Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 18:50 - Бългрия - гетото на Путин, страната на Господ
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1201 Коментари: 3 Гласове:
0



В това гето поднесено ни като Новогодишен подарък  от БСП, НДСВ и ДПС...

9 януари 2009, Deltanews.bg

 

Заради енергийната политиката на Станишев и Първанов днес държавата ни е не Задунайска република ( 16-та държава от бившия Съветски съюз, каквито идеи имаше при комунизма). А гетото на Путин. Въпреки членството си в ЕС, което става все по-символично.

 

В това гето, поднесено ни като Новогодишен подарък от БСП, НДСВ и ДПС:

Икономиката ни е 100% енергийно зависима от Русия.

 

Загубихме над 2 милиарда лева заради неизгодния газов договор на Румен Овчаров.

 

Ужилиха ни с по 1000 и 1200 лева на семейство заради новите цени на парното.

 

Големите предприятия агонизират. Но министър Петър Димитров им обещава газ с капкомер и крие „джакпота” на загубите.

 

Въпреки това „Нестле" вече губи на ден по 500 хил. лева. "Фикосота" – по 300 хиляди. В "Каменица" очакват ежедневни загуби от 500 хиляди. Дребна работа за могъща държава като нашата. За „острова на стабилността във финансовата криза”, както се хвалеше Станишев, докато се гледаше бюджета за 2009 година.

 

Компаниите, които и без това са във „ваканция”, защото нямат поръчки и не работят с пълни обороти ще почиват по неволя още 2 седмици. Никой не казва дали ще се плаща на работниците за този престой.

„Хубаво е, че тази криза се случва сега, а не преди един месец”, обобщи обстоятелствата с оптимизъм Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

„Обстоятелствата” обаче няма да попречат на правителството да наказва фирмите заради липсата на планирани запаси с гориво. И да мълчи за наличностите или по-точно за техните липси в Държавния резерв. За оставката на министърката на кризите Емел Етем. И за истинското състояние на находището в Чирен.

 

България трябваше много отдавна да е осигурила възможността за доставки на природен газ от друго трасе, заяви в четвъртък пред БиТи Ви зам.-изпълнителният директор на „Овергаз” Светослав Иванов. Но нали, ако това беше станало щеше да се наруши газовия монопол на Путин?

 

В сряда 98 на сто от абонатите на „Топлофикация” в Бургас останаха без отопление. Заради авария.

 

127 училища в страната вече са на топлинен режим. Директорите им (по нареждане отгоре) ще се преквалифицират в синоптици. И в моржове - по необходимост. Сутрин ще мерят температурите в подопечните им заведения. Следобед ще зъзнат. А учениците ще оцеляват. Дали в школото или в кафенето – все тая. Младежта ни е кадърна. Тя може всичко.

 

Разпуснаха и детските градини. Като почнат да затварят предприятията мама и татко ще си дойдат вкъщи. За да зъзнат с баба и дядо. Пътьом могат да си купят и хляб. С 5% по-скъп.

 

Как ще оздравяват в студа болните, хората с планирани операции, възстановяващите се след хирургически интервенции?

Да каже Първанов. Нали предложи да бъде пуснат ІІІ реактор на АЕЦ „Козлодуй”, въпреки че България няма нито правото, нито лизенз, за да го направи. Пък и време няма. Освен ако не си говорим за догодина.

 

Вече е ясно, че хирурзите няма да оперират освен по спешност, може би. Но какво да правят жените в напреднала бременност? Най-добре е да поизчакат седмица-две с ражданията. Дотогава кризата ще мине. Обеща ни го министърът на енергетиката. След като преди това пак ни обещаха, че криза с газа и отоплението изобщо няма да има.

 

Предстоящ, почти сигурен (като проклятието да те управлява БСП) е и режима на тока. Сигурно по схемата 1 час „Да” – 2 часа „Не”. Няма лошо. Нацията ще се забавлява под юргана. А къпането ще става природосъобразно - на свещи и със студена вода. Само за ценители.

 

В градския транспорт също се возим без отопление. И на тъмно. Във все същите мръсни автобуси. Сега обаче това допълнително ще ни сплоти. Всички ще бъдем некъпани и зъзнещи, близко един до друг. Ще постигнем национален консенсус.

 

Общините, и те, се спасяват поединично. С принудителни ваканции и мазут. А някъде и с преклонени глави, дето сабя не ги сече. Във Варна например, понеже са патриоти, отхвърлиха предложението заради спрените доставки правителството да изпрати протестна нота до Русия. И правилно. Не бива да тревожим Медведев и Путин без основание.

 

И каква нота? Каква криза? Какви загуби? Какъв живот на скотове?

Нали Господ е българин. И затова вместо минус 20 вече е само минус 5 градуса. Утре Господ ще стопи и снега и ще го превърне на газ. Може и на петрол, ако потрябва. И на всичко, каквото си пожелаят Първанов и Станишев.

 

Каре 1

 

В Германия и Италия не зъзнат

 

В сряда, часове преди срещата на ЕК с Русия и Украйна Путин засили натиска. „Газпром” затвори кранчето докрай, а Европа престана да получава руски газ през Украйна. Въпреки това никой няма да мръзне в Германия. Хранилищата на немския енергиен концерн „Рургаз” са пълни и запасите ще стигнат за цялата зима. За един ден компанията е пренасочила и част от доставките от Норвегия към южните германски провинции, съобщи Дойче Веле. Италия също разполага с резерви до 26 януари и с алтернативни възможности и няма да киха заради руско-украинската хрема и намалените с 90% доставки. Тук не лежат на лаврите от партньорството на италианските фирми с „Газпром”. Нито на галантното лицемерие между Берлускони и Путин.

Като ротационен председател на евросъюза Чехия вече определи положението с газта като „сериозно и недопустимо”. Солана описа конфликта като политически, а не като търговски спор. Но помъдрели от газовия двубой между Русия и Украйна, правителствата на страните от ЕС, както и Турция не са на колене пред „Газпром”. Само българските управленци с фанфари избраха тази позиция. Дали е било безплатно ще видим.

 

Каре 2

Европейски директиви

 

Миналия понеделник правителството дезертира от последната среща на ЕК по енергийните въпроси. Но европейски експерти отдавна препоръчват на Станишев и Първанов България да диверсифицира своите газови доставки. И да се насочи към алтернативни източници като слънчевата и вятърната енергия, за които има условия у нас. Това не е новина.

Либерализацията на пазара на електроенергия и газ в ЕС започва преди около 10 години. От своя страна Европейската комисия следи и публикува ежегодни доклади за състоянието на вътрешните пазари на електроенергия и газ в страните-членки. Във Флоренция и Мадрид редовно се провеждат форуми на националните регулаторите на електроенергия и природен газ с участието на ресорните министерства, на доставчици, търговци, потребители на мрежи и енергийни борси, оператори на енергийни мрежи и професионални съюзи. В края на 2005 година Европейският съвет от Хамптън Корт отправя призив за истинска европейска енергийна политика. В отговор през март 2006 г. ЕК публикува Зелена книга за развитие на обща, съгласувана европейска енергийна политика. Заради опасенията на потребителите от монопол на доставките, през 2005 г. се поставя началото на проучване за конкуренцията на пазарите на газ и електроенергия. Само у нас, както винаги не са в час. А, да, Меглена Кунева най-сетне каза нещо. И какво от това?



Тагове:   Господ,


Гласувай:
0



1. flyco - голям шлем
09.01.2009 21:04
Ей го на Първанов големия!
цитирай
2. haralanov - Здравейте
11.01.2009 11:33
Не съм екстремист(опазил ме Господ)но си мисля,че при управление като сегашното е необходимо и някакъв по-радикален,по-смислен,по-стряскащ акт от страна на отделен гражданин или интелектуалец или политик от опозицията, СРЕЩУ ТЯХ!Защото нищонеправенето ни и писането ни във блогове и по форуми си е едно КАКВО ОТ ТОВА..?Поздрави!
цитирай
3. sylviastefanova - До haralanov
11.01.2009 20:12
Най-стряскащият възможен акт е да се спечелят следващите парламентарни избори така, че БСП/БКП за дълго да остане извън властта. Това е задачата на политиците в опозиция. Как ще я постигнат? Не знам дали ще се случи с еднократни актове на отделни граждани, колкото и радикални да са те. Излиза, че най-важните две цели са - да се спечели широкото обществено мнение и да се подготвят такава структура и състав на бъдещото управление, че да се сложи край на агонията на страната ни. Писането, когато е смислено е с потенциала да формира нагласи. Стига думите да пристигат до другия, изпълнени с добронамереност, а не само с укори по един или друг повод. Защото истинската активност ще е активността пред урните, в крайна сметка тя ще реши нещата. Каквото и да правим или не, вота наближава. Значи има нужда от разгърната стратегия поне на няколко нива, не просто за тяхното предсрочно предизвикване. А за победа и успех във властта!
За да излязат от клетката хората трябва да видят врата, път и пристан:)), а също и надежда за по-добро. Сигурна съм, че сте съгласен с това.
Интресно ще ми бъде например как вие си представяте структурата и кадровия състав на едно следващо правителство или парламент?Техните 100 дни? Конкретните стъпки за справяне с мафията във властта. Пакетът от мерки, който ще позволи на гражданите и фирмите да дръпнат напред. И то в една сложна икономическа среда.
Бих го прочела и в лични.
Темата е хлъзгава, но ми се ще да вярвам, че вече се работи по нея.:))
Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138348
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС