Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2019 12:26 - Структури, ореоли, прокурори, шпионаж...
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1132 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 17.09.2019 12:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Първо да направя няколко уточнения.

Не знам дали по върховете на „Русофилите” има шпиони, агенти или не. И няма как да знам.

Не знам с каква информация и с какви неопровержими доказателства разполага Прокуратурата в случая.

Не знам дали акцията на прокурорите е мероприятие, което „промотира” номинирания за нов Главен прокурор на България, така че кандидатурата му да бъде „оценена” като приемлива от САЩ.

И няма как да знам.

Не знам дали подобно „изискване” изобщо съществува и дали „мероприятието”, ако има такова, индиректно опонира на атаките срещу тази номинация. Провеждани от среди, представящи се за припознати от американски фондации и партньори.

Но ЗНАМ и тези факти са публични, че:

V Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), с чиито представители другаруват определени бг-русофили, е руска държавна бюджетна организация. Той е създаден с Указ на руския президент, а Уставът му също е утвърден с Указ на държавния глава на Руската федерация.

V РИСИ изцяло се издържа от бюджета на Руската федерация, като ръководството му се назначава пряко от президента на Русия.

Естествено институтът се съобразява с приоритетите на своята държава и прокарва нейните интереси.

Руските интереси обаче не са тъждествени на българските национални интереси. Следователно да работиш за РИСИ и за провежданата от него политика, означава да работиш за интересите на Русия.

V Главната задача на РИСИ е „информационното обезпечаване на Администрацията на руския президент, на Държавната Дума, Съвета по безопасност, на правителствения апарат, на министерствата и ведомствата.”

А това налага допускането, че „русофилски” съчинения са били гледани на съответното ниво в Кремъл. Възниква въпросът защо там? И има ли организации в Русия, които да изпращат„анализи” за преориентацията на Москва към български изпълнителни органи?

Съмнявам се.

V РИСИ се занимава с въпросите, които „ гарантират руската националната сигурност …и противодейства на фалшифицирането на историята в постсъветското пространство”. Институтът „анализира и прогнозира тенденциите в политическите и социално-икономическите процеси на глобално и регионално ниво” и т.н. Написано е на неговия сайт.

V С тези си функции РИСИ се доближава до част от аналитичните задачи на ДАНС – българската Държавна агенция за национална сигурност към МС. Чието функциониране бе регламентирано със закон, а не с указ. И чието ръководство се назначава не еднолично, а от българския парламент. Освен това ДАНС развива своята дейност и „като интегрална част от системата за сигурност на демократичната общност от държави-членки на ЕС и НАТО.”

Затова отново възниква въпросът – има ли НПО-организации в Русия, които да споделят анализи за преориентацията на Москва с хора от ДАНС?

Не вярвам. Но ни уверяват как подобни действия са само безобидна човешка комуникация.

Май това което се възприема като разрешено на някои русофили в България, е недопустимо за българофилите в Москва.

V Освен това има достатъчно международни организации и форуми (Съвета на Европа, ООН и Съвета за сигурност, Съвета НАТО-Русия и т.н.), на които руската страна може да изразява своите позиции и воля, да ги аргументира и защитава.

Националните парламенти са поле за политически дебати на партии, спечелили подкрепата на своите граждани, защото изразяват техните, а не на чужда държава интереси.

Дори Доган, дългогодишният лидер не ДПС, заяви открито през 2015, че „всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос – не трябва да се поощрява.”

А е известно колко и какви нападки съпътстваха ДПС от създаването му.

V Ако някой иска да учредява проруска партия защо не смени своето местожителство?

В Русия живеят 144,5 млн. души (по данни от 2017). В България – 7,102 милиона. Чета как 78% от българите били русофили. Сигурно останалите 22% са бебетата и затова още не знаят, че искат да променят геополитическата ориентацията на България.

Дори и да е така, в Русия има 26 пъти по-голям русофилски потенциал.

Въпреки че нищо не може да се сравни с българското слагачество.

V Невярна е тезата, че всеки може да работи за „промяна на геополитическата ориентация” на България. И че това „право” е еманация на нашата демократична свобода и съвест.

Некоректно е да се прави паралел между едни рутинни двустранни отношения, каквито са връзките на България с Русия. И стратегическите ни партньорства с държавите-членки на НАТО и ЕС. Защото последните се основават на законово и икономическо сближаване и на военна съвместимост, солидарност и защита.

Свободни сме да прокарваме и отстояваме своите интереси и виждания в тези съюзи с аргументи и умела дипломация.

Но не и да се вживяваме в ролята на Троянския кон, който сигурно е бил изгорен след опустошаването на Троя.

V Членството на България в НАТО и ЕС е скрепено с договори, които българските институции, граждани и партньори са длъжни да уважават и спазват. То е част (т. 6 и  т. 7) от приетата с консенсус от 38 НС и обнародвана в Държавен вестник на 13.05.1997 г. Декларация за национално съгласие.

Ето линк към нея https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-13349376/issue/2371/deklaratsiya-za-natsionalno-saglasie

От приетата на 23.07.1997 г. Декларация, в която парламентът декларира, че кандидатурата на България за членство в ЕС е „дългосрочна стратегия, подкрепена с ясен национален консенсус трайно да се изгради правова държава и социална пазарна икономика, както и да се увеличава благосъстоянието на българските граждани.”

Документът е приет с 211 гласа „за”, без нито един против или въздържал се. Ето линк към стенограмата на НС:  https://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/6/ID/1757

V България е член на ЕС от 1.01.2007. На 18.03. 2004 г. парламентът ратифицира със закон Северноатлантическия договор, след което на 29.03.2004 във Вашингтон бяха депозирани документите по присъединяването ни в НАТО.

Никой в страната ни не е суспендирал, променил или отхвърлил изброените договорености и документи с парламентарен, административен или притежаващ каквато и да било законова сила юридически или политически акт. Това се отнася и за мнозинството на БСП, НДСВ и ДПС, което управляваше България от 2001 до 2009 година.

По тези документи и тяхното изпълнение и действие може да има политически и граждански дебати. Но е недопустимо те да се ерозират с подкрепата на чужда държава, която в определени аспекти има противоположни на нашите национални интереси.

V Между другото руснаците никога не са заявявали официално, че са против членството на България в Евросъюза и НАТО. Обратното. Съществува дълга история на отношенията между руската страна и Североатлантическия договор и в нея има периоди на взаимодействие, независимо от нерешените въпроси.

През 2002 г. бе създаден Съветът НАТО-Русия, който прекрати дейността си през 2008. През 2009 евроатлантическата общност и Москва рестартираха своите отношения, а новият Генерален секретар Расмусен лансира идеята за изграждането на стратегическо партньорство в области от взаимен интерес. На срещата в Лисабон през 2010 Съветът НАТО-Русия поднови своята работа. Стратегическата концепция на Пакта, одобрена на срещата на най-високо равнище в Лисабон (2010) обаче трябва да се познава. Защото в нея изрично бе записано, че НАТО не е заплаха за Русия, а ЕС бе определен като единствения по рода си и значим партньор на Алианса. На този форум Расмусен предупреди, че забавянето на ратификацията на договора СТАРТ за съкращаване на ядрените арсенали на Русия и САЩ, ще бъде унищожително за сигурността в Европа. В резултат през декември 2010 американският Сенат ратифицира този договор, а през януари 2011 го ратифицира и руската Дума. Колизиите около руско-американския Договор за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), от който Вашингтон излезе на 2.08. т.г. след като през март същата година Путин подписа Указа за спирането на неговото изпълнение, не бива да превръщат Европа и балканските страни в разменна монета, в буферна или фронтова зона, а още по-малко в заложник.

Независимо от това кой поставя фитилите.

Още повече, че в Стратегията на НАТО ясно е казано:

„Искаме да видим истинско стратегическо партньорство между НАТО и Русия и ще действаме в тази посока с очакването за реципрочност…Решени сме да засилим политическите консултации и практическото сътрудничество с Русия в областите от общ интерес, включително противоракетната отбрана, анти-тероризма, борбата с наркотиците и пиратството и повишаването на международната сигурност”.

V Според синонимния речник, синоними на шпионин са съществителните разузнавач, разведчик, агент, доносник, полицай, предател, издайник и провокатор. В книгата си „Вербовка и агентура” Йордан Начев – специалист в материята – напомня, че още преди 2 300 години китайският мъдрец Сун Дзъ е формулирал 5-те категории тайни агенти. Сред тях са и АГЕНТИТЕ ЗА ВЛИЯНИЕ, които или с чието съдействие „се прокарва изгодно за разузнаването и различно по своя характер влияние в управляващите или обществени кръгове на противниковата страна”.

Основите на вербовката според Начев най-общо казано са три: материална изгода; психологически емоции или комплекси; и идеология.

Ако някой открива съвпадения с последния шпионски екшън у нас, да избере на кого да се сърди.

V Търсих, но не открих аналогична на „Русофилите” пробългарска организация в Руската федерация. На тяхна територия дружбата с България се движи строго в рамките на междудържавните отношения: официални посещения, срещи на парламентарните групи за приятелство, Форум на побратимените градове, Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, работна група по енергетика и забележете! - работна група в София за недвижими имоти.

Единствено в сферата на културата попаднах на словосъчетанието „Приятели на България”. Така се нарича един Международен фестивален център, който през 2019-2020 г. планира няколко хореографски конкурса за български народни танци. И дотук.

Представете си сега как лидери на хипотетична организация от руски „българофили”, да ги наречем условно „Приятели на България в Русия”, започват да правят анализи и планове за промяна на геополитическата ориентация на Русия. Примерно към излизане от ОНД или от Евразийския икономически съюз и дори сондират какъв би бил печелившият профил за следващия руски президент. А после на приличен български език доставят своите размишления на приятели от ДАНС.

Представете си как същите, посветили се на българо-руската обич лица, планират да създадат мрежа от медии в Русия, които да рекламират кроежите им. Представете си как започват да търсят ресурси под формата на бизнес сделки, да проектират създаването на пробългарска партия в Русия….И т.н.

Кой мислите, ще ги толерира и търпи? Може би Путин?

Силно се съмнявам.

Въпреки че идеята хич не е лоша.

Защото ще бъде доста по-практично, ако Русия, а не България промени своята геополитическа ориентация.

От Лавров например, който е най-одобряваният министър в Русия, трети по рейтинг и с най-нисък процент на неодобрение, би излязъл интересен президент.

Който като нищо би депозирал кандидатурата на Москва за членство в ЕС.

А защо не и в НАТО…

 

 




Гласувай:
2



1. getmans1 - Чудесно писание, . . . . истинско ...
17.09.2019 14:19
Чудесно писание, .... истинско БИ-58 за ПУТИНОФИЛИ ... Поздравления
цитирай
2. 1997 - Както пишете, много неща не знаете
17.09.2019 14:43
а знаете ли с какво е поставена под въпрос сигурността на България?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138384
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС