Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2018 10:10 - Конвенцията за забрана на химическото оръжие трябва да бъде разширена
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 955 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 През 2014 в унищожаването на химическия арсенал на Сирия се включиха седем държави, сред които освен Норвегия, Дания, Русия, Китай и Италия, участваха Великобритания и САЩ. Процесът, описан подробно в публикация на „Дейли телеграф”, препечатана от БТА, беше разделен на няколко етапа, предвиждащи драконовски предохранителни мерки, конвои и контрол.

Първо бе безопасното опаковане на химическите вещества в 12 обекта на Сирия, два от които на бойното поле. Транспортирането им до пристанището в Латакия, където трябваше да ги чакат товарни кораби от Дания и Норвегия, предвиждаше охрана от бронирана техника, предоставена от Русия.

При плаването си в международни води към неизвестно пристанище в Италия, корабите трябваше да бъдат защитени от международна флотилия със съдове от Дания, Норвегия, Русия и Китай.

От пристанището в Италия най-опасните пратки трябваше да бъдат прехвърлени на борда на американския 22 000-тонен кораб Кейп Рей. На него трябваше да бъдат натоварени 700 тона химикали, като Щатите поеха ангажимента да покрият всички разходи по тяхното химическо унищожаване във водите на Средиземно море. За целта трябваше да бъдат използвани две полеви мобилни станции, всяка от тях на стойност 5 млн. долара.

Около 150 тона токсични химикали, попадащи във втора категория, трябваше да заминат за Великобритания с помощта на Кралските военноморски сили. В тази операция Обединеното кралство обеща да вложи 1 млн. британски лири.

Химическите запаси от втора категория, които не се предвиждаше да отидат във Великобритания, трябваше да бъдат унищожени от търговски дружества-подизпълнители. За заплащане на услугите им бяха събрани 9,8 млн. британски лири от специален фонд, набран от 14 страни. Фондът се контролираше от ОЗХО, като международната организация пое ангажимента да осигури още 16,6 млн. лири, необходими за тази операция.

Вероятно сте забелязали огромните предохранителни мерки, чиято цел е да не се допусне изтичане, разпространение, заразяване или кражба на опасните вещества.

Контрастът със сегашните действия по време на въздушните удари е покъртителен. И огромен.

Той обаче събужда допълнителни въпроси:

Изпълниха ли ангажиментите си Великобритания и САЩ по унищожаването на химическото оръжие на Сирия? И ако има неунищожено „химическо оръжие” в Сирия или „от” Сирия - КОЙ ГО КОНТРОЛИРА в действителност?

Необходими са доказателства, че Великобритания, САЩ и фирмите-подизпълнители стриктно са изпълнили ангажиментите си по унищожаване на тези бойни и отровни вещества. На когото и да са предоставени такива доказателства, те  трябва да станат публични.

В „ръцете” на САЩ отиде лъвският пай от сирийските смъртоносни запаси. А това е „оръжие”, което може да се използва за заплахи, изнудване и дискредитиране на противника.

През 2016 говорителят на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Малик Елахи, заяви пред „Франс прес”, че всички декларирани от Сирия химически оръжия - а тя предаде 1000 метрични тона зарин, иприт и нервнопаралитичен газ - са „100% унищожени”.

В прерогативите на ОЗХО е чрез внезапни инспекции на място да контролира дали държавите-страни по Конвенцията, спазват своите задължения. Както и какво е количеството и спецификата на химическите вещества, които използват за научни цели. Тук контролът трябва да се засили без да прави разлика между големи и малки държави. И да стане абсолютно прозрачен.

Конвенцията за забрана на химическото оръжие е първото международно споразумение за ликвидиране на цял клас оръжия за масово унищожение.

Вероятно тя трябва да се разшири и прецизира, за да изключи всяка възможност от поразяване на мирното население с БОВ, в резултат на еднократни или масирани въздушни удари.




Гласувай:
3



1. pando - Каква конвенция?
15.04.2018 11:21
Докато ФАЩ съществува/а няма да е вечно/ няма да има международно право.
Във всяка точка на земята -различно международно право?
ООН е също една жалка бутафория. Израел плюе на решенията на ООН.И какво-нищо.
Обвиняват някого по интернет за нещо и без съд и доказателства започват да избиват и разрушават....
Разрушиха Ливан,Ирак,Либия,Югославия,Сирия. Защо? И докога?
Надеждата е в Русия и Китай.

цитирай
2. zaw12929 - Вероятно тя трябва да се разшири и ...
18.04.2018 23:47
Вероятно тя трябва да се разшири и прецизира, за да изключи всяка възможност от поразяване на мирното население с БОВ, в резултат на еднократни или масирани въздушни удари. Тогава ще се отнемат "играчките и забавленията" на най- големите и най силни държави и... кой ще ги накара... ООН ли?! Това е организащия от послушници и дфокато управлението и е на територията на САЩ тези проблеми ще съществуват. Има и надежда- светът се променя... Идва ерата на Азия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140872
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС