Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2017 17:44 - КЕВР НАДМИНА И ГАЗПРОМ
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 4134 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Най-забавното в историята с газа е, че докато траеше голямото надприказване, а шефът на КЕВР обикаляше като мис България от телевизия в телевизия, никой не  се сети или не пожела да провери дали „Газпром” наистина иска скок в цените от 30 на сто. Както разясняваше на 4.04. т.г. в студиото на БиТиВи уважаемият Иван Иванов, позовавайки се на договора на страната ни с руския газов гигант.

 

По същия начин близо месец и половина не доловихме нито звук от медийните кореспонденти в Брюксел, от евродепутатите, международниците и прочие за постигнатите от ЕК договорености с „Газпром” по повод арбитражното дело. А те пряко засягат нашия национален интерес и ще отворят, ако не се провалим, нови възможности пред бизнеса на България.

 

Необяснимо е това затаяване, защото естествената реакция е точно противоположната. Интервюта и преки включвания с комисаря по конкуренцията на ЕК Маргрет Вестагер, търсене на детайли по постигнатите договорености, експертни дебати и обсъждане на различни варианти за формулата на ценообразуването, за интересите на България, която и до момента е с 99%-а зависимост от руските доставки на синьо гориво. Сега наблюдаваме пожарни и имитационни акции по стратегическия въпроси, чиито параметри отдавна би трябвало да са дефинирани от българския политически и експертен елит.

 

Сигурно е нормално до деня на предсрочните избори приоритет да бъдат партийните програми и очакваните резултати. Въпреки това е странно, че газовата тема беше подмината във въпросите към партийните лидери. Не знам дали е поради липса на компетентност или заради цензура, тази така „модерна” дума. Не знам също, кой подсказа на ГЕРБ или те сами родиха тази премъдрост – да искаме отлагане на срока за представянето на българската позиция пред ЕК. Имало сериозни аргументи за това, защото сега сме правели нов кабинет. Само си представете как би изглеждала страната ни в очите на европейските политици, на администрацията и на останалите държави с подобно оправдание. Та нима такива въпроси се решават на коляно в последния момент? Та нима не са отдавна известни и усилията на ЕК, и аргументите, и обвиненията, заради които беше заведено арбитражното дело срещу „Газпром”? Както и постигнатите от Европейската комисия отстъпки и резултати. Излиза, че българските политици и експерти – независимо от цвета и симпатиите им - все още не са осъзнали, проанализирали и решили кой е най-удачният вариант, за да бъдат защитени интересите на гражданите и бизнеса. Но как така? Та нали от години хленчим пред Брюксел и се жалваме от „Газпром”. Сега излиза, че плачем, но не знаем какво искаме.

 

Всеки ден отлагане на българската позиция, не само пълни чуждата касичка, защото ЕК договори възможност за падане на цените (с която КЕВР се подигра), но и нанася финансови щети на останалите засегнати държави, тъй като бави окончателното решение. Тези държави са Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Представям си как българският премиер ще обяснява, че не сме си написали домашното при толкова много министерства, комисии, агенции, институти – и защо? Ами защото сме тъпи. Друго обяснение няма.

 

Графика, публикувана в РИА Новости на 14.02. т.г. онагледява зависимостта на европейските страни от руската газ. (https://ria.ru/infografika/20170214/1487877777.html).

От нея личи, че от горепосочените държави Естония и Латвия са 100% зависими. Литва е 88%. А Полша,Чехия и Унгария са съответно – 54%, 12% и 66%.И ако ние искаме да се размотаваме с нашите 99% зависимост и да плащаме донапомпаните от КЕВР цени още няколко месеца, защо ще го причиняваме на поне още 3 държави, които са в същото тежко положение като нас? Мои приятели се шегуват, че експертизата на Теменужка (Петкова) може и да ходи още с букварчето, но никой няма да я чака да започне да срича.

 

Добре е, че Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд София цената на газа, утвърдена с Решение Ц-5/31.03.2017 на КЕВР. Този акт ще позволи на българската държава да настоява в позицията си пред ЕК за намаляване на цените с база първото тримесечие на 2017 г. Тоест отпреди поскъпването с 30 на сто.

 

За всеки, който се интересува от движенията в цените на нефта и мазута през последните 9 месеца, (които бяха сочени като причина за поскъпването) пускам три линка:

http://www.finanz.ru/birzhevyye-tovary/grafik/neft-cena

http://www.finanz.ru/birzhevyye-tovary/grafik/neft-cena?type=wti

http://www.finanz.ru/birzhevyye-tovary/grafik/mazut-cena

От тях личи, че при мазута дори при най-рязкото му покачване (а то засяга края на миналата година и първите два месеца на тази), цената се е повишила за година с максимум около 15 долара. Средното ниво за последното деветмесечие обаче е с далеч по-скромен ръст. Защото:
На 13 юни 2016 г. цената е около 42 долара, в пиковите си стойности на 9 януари 2017 г. достига малко над 45 долара, за да падне на 20 март 2017 до 40 долара и да регистрира леко увеличение в следващите дни - почти идентично със стойностите от 13 юни 2016 година.
Графиките за нефта са в долари и показват, че при клас Брент, цената на 1 барел се е движила от 50 до максимум 56 долара, но със средно ниво от около 53.
При другия клас нефт (WTI) графиката е по-експресивна, но в нито един момент и особено като трайна тенденция няма скок от 30 на сто. Обратното. В средата на юли имаме спад с около 5 долара от изходната позиция за периода, компенсирана от почти идентично повишение в средата на септември, с най-високи стойности в края на миналата и началото на тази година. Достигащи, спрямо референтния начален период, повишение от 8-9 долара. Но не като средна стойност, разбира се.
Вече писах, че за последните 9 месеца доларът у нас (по данни на БНБ) е поскъпнал със 7 стотинки, а метанът е поевтинял с 8 ст. Повтарям тези неща, за да стане ясно, че нито един от посочените (базови) показатели не оправдава повишението от 30 на сто, което ни сервира КЕВР.

 

Как изглеждат нещата от къщичката на „Газпром”?
На 28.02. т.г. изпълнителният директор на компанията Александър Медведев обяви в Сингапур, че през 2017 г. диапазонът на експортните цени на „Газпром” за Европа ще бъде 180-190 долара за 1000 куб. м. Изявлението е направено преди договореностите с ЕК от средата на март т.г. по арбитражното дело, което предполага възможности тези цени да бъдат снижени.

https://ru.sputnik-news.ee/economy/20170228/4941844/gazprom-nazval-evropu-prioritetnym-rynkom-raskryl-ceny-2017.html

Според руския газов магнат през 2016 г. средната експортна цена на „Газпром” за ЕС е била $167 за 1000 куб. м. От тези цифри става ясно, че руската страна иска и е планирала повишение на експортната цена на газа с минимум 8% и максимум 15% за 2017 г.

НЕ С 30 НА СТО!

Според цитираното Решение на КЕВР, от 1 април т.г. „утвърдената цена на природния газ за ІІ-то тримесечие на 2017 г. за крайни снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 363,26 лв./1000 куб. м. без акциз и ДДС.”
Според БНБ в деня, когато е направено изявлението на Ал. Медведев доларът у нас се е разменял срещу 1,84 лв., докато на 20 април т.г. е струвал 1,82 лева.
За да дадем бонус на КЕВР ще направим сметките си при по-високия курс на долара. Те показват, че при заявения от Ал. Медведев диапазон на експортните цени за ЕС, 1000 куб. м газ би трябвало да струват 331,20 лева. Или най-много 349, 60 лева.
Цената на КЕВР е 363,26 лв. за 1000 куб. м. без ДДС и акциз. С ДДС цената скача на 435,8 лева.

Което е с близо 100 лева повече от експортните цени на „Газпром”.




Гласувай:
5



1. apostapostoloff - А днес и ДАНС, и прокуратурата
24.04.2017 18:10
нахлуха в КЕВР... Ще има май свети- върти- пух...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138608
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС