Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2008 16:57 - София-прес - недосегаемата империя
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 4282 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2014 23:13


Дайте ми правото да печатам парите на една държава, след което не ме интересува кой прави законите, е казал Ротшилд. 
19 април 1992

В. „Софийско утро”

 

София-прес  - недосегаемата империя

 

 

Дайте ми правото да печатам парите на една държава, след което не ме интересува кой прави законите, е казал Ротшилд.

Побългарена тази мисъл би могла да звучи и така: Дайте ми правото да контролирам капиталовложенията и паричния оборот в периода на постталитарната икономика, пък вие гласувайте каквото щете. Ако добавим традиционната икономическа и военна обвързаност, наследена от социализма, ще се получи това, което наблюдаваме в България – ПРЕВРЪЩАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОЛИГАРХИЯ В ИКОНОМИЧЕСКА СТРУКТУРА ОТ МАФИОТСКИ ТИП, в която интересите на капиталистите-комунисти се преплитат със задачите на определени лидери и резиденти от тайните служби.

С помощта на дива приватизация, стихиен износ на хранителни продукти, сделки със стратегически суровини, нелегална търговия с оръжие и чрез създаването на контролирани банки, се оформят новите центрове на властта, които под прикритието на обществени организации, клубове и фондации изсмукват резервите на държавата.

В глобален аспект това води до спекула с държавни капиталовложения от частни лица, до натрупването на солидни валутни авоари (които обаче не се използват за стимулиране на производството или за социалните нужди на обществото), до организирането на международни черни пазари, до изграждането на междудържавна икономическа структура – нелегално подобие на СИВ – която се подчинява на интересите на босовете в „оставка” от специалните служби и на жаждата за оцеляване на висшата комунистическа номенклатура.

Целта е прозрачна: бързо натрупване на богатства за сметка на задълбчаващата се икономическа криза, контрол върху възловите стопански отрасли, а оттам и върху политическата власт.

Моделът също: Като най-подходящи се смятат учрежденията с афиширана псевдонезависимост, с изградена материална база с първоначален резерв от държавни субсидии и контакти с чужбина и естествено с ръководители със специален статут.

Обикновено печалбите на тези центрове и техните шефове пътуват към западноевропейските банки и към Москва. Част от тях обаче отиват за разработването на издания, чиято кардинална цел е да обработват общественото мнение.А това означава налагане на предварително разработени теми, разпространяване на слухове, изкривяване на информацията, политическа цензура, изпробване на симулационни варианти.

 

Поради редица обстоятелства през последните две години и половина, необезпокоявани от изпълнителната власт и прокуратурата, в България се оформиха вериги, които контролират фирмите, създадени от бившите ОК на БКП; някои порнографски издания, чиито печалби потъват неизвестно къде и „обществената” организация София-прес, която под прикритието на фирмите си осъществява деликатната връзка между стопанската номенклатура, лидерите на БСП и служители на разузнаването у нас и в чужбина.

Въпреки 15-те публикации обаче, съдебната власт продължава да бездейства. Ето защо отново се налага да припомним какво точно се крие зад фасадата на София-прес.

 

КАК КОМУНИСТИТЕ СМЕНИХА СИСТЕМАТА

 

Агенция София-прес е създадена с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1967 година. С решение на Секретариата на ЦК на БКП от февруари 1982 г. се утвърждава Концепция за развитието и до 1990 г. В нея е записано, че финансовата издръжка за ВЪНШНОПРОПАГАНДНА ДЕЙНОСТ се осигурява чрез държавни субсидии. Петата конференция на София-прес, проведена на 28 април 1983 г., посочва конкретния спонсор:Министерството на финансите. Зад това решение стои благословията на Бюрото на МС ( разпореждане №22 от юли 1984 г.). Само за периода 1988-1990 г. София-прес получава близо 17 млн.лева от държавния бюджет. През 1989 г. тя разполага със 7 постоянни кореспондентски бюра, с 6 временни и с още 12 нещатни кореспонденти, настанени в Европа, Америка, Азия и Африка. През 1988 г. издръжката им възлиза на 80 хиляди валутни лева по първо направление, 150 хил. лева по второ направление и 21 150 лева за заплати в България. Същата година една публикация струва на агенцията 5 валутни лева в Кипър, 6 в Делхи, 25 в Москва, 35 в Чехословакия, 47 в Гърция, 58 в Кайро, 62 в Лисабон, 78 в ГДР, 122 в Лондон, 157 в Бон, 294 в Ню Йорк. Кореспондентите се назначават на щатове на посолствата.

През юни 1989 г. започва да функионира под регистрационен номер 35-1793470, със седалище Индианополис, дружество Консор Интернешънъл, в което акционерният капитал се разпределя между ВТО „Хемус”, ICI и агенция София-прес. Действителното производство започва на 28 август същата година, след получаването на първата доставка от Азур, Италия, а първите готови ИНСТРУМЕНТИ са изпратени на търговците на 15 октомври. През последното тримесечие на годината Консор работи с пълен капацитет и започва да регистрира печалби. Какви, очевидно знаят само много тесен кръг лица от средите на БКП. Любопитно е обаче, че преди да напусне поста си, Стефан Петров, дотогава директор на агенцията и оставя капитал от 2 млн. във валута.

През декемвври 1989 г. в навечерието на хартиената криза, София-прес продава на фирма „Мултиарт” 40 475 кг  хартия на стойност 111 652,11 лева. От кореспонденция, публикувана във в.”Либерален конгрес” (бр. 9 от 19 март т.г.) научаваме, че Андрей Луканов и брат му са собственици на фирмата „Мулти интернешънъл холдинг”, която е инвестирала 20 млн. долара за построяването на казино „Палас” в Москва. Дали сред акционерите му няма да срещнем и някои от босовете на  агенция София-прес? За благоволението на г-н Луканов към тях са доказателство и следващите факти.С решение №33 от 23 февруари 1990 г. Бюрото на МС разрешава на агенцията да образува фирми за информационна и стопанска дейност в страната и в чужбина, като ги освобождава от данъци върху печалбата, средствата за работна заплата, вноските за народни съвети и данък върху оборота. Неизплатените данъци според г-н Луканов трябва да финансират, съгласно устава, пропагандната дейност на агенцията. През 1990-91 г. обаче информационната дейност на София-прес, насочена към чужбина е ликвидирана - поради липсата на средства! Въпреки това кореспондентите остават, за да уреждат икономическите далавери на новите фирми и да охраняват парите им в чуждестранните банки.

Основните кореспондентски сметки в чужбина са: Банка национале дел Лаворо, Ню Йорк – 0525-049026-00; Комерс банк, Франкфурт на Майн – 400 87191 89 00; Национал уестминстър банк, Лондон – 440/2/0568427; Банк де люнион юропеен, Париж – 12 512$; Сумитомо банк, Токио – 5694; Банка национале дел агрикултура, Рим – 1146U; Шойлер унд ко, Виена – 07,000014604; Скандинавска енкилда банкен, Стокхолм – 5201 85 340 68.

Три дни след благородното постановление на Луканов,на 26 .02.1992 г., започва подготовката на Шестата конференция на София-прес. Необходим е устав, който да легитимира новото ръководство в лицето на Венцел Райчев и „ развитието на ДРУГИ дейности, приходите от които да използва за свои цели”. Неясно какви.(Уставът е приет на 2.07.1990 г.)

През май започва регистрирането на фирмите – „Интерфото”, „Интерперс-67”, „Интерконтакт 90”, „Интержурнал”, „Интертекст”,”Интерфилм” и т.н. Градският съд ги вписва в регистрите си като фирми на обществена организация (Вж. „ДВ”, бр.68 от 24 август 1990 г.), въпреки че Венцел Райчев подава заявление за пререгистрирането на София-прес като обществена организация близо половин година по-късно – на 23 януари 1991 г.

Междувременно 1990 г. е запълнена с мащабни операции. Опит за сключване на договор между София-прес и МАКСУЕЛ ИНФОРМЕЙШЪН с цел извършването на информационна и стопанска дейност в България и в трети страни, на телевизионни и радиопредавания. Оферта към АРД за изграждането на съвместен ТВ-канал с програмна схема от 20 до 02 часа. Подготвяне на учредителен договор за образуването на ООД между агенцията и гръцката фирма „Такс фрии кар” за експлоатация на бензиностанции, продажба на горива и търговия с автомобили, мотоциклети и селскостопанска техника. (Така и не се разбра кой точно стоеше зад поставеното лице при първия търг на бензиностании...) Предложения за построяването на ВЕДОМСТВЕНА бензиностанция на София-прес. Настоявания да им бъде дадена оценка на бившата печатница на агенцията, намираща се на бул. „Тракия” 113.

В началото на 1991 г. София-прес вече притежава сметки в Българска външнотърговска банка, в БАЛКАНБАНК, в БНБ, в Минералбанк, в търговска банка „Средец”, в Строителна банка и разбира се на няколко места в бившия СССР.

На 4 април 1991 г. се създават Балканският информационен пул и „Планета -999”. Благодарение на тях ПЪРВО: окончателно се преустановява изпращането на журналистически и информационни материали за България в чужбина. ВТОРО: в новите фирми намират убежище висши партийни функционери и представители на тайните служби. ТРЕТО: осъществява се дива приватизация на агенцията, на държавно имущество и субсидии за милиони.

В износа на хранителни продукти, в търговията с химически суровини („Планета – Норд Вест”), в „големите” сделки с нефт, в контактите с Нефтохим – Бургас, с когото работи и небезизвестният г-н Рич, в амбициите за създаването на „агенционни” телевизия и радио се преплитат имената на известни политици и интелектуалци, дори името на един генерал.

V Има ли пари на Максуел, на Висшия партиен съвет и на „Планета-999”, които да определят информационната насоченост на Балканския информационен пул?

V Кой и защо се е заел със създаването на мрежа, която в по-голяма или в по-малка степен обвързва икономически България с определени кръгове в бившия Съветски съюз? На тези въпроси, зададени от в. „Демокрация" на 14 декември 1991 г. отговор няма.

За сметка на това в броя си от 28 февруари 1992 г. „Държавен вестник” съобщава за регистрирането на ООД – „Планета – ГАРД”, със седалище София-прес и с предмет на дейност: охрана на поверителни документи, на фирми и банки, оказване на дедективски услуги и дори организирането на международни конференции и симпозиуми.

Дали пък международната мафия не е решила да се събере в България? Как се отразява на политическото равновесие у нас концентрацията на освободени служители на ДС, които създават фирми в София-прес или влизат пряко в „Планетата”? Докога Венцел Райчев ще разполага с дипломатически паспорт и кое ведомство всъщност представлява? Верни ли са слуховете, че само от сделката с бренди комисионната надхвърля милион? На кого са тъмносините „Хюндаи”, кротко паркирани в задния двор на София-прес? Нали няма пари? И защо парите за заплати на простосмъртните журналисти от агенцията не стигат именно след поредната визита на представителите на компания „Российский дом”? Ще се заинтересува ли някой любител на приключения или пък длъжностно лице, какво всъщност представлява тя? С какви инструменти търгува „Консор Интернешънъл”? Инструменти ли са те и къде отиват печалбите? Без съмнение в БСП сигурно знаят нещичко по този въпрос.

Крайно време е на тези питания да бъде даден ясен отговор. Крайно време е компетентните лица от правителството, парламента и съдебната власт да се заинтересуват от империята София-прес.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135439
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС