Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2009 11:45 - Като един шейх Тодор Живков дарявал тонове с нефт. По предложение на Луканов сме лекували 300 ранени сандинистки бойци
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2452 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2014 22:45


Количеството нефт е увеличено лично от Тодор Живков, пише Милко Балев на 21.03.1988 г. в секретна записка...
11 май, 2005, в.”Седем”

 

В предишния брой на “Седем” публикувахме по години как от 1968 до 1989 Политбюро на ЦК на БКП и контролираните от него министерства са раздавали милиарди долари на бедни и недотам бедни държави. Обикновено това е ставало след срещи на първите държавни и партийни ръководители. След посещения и приеми на “братски” делегации у нас. След спускане на съответното нареждане от СССР. А понякога след изчерпателна кореспонденция, както в случая с писмата на бившия президент на Никарагуа Даниел Ортега до диктатора Тодор Живков.

 

Какви са клишетата в тези епистоларни шедьоври? Защо анализът, посветен на “авантюристичната политика на американския империализъм” се е оказал така убедителен за дейците на ЦК на БКП, които безропотно са наливали милиони в ненаситната паст на братския интернационализъм? Каква е градацията на фактите в тези добре подплатени с долари документи? Има ли разлика в езика, с който днес депутати от коалиция за България и другарите им от компартията на Паунов тълкуват геополитическите процеси и мястото на Щатите в новия свят? Връщането към миналото разкрива необичайни съвпадения. И ни отпраща към генезиса на политически конструкции и идеологеми, чиито следи се разпознават и днес.

Странна е тази кореспонденция между двама “държавници”, които приличат на матрьошки, извадени от кутията на социализма. В техния здрачен диалог става дума за администрацията на Рейгън, за Коста Рика, Хондурас и Салвадор,

 

за Пентагона и ЦРУ

 

за посещението на тогавашния държавен секретар на САЩ Джордж Шулц в Манагуа, за Сандинистката революция, започнала през 1979…И за спешната нужда от български стоки, оръжие и кредити. Ако може като подаръци за световната революция. По-късно в тънките отношения между Живков и Ортега изплува и името на Баярдо Арсе “команданте на никарагуанската революция” . А към безвъзмездната помощ за тази далечна държава се добавят и десетките хиляди тона нефт, изпратени от България.

 

Уважаеми другарю Живков,

пише Даниел Ортега в писмо от 22.06.1984

 

Сам вие отлично знаете, че правителството на САЩ си е поставило за стратегическа цел възвръщането на глобалната си хегемония в света…. Засилването на агресията, пред която сме изправени доведе до …неплатежоспособност и невъзможност да изпълним поетите международни задължения. Страната ни има не само един утежнен външен дълг, надвишаващ 3 млрд.827 млн.долара, но и се намира в невъзможност да покрие падежите по този дълг, които за 1984 са 882 млн. 700 хил. долара. От които 383 млн.600 хил. са за периода юни-декември 1984. Имайки предвид това положение Националното ръководство взе решение да прекрати плащанията по погасяване на външния дълг….Постоянната империалистическа агресия пречи на Никарагуа да поема сериозни и реални задължения за нормални икономически връзки, съобразени с изискването за взаимна изгода. Ограничеността на нашата икономика изисква специален подход. Никарагуанската страна моли да се проучи възможността за получаване на статут на най-облагодетелствана нация…”

 

Абсурдно нали? Държава, която е обявила своята неплатежоспособност открито настоява за нови преференции, кредити и безвъзмездна помощ. Като не прави и намек за желанието си да върне вече отпуснатите и средства. В историята на световната икономика подобен прецедент сигурно е по силите само на социалистическата солидарност. И на с нищо необоснованата “българска” щедрост.

Без грам притеснение в писмото си Ортега настоява:

 

“Да се осигурят на Никарагуа доставки на метанол и мономери на обща стойност 4,9 млн. долара. Да се разшири правителствената икономическа помощ от България, за да се задоволят най-неотложните нужди на Никарагуа от торове, химикали, хранителни стоки, текстил и медикаменти. Да бъде предоставен специален кредит за Сандинистката армия за съобщителни средства, облекло, медикаменти, медицинско оборудване и храни.”

 

В тази кореспонденция има още 13 точки, целево обагрени с партийни лозунги и заклинания. Не са пропуснати и уверенията, че” никарагуанският народ героично се бори срещу империалистическата агресия”. Че в ход е укрепването на революцията с главно “Р”, както и съюзът между работниците и селяните.

В писмото си до Живков Ортега го информира, че в Никарагуа е започнала извънредна военна мобилизация и обещава страната да продължи

”своята политическа борческа солидарност с революционерите в Централна Америка.” А всичко това, разбира се, изисква още оръжия, муниции и съобщителна техника, които малка България не закъснява да изпрати.

 

Уважаеми другарю Живков,

Изложихме ви нашите постановки и искания по открит начин, тъй като познаваме постоянния Ви интерес към борбата на нашия народ…

Моите братя от Националното ръководство на Сандинисткия фронт потвърждават възхищението и уважението си към Вас, от бойния опит на Вашата партия, която е съумяла да преодолее всички превратности на борбата. Делото и идеите на Георги Димитров продължават да бъдат актуални. Те са едно силно оръжие за партията и народа, за международното революционно движение…”

С братски поздрав

Даниел Ортега Сааведра

 

 

Но възхищението на никирагуанските другари към Георги Димитров излиза солено на България. Към безвъзмездно предоставените през 1985 - 20 хил. тона нефт, една година по-късно се прибавя подарък от нови 20 хил. тона. Със секретно решение на ЦК на БКП от април 1986, с 10 млн. долара се увеличава и инвестиционният кредит за довършителни обекти в Никарагуа. С още 10 млн.долара скача и кредитът за оръжие.

 

По време на 27 конгрес на КПСС

 

 

(комунистическата партия на СССР) нова среща на Тодор Живков този път с другаря Баярдо Арсе (фактор в Сандинисткия фронт за национално освобождение) освежава българо-никарагуанските отношения. По този повод

 

Поверителна докладна записка до Политбюро на ЦК на БКП, подписана от председателя на Министерския съвет Георги Атанасов свидетелства, чеуспешното отблъскване на сомосистките банди, организирани с помощта на САЩ е резултат на помощта, оказвана от България и другите социалистически страни”.

 

В документа се напомня, че през 1985 никарагуанските революционери са изпратили обръщение лично до Тодор Живков, с което са поискали:

 

4 десантни кораба “Видра”, гранатохвъргачки и боеприпаси.

 

“С оглед на сложната политическа обстановка е по-правилно да се предоставят само гранатохвъргачки и комплект боеприпаси за тях, като броят им се увеличи от 72 на 100. А десантни кораби да не се предоставят”,

 

решават другарите от ЦК на БКП и Министерския съвет. Позицията е съгласувана и с Андрей Луканов. Точно той е човекът, който година по-късно, през 1987 предлага да бъдат приети за лечение и рехабилитация у нас 300 ранени бойци от сандинистката армия. Обяснено на езика на международните отношения това в прав текст е намеса във военните конфликти на чужда държава и надали отговаря на българските национални интереси. Но да не забравяме, че в тоталитарна България те бяха подменени от императивите на една агресивна идеология.

 

Април 1988. До десетоноемврийския преврат

 

свалил Тодор Живков от власт остава година и половина. Вече не е изненада, че към станалите традиция “безвъзмездни 10 хил. тона нефт за Никарагуа”, ЦК на БКП добавя дарение от още 20 хил. тона и от 1,5 млн. долара за интендантско имущество. Със същата сума расте и кредитът за оръжие.

 

 

„Допълнителната помощ за Никарагуа е съгласувана с др.Тодор Живков. Количеството нефт е увеличено лично от др.Тодор Живков при срещата му с Баярдо Арсе.”

Милко Балев

21 март 1988 г.

 

Тази бележка е написана на ръка от М. Балев, който е личният идеологически копой на Живков. Тя обяснява защо рутинната дарителска акция на българската компартия за световната революция става още по-напоителна. Прави впечатление и размахът, с който човекът от Правец като един български шейх се разпорежда с нефт, оръжия и пари. Партийната и управленска щедрост пак разпалват неустоимите молби на президента Ортега и на “команданте на революцията” - Баярдо Арсе. В благотворителната томбола е включен и Луканов, който начело на българска икономическа делегация лично посещава Манагуа.

“ Новостите” от този воаяж са две.

Първата е, че “през последните години контрареволюционните банди …са нанесли значителни щети на икономиката на Никарагуа”.

Втората е, че тъй като “българските предприятия-производители имат вътрешни валутни проблеми няма да могат да изпълнят на 100% поръчките за безплатни униформи, обувки, раници, бельо и хавлиени кърпи за бойците в Никарагуа, както се е случвало досега.”

Неприятната новина хвърля в паника никарагуанските интернационалисти и те грабват писалките.

 

„Вярваме, че ще ни разберете другарю Живков, че това ни поставя в много трудно положение при осигуряването на нашата действаща армия….Уверени във вашата ценна помощ, молим Ви да се разреши на българските предприятия да доставят на Никарагуа исканите количества униформи, бельо, раници, обувки и т.н., както бе обещано…”

Подпис:

Даниел Ортега Сааведра

Президент на Република Никарагуа

 

“За един достоен мир!

Свободна родина или смърт!”

 

 

Само може да се предполага какви щяха да бъдат последиците за България, ако БКП и командно-административната социалистическа икономика бяха запазили позициите си още няколко години.

 

Ако се върнем към началото на прехода или по-точно към 1992 ще си припомним още факти. Тогава, според описа на Главна прокуратура се установява, че в периода 7.04.1981- 13.07. 1983 Александър Лилов в качеството си на секретар на ЦК на БКП е подписал 25 поверителни решения от група “Б” на Секретариата на ЦК на БКП.

С тях са били предоставени безвъзмездни помощи по финансова линия за военно оборудване, храни, медикаменти, промишлени стоки, лечение и обучение на чужди и военни лица, както и парични средства на комунистически партии от т.нар. развиващи се страни.

 

Събраните тогава данни сочат, че сумата на подарените само за 2 години “помощи” възлиза на 2 млн.644 800 лв., на 1 млн. 700 хил. щатски долара, на 500 хил. рубли, 15 хил. алжирски динара, 5 хил. туниски динара и на хиляди тона пшеница.

А по повдигнатото обвинение Тодор Живков, Милко Балев, Гриша Филипов, Димитър Станишев, Стоян Михайлов, Васил Цанов, Йордан Йотов, Чудомир Александров, Георги Атанасов и Андрей Луканов са привлечени като обвиняеми.



Тагове:   нефт,   Луканов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135467
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС