Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2017 03:55 - А ако Тръмп, Путин и Макрон постъпят като американския президент Калвин Кулидж?
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 4825 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.07.2017 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Имаме интерес да живеем в мир. Но в каква посока се движим?
През 2015 г. световните разходи за въоръжаване възлизат на § 1 676 млрд. и са с 1% повече в реално изражение, отколкото през 2014 г. През същата година на всеки човек от планетата условно се падат по §228 за оръжие. Спадът в цените на петрола в края на 2014 г. сви разходите за въоръжаване сред страните-производителки, които уголемиха оръжейните си инвестиции, благодарение на бума в котировките на черното злато. И през 2015 г. САЩ намалиха разходите за отбрана. Но с военния си бюджет от §596 млрд., равен на 36% от световния, чувствително водят пред останалите държави. (През 2016 г. страната съкрати това перо на около §524 млрд., но след извънредното финансиране то достигна §585 млрд.)

Китай също набляга на военните разходи. Те само донякъде са последица от икономическия му растеж. Бялата книга с неговата военна стратегия поднася по-скоро негативна картина на сигурността в геополитически план. Тя отчита разширяване на военните амбиции, в частност във ВМС и изместване на стратегическата ос от земята към морето. Разгледани по региони военните разходи за 2015 г. изглеждат така:
Африка - §37млрд. Северна Америка - §611 млрд. Южна Америка – §57,6 млрд. Централна Америка и Карибите – §9,5 млрд. Азия и Океания – §436 млрд., от които 302 млрд. се падат на Източна Азия. Европа – §328 млрд. От тях – §253 млрд. са разходи на Западна и Централна Европа.*

От 1995 г. е налице тенденция държавите да харчат повече пари за здравеопазване и образование, за сметка на военните си бюджети. Изключение са няколко страни от Близкия Изток и Европа. Сравнение с поставените от ООН на 25.09.2015 г. цели (вж. документа „ Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие” ) показва, че приоритет № 4 за качествено образование би бил постигнат, ако се съкратят под 10 на сто от световните годишни разходи за отбрана.
Ликвидирането на крайната бедност и гладът (цели №1 и №2) би струвало малко над 10 на сто от ежегодните световни разходи за въоръжаване.
Ако същите бъдат намалени с около 50% , ще се сбъднат повечето от 17-те цели, към които е устремено човечеството:
V Изкореняване на бедността и глада,насърчаване на устойчивото селско стопанство.
V Осигуряване на здравословен начин на живот и
стимулиране на благосъстоянието за всички във всички възрасти..
V Равностойно и качествено образование 
за всички. Поощряване на възможността за учене на всички през целия живот.
V Равенство между половете, овластяване на жените.
V Достъпност, устойчиво стопанисване, водоснабдяване и канализация за всички.
V Гарантиран достъп до финансово достъпна, надеждна, устойчива и съвременна енергия за всички.
V Приобщаващ и устойчив икономически растеж. Пълна и продуктивна заетост, достоен труд за всички.
V Изграждане на инфраструктура, насърчаване на устойчива индустриализация, стимулиране на иновациите.
V Намаляване на неравнопоставеността във и между страните.
V Трансформиране на градовете и населените места в безопасни, стабилни и устойчиви центрове.
V Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство..
V Спешни действия за борба склиматичните промени ивъздейсвиео им.

V Съхранение на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие.
V Запазване, възстановяване и стимулиране на устойчивото ползване на сухоземните екосистеми, устойчиво стопанисване на горите, борба с разрастването на пустините, мерки срещу деградацията на почвата, регенериране на увредените земи, прекъсване на загубата на биоразнообразие.
V Постигане на мирни и приобщаващи общества за устойчиво развитие, с достъп до правосъдие за всеки, изграждане на ефективни, отговорни и приобщаващи институции на всички нива.
V Укрепване на средствата за изпълнение и обновяване на глобалното партньорство за устойчиво развитие.

До падането на Берлинската стена и обединението на Европа, които сложиха край на Студената война, най-големият СТРАХ на хората беше опасността от ядрен конфликт. За да бъде предотвратен той, на 5 март 1970 г. влeзe в сила Договорът за неразпространение на ядрено оръжие, който се фокусира върху три баланса: неразпространение, разоръжаване и право на мирно използване на ядрени технологии. Документът е предложен от СССР, Обединеното кралство, Северна Ирландия и САЩ, а към него се присъединяват 189 страни. Пет от тях – САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай – са сред официално признатите ядрени сили и са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

На 7 юли, 2017 г. Общото събрание на ООН прие със 122 гласа “за”, един “против” (Холандия) и един “въздържал се” (Сингапур) ГЛОБАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЗАБРАНА НА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ.
Това е стъпка, която надвишава всичко, правено досега.
В преговорите и при гласуването в залата не присъстваха 9-те ядрени държави, които отхвърлиха забраната като „нереалистична”.Медиите нарекоха „бойкот” тяхното поведение.
Дали е така?
Едва ли ликвидирането на ядрено оръжие може да се извършва като едноличен акт на отделната държава. Логично е да се надяваме на съгласуван, точно регламентиран, контролиран и приет с консенсус процес. Защото решенията на Общото събрание на ООН, които изразяват позитивната воля на човечеството би трябвало да са задължителни за всички.
Забраната на ядреното оръжие ще влезе в сила след ратифицирането на ДОГОВОРА ОТ 50 СТРАНИ. От този момент нататък ще бъде необходимо да се изготви и договори план за действие спрямо ядрените държави, преобладаващата част от които са военни и икономически лидери на света.

“След толкова десетилетия, сме на път да кажем на Хибакуша (пострадалите и останали живи след атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 г. хора), че най-сетне поставихме основите на свят без ядрено оръжие”, прокламира по повод приетото Решение председателят на Конференцията на ООН по Договора Елейн Гомез от Коста Рика.
Делегатите гласуваха в присъствието на двама оцелели от Хирошима Хибакуша. Сетцуко Турлоу, посланик на мира в Хирошима и Тошики Фукимори – зам.-генерален секретар на Конфедерацията на организациите в Япония, обединяващи пострадалите от атомните бомбардировки.
През 2009 г. японското правителство призна, че 236 569 Хибакуша са още живи. Те са били деца на около 12 години по време на ядрения ад. За цифрите се спори, но е известно, че двете ядрени бомби убиват между 220 000 и 330 000 души. 476 000 са ранените. 9 200 000 остават без дом.

В момента Русия и САЩ заедно притежават близо 93% от ядрените оръжия в света, показва проучване на СИПРИ - Стокхолмският международен институт за изследване на мира. Цифрите визират януари 2017 г., а анализът сочи, че „независимо от изпълнението на двустранния Договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия („ Нов СТАРТ”) от 2011 г. насам, темпът на намаляването им остава бавен.
И Русия, и САЩ провеждат обширни и скъпи програми за ядрена модернизация. САЩ планират да похарчат §400 млрд. през 2017-2026 г. за поддържане и цялостно актуализиране на ядрените си сили. Някои оценки показват, че програмата може да струва до 1 трилион долара през следващите 30 години.
"Прогнозираното увеличение на американските разходи не е неочаквано", коментира старшият сътрудник на СИПРИ Ханс Кристенсен.
"Сегашната американска администрация продължава амбициозните планове за ядрена модернизация, очертани от президента Барак Обама. Другите държави, притежаващи ядрено оръжие, имат много по-малки арсенали, но всички те или започнаха да използват нови системи за доставката му, или са обявили намерението си да го направят. Това предполага, че никоя от тях няма да бъде подготвена да се откаже от своите ядрени арсенали в обозримото бъдеще." се казва в доклада на СИПРИ.

Китай също започна дългосрочна програма за модернизация. Тя е насочена към подобряване на качеството на ядрения му арсенал. Индия и Пакистан разширяват запасите си от ядрено оръжие и развиват способностите си за доставяне на ракети. Северна Корея вероятно има ядрен материал за приблизително 10-20 ядрени бойни глави, което е увеличение на оценките от предходните години. През 2016 г. тя проведе безпрецедентен брой полетни изпитания на различни ракетни системи с противоречиви резултати.

През 1964 г., когато се отбелязват 150 години от политиката на неутралитет на Швеция, Таге Ерландер, лидер на шведската Социалдемократическа партия, който е и премиер на страната от 1946 до 1969 г.,лансира идеята за създаването на СИПРИ*. В свой доклад Кралската комисия предлага институтът да се фокусира върху стабилизирането на мира и намирането на мирни решения на международните конфликти. Основават го на 1 юли 1966 г. Днес СИПРИ, който си сътрудничи с ООН, ЕС и е удостоен с награда на ЮНЕСКО за образование в мир, разполага с огромна база от данни, въпреки че работи по открити източници.

От публикуваното на 3 юли т.г. изследване става ясно, че 9-те ядрени държави – САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея притежават общо около 14 935 ядрени бойни глави. В това число е включен и броят на тези, които се държат в резерв или подлежат унищожение. Без тях общият световен ядрен заряд възлиза на 10 785 единици. Кратка ретроспекция показва, че в началото на 2016 г. ядрените бойни глави са били 15395. И съответно възлизат на:
15 850 - през 2015 г.
16 300 – през 2014 и
17270 – през 2013 г.

Изводът е парадоксален.
Излиза, че ДОКАТО СЕ Е РАЗОРЪЖАВАЛ след Втората световна война, светът всъщност ЗДРАВО СЕ Е ВЪОРЪЖАВАЛ. Докато през 1945 г. САЩ са единствената ядрена сила с приблизително 1800 ядрени бойни глави, през 1949 г. Русия стопява дистанцията с нейните 1950. Обединеното кралство става ядрена държава през 1952 г, със 120 ядрени бойни глави. Франция го настига и задминава през 1960 г., с 280 ядрени бойни глави (ЯБГ). Китай влиза в обществото с ядрено оръжие през 1964 г. с 270 ЯБГ, толкова, колкото има и сега. Десет години по-късно, през 1974 г. Индия концентрира 120-130 ЯБГ. От 1998 г. Пакистан има арсенал от 130-140. Не е посочено кога Израел става ядрена държава с нейните 80 ЯБГ. Според доклада Северна Корея има ядрено оръжие (10-20 ЯБГ) от 2006 година. В резултат към януари т.г. Русия вече е натрупала 7000 ядрени бойни глави, САЩ - 6 800, Франция - 300, Китай – 270, Великобритания - 215, Пакистан между 130-140, Индия – 120/130, Израел - 80, а КНДР, както вече стана дума – 10/20.

Какво е бъдещето на това количество „СМЪРТ”? Което сме свикнали да наричаме сигурност?
За първи път от години, от международното регулиране на тази сфера сякаш отсъства „политическата воля” на големите световни лидери и на техните държави. За сметка на „нея”, през март т.г. в писмо до Конференцията на ООН в Ню Йорк, цитирано от Радио Ватикана, папа Франциск изрази безпокойство от разхищението на ресурси за ядрено въоръжаване, които според него могат да бъдат използвани за насърчаването на мира и борбата срещу бедността. „Мирът и стабилността не могат да се базират на фалшиво чувство за сигурност, под заплахата от взаимно разрушение или тотално унищожение" – е позицията на Светия отец. „Мирът трябва да бъде изграден върху справедливостта, цялостното човешко развитие, зачитане на основните човешки права, опазване на творението, участието на всички в обществения живот, доверието между народите, достъп до образование и здравни грижи, диалога и солидарността”, подчертава той, призовавайки международната общност „да премине отвъд ядрената заплаха“ към „пълното премахване на ядрените оръжия“. През май т.г. за приемането на договор, който да забрани юридически ядрените оръжия отправи апел към ООН и кметът на Хирошима Казуми Мацуи.

Факт е, че досега договорите за намаляване на стратегическите ядрени оръжия, известни като “START” и техните рамки, бяха подготвяни с активните усилия на президентите на Русия и САЩ. Разработван още при президентството на Рейгън, „СТАРТ 1” бе подписан от Джордж Буш и Михаил Горбачов на 31.07.1991 г. – пет месеца преди да се разпадне СССР. Джордж  У. Буш и Борис Елцин подписаха „СТАРТ 2” на 3.01.1993 г. „Нов СТАРТ”, който е в сила до 2020 г. се роди с подписите на Барак Обама и Дмитрий Медведев на 8 април 2010 г. Ако се върнем още по-назад ще видим, че президентът на САЩ Франклин Рузвелт в знаменитата си реч, произнесена пред Конгреса на 6 януари 1941 г. освен за свободата на словото, свободата всеки да почита Бога по свой начин, свободата от лишения, говори и за свободата от СТРАХ. Като изтъква необходимостта оръжията в света да бъдат ограничени, за да не може нито една нация да си позволи агресия спрямо друга. С надеждата да се предотвратят бъдещи световни конфликти Рузвелт подкрепя идеите и „14-те точки” на президента Удроу Уилсън за създаването на Общество на народите (ОН). Учредяват го на Парижката мирна конференция на 25 януари 1919 г., а през юни същата година 44 държави подписват неговия устав. България влиза в организацията на 16.12.1920 г. Поради вътрешна съпротива срещу идеите на Уилсън, САЩ не се присъединяват към ОН. Обществото на народите е зависимо от Великите сили, не разполага със свой военен ресурс, а т.нар. Версайска система от мирни договори (януари 1919 – август 1920 г.) отнема територии от загубилите Първата световна война държави. От изброеното личи колко трудни за постигане по онова време са били надеждите за траен мир на планетата.

Ирония на съдбата е, че точно при Франклин Рузвелт (през 1939 г.), който мечтае за разоръжаване, стартира тайният проект “Манхатън” за производството на ядрено оръжие. Случва се въпреки изолационистката политика на американците, приетия от американския Конгрес Закон за неутралитета и по времето, когато Рузвелт и Чърчил водят тайна кореспонденция, в която обсъждат как да преодолеят тези ограничения. На колосалното начинание, което поглъща 2 млрд. долара, равностойни на около 23 милиарда днес, сътрудничат Великобритания и Канада. По него за първи път в света (като изключим изобретяването на радиото) заедно работят 130 000 специалисти от различни страни и 30 американски учреждения. Участват и избягали от войната европейски учени. За проекта “Манхатън” и неразказаната му история пише в едноименната си книга, излязла в САЩ през 1967 г. и Стефан Груев, авторът на “Корона от тръни”.
Рузвелт умира на 12.04.1945 г., три месеца преди първия опит с ядрена бомба, направен край Аламогордо, Ню Мексико на 16. 07. 1945 г.

Днес обаче пред нас стои въпросът има ли и кой е механизмът, способен да отключи ликвидирането на ядреното оръжие без опасност за глобалната сигурност.
Възможно ли е този „ключ” да е бил намерен още преди почти 90 години на 27 август 1928 г. в Париж? При това с решителната подкрепа на още един американски президент – републиканецът Джон Калвин Кулидж?

Пактът БРИАН-КЕЛОГ, за който става дума е най-значимото от мироопазващите усилия след Първата световна война. Наричан още Пактът от Париж, той е многостранно споразумение за ОТКАЗВАНЕ ОТ ВОЙНАТА като инструмент на държавната политика.
Надявайки се да обвърже Съединените щати със система от защитни съюзи, насочена срещу евентуално възобновяване на немската агресия, през пролетта на 1927 г. френският външен министър Аристид Бриан предлага на американците двустранно споразумение за неагресия. Държавният секретар на САЩ Франк Б. Келог, подкрепен от американското движение "извън закона за войната" и от онези, които са разочаровани от неуспеха на Щатите да се присъединят към Обществото на народите, предлага Пактът да се превърне в общ многостранен договор. Чрез него редица страни (и доминионите им) - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Белгия, Полша, Индия, Ирландия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Япония, Чехословакия, Полша – заявяват, че “ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ВОЙНАТА КАТО ИНСТРУМЕНТ НА НАЦИОНАЛНАТА ПОЛИТИКА В ОТНОШЕНИЯТА ПОМЕЖДУ ИМ”.
Договорът е подписан от 62 държави, а на 5.06.1929 г. с Указ №12 на Цар Борис ІІІ е одобрен и от България.
През 1929 г. Келог получава Нобеловата награда за мир.

Пактът Бриан-Керог звучи приблизително така: "...Член I

Високодоговарящите се страни тържествено декларират в името на техните народи, че осъждат прибягването до война за решаването на международни спорове, и се отказват от нея като инструмент на националната политика в отношенията помежду си.

         Член II.

Високодоговарящите се страни се съгласяват, че уреждането или решаването на всички спорове или конфликти от всякакъв характер или от какъвто и да било произход, които могат да възникнат между тях, не трябва никога да се търсят чрез други, освен чрез мирни средства.

       Член III

Настоящият договор, ратифициран според изискванията на техните конституции от Високодоговарящите се страни, посочени в преамбюла, започва да действа между тях веднага след като всички ратификационни инструменти бъдат депозирани във Вашингтон. Настоящият договор, след като влезе в сила, така, както е предвидено в предишния параграф, остава отворен, докато е необходимо за присъединяването на всички други Сили на света….”

Ако в съвременните условия ПАКТЪТ БЪДЕ ПРЕПОТВЪРДЕН ОТ ЯДРЕНИТЕ ДЪРЖАВИ, така че да се превърне в „БРИАН-КЕЛОГ-ТИЛЪРСЪН-ЛАВРОВ-ЛЕ ДРИАН” и като начало бъде ПРЕПОДПИСАН от президентите ТРЪМП, ПУТИН и МАКРОН…Кой знае?
Може би човечеството на 21 век ще има повече шансове от човечеството на 20 век да избегне войната и да постигне СВОИТЕ МЕЧТИ.

Освен въоръжаване, икономика и пари, ЛИДЕРСТВОТО е и духовност.
Разум и смелост.

image

Американският президент Калвин Кулидж подписва Пакта "Бриан-Келог".(27.08.1928 г. в Париж)

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138577
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС