Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2012 22:18 - ГЕРБ пази блатните кокичета, а избива тополите в София
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2587 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Трябва ли да се унищожат тополите в София, защото една-две, пък дори и три били паднали?

А трябва ли да спрем да караме коли, защото стават катастрофи. Трябва ли да убиваме хората, когато се разболеят?

И дърветата са живи. Те ни дават кислород, душевно спокойствие, отмора за очите, заслон в жегата и градската мърсотия. Дават ни мъдрост и утеха, стига да има кой да ги разбере.

Ние даваме ли им нещо?

Както колите минават на технически преглед, така и дърветата трябва да се паспортизират и наблюдават своевременно, да се защитават от вредители и редовно да се подкастрят, за да няма нещастни случаи. Но това е едно. Друго е масовото размахване на резачката

Бърза проверка показа, че изсичането на тополите в София може да се окаже бизнес.

Първо пари ще получи този, който сече.

Второ – дървесината на тополата е качествен строителен материал, който се търси у нас и в чужбина.

Трето - доста по-трудоемко е да оцениш компетентно състоянието на едно дърво, да поемеш отговорност за него, да възложиш мерки за неговото оздравяване и да следиш за тяхното спазване.

Четвърто – освен в строителството, тополата се използва за целулоза, за производството на кибрит и щайги, а нейната листна маса за фураж.

Звучи цинично, но от тази т.нар. превантивна сеч, могат да се спечелят доста пари. Въпросът е ще спечелят ли нещо от нея жителите на София?

Вярно е, че когато цъфтят, тополите причиняват поленова алергия. И аз имам такава. Но това трае максимум 2-3 седмици, а ако вали симптомите отзвучават по-бързо. Тополите не са безполезни дървета, въпреки че не раждат плодове. Те пречистват въздуха. Адаптивни са и издържат в силно запрашената градска среда. Дават богата паша на пчелите като хармонично съжителстват с другите дървесни видове. Високите им корони, които приличат на пламъци се извисяват до горните етажи на блоковете, хвърляйки зелена и благословена сянка в нагретите от слънцето панелени бункери. Това са красиви и дълголетни дървета, които спират ерозията и се използват в ландшавната архитектура.

Една 30-годишна топола е още дете, защото тя може да живее близо 400 години. Внушението, че 30-годишните тополи са вече стари и затова по подразбиране опасни, показва абсолютна неграмотност.

В Пещера например има топола с обиколка на ствола около 11 метра и възраст 500 години.Ами да я отрежем, защото може евентуално да падне!

”Няма човек, няма проблем!” – такава беше логиката на Сталин. В момента, с решението да се премахнат 30-годишните тополи в София, Столична община действа по същия варварски начин. Нищо, че става въпрос за дървета. Сече се безразборно под предлог, че тополите са изгнили. Само че се унищожават и жизнеспособни, зелени 60-70-годишни дървета. Както стана тази събота в междублоковото пространство на ул. “Николай Коперник” и “Постоянство”. Отрязаха три красиви и достолепни тополи. Преди обяд съкварталците ми твърдяха, че щели да отстранят само изсъхналите клони. Нещо, което е разумно и би трябвало периодично да се прави. Към 18 часа, когато се прибрах – трите тополи лежаха на детската площадка сред стърготини, клони и пънове. Сред цялата сеч открих един единствен изгнил клон. Всичко съм заснела и от гледката наистина ме боли сърцето.

Що за демагогия е това? ГЕРБ спасява блатните кокичета край магистралите, а избива тополите в София. Убиваме дърветата, защото няколко тъпи чиновника не са си свършили работата. Вместо да си отмъщаваме на тополите, предлагам да отрежем главите на бюрократите – така ще бъде по-справедливо.

Заради действията на Столична община, хората от квартала, за който говоря, претърпяха необратими щети. Кой и как ще ги компенсира? С какво?

Не е вярно, че сега там ще се живее по-сигурно, защото тополите ги няма. Ще се живее по-лошо. Ще бъде по-мръсно, по-прашно, по-грозно, по-бетонно, по-сиво. Да, там има и още дървета. Утре може да пратят някой нов идиот да изреже липите.

Колко време е необходимо, за да се отгледа дърво? Миналата есен на новата детска площадка зад съседния блок, засадиха десетина дръвчета. Пет се хванаха, другите са изгорели от жегата.

Животът иска време. Умните решения също.

Унищожението и глупостта обикновено са шампиони по бързане.

 

 

 

 



Тагове:   София,   сеч,   тополи,


Гласувай:
3



1. josarian - Тополите са рискови дървета и трябва да се секат когато навършат 25 години.
15.07.2012 23:31
Причината е, че тополата е много крехко дърво и вероятността да се отчупат големи клони под напора на собствената си тежест е огромна. Но причината да се сади това дърво е, че расте бързо. Но пък е силнен алергенен фактор. Това го знае всяко дете.
Аз съм израсъл във двор с четири 50 годишни /тогава/ тополи и съм свидетел как се откършват клони от короната. Измел съм в младенческата си възраст три влакови композиции листа, лепкави пъпки и пухчета и съм събрал клони за три огради. Когато ги рязахме, платихме на ония времена 450лв за удоволствието.
цитирай
2. sylviastefanova - Здравей. Алергията трае, само д...
16.07.2012 13:45
Здравей.
Алергията трае, само докато пухчетата цъфтят.През останалото време тополите обират праха и мърсотията на градската среда. А София става все по-населена и задръстена от коли. Когато короните на едно дърво не се поддържат, винаги съществува риск клони да се стоварят на земята и да направят бели. Какво означава това, обаче? Че трябва да изрежем всички дървета, така ли?
Не съм съгласна.
Между другото - ще ме извиниш - но аргументите с метенето на пухчетата и тн. не ме убеждават. Живите неща изискват грижи.Така е с децата, с животните, с цветята, с възрастните ни родители. Да съсипваш, защото не искаш да полагаш грижи не е решение.Не е подход.
Доколкото разбирам, планирали са да отсекат 170 дървета, а може и да са повече, ей така. Защото ги мързи да си вършат работата по тяхната поддръжка. За мен това е голямо престъпление. Освен това с какво се съизмерва понятието
"крехко дърво" дърво? Дърветата, които отрязаха на ъгъла на "Постоянство" и "Н. Коперник" бяха с мощни и здрави дънери. Трябваше просто да се отстранят опасните клони по преценка на истиски специалисти, а не на козируващи анонимници от общината.
цитирай
3. spasigorata - За жалост, срещу тополите има съ...
05.12.2012 11:21
За жалост, срещу тополите има създадено обществено настроение, и дните им са преброени. Всеки може да подаде сигнал че някоя конкретна топола му пречи, и тутакси нейната глава ще падне. Освен това, всеки може напълно безнаказано да отсече дърво- напр. Скоро разбрах как един портиер лично резнал 20-годишна череша пред кооперацията, че му омръзнало да мете листата.
Край нас изсякоха половината дървета по една алея (в Южния парк!), защото някой си бил пуснал жалба до общината, че имало много храсталаци. И покрай храсталаците отидоха стотици дървета- все здрави, и не тополи при това. Главно дъбове, церове, джанки, акации, орехи, ябълки. Да не говорим, че и храстите не следва да се унищожават „просто така”- ‘щото са антипатични на някого. Всъщност моторните триони в този парк замлъкнаха едва преди 2 дни, явно заради снега. В продължение на месец не бяха спирали и ден. Честно казано, не смея да обиколя да видя какво толкова режат, но подозирам че из целия този злощастен парк се е разписал един и същ „експерт”. Институционализирано хипер малоумие и безхаберие. Паркът и без това е станал нарицателно за странен снобски вкус към максимално разреждане на растителността. Сещам се за подобен аналог на този криво разбран естетизъм- в животинския свят доскоро се режеха уши и опашки на кучетата, за да са по-красиви. София се бие в гърдите, че за облагородяване на парка били изхарчени цели 230 000 лева. От тези пари дървосекачите трябва да са взели сериозен дял- дървосекът е скъпоструваща дейност.
Доколкото схващам от по-долния линк, ако се предприема сеч на повече от 20 дървета, се изисква експертна оценка за евентуално въздействие вурху околната среда, с външен експерт. Вярвате ли че е търсена такава оценка?
http://zonayambol.com/%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%B8/%D0%A1%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0.html
То май това се отнася само при строеж; прецедентът изсичане на дървета в парка явно не е стигнал като идея, за да се предвиди в наредба.
Когато „политиката” е да се откликва на всяка жалба и сигнал, без да се мисли в перспектива, и без много-много да се допитва до експерти, тенденцията е катастрафална.
Дали е ГЕРБ, или някой друг, при формирания маниер на управление- според жалби и сигнали- предстои да се унищожава още много.
В изостаналата Индия, убийството на една от най-смъртоносните твари- кобрата е забранено със закон. Може би защото са безкрайно изостанали. Убийците на кобри обаче не са останали без работа- станали са фермери, където от тези змии добиват противоотрова.
Силно се надявам да доживея времена, когато дървосекачите ще се преквалифицират в лесовъди. Амин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142597
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС