Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2008 13:56 - Зад кулисите на дипломацията
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 10154 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 08.11.2008 09:09


Фамилни хора зад граница. Как се става дипломат в България 

28 април 1990

В. „Демокрация”

 

Зад кулисите на дипломацията


Фамилни хора зад граница

Как се става дипломат в България

 

Седеметажната сграда на Министерството на външните работи дипли в пазвите си около 350 представители на българската дипломация. Близо 500 техни събратя защитават интересите на България в 80 страни на света. В тази равносметка обаче липсва отговорът на един въпрос – кой и как подбира кадрите на висшия дипломатически ешелон?

 

Напоследък стана известно, че кадровата политика на Министерството на външните работи дълго време е била подчинена на отдел „Външна политика и международни връзки” при ЦК на БКП  и на личните капризи на висшата номенклатура. Няма да влизаме в подробности, ще припомним само, че до началото на 80-те години специалистите, които се изпращаха на дипломатическа работа в чужбина, се „пресяваха” лично от покритя с „бойна слава” генерал Мирчо Спасов, по онова време шеф на отдел „Задгранични кадри” при ЦК, а днес – подследствен.

След десети номеври 1990 г. приоритетите и акцентите във външната ни политика „намигнаха” към Запада. Заговори се за „съживяване” на кадровия състав на Министерството на външните работи, за необходимостта от обновяване на посланическия корпус, за подготвяни съкращения на български дипломатически представителства в чужбина. В интервю пред в.”Работническо дело” (тук ще припомним, че обещаното интервю за в. „Демокрация” се отлага близо 2 месеца) министър Бойко Димитров спомена, че българските дипломати трябва да бъдат кадърни хора, притежаващи необходимите професионални и морални качества, а също че „ броят на дипломатическите служители зад граница ще бъде намелен с около 20 на сто”.

Какво конкретно бе променено през този период?

Трима от зам.-министрите бяха пенсионирани. Въпреки преклонната си възраст своя пост запази зам.-министър Любомир Попов, председател на Комитета по въпросите на Българската православна църква и религизоните култове. Освободени бяха няколко висши дипломати; навършилите пенсионна възраст бяха пенсионирани; по целесъобразност бяха освободени и двама от началниците на отдели в Министерството на външните работи, които обаче останаха на „разположение” и продължиха да полчават пълните си заплати, а Борис Джибров, „протоколната сянка” на Тодор Живков, акостира в екипа на председателя на републиката. На практика в цялостната структура и в кадровата политика на Министерството на външните работи се извършиха само някои козметични пормени, а зад гърба на Кръглата маса се подготвя закон за дипломатическата служба.

И още нещо във връзка с обещаните съкращения – новото ръководство на министерството назначи с ранг не по-нисък от съветник над 10 души от одел „Външна политика и международни връзки” (ВПМВ) на ЦК на БКП. Новоназначените „парашутисти” на ЦК с нетърпение очакват предстоящото освобождаване на посланически постове и вече стягат куфарите си.

 

Отколе в категорията на дипломатите „избраници” се открояват избрани фамилии. Сред тях на първо място е родата на Тодор Живков. Ще започнем с Христо Малеев (№1) – посланик на разположение, племенник на Т. Живков, бивш секретар на Комисията по външна политика при ЦК на БКП ( която, ако не се лъжем, се оглавяваше от Милко Балев); Христо Малеев (№2) -диполмат във Виена, племенник на Т. Живков; Христо Живков -

дипломат в министерството, работил в посолството в Швейцария ( където имал изнестни „неприятности”), племенник на Т. Живков; Валентин Матов – досегашен посланик в Люксембруг, син на секретарката на Т. Живков; Искра Воденичарова – дипломат в Париж, дъщеря на Тинко Воденичаров, съветник на Т. Живков; Тодор Рибаров – отскоро началник на отдел „Външнополитическа информация”, бивш гл. секретар на ръководената от Людмила Живкова комисия „ 1300 години България”, съавтор на книгата „Мислете за мен като за огън”; Богомил Величков – сега отново началник на отдел „Културно сътрудничество”, след като през последните месеци преди 10 ноември направи неуспешен десант като главен секретар на фондация „ Л. Живкова”, приближен на Вл. Живков; Тошко Тошков – посланик във Виена след 10 ноември, доскорошен платен партиен секретар на министерството, преди това инструктор на отдел ВПМВ при ЦК на БКП и преводач на т. Живков.

 

Сред дипломатите, приближени на (бившите) Политбюро, ЦК на БКП, Държавен съвет, Министерски съвет и др. подобни, ще споменем падналите величия Огнян Дойнов – посланик в Норвегия, Венелин Коцев – бивш посланик в Унгария ( наскоро пенсиониран). Следват имена като Александър Атанасов с последно посланичество в Зимбабве, брат на Андрей Луканов; Руско Русинов – дипломат в Бон, племенник на Милко Балев; Венко Стоичков – дипломат в Канада, син на Григор Стоичков; Георги Савов – дипломат в Женева, зет на Димитър Стоянов; Пламен Грозданов – дипломат в Женева, зет на Дража Вълчева; Добромира Такова – дипломат в Париж, дъщеря на Пеко Таков; Климент Пръмов – дипломат във Виена, син на Иван Пръмов; Владимир Атанасов – дипломат в Женева, син на Константин (Дичо) Атанасов, бивш първи зам.-завеждащ отдел ВПМВ при ЦК на БКП, доскоро председател на комисията по външна политика на разпусналото се Народно събрание; Юли Минчев – дипломат в Париж, син на Минчо Минчев, гл. прокурор на България (1959-1962) по време на съществуването на лагера в Ловеч.

 

Не по-различно е положението и сред дипломатите „избраници”, намиращи се в България.

Стефан Стайков - първи зам.-министър на външните работи е син на Енчо Стайков; Владимир Велчев с ранг посланик е син на Борис Велчев; Владимир Павлов – дипломат в кабинета на министър Бойко Димитров е син на Георги Павлов; Ирина Бокова – дипломат в кабинета на министъра е дъщеря на Георги Боков и сестра на Филип Боков; Мария Белотелева – дипломат в министерството е племенница на Димитър Станишев; Светла Попова – зам.-началник на отдел е съпруга на Румен Сербезов и дъщеря на Димитър Попов, бивш министър на финансите; Евгения Филипова – дипломат в министерството е снаха на Гриша Филипов; Чавдар Филипов – дипломат в министерството е син на Гриша Филипов; Александър Аврамов – дипломат в министерството е син на Лъчезар Аврамов; Орлин Гяуров – дипломат в министерството е син на Костадин Гяуров.

 

Списъкът е значтелно по-дълъг, но да не изпадаме в дребнавост.Вижда се как в това фамилно дипломатическо хоро потропват роднините на бившето-настоящо партийно ръководство.

Би било несправедливо да се отричат професионалните качества на някои от тях. Въпреки това естествено изниква въпросът дали точно те са най-способните за дипломатическа работа хора в България.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Дипломатите
08.11.2008 11:28
Любопитно четиво. Изброените по-горе персони са от първия ешелон - посланици, първи съветници и т.н. По долните нива обаче - втори, трети, пети съветници, културни и не знам какви аташета, секретарки, готвачи, шофьори, портиери положението не е по-различно. С други думи мястото в йерархията е правопропорционално на родствената, приятелската или интимна позиция. Особено е разпространено правилото при отиването си в "скапана капитал. държава" големецът да заведе фамилията и там да й намери работа - я жената като помощничка, я дъщерята като секретарка. Пословичен е случаят от съвсем близкото ни вече "демократично" минало с дъщерята на посланика в една балканска държава, която оставили да отговаря на телефона в продължение на няколко дни. Девойката го вдигала и викала силно Can you help me!, вместо Can I help you! Голям купон. Друг пък дипломат завел племенника си като преводач, който гака превеждал, че като стигнел до дума или пасаж, които не разбира направо ги прескачал - така де, той отишъл най-вече да лови риба с чичо си. Въобще хилядите случаи с българските дипломатически представители и доста политици звучат като вицове, но за съжаление демонстрират не оригиналност и чувство за хумар, а невежество и простотия.
цитирай
2. sylviastefanova - Напълно си прав. За съжаление :(...
08.11.2008 12:16
Напълно си прав. За съжаление :(((Точно заради този подход в подбора на кадрите, си имахме до неотдавна зам.-министър на външните работи като Феим Чаушев с "двойна самоличност". Но нямаме собствен стил в дипломацията, нито дипломатическа школа, а в Европа ни представляват възпитаници на съветското МГИМО. Докато младите дипломати от кариерата нямат перспективи, ако не принадлежат на семейно-клановото хоро.
цитирай
3. анонимен - Самио Левски
08.11.2008 19:38
Много е показателно, че всичко живо, додрапало до някаква власт, се натиска да си набута роднините във Външно. Що не си пращат децата напр. в друго министерство, макар че и там не е зле, щото никъде по държавните служби не се бачка. Защото Външно е бърз трамплин за чужбина - навсякъде е по-гот, даже и в Румъния. познавам хора, които като им изтече мандадът някъде, пък било то и Беларус или Украйна, въобще не могат да седят тук и си уреждат болнични и отпуски непрекъснато, докато не хванат друг влак. Големи патриоти, нема що - обичам България, но не и българския лев.
цитирай
4. sylviastefanova - Да, така е. Под байряка на "...
08.11.2008 21:31
Да, така е. Под байряка на "патриотизма" са се строили много хора без достойнство, които са и професионални ментета. В същото време познавам невероятни и самоотвержени личности, които не желаят да търгуват със съвестта си и само дето не ровеха из кофите с боклук през тези 19 години. Сигурно за назидание.
цитирай
5. анонимен - съгласен съм почти с всичко написано
05.02.2009 14:23
Само искам да отбележа , че лицето Орлин Гяуров не е син на Костадин Гяуров, само носи името му и то не се знае колко законно....
цитирай
6. анонимен - носи си го и си е негов
02.11.2009 23:16
абе оная работа си е негова, и преди и сега.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135463
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС