със закъснител, които да натоварят бизнеса и домакинствата с високи сметки. Да оскъпят хранителните продукти и режийните. Да забавят и спрат икономическия растеж. И в крайна сметка да предизвикат политическа нестабилност. Бунтове. И срив - който и да управлява.
Механизмът е КЕВР. Предположения за корупция или за "стимуларано единодушие"? Ха-ха…и дума да не става. Случващото се е чиста случайност.
Трето...
Е, трета хипотеза засега няма.


ОТМЪСТИТЕЛИТЕ ОТ КЕВР
Дали само така изглежда, но от КЕВР май са се заели да си го "връщат" на гражданите за техния избор. Или по-точно за това, че не вкараха в НС нито една от т.нар. малки десни партии. Още на другия ден след вота от регулатора, който се ръководи от Иван Иванов - бивш депутат в 38-то (СДС), 39-то (ОДС), 40-то (ДСБ) и 41-то Народно събрание („Синята коалиция“) - ни "зарадваха" с новината за предстоящо вдигане на цените на газа. (Не че цените досега падаха в същия обем като поевтиняването на синьото гориво, но така се регулира у нас..) ден по късно изтрещя и новината, че и водата ще поскъпва с 18 на сто. Решението бе взето на закрито заседание.
Браво на юнаците от КЕВР!
Явно нямат срам. Само злоба в излишък.




Гласувай:
8



1. missana - Добре е, че повдигате тези въпроси!
01.04.2017 22:48
Няма и не може да има причина за подобно поскъпване на водата в София. Тя се събира на гравитачен принцип. Идва от Рила и от място по-високо от София. Дъждове и снегове тази зима имаше бол. Същото се отнася и за поскъпването на горивата. Няма сериозна причина. Цената на газа все още не е договорена, но шеметно се избързва с шоково вдигане на цените. Истината за тези скокове в цените е, че се обслужват интересите на комунистите. Те искат да си върнат властта с цената на всичко. Червената номенклатура е навсякъде. Стои си непокътната по места. И сега се възползват от услугите й. Тези от КЕВР са от същата тази номенклатура. Енергийните фирми са пак нейни. Дестабилизират страната, хвърляйки я в хиперинфлация, както по Виденово време. Така всяко управление ще пропадне. Те ще вземат властта, ще теглят заеми и ще си пълнят гушките, същевременно ще оберат и последните спестявания на българина. В това е целият номер. За бесене са, но го няма българският Пиночет, за да въдвори най-после ред. Няма и да го има. А стадиони има предостатъчно!!! Да не говорим, че Запада приветства изтребването на нацията ни. Тази територия му трябва, но без население.
цитирай
2. olivie - Е как?
02.04.2017 11:19
Лицето на КЕВР е председателя й, нали? Какви национални или правителствени интереси има тогава лицето Иван Костов в цените на газа питам аз? Мнго рано взе да се изживява като кукловод май-май....
цитирай
3. nekov - Цената на природния газ, печалбата на Газпром.
02.04.2017 12:24
Друг фактор, който КЕВР премълчава, е воатилността в цената на природният газ. Вярно е, че за последната година има поскъпване с около 50%. НО - от 2014 година до 2016 година имаше СПАД с 50%, тоест на тригодишна база цената падна от 4-4.50 долара (в някои моменти достигаше 5 долара), до 2-2.50 долара, а за кратко и до 1.80 долара... после природния газ поскъпна и сега се търгува на цени от около 1.18 долара за кубически метър. Подобно и петролът - който от цена над 100 долара падна до цена под 30 долара миналата зима... сега възстанови до около 50 долара. Та се питам - с колко падна цената на природния газ и бензинът тук, в България от 2014 до 2016 година, та сега да се повишава? Или промените в цената са "пазарни", само когато това устройва политическите кръгове?

Премълчава се и колко е общият процент на ДДС+акциз върху природния газ? Защото печалбата на Газпром е малко над 20% спрямо приходите от продажби - акционер съм в Газпром и зная. Тоест руснаците си вземат 20% за това, че добиват суровината и строят тръбопроводи, за да я докарат до нас от хиляди километри... а какъв е процентът, който ни прибират управляващите (акциз+ДДС) за да правят НИЩО за разлика от Газпром?

Някой знае ли колко ни дерат: не "злите руснаци", а НАШИТЕ?
цитирай
4. haralanov - Мдаа...
02.04.2017 12:37
Трябва да е кристално ясно на всички! Решението за вдигането на цените е от 10-март и е взето от служебното правителство на президента Румен Радев!„
цитирай
5. ikra - Наистина...
03.04.2017 18:32
Наистина тъжна констатация, но за сметка на това правилна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138345
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС