Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2008 14:37 - Медиите под чадър
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 3125 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всички говорят за клипа с трамвая. Пишат. Ехидничат. Коментират. Ах, каква морална победа над БСП. Така сутрин стадото жизнерадостно блее и пощипва трева, докато го водят към кланицата. 
6 февруари 1996

Вестник „Власт”

 

Медиите под чадър

 

Нещо става.

Нещо става в държавата.

Докато навън вали.

 

Но дали от небето не падат пухкавите играчки на още една режисирана измама?

 

Две седмици по ред в студиото на „Панорама” и в много български къщи светлината светеше. И гаснеше. Като мълчалив мост. Като прегръдка в пространството, която дори вечните пируети на Гарелов не могат да сгафят. (Става въпрос за инициативата на Дони "Не на престъпността"- б.а.)

Въпреки цензурата в студиото, която пресече думата на инакомислещите. На реалистите, които с право запитаха. Политиците:

„Къде бяхте преди това?...Защо не употребихте досега силата, която ви дава вотът на народа?”

Или може би за вас е нужна още сила? Сила за нови избори и власт? Сила за нови лъжи?

Дони получи десетки писма. Отговориха му известни писатели. И актьори. Тинейджъри. И политици. Отговориха му всички, които поискаха да се почувстват благородни. И велики. Или просто изпитваха надежда. И вяра, че енергията на духа може да победи диктатурата на парите. Които също са енергия, но умишлено насочвана в друга посока.

Сега остава чакането. Голямото чакане е предстоящо. След толкова много думи все нещо трябва да стане...

Когато вали – небето те докосва. Но ти не разбираш. Разтваряш чадъра си. Или се криеш в кола.

За тебе небето е киша и кал.

Мръсното лице на снега.

Задкулисието в инициативата на Дони.

Фалшът във воплите на свободата.

Службогонството в очите на интелектуалците.

Които са факт.

Мръсното лице на снега е мръсната кал на пропагандата. Тя съществува, обмислена и разработена. Или просто „взета под наем” от някоя дописка. От „Медиите под контрол” например, така както го е описал в лекцията си професорът по лингвистика от Масачузетския университет Ноам Чомски. Там акцентите са ясни и те удивително приличат на това, което се случва с нас.

На бунта на интелектуалците.

На отчаянието и сълзите на „обърканото стадо”, които трябва да се преърнат в енергия за нова власт. И пари. Защото надеждата беше оглозгана и остана без сили.

Връщайки се в 1916 г., Чомски припомня създаването на първата правителствена комисия за пропаганда в САЩ, наречена Крийл.

Само за шест месеца, пише Чомски, „тя успя да превърне едно миролюбиво население в истерична, призоваваща към война тълпа...” В този пропаганден удар участват ентусиазирано...”прогресивни интелектуалци от кръга Джон Дюи”.

Както може да се съди от собствените им писания, продължава Чомски, те „много се гордеят с факта, че по-интелигентните членове на обществото, т.е. те –самите са успели да вкарат едно пасивно население във война...”

Какъв е изводът? Според Чомски този урок е усвоен от Хитлер и се следва до днес. Урокът гласи:

„Жизнено важно е да се контролира мисълта на по-интелигентните членове на обществото. Защото пропагандата на държавата (или на определена политическа сила), когато е подкрепена от образованите хора и когато не се отклонява от първоначалния сценарий може да има голям успех.”

Уолтър Липмън, водеща фигура в американската журналистика и един от теоретиците на либералната демокрация и на техниките за фабрикуване на съгласие; Рейнълд Нийбър ( 1892-1971 г.) американски протестантски теолог, наричан често теологът на истеблишмънта; Джордж Кенън, американски дипломат и историк, посланик в СССР и Югославия; кръгът интелектуалци около Кенеди; Херълд Лосуел, основател на съвременната наука за комуникациите, доразвиват и операционализират постиженията на комисията Крийл. В теорията на либералната демокрация се появяват понятията за „объркано стадо”. За технологиите за „фабрикуване на съгласие”. За „специалната класа”, която единствено може да осмисля и канализира интересите на обществото. За опасността от „демократичния догматизъм” и презумпцията, че хората най-добре могат да преценят собствените си интереси.

„Рационалността е много строго ограничено умение”, припомня Чомски схващанията на Нийбър. Ето защо виждането, че тези, които притежават рационалност, трябва да създават необходимите илюзии и емоционално въздействащите свръхопростявания, за да държат наивните, простички хора повече или по-малко в курса на нещата...се превръща в основа на взаимоотношенията политически елити- общество.

Ако се върнем в България, ще видим, че масовата „интелектуална истерия” е само част от този процес. Който този път налива в мелницата на политиците не обещания, а отчаянието на един изстрадал народ.



Тагове:   медиите,   чадър,


Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте!
23.11.2008 16:43
Антон Дончев,Гранитски,Вежди Рашидов,Стефан Цанев...Съвестта и въжделенията на нацията!Боже Господи!!!И Любомир Левчев-също...Щом,,народът,,вижда себе си в ТЯХ,то по-добре ще е,да си намерим друга държава.Друг наш свят,който не е ТЕХНИЯ.Навремето ви четях във в.Демокрация.Къде сте сега..?Поздрави!!!
цитирай
2. анонимен - аз съм на 25 и се смятам за средноинтелигентен
23.11.2008 17:48
нищо не разбрах от написаното , госпожо.по-скоро не разбрах тезата Ви.не само политиците са неясни,а и журналистите.може би,сте боледували
цитирай
3. haralanov - Здравейте пак...
23.11.2008 18:13
Този анонимния със себе си не е наясно!Не е от моят свят...
цитирай
4. анонимен - алел
23.11.2008 18:44
станишев втори мандат)))
доган вечно на власт)))
царят, ако е жив - също))))
айде стига бе - интелигенция))))

а чомски не на нас - умел манипулатор и левичар. винаги е лесно да си ляво мислещ в америката)))

тоя трамваен конгрес ви побърка - ама съвсем)))
цитирай
5. анонимен - От теория към деиствие
23.11.2008 19:24
Анализът е верен, но какво от това.Може би искате да просветите някого и да го открехнете за правилното действие на механизма на управлението-Благодаря.Не е ли по-добре да помислим как да се разкрепости имитаторството и идеите за промяна да получат гласност.Може би правилната идея която ще не донесе желаната промяна е в нечия глава и дори собственикът и не знае за това.
цитирай
6. flyco - 96-08
23.11.2008 20:08
Заглавието на коментара ми е за анонимния 2. Ако пак не успее да разчете нищо си е за негова сметка. Жалко, че днес вече трудно се разчитат крещящо откровени текстове. Това е защото ценностите са променени, няма база за сравнение. 20г преход не оставиха нищо, което да не бъде оспорено. В такава обстановка да си на 25 е нормално да не разбереш нищо от горния текст. Но жалкото е че всички ние сме го допуснали. Оптимизъм ми вдъхва желанието на 2. все пак да участва, да узнае, да разбере, защото е недоволен. Доволния няма да го намерите около този текст. Хубаво е да има хора като Вас Силвия, за съжаление днес трябва да има и такива, които да Ви превеждат.
цитирай
7. sylviastefanova - С клипът пак ни вкараха в старата ...
23.11.2008 20:15
С клипът пак ни вкараха в старата работилница за промиване на мозъци и за отвличане на вниманието от главното. Въпросът е дали ще говорим и пишем за трамвая на Серго и компания или за големите кражби и за корупцита в БСП и в тройната коалиция. Все пак дори безкрайното информационно пространство е с ограничена вместимост, нали? Не за първи, а за n-ти път ни карат да играем тяхната игра. И да надуваме тяхната свирка. Материалът, написан преди повече от 12 години го доказва. Примерите са толкова много.
цитирай
8. meto76 - Съгласен с №2. А за медиите под чадър ...
24.11.2008 09:29
Съгласен с №2. А за медиите под чадър търсете ги в Русия, а не в Америка. Ноам Чомски е говедо от класа.Изкуството да се манипулират масите е измислено в тоталитарните държави хитлериска Германия и сталинска Русия.Там е усъвършенствано до неузнаваемост.А що се отнася до Америка в тая държава винаги е имало свободни медии и така ще продължи да бъде.
цитирай
9. sylviastefanova - Медиите под чадър са и у нас. . . А що се ...
24.11.2008 19:29
Медиите под чадър са и у нас...А що се отнася до умението да се манипулира, не е ли очевидно особено през последните 10 години кой в BG владее "това изкуство"? Нормално е един човек на 25 години "да не разбира" и това неразбиране не е въпрос на интелигентност. А на опит - житейски и политически, ако щете. И на младост също. Всички започваме така. Иска ми се обаче на тези, които сега са на 25, да не им се налага след 15 или 20 години да се връщат с горчивина към проблеми и обстоятелства, които отдавна би трябвало да са решени. А за Чомски какво, хайде да го забраниме понеже бил ляв, така ли? Но защо? Не е ли по-разумно да опознаем "врага" преди да го обикнем или разпънем? Пък и все на нещо може да се научиме от него, нали :))))
цитирай
10. flyco - Re: 8.
24.11.2008 21:25
Да наречеш Чомски с думата "говедо" може да се тълкува в твоя вреда...е, разбира се само в определени кръгове, към които е похвално усилието ти да принадлежиш.
Това е комплимент към младостта ти, в случай че помислиш, че е обида :)
цитирай
11. анонимен - Ноам Чомски е говедо и още как
26.11.2008 20:31
Нашите медии за разлика от световните имат отвратително поведение.Днес слушах почти целия ден радио "Хоризонт".Във връзка с поредния провал на правителството и окончателното загубване на стотици милиони евро ,не се чу опозиционния глас.За сметка на това ,обаче слушахме интервюта със Станишев,Първанов,Калфин,Борис Велчев,Плугчиева и още плеяда от представители на властта,които естествено защитаваха правителството и осъждаха ЕС като несправедлив и тенденциозен спрямо България.Освен това лошата опозиция се възползвала от този несправедлив акт спрямо България, за да извлече политически дивиденти.Изобщо непредубедения и разсеян слушател, който слуша радиото,а такива са повечето от слушателите, остава с впечатлението,че лоши хора нападат България,опозицията злорадства,по думите на Ангел Найденов,а правителството твърдо е решило да защитава страната.Ето как управляващите с помощта на обслужващите ги медии правят от своя провал пропаганда за себе си и против опозицията.След това се чудим защо рейтинга на БСП е висок,а на опозицията е нисък.Малко са хората,които виждат жестоката манипулация ,на която е подложено населението от българските медии,обслужващи тази престъпна власт.Целта е зомбираното население отново да гласува за своите душмани.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138315
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС