Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 12:41 - За 2 години БКП изнесла 1 млрд.$ в чужбина. Твърди се, че с тях оперирал бившият Първи. През март 1990 парите се били изпарили
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 3627 Коментари: 2 Гласове:
1



А повечето българи се чувстват измамени от прехода, с убити надежди за просперитет, достоен живот и истинска свобода.

7 юни, 2006, в. „Седем”

 

Защо така настойчиво говорителите на каузата на Първо главно управление на ДС бранят тайните на своите архиви? От какво точно е продиктувана омразата им към доносниците и служителите на Шесто управление? Докога е оживявал страхът на ръководните кадри на бившата компартия и на техните наследници от пипалата на ДС, която е душела по стъпките им години наред? По нареждане пак на другарите от Политбюро на ЦК на БКП.

 

Архивите на Държавна сигурност и особено на ПГУ таят мрачни и срамни тайни. Но и обяснението на въпроса защо живеем така днес. Защо една тънка прослойка от хора има статута на тлъсти милионери с безчет кредитни карти, луксозни автопаркове и яки банкови сметки - обяснявани с легендата за първия невинен милион. А повечето българи се чувстват измамени от прехода, по-бедни отпреди и с убити надежди за просперитет,  достоен живот и истинска свобода.

 

Точно за тези хора информацията за дейността на ДС е онова необходимо обяснение, което ще постави събитията на точните им места. Изправяйки техните герои не само пред лицето на “историята”, но и пред съда на днешните българи, които десетилетия се разплащат за чужди грехове без да съзнават това.

 

Отварянето на архива на ДС ще позволи на журналисти, изследователи и политически анализатори да проследят как е действал репресивния апарат на тоталитарната държава. И да разследват чрез документи взаимовръзките между забогателите и придобили престижен социален статут бивши доносници и агенти. Които обаче са виновни за трудното изграждане на средната класа у нас и за маргинализирането на всички останали.

 

Въпросът е не само морален и политически. В някакъв смисъл той е кастов. И класов. Защото обяснява технологията на тайното изграждане на незаконна власт в икономиката, медиите, интелектуалните среди и политиката. В най-новата ни история.

 

И днес тази власт продължава да изсмуква енергията на нацията и задушава в пашкула на тайната солидарност между десейците поривите за промяна на новите поколения. Тайната власт и нейните мрежи родиха организираната престъпност, мизерията и духовната деградация на нова България. Сега те посягат и към усещането за чест на “обикновените българи”. На всички, които избраха да не се продадат и заплатиха с мизерията на себе си и на децата си запазеното си чувство за лично достойнство.

 

А миналото говори. И иска да бъде прочетено. За да се знае, че в разграбването на България, в създаването на външнотърговски дружества, в каналите за контрабанда и търговия с оръжие, в изнасянето на капитали, антики и произведения на изкуството са били преплетени интересите и съдбите на елита на ЦК на БКП и на елита на нейната репресивна Държавна сигурност.

 

Какво говорят фактите? И някои забравени документи?

 

По официални данни една от годините, които впоследствие се оказват ключови за “трансформирането” на строя у нас е далечната 1987. Именно оттогава от валутния план на страната започва целенасоченото превеждане на суми от Българска външнотърговска банка в чуждестранни банки. Операциите се извършват под формата на депозити. Интересното е, че в един момент чрез тази технология се стига до натрупването на сума от близо 1 млрд. щатски долара в чужбина. Още по-интересно е, че парите започват бързо да се топят в периода 1988-1989. Така на 31.12.1989 сумата е “сведена” до скромните 115 млн. щатски долара. За да се изпари напълно към 31 март 1990.

 

В началото на прехода се твърди, че с тези средства се е разпореждал лично Тодор Живков. Но е близко до ума, че към операцията са били причастни и други лица от ЦК на БКП, тъй като милионите са допохарчени в месеците след 10 ноември, когато бившият Първи вече не е на власт. Не е възможно съответните разузнавателни служби да не са имали информация за този тип задгранично българско “инвестиране”. Още повече, че то не е имало как да бъде осъществено без участието на такива видни по онова време банкери като господата Васил Коларов и Иван Драгневски.

 

Стара болка на прехода е и сериалът с българските външнотърговски дружества (ВТД), чието създаване, контролиране, финансиране, а впоследствие фалиране или поръчкова приватизация са се извършвали под директния контрол на кадрите от ЦК на БКП, на т.нар. Валутна комисия. И разбира се със самоотверженото съдействие на родолюбците от Първо главно управление на ДС.

 

Пак от първите години на прехода са официалните, макар и по онова време дискретно пазени данни за броя на ВТД. И за тяхната история.

Според официални документи от онзи период към пролетта на 1991 външнотърговските дружества - някои от които са функционирали като дъщерни фирми на стопански предприятия у нас - са били около 348. Като само в бившия СССР са 51. Разбира се, в тази цифра не влизат едноличните фирми на български физически лица, за които информацията е била повече от оскъдна.

 

Много интересен е фактът, че докато българската държава е кандидатствала за получаването на кредити от европейската икономическа общност по невидими канали са се изнасяли капитали от частни лица, от български държавни и частни фирми. По непълни данни от онзи период български държавни фирми са инвестирали в задграничните ни дружества средства в конвертируема валута, равняващи се на близо 350 млн. щатски долара.

 

Кои са механизмите, позволили такова мащабна изтичане на средства и то от държава, спечелила слава с обявения от нея мораториум върху изплащането на външния си дълг?

 

Ключова роля в тази операция се пада на мнозинството във Великото народно събрание. Сред неговите депутати също са се приютили внушителен брой служители на ДС, чиито агентурни досиета никога не излизат наяве. Но така или иначе мнозинството във ВНС, което прие една несъвършена конституция свършва и други полезни неща. През декември 1990 то променя Указ № 56 и така отменя задължителната регистрация на външнотърговските дружества в Министерството на външноикономическите връзки. Всъщност още в началото на 1989 Указ № 56 премахва напълно превантивния контрол, служел като някаква бариера срещу неефективното задгранично инвестиране. В резултат на тези две действия, противно на всякаква логика “държавата” ликвидира ограниченията пред “инвестирането” на средства в чужбина. Или казано по друг начин – ВНС и правителствата на Луканов отварят максимално широко каналите за изнасянето на капитали и национален доход.

 

Паралелно с този процес върви и съзнателно провежданата от много стопански ръководители линия на обезкървяване на държавните предприятия. Печеливши дейности и специалисти се прехвърлят в частни бизнеси с идентичен предмет на дейност. Примери в това отношение са ВТО “Изотимпекс”, Булгарлизинг, Агрокомерс, Тератон, “ Техноимпортекспорт” и много други.

 

Ако се върнем още по-назад във времето ще видим, че всъщност постановление №4 на МС от февруари 1983 регламентира създаването и дейността на задграничните дружества с българско участие. Действието му е прекратено с влизането в сила от 1 януари 1989 на Указ №56. В съответствие с Постановление №4 обаче и на одобрената с него наредба е съществувал разрешителен режим (контролиран от МС и съответните оторизирани органи) за създаването на задгранични дружества с българско участие. А разрешенията са били издаване въз основа на доклад, съгласуван с няколко ведомства. Такива доклади е имало до 1987. А после? Очевидно е, че няколко години преди десетоноемврийския “пуч” номенклатурата и службите на ЦК на БКП са се подготвяли за голямото преточване на държавни средства.

 

Каква информация крият папките на научно-техническото разузнаване и стилажите с досиета в секретните архиви на ПГУ? Изграждането на мрежа за изнасянето на български капитали зад граница има своята противоречива история. В нея като в кълбо са оплетени секретни решения на политбюро на ЦК на БКП и агентурни донесения. Неадекватни управленски постановления и разработки на ДС. Провали за едни и скрити печалби за други. Архивите пазят паметта за секретния проект “Нева”, по който все още остава неизяснен въпросът дали корекциите на секретното постановление №120 на МС са били направени лично от Андрей Луканов. Или от Георги Пирински. Архивите пазят следи и за далаверите със сребро и други спекулативни сделки на “Лотекс”, “Сириус” и “Икомев”. За проекта “Монблан”. Както и за неограничените права на бившия генерален директор на ДЗУ Стара Загора да регистрира по свое усмотрение задгранични дружества. Случаят с либийската концесия е също много интересен. Защото показва как са се взимали управленските решения, довели до натрупването на огромния външен дълг на България. Както вече споменахме водеща роля в този процес са имали лицата от Валутната комисия на Политбюро на ЦК на БКП, чиито решения са били задължителни за тогавашното правителство.

Пак същите архиви ще ни върнат и към ерата на големия приятел на БКП и България - вече покойният Робърт Максуел. Вярно ли е, че с посредничеството на негова фирма, при това при неблагоприятни за страната ни условия със средства от стратегическия валутен резерв са били закупени ценни книжа за 200 млн. щатски долара? И защо?

 

Едни от най-големите провали на стратезите на българското икономическо и финансово проникване на запад са свързани с няколко фалита на дружества, които нанасят на държавата загуби за стотици милиони щатски долара.

В началото на 90-те фалира задграничното дружество “Хохлотнер” във Виена. Загубата се изчислява на около 18 млн. щатски долара за страната ни. В началото на 1991 е обявено в несъстоятелност и дружеството “Рьоперверк” в Германия. Общите загуби от неговата ликвидация възлизат на близо 100 млн. дойче марки. Този случай е показателен. Защото решението за придобиването на “Рьоперверк” е взето през януари 1982 от бившата Валутна комисия на Политбюро на ЦК на БКП и е подписано от всички нейни членове. На първо място се мъдри подписът на Андрей Луканов, който е бил неин секретар. Там са парафите и на Гриша Филипов и Огнян Дойнов. Естествено “грандиозната” сделка е одобрена и лично от др. Тодор Живков. Погледното институционално, решението на Валутната комисия е незаконно, защото тя си е присвоила прерогативи от компетенциите на Министерския съвет. Друг въпрос е , че на по-късен етап тази несъстоятелна икономическа авантюра е била одобрена и от комунистическото правителство на България.

 

Дълго време ръководните кадри на БКП, чиито наследници ни управляват и сега се опираха на мисълта, че са избрана каста. И поради тази причина техният личен, семеен и кланов интерес стои по-високо от интересите на обществото и българската държава. Рецидивите на този манталитет са живи и днес и обясняват както отчаяната страст, с която се защитават позициите на агентите на ДС в медиите, икономика и политиката. Така и лекотата, с която уж реформиралата се социалистическа партия до неотдавна поддържаше връзки със Слободан Милошевич и Саддам Хюсеин. Само че употребата от партийните фамилии на националния ресурс за лично, а не за обществено благо съвсем не е от вчера. За доказателство, ето и още един показателен факт.

 

В края на 1989 ВТО “Интеркомерс”, което също има прелюбопитна история решава да направи малък “подарък” на ЦК на БКП. В резултат на щедрия жест червената номенклатура получава “дарение” от 212 хил. щатски долара. Парите не само се преведени без основание. Но и получателите сякаш забравят да възстановят левовата им равностойност. И защо не? В тази страна, която и досега остава ТЯХНАТА присвояването на средства все още е държавна политика.

 



Тагове:   март,   чужбина,   млрд,   БКП,   оперирал,


Гласувай:
1



1. net - жестоко е!
13.01.2009 12:48
Защо ли нямаше и при нас "Секюрити", както работим добре , и сме умни, до сега да нямаме външен дълг и да ни дишат праха румънците. И всеки следващ да се страхува, че и него може да го последва съдбата на Чаушеско. Доста крайна съм, но ми писва
цитирай
2. sylviastefanova - До net
13.01.2009 13:12
Пускам тези статии, които са били публикувани преди години, изобщо материалите в целия блог, защото мисля, че дават обяснение на процесите днес. Дават и много фактология. Защо?
Защото ни управляват същите хора, от онези същите фамилии, със същия пагубен за държавата ни егоизъм, манталитет и некадърност.
Но за мене най-важното е - какво правим сега, какво планираме за утре, с кого, защо и как бихме могли да го постигнем.
И не мисля, че съм крайна.
Поздрави и успешен ден.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1135505
Постинги: 422
Коментари: 709
Гласове: 2436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС