Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2018 15:59 - Храни за хора втора употреба
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 897 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2018 22:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След като детските пюрета у нас се продават  два пъти по-скъпо от европейските, а 38 на сто от продуктите се предлагат с от 5 до 166% по-високи цени, отколкото в чужбина, какви санкции ще наложи държавата на големите търговски вериги? Достатъчна ли е констатацията, че двойният стандарт на хранителните продукти в Западна и Източна Европа е "унижение и обида" за гражданите на засегнатите  страни?
Имат ли правомощия Комисията за защита на конкуренцията, министерствата на здравеопазването и земеделието, Агенцията за безопасност на храните и организациите за защита на потребителите у нас, да направят необходимото, за да бъдат платени парични обезщетения на държавата и нейните граждани, включително и чрез завеждането на съдебни дела?
След като "царят е гол" и вече всички го признават,  ще бъдат ли сменени с по-качествени и кога продуктите, които са в търговската мрежа?  Или всичко ще продължи по старому поне още една година?
След като земеделското министерство в Словакия е представило тестове, които показват, че половината от 22 продукта , купени в Братислава, се различават по състав, качество и вкус от същите, закупени в Австрия, поне да видим за какви стоки става въпрос.
И да разберем как стоят нещата у нас с маслото, колбасите, напитките, сиренето, млякото, детските храни, памперсите, консервите за домашни любимци, козметичните продукти, праха за пране и миялните препарати,  с  които е в досег всяко домакинство.
С проосто око се вижда, че в столицата големите вериги често търгуват на високи цени неузрели или смачкани домати, банани и портокали. Започнали да гният ябълки.  Жълтеещи стръкове чесън и лук, увехнали салати, почерняващи гъби и спаружени моркови. Няма етикети, които да указват кой е производителят на тази стока, нито срокът й на годност. Няма етикети за произхода на  вносните спагети, ориз, варива, тестени и шоколадови изделия, а хората не ходят на пазар с лупи за разчитане на микроскопски шрифт.
Би било естествено да има отделни щандове за бългаска продукция и тя да е с високо качество и евтина, защото не калкулира в цената си  големи разходи за път.  Вместо това на безценица  я изкупуват румънците, а ние ядем агнешко с печати от Китай и се редим за пилета от Турция.

Двойният стандарт в храните е корупционна практика, която  не само уврежда здравето на  нацията. Тя дели европейците на хора за първа и втора употреба. Превръща свободната търговия на стоки и капитали в измама. Поражда неетични търговски отношения и  изкривява пазара, защото ценовата политика на големите вериги влияе и на цените в малките търговски обекти, които продават български хранителни стоки, директно от производителя. Те са по-качествени и нерядко се предлагат на достъпни цени, които впоследствие скачат  под негласния натиск на едрите босовете в търговията.
Ще се промени ли нещо, след като проблемът с различиния стандарт при храните беше признат на европейско равнище?
Оттук нататък толерирането му ще е равно на съучастие.
Вече чувам оправданията, че ще чакаме единната методика.  И евентуалното създаване на европейски орган, който да инспектира и брани качеството на храните.  Но нали  всяка държава има такива структури? Достатъчно е те да си вършат работата, за да се спести поредното пилеене на европейски средства. При това за  мониторинг, който би трябвало да е ангажимент на всяка държава според залегналия в Лисабонския договор принцип на сулбсидиарността..

От близо година страните от "Вишеградската четворка" воюват с двойния стандарт при хранителните стоки.  Съгласно внесената от тях в ЕП проектодиректива, мултинационалните компании ще бъдат задължени да продават продукти с еднакво качество на територията на целия евросъюз.  Предвижданията се документът да влезе в сила от пролетта на 2019 година. Вероятно ще има отпор от страна на тези, които печелят, тровейки  хората.
Какво ще правим дотогава? 
Пак ли ще ни продават боклуци на промоция и некачествени продукти с надценка?

Просто е да се открие горещ телефон за сигнали на гражданите във всяка верига в големите градове,  който да бъде свързан със съответните институции.
Така потебителите ще могат да съобщават за разлики в обявените цени и заплащането им на касата. За  измами и некоректност от страна на касиер-продавачите. За продажбата на залежали,  гниещи и развалени стоки. И да предизвикват бързи проверки.
Кутии за подобни сигнали могат да бъдат поставени и в самите магазини като форма на граждански контрол  и обратна вързка. Те биха позволили на администрацията  да подобри своята продуктова, ценова и организационна политика.
Не е сложно да се ангажират и студенти на почасова работа към Агенцията по храните, които всединевно да обикалят веригите и да сравняват цените на отделните продукти и тяхното качество.  Те могат  да купуват веднъж седмично основната "хранителна" кошница, която да се изследва и съпоставя с качеството на същите, но продавани в Брюксел или в Страсбург,  стоки за първа употреба.    България има посолства в цяла Европа и е детска играчка определени продукти да идват ежеседмично за инспекции като дипломатически пратки.
Проста работа е да се създаде и сайт към здравното или земеделското министерство, или най-малкото опция във вече съществуващите платформи, на която всека седмица да се публикуват резултатите от горните  тестове.
Ще бъде от полза за всички, ако тези данни се съобщават от медиите. Така, както става с прогнзата за времето. 
Няма човек, който да се е стопил от капките дъжд, или да се е изпарил от летните жеги.  Докато вредните храни разболяват от рак. И убиват.
Ето защо на  търговците и производителите "убийци" трябва да се попречи.
Животът е по-скъп от корпоративните печалби и загуби.

image





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138489
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС