Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 19:53 - Идеология на голямото разграбване. През 1986 с подписа на Т. Живков ЦК на БКП отпуска 1 млрд.$ на Ирак за оръжие
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2920 Коментари: 2 Гласове:
-1

Последна промяна: 17.05.2015 15:41


 

Схемите, чрез които се е източвала България са четири. Секретни решения на ЦК на БКП. Междудържавни спогодби за кредитиране. Помощи за превратаджийски...

Април, 2005, в. „Седем”

 

Дъх на бедност, петрол, оръжие и много долари отново одимява лицето на България.

Но и изскочилите от миналото обвинения за ”българска връзка в атентата срещу папа Йоан Павел-ІІ”, които пак сгорещиха общественото мнение в чужбина …, и трафикът на жени, проститутки и бебета, и фалшификаторите на валута и задгранични паспорти, и наркоканалите с участието на български босове, и поръчковите разстрели по улиците - всичко това са закономерни резултати от голямото ограбване и корумпиране на държавата ни още в годините на кроткия и уж проспериращ социализъм.

Именно тогава под егидата на междудържавните икономически отношения и на братската помощ срещу империализма

 

започва изпридането на мрежите,

 

чрез които се изнасят на безценица към Африка, Близкия и Далечния Изток оръжие, стоки, безвъзмездни парични “помощи” и невъзвращаеми кредити.

 

Най-общо схемите, чрез които се случва това са четири. Междудържавни спогодби за кредити и икономическа взаимопомощ. Секретни решения на ЦК на БКП за финансово подпомагане и обучение на братски партии. Подкрепа за авторитарни или превратаджийски режими. Създаване и финансиране на външнотърговски дружества.

Облагодетелстваните страни по първите три схеми са 
много – като се почне от Ирак, Либия, Иран, Алжир, Ангола, Никарагуа и Куба. И се стигне до Индия, Етиопия, Замбия, Мозамбик, Йемен, Нигерия, Танзания, Виетнам и др.

Дори днешните умишлено занижавани “равносметки” показват, че от националното ни богатство

 

безотговорно са били подарявани

 

при това в продължение на десетилетия пари, стоки и още пари. Български “труд” за милиони долари, който днес се измерва с мизерията на хората, строили развития социализъм. Голяма част от тези милиарди надали ще бъдат върнати някога. Трудно е, особено 15 години по-късно да се проследят нишките на потъналите в чужди банкови сметки държавни и “фирмени” валути. Въпреки това все още има документи, които показват по какви трасета и със съгласието на кои “партийни и държавни ръководители” е вървяло планомерното и дългогодишно изсмукване на ресурсите на България. Интересното е, че в този сюжет се повтарят имената на едни и същи герои. Някои от тях като бившия “Първи” Тодор Живков вече не са между живите. Но техните наследници и днес се опитват да налагат своите “стандарти” в обществено-политическия живот на страната. Други като синът на Димитър Станишев - Сергей Станишев се готвят да заемат най-високия пост в изпълнителната власт на държавата. Трети, като президентът Георги Първанов твърдят, че членството им в БСП е само етап в тяхната политическа кариера и все по-упорито, макар и с йезуитска перфидност, се разграничават от своето минало. Първанов, който е историк би трябвало добре да познава не само националната ни история, но и

 

потайностите от архивите на ръководената от него БСП.

 

Особено от периодите, когато партия и държава са били синоними. Точно в тези мрачни години на идеологическо лицемерие, икономически авантюризъм и безропотно следване на съветските директиви по линия на Съюза за икономическа взаимопомощ (СИВ) и на борческата солидарност с други, често нелегални компартии, се слага началото на голямото преливане на капитали и на грандиозното строителство на обекти по земното кълбо, от които днес България няма никаква полза.

Заслужава си да бъде повторено, че дългогодишното претакане на средства от малка България към страни с далеч по-богати природни ресурси рядко е почивало на добре пресметната стопанска ефективност. Дори и когато тя е била налице, като първи и неподлежащ на оспорване аргумент винаги е била изтъквана решителността на ЦК на БКП.

Или казано по-просто - необходимостта от “експанзия и реклама” на комунистическата идеология и система във всички краища на света.

 

Иракската връзка

 

Архивите пазят забележителни образци, под които стоят подписите на минали величия като другарите Тодор Живков, Георги Атанасов, Андрей Луканов, Милко Балев, Христо Христов (през 80-те години на миналия век, министър на външната търговия) и на кого ли не още. В горния десен ъгъл на тези документи обикновено е изписано “Лично строго поверително! ”Удивителният знак е част от стилистиката на тази партийна документация.

 

Какви са фактите?

 

Още в далечната 1970  например с решение №299 на Министерския съвет на Народна Република България, се дава съгласие нашата страна да предостави допълнителен кредит на Република Ирак в размер 12 милиона долара със срок за погасяване 8 -10 години. При това срещу смешната годишна лихва от 2,5%. За подобна отсрочка и лихвена “благосклонност” днес само могат да мечтаят българските ползватели на кредити. Но нали пазарната икономика има своите правила и точно заради тях по света съществуват богати и проспериращи и бедни и разорени …държави.

Предвидено е този кредит да се погасява със суров нефт. И той не е първият, отпуснат от нас на иракската страна. Всъщност от 1967 между двете държави действа Спогодба за икономическо и техническо сътрудничество, по силата на която България се задължава да доставя “комплектни обекти и съоръжения” на иракчаните. През 1972 отново с решение на МС срокът за използването на кредитите се удължава до 1977, а възможността за сключването на нови договори  е отворена до 1975.

 

Как изглеждат нещата една петилетка по-късно?

 

Тук вече попадаме в обсега на решенията с гриф “Б”, (тоест  строго секретно) на Политбюро на ЦК на БКП.

 

Годината е 1983, датата 6 декември, а отдолу стои собственоръчният подпис на другаря Тодор Живков. С този документ ръководството на висшата комунистическа йерархия у нас “Дава съгласие правителството на НРБ да предостави на Р Ирак кредит от 300 млн. долара за купуване на военнотехническо и друго имущество през 1984-85 година”.

Разбира се, преди да бъде взето, решението е старателно подготвено. И не от кой да е, а от другарят Гриша Филипов, тогава член на Политбюро на ЦК на БКП и председател на МС, тоест на българското правителство.

 

Секретно. Екземпляр №1. Докладна записка. Дата – 29.11.1983 година”

 

От този документ става ясно, че кредитът от 300 млн. долара ще бъде използван за купуването на “въоръжение, боеприпаси, бронетанкова техника, свързочно и инженерно имущество, както и за извършване на инженерингови работи и услуги за военната промишленост”.

 

Молбата е била отправена от името на иракското правителство, лично от Така Ясин Рамадан, първи зам.-председател на МС и член на Командния революционен съвет на Р Ирак по време на посещението му у нас. В документа на ЦК се прави внушението, че Централната банка на иракската страна е готова да поеме ангажимента да гарантира българските вземания. А условията по кредита са отново уникални. Получателят се задължава да плаща само…5 на сто от стойността на всяка получена доставка. При годишна лихва от 5%. И срок на погасяване – 24 месеца.

Впрочем тази схема е интересна, защото се възпроизвежда като типова матрица през 1986. Но тогава, през ноември 1983, Гриша Филипов убеждава своите другари от Политбюро на ЦК на БКП с други несломими аргументи:

 

“Като имам предвид досегашното добро развитие на военноикономическото сътрудничество с Република Ирак и с оглед да запазим в тази страна пазар, който наред с този в Либия е основен наш пазар в несоциалистическите страни, считам за целесъобразно да бъде предоставен исканият кредит...” Препис от гореспоменатото решение е изпратен и на Андрей Луканов.

 

През януари 1986 Секретариатът на ЦК на БКП, отново с поверително решение “Б” , подписано от Тодор Живков

“Дава съгласие да се предостави кредит на Република Ирак в размер до 1 милиард долара за доставка на специално имущество”. Този път срокът за погасяването му е удължен на 5 години. Прави се и срамежливото предложение В спогодбата да се включат текстове, че предоставянето на кредита ще бъде в зависимост от редовното получаване на погасителните вноски”.

 

“Бързо!

Да се изпълнява без да се събират други подписи – по указание на др. М. Балев

31.І. 86г.

Подпис: Д.Димитров”

 

Надрасканата на ръка препоръка, която е пришита към официалната документация показва кои са били истинските мотиви при харченето на тези народни пари. Както и защо е трябвало да бъде подменен, а после и унищожен първоначалният вариант на стр. 2 от секретния документ. Всъщност на нея се е предлагало “Министерството на търговията, Министерството на финансите и БНБ да следят за изплащането на кредитите в падежираните срокове и в случаите, в които иракската страна забавя плащанията да информират МС и предприемат съответните мерки.” В тази неудобна стр. 2 е имало и още един текст. Според него, ако иракската страна е настоявала за погасяване на кредитите с доставка на суров нефт, Министерството на търговията е трябвало да предвиди клаузи, с които да защити българските интереси, в случаите на резки отклонения на официалната цена на нефта от преобладаващата цена на същия свободен пазар”. Нима не е изумително, че отговорните партийци от ЦК на БКП са пожелали да унищожат точно страницата с предложенията, които са ги задължавали да защитят националния интерес?

Към това решение на Секретариата на ЦК на БКП има приложени и други документи. В част от тях могат да бъдат открити макар и плахи опити да бъдат прокарани аргументите на икономическата целесъобразност. Според докладната записка, подготвена по повод доклада на министър Христо Христов например Държавната планова комисия не е възразила да бъде отпуснат нов кредит на Ирак за доставка на специално имущество. Но в размер на …700 млн. щатски долара. Българската външнотърговска банка, която уж е “нямала бележки по доклада” пък е направила намек, че българската страна би следвало да има позиция, ако “Ирак реши да се разплаща с нефт”. Министерството на финансите направо е заявило, че размерът на кредите е ”твърде висок”. И че годишните лимити за износа на държавен кредит за 9-та петилетка “не дават възможност за такъв голям износ”. Същото министерство дори е предложило размерът на кредита да бъде намален на…350-400 млн. щатски долара.

Уникално е лекомислието, с която Секретариата на ЦК на БКП пренебрегва тези препоръки и си прави оглушки за провокиралите ги страхове. Не по-малко забележителна е и лекотата, с която тогавашните български “специалисти” разпределят парите на държавата. Сякаш 700 или 400 милиона долара са дребни суми, които могат да бъдат предоставяни просто ей-така. Само и само, за да бъде занижена стойността на безумната “сделка” за 1 милиард долара.

 

(С незначителни съкращения)



Тагове:   оръжие,   отпуска,   Ирак,   млрд,   БКП,   идеология,


Гласувай:
0



1. flyco - ...
08.01.2009 20:50
Не случайно сега от Европа ни спряха финансирането.
цитирай
2. bolgaroliub - Три милярда е бил дълга ни
12.03.2016 20:46
при Живков....Борисов само за няколко месеца ни зароби с 16милярда а след месец с още четери за закопуване на американско старо оръжие и за изхранване на американските войски у нас и за заплатите им ...без никой да ги е канил.....а дълговете не си ги върнахме от Ирак и Либия заради същите тези американски "приятели" които ни накараха да ги опростим щото те окупираха тия страни и те създадоха хауса там.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135501
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС