Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 10:11 - БСП и Солунската митница
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 3495 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 09.11.2008 00:01


Александър Лилов е най-големият земевладелец в България
19 февруари 1991

В. „Демокрация”

 

Нашата партия е отворила уста и за Солунската митница

Александър Лилов е най-големият земевладелец в България

 

България върви към демокрация, защото у нас има многопартийна системa, законно избран парламент, многопартийно правителство и... свобода на словото и печата. Това е спасителната индулгенция, която със самочувствие показваме на всички международни форуми с надеждата най-сетне да ни гушнат в скута на Европа. Че в тази формулировка има много „но” и „обаче” е известно на всеки българин. Що се отнася до свободния печат – скоро към него спокойно бихме могли да добавим и думичката няма.

 

Защо? Някои от вестниците ще фалират поради недоимък на хартия, други няма да могат да заплатят тлъстите полиграфически услуги, трети ще оцелеят, за да печатат сърцераздирателните истини на своите издатели. Четвърти – те просто няма да успеят да се вместят между зъбите на огромния полиграфически змей, който бе обезчестен с решение № 45 на Висшия съвет на БСП от 30 август миналата година.

 

На тази дата на основание т.26 и т. 40 от Устава на БСП и на основание чл. 11 ал. 3, т. 1, буква Е от Указ №56 за стопанска дейност, председателството на ВПС (Висшия партиен съвет) решава да образува фирма под наименованието издателско-полиграфически комплекс „Родина” със седалище София. Предметът на дейност е „комплексна редакционно-издателска, полиграфическа, информационна, инженерингова и търговска дейност в страната и в чужбина”. Уставният фонд – „партийно имущество” на стойност 85 милиона и 700 хил. лева.

Само две седмици по-рано Независимият полиграфически профсъюз и секцията на Синдиката на работещите в полиграфията към КТ „Подкрепа” в комплекса, правят обръщение към ВПС, председателството на ВНС (Великото народно събрание), КНСБ и КТ „Подкрепа”, в което питат чия собственост е издателско-полиграфическия комбинат и настояват, първо: за създаването на самостоятелна фирма без участието на в. „Дума” с възможност за чуждестранно участие, и второ: да им се предостави необходимият документ за регистрация на фирмата по чл. 11 от Указ 56.

 

Какви са фактите?

 

На 16 юни 1988 г. Григор Стоичков – заместник-председател на Министерския съвет, утвърждава протокола на приемателната комисия за пускането в експлоатация на: печатна зала с десет печатни агрегата и необходимата към тях допълнителна техника, експедиция с 10 линии за обработка на вестници, склад за хартия, цехови работилници, гараж за 30 леки коли, климатични камери, инсталации и други от обект – комплекс „Работническо дело”.

На 15 август 1988 г. с изходен №010035 Министерството на икономиката и планирането разрешава целеви разход на несоциалистическа валута за технологично оборудване на комплекс „Работническо дело” на стойност 2 млн. и 160 хил. валутни лева за електронна фотонаборна система и 150 хил. валутни лева за печатни машини за дълбочинна преработка на бял хартиен отпадък.

С докладна записка №251 от 9 април 1990 г. Запрян Райчев, генерален директор на Издателско-полиграфическия комплекс се обръща към председателя на Министерския съвет Андрей Луканов с копие до Александър Лилов:

„...След около месец комплексът трябва да спре поради неосигуреност на несоциалистическа валута за консумативни материали – 1 млн. и 836 хил. валутни лева...Едва ли е нужно да ви занимавам колко предложения, писма, срещи-разговори и пр. са направени, но кръгът Министерство на икономиката и планирането – Министерство на външноикономическите връзки – банката продължава да ни върти. Ще припомня, че на докладна записка до вас на 16 март т.г. вие написахте резолюция до министъра на икономиката и планирането др. Иван Тенев – за срочно предложение...Акредитивите за най-спешните нужди до изборите са на стойност 310 хил. валутни лева.” По-нататък г-н Райчев иска и 250 хил. щатски долара, за да може да плати полученото от западногерманската фирма „СР” оборудване.

И накрая – най-любопитното!

 

На 23 март 1990 г. между председателя на ИК на ОбНС „Младост” Петър Петров и председателя на Висшия съвет на БСП Александър Лилов е сключен договор за отстъпване правото на строеж върху държавна земя.

Досещате се сигурно, че става дума за държавната земя, върху която вече е построен комплекс „Работническо дело”. Въпреки това в договора се чете формулировката „строителството да се извърши съгласно одобрен архитектурен проект от 24 март 1983 г.”, а правото на строеж на обекта се отстъпва срещу смешната сума 1 402 056 лева за застроена площ от 77 892 кв. м, върху която се намират редакционният корпус, печатният и наборният цех – все обекти, в които са вложени огромни валутни средства на държавата.

Законна ли е изобщо една подобна сделка? Може ли една партия да закупува държавни земи, терени, на които е построена една от най-модерните издателско-полигрфически бази в Европа? Ако е така – хайде да купуваме! СДС би могъл да закупи терените, върху които е стъпила надпартийната Българска телевизия, на БЗНС сигурно ще се хареса районът около радиото, а БТА току-виж се паднала на „Ера-3”. Трябва ли да припомняме, че издателско-полиграфическият комплекс стана основно звено във веригата на националната информационна система и осигурява на страната производството на повече от 30 вседикдневни и седмични вестници? Дори само изброените случаи доказват, че милиони от  държавния бюджет са били изразходвани както за неговото оборудване, така и за неговото функциониране. Или може би БСП разглежда Министерството на икономиката и планирането, Министерството на външноикономическите връзки и БНБ като свои квартални организации? Да не говорим за хубавата сума от милион и половина, която г-н Лилов е заплатил с платежно нареждане от 28 март 1990 г. по сметка 180012/421-080-457-630-3.фонд „Жилищно кредитиране”, за да подготви появата на бъдещата социалистическа фирма.

 

Днес обясняваме всичко с трудностите на икономиката. Колкото по- се скапваме обаче, толкова по-радостно се гъделичка познатата ни партия. Защото, виждате ли, оказва се, че докато страната ни тъне в беднотия, тази партия печели, - пари, политически кураж и икономически дивиденти.



Тагове:   БСП,   митница,


Гласувай:
0



1. анонимен - Много твърд
05.11.2008 10:53
Поздравявам ви г-жо Стефанова за чудесната идея с ваши журналистически материали да илюстрирате точното си око към актуалните за времето си събития и пророчески с днешна дата прозрения за хода на българския преход. Въпреки че вече цяла година ни липсвате от страниците на "Седем" - вестник, който по класически сценарий на ДС беше унищожен - искам да се надявам, че ще можем да се срещаме във виртуалното пространство. Мен лично като интелигентен (надявам се) представител на средната класа ме интересува какво мислите по актуалните теми на деня - сагата с ДПС, задкулисната роля на Гоце Първанов, кой ще ни управлява след една година, "десните" съюзи, какво ще се случи с Америка и света след избора на левия Обама... Още веднъж ви поздравявам, че можем да се върнем назад благодарение на точния ви поглед и до скоро!
цитирай
2. sylviastefanova - Благодаря ви за хубавите думи. За ...
05.11.2008 21:32
Благодаря ви за хубавите думи. За това, което се случи с в. "Седем" предпочитам да не говоря. Въпреки това нито за миг не съм съжалявала за тези четири години. Приключението си заслужаваше. Идеята на този блог е малко по-различна, но и въпросите, които поставяте са важни. Сигурна съм, че пак ще се срещнем в пространството на блога. Не бягам от трудните отговори.:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135481
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС