Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2009 11:42 - И другарите от ЦК на БКП били социално слаби. УБО плащало между 600 и 1200 лева на месец за храна на семействата на строителите на социализма.Охранителите обзав
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 6786 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 02.11.2014 22:43


 

България надали ще просперира след като по върховете и са се качили потомците на стария Централен комитет на БКП...
1 февруари, 2006, в. “
Седем”

 

 

България надали ще просперира, след като по върховете й са се качили потомците на стария Централен комитет на БКП и на висшата комунистическа номенклатура. Чудно е кой и къде ли е учил Сергей Станишев, Румен Овчаров, Георги Пирински, Евгения Живкова, братът и сестрата Бокови, Милен Велчев, Борис Велчев и т. н. как се управлява демократична държава?

 

По времето на техните бащи и дядовци партията-държава произведе нечувани условия за разточителен и богат живот на своята олигархия. Те могат да се сравнят единствено с благоденствието и бързо придобитите милиони на техните наследници. И на днешни червени капиталисти, министри, бизнесмени и апаратчици.

 

За да си живеят щастливо и необезпокоявани от любовта на работническо-селската класа и на художествено-творческата интелигенция, началниците от БКП навремето си създават УБО. (Чийто приемник днес е подчинената на президента Националната служба за охрана.) Това е специалното управление, което ги обгрижва и охранява и което за целта оперира с тлъсти финансови авоари. И с правомощия, които премазват като танкова бригада бариерите на всякакви законови или морални норми.

Само в периода 1985-1990

 

УБО разполага с кредити

 

от Републиканския бюджет в размер на 409 659 000 лева. От тях 55 359 000 лева са предназначени за капиталови вложения. Останалите са запазени за “други разходи”. Сещате се какви. Липсата на контрол върху харченето на милионите позволява да бъде превишено дори одобреното крупно бюджетно финансиране. В годините преди историческата 1989 УБО превежда валута в посолствата на страната ни зад граница, както и в нейните търговски представителства. Тези отпътували към странство пари се употребяват за купуването на мебели, ловни такъми, разкошни килими, модерна видеотехника и други насъщни екстри за комунистическата номенклатура. За тях простосмъртният българин със заплата от около 160 лева на месец само е чувал. Освен че

 

има валутна сметка

 

УБО получава и постъпления “в зелено” от стопанската дейност на три свои поделения: елитната изба “Евксиноград”, ловните стопанства “Воден” и “Искър”. Управлението има и правото да отчита приходите и разходите си във валута в сметка, в която също така се записват и стойностите на хранителните продукти, които то изпраща на своите побратими от Полша и в бившата ГДР.

Защо ли обаче бюджетът на Наро Република България е бил така щедър към комунистическото Управление за безопасност и охрана? Съгласно решение, влязло в сила на 1 май 1981, от бюджета на УБО са били плащани

 

разходите за храна на Тодор Живков

 

и семейството му. На семействата на членовете и кандидат-членовете на Политбюро на ЦК на БКП, на председателя на Контролно-ревизионната комисия на ЦК на БКП. На секретаря на БЗНС Петър Танчев и на секретарите на ЦК на БКП, каквито са били бащата на Сергей Станишев – Димитър Станишев. И дядото на новия главен прокурор Борис Велчев.

 

Документите показват, че за Тодор Живков и семейството му не са били определени никакви ограничения в предвидената за “хранителни разходи” сума. Но изрично се е посочвало, че тези техни харчове ще бъдат плащани от бюджета на УБО. Това означава, че семейството на първия държавен и партиен ръководител на комунистическа България, чиято внучка днес се мотае из парламента, е яло буквално на гърба на народа. И със сигурност - без да си плаща.

За членовете на Политбюро и ЦК на БКП са били отпускани по

 

1 200 лева на месец

 

безвъзмездни “хранителни подаяния”. Което съотнесено към днешните цени и инфлация се равнява на минимум 12 хиляди лева на месец. Цола Драгойчева например е имала безплатен лимит за прехрана от 800 лева месечно. Кандидат-членовете на ЦК на БКП са получавали по 600 лева “субсидия”. Секретарите на ЦК - по 500 лева. А земеделецът Петър Танчев е разполагал с по 600 лева на месец за своите домашни обеди, вечери, закуски и т. н.

Изчисленията показват, че от 1981 до 1989 на важните партийни другари само за храна е била изплатена сумата от общо 2 400 039 лева при средна заплата за страната под 200 лева.

С изрично решение на ЦК на БКП е била създадена и

 

специална самолетна ескадрила

 

която е имала правото да транспортира единствено висшия партиен и държавен комунистически елит. Само че за какви точно воаяжи са били използвани самолетите на правителствения Авиоотряд -28?

Заявките за тези полети са се депозирали лично от шефа на УБО, но независимо от това през уикендите авионите са хвърчали до различни почивни станции в страната, до ловни стопанства и други екзотики. Специализираното самолетно ято е обслужвало и индивиди, които изобщо не са имали правото на това. Като например сина на Първия – Владимир Тодоров Живков, който волно е прехвърквал от град на град. И това е струвало на държавния бюджет само 41 073, 28 лева. За да не останат по-назад, и други членове от фамилията на Живков са си играли на “летящия холандец”.

 

Тези им забавления са стрували

 

на държавата и на родния пролетариет едва 21 470, 42 лева.

За скромните правоимащи, чиито наследници ни управляват сега, са били полагани и други бащински грижи. Пак бившето УБО ги е обзавеждало с имущество – като започнем от спалното бельо и кухненските съдове, през мебелите, килимите и телевизорите до частните апартаменти и вили на червените радетели за хуманизъм, равенство и социална справедливост. Тази благотворителност се е извършвала, разбира се, без наличието на каквито и да било нормативни актове, които да я узаконят. Но нима това има значение?

По време на командировките си в чужбина и особено в Дивия Запад партийните другари са харчели щедро държавни пари за коктейли и официални вечери. (Нима не харчат по същия начин и днес?) За

 

такси за лов, бакшиши, подаръци

 

и за какво ли не още. В кря на 1989 тези високоотговорни разходи, отчетени като “представителни нужди”, вече възлизат на 87 716 лева. Докато стойността на имуществото, украсило частните жилища на номенклатурата, достига астрономическите за онова време – 185 236, 38 лева. Специално перо и деликатно задължение на УБО е било също така и заплащането на прегледите и лечението в чужбина на комунистическата олигархия. За нейното здравеопазване (само в чуждите болници) от 1985 до 1989 е похарчена валута, чиято левова равностойност е 223 227 лева. Пак от държавния бюджет, естествено.

Грижливите “ухранители” плащали дори отоплението на предоставените от държавата вили. Които комунистическите дейци и роднините им

 

ползват като частна собственост

 

Тези разходи също са скромни. Така например за личните вили на Владимир Живков и на Евгения Живкова (пак за периода 1985-1989) е доставена безплатна нафта за отопление само за 24 898 лева. Има-няма колкото струват в онези времена три нови апартамента, които хората изплащаха с години.

Но това е най-малкото. В архива на ЦК на БКП съществуват документи, които уличават ръководството на тази партия в организирането и подпомагането на държавен тероризъм. Част от секретните по онова време решения “Б” вече бяха публикувани на страниците на “Седем”. Едва ли обаче тези факти ще направят по-малко симпатични днешните български управляващи, които са толкова загрижени за социално слабите.

В 40-ия парламент най-равен от всички е председателят Георги Пирински. Както е добре известно, внучката на бившия Първи Евгения Живкова е депутат в това Народно събрание. Начело на изпълнителната власт стои Сергей Станишев, който само от 10 години е български гражданин, но затова пък е син на бившия секретар на ЦК на БКП Димитър Станишев. В какви ли среди е натрупал г-н Станишев своя управленски опит? Дали слушайки напътствията на своя татко, или в Москва, където задълбочено е изучавал спецификата на униформите в съветската армия?

Вицепремиер на лидера на БСП е Румен Овчаров, син на Стоян Овчаров. Също човек с безспорен принос за разрушаването на българската икономика. За главен прокурор с тоталитарно мнозинство бе избран внукът на Борис Велчев – Борис Велчев. Братът и сестрата Бокови -  Ирина Бокова и Филип Боков, деца на Георги Боков - една от

 

мрачните фигури на тоталитарния режим

 

заемат ключови постове. Той е началник на кабинета на Станишев. Тя е посланик на България в Париж и кой знае защо малко трудно успя да представи акредитивните си писма там. Как стана така, че точно наследниците на людете, които докараха България до просешка тояга в навечерието на 1989, дойдоха на власт в навечерието на приемането ни в ЕС?

Нямаше ли по-достойни хора в БСП, които да оглавят, ръководят и променят тази партия?

Ако се върнем към доклада на Петър Младенов пред пленума на ЦК на БКП от 11 декември 1989, ще видим, че по онова време уплашената от катастрофалното финансово състояние на държавата партия прави следната самооценка за партийните и стопанските си кадри:

 

“За деформациите в икономическата политика особена отговорност носи висшият ешелон, членовете и кандидат-членовете на Политбюро, секретарите на ЦК, държавните ръководители, министри, ръководителите на ведомства. Тук задължително трябва да се споменат имената на Гриша Филипов, Огнян Дойнов, Тано Цолов, Емил Христов, Григор Стоичков, Тодор Божинов, Станиш Бонев, Стоян Овчаров, Петко Данчев, Стоян Марков, Васил Цанов, Иван Пръмов, Стамен Стаменов, Тончо Чакъров, Върбан Джамбов, Иван Пехливанов.“

 

Документите доказват, че два органа към Политбюро на ЦК на БКП носят огромна вина за предфалитното икономическо състояние на България в навечерието на планирания преврат от 10 ноември 1989. Става въпрос за

 

валутната комисия на Политбюро

 

функционирала от 1977 до 1986 и за партийно-държавната комисия по научно-техническата политика, създадена през 1980 и работила до 1988, на които Тодор Живков е бил председател. Това, което ни интересува с днешна дата, са тоталитарните управленски практики, които се възпроизвеждат сега на властово равнище.

 

Познавачи на стила на Т. Живков твърдят, че тогавашният Първи въобще не се е притеснявал да нарушава законите и да взема еднолични и самодейни решения. По онова време с репутацията на негови близки протежета и партийни васали се ползват лица като Лазар Причкапов, днешният кмет на Благоевград, и членовете на кабинета на Т. Живков – Никола Стефанов и Нико Яхиел, председател на Българската социологическа асоциация от 1982 до 1988. Валутната комисия, в чийто състав са участвали 11 души – се е състояла от най-висшето партийно ръководство, от министри и от председателя на Българската народна банка. С нейната работа пряко са свързани управленци като Георги Атанасов, Огнян Дойнов, Андрей Луканов, Стоян Марков, Иван Илиев, Кирил Зарев, Христо Христов, Белчо Белчев и председателят на БНБ Васил Коларов.

 

А анализът на валутните баланси на страната в края на 1989 сочи, че са били необходими незабавни и мащабни мерки, за да се избегне обявяването на България в неплатежоспособност. И фалит.

 




Гласувай:
1



1. анонимен - Преувеличени седесарски глупо...
17.05.2009 15:55
Преувеличени седесарски глупости! Привилегиите и кражбите на старата номенклатура до 1990 г. са нищо в сравнение с 90-те милиарда лева, откраднати от държавата по време на прехода от сини и червени, жълти и пембени бизнесмени.
цитирай
2. анонимен - безсмислено е
26.01.2010 15:40
Безсмислено е всичко това да се коментира сега
много има да теглим докато загинем окончателно
няма никакъв изход
ние сме обречени
цитирай
3. анонимен - ogAbbaKgNcATdwLECC
03.07.2011 15:29
Going to put this artilce to good use now.
цитирай
4. анонимен - OMETsAjGeezbxir
04.07.2011 11:11
FaGzSg <a href="http://tlnlswzpvalm.com/">tlnlswzpvalm</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135427
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС