Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 13:08 - Минало-незабравимо: Овладяна от БСП, енергетиката става държава в държавата
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1294 Коментари: 0 Гласове:
0



7-13 април 2004

Само за няколко дни в енергетиката се натрупаха многозначителни съвпадения, които показват, че битката за контрола върху енергийния суверенитет на страната ни се води по твърди правила.
Първо министър Милко Ковачев  отказа да предостави договора между фирма “Парсънс” и НЕК на депутатката Евдокия Манева. След това шефът на Групата за управление на проекта “Изграждане на АЕЦ Белене” Красимир Николов, който е ключов играч на проруското енергийно лоби у нас, чрез в. “Стандарт” съобщи, че докладът с оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на бъдещия реактор е вече готов, че е одобрен от НЕК и е “предоставен за широко обсъждане”. И накрая в парламентарната енергийна комисия беше лансиран проект за “Обединяването на електропроизводствените предприятия” у нас под обща административна шапка.
Както вече писахме в миналия брой на в.”Седем” фирмите “Парсънс” и “Риск инженеринг”, които са любимки на тройката Милко Ковачев, Румен Овчаров, Веселин Близнаков, получиха задачата да извършат технологично-икономическата и екологична експертиза на АЕЦ “Белене” в нарушение на изискванията на екологичното законодателство и на Закона за обществените поръчки. При това срещу тлъстата сума от 7 млн. лева. Скандалът се задълбочи след като Върховната административна  прокуратура се самосезира по сделката. Отказът на енергийния министър Милко Ковачев да предостави на един народен представител информация за подробностите по този случай показва, че за да бъде защитен общественият интерес, в разследването трябва да се включат и представители на правозащитните организации.
“Отговорът на Ковачев е абсолютно несъстоятелен. Начинът, по който е възложена оценката за ОВОС е грубо нарушение на екологичното законодателство, защото фирмата “Парсънс” иска сама да контролира…себе си. Ще предоставя цялата преписка на неправителствените организации, които са много чувствителни към ОВОС, и ще им предложа да атакуват решението пред съда поради нарушаване на екологичното законодателство”, вече коментира в кулоарите на парламента Евдокия Манева, която от 1997 до 2001 беше министър на екологията в правителството на ОДС.
Тази реакция е обяснима. Когато един народен представител не може да упражнява гарантираните му от Конституцията правомощия и му се отказва достъп до информация, естествено е да потърси подкрепата на колегите си и на гражданското общество. В случая обаче е малко вероятно комисията по енергетиката в 39-то НС, която се доминира от интересите на проруското ядрено лоби у нас, да прояви обективност и необходимата компетентност. Причините за това са няколко и за съжаление звучат…субективно.
Както е добре известно, неин председател е секретарят на НДСВ Веселин Близнаков. За съжаление в кръга на технократите и професионалните енергетици той съвсем няма авторитета, с който обича да парадира. Макар и неохотно, колегите му често го “описват” като един от злите гении – заедно с Румен Овчаров и Милко Ковачев – на българската енергетика. Те разказват, че по време на аварията в  Чернобил Близнаков е работил в Централната лаборатория по радиология към Министерството на здравеопазването, която трябваше да измерва и да следи за състоянието на работещите в радиационна среда. Близнаков е един от сътрудниците на Шиндеров, който лъжеше, че след аварията в чернобилската АЕЦ у нас няма радиация, припомнят експерти. Това звучи зловещо като се има предвид, че едва преди три години беше изваден от експлоатация последният реактор от чернобилски тип. Тогава бяха обобщени и някои от последиците от тази катастрофа. Своите наблюдения публикува и проф. Вячеслав Коновалов, който от 10 години събира експонати за Музея на Чернобил, близо до Киев. Коновалов се занимава с изследвания на генетични мутации в заразените райони. Според него при системно радиационно въздействие след няколко поколения започват да се раждат мутанти, аномалиите се предават по наследство, а за да се изчистят мутагенните фактори трябва да минат 40 генерации. Тоест – горе-долу 800 години.
Ироничен и типично български парадокс е, че човекът, отговорен заедно с Шиндеров за скриването на истината, а оттам и за последиците от чернобилското облъчване на населението у нас, сега иска да строи нова АЕЦ.
Друг показателен факт от родната действителност, са все по-натрапчивите коментари, че…с посредничеството на Близнаков е било уговорено бизнесменът Добромир Гущеров да получи “монопола” върху доброволното здравно и пенсионно осигуряване в сферата на енергетиката. Информацията изглежда  достоверна, защото “Орел - Г холдинг” АД и “Орел инвест холдинг” АД, на които Гущеров е шеф, са акционери в българската здравно-осигурителна компания “Закрила”. А тя традиционно доминира на този пазар. Още през 2002 г. в структурата на сключените от нея доброволни здравноосигурителни  договори преобладаваха осигурените лица от сектора на енергетиката. Връзките на Гущеров със социалистическата партия са доста стабилни. Те датират от времето, когато председателят на Българския съюз на частните предприемачи (БСЧП) – създаден през декември 1989 г. – си партнираше с ексминистъра на търговията Христо Христов в “Булмед”, една от дъщерните фирми на Максуел. Гущеров беше специален гост и на 45-ия  конгрес на БСП, а преди местните избори Сергей Станишев се договаряше с него за “взаимно сътрудничество”…
Разбира се, изброените факти са интересни в строго определен контекст. Те доказват, че във финансовите и икономически среди, близки до БСП, тече мащабно преструктуриране и окрупняване на възможности и ресурси: в енергетиката, в пенсионното и здравното осигуряване, по линия на европейските фондове и програми, в сферата на инвестиционното посредничество в ключови отрасли.
Част от този процес е и опитът да бъде прокаран през НС внесеният в енергийната комисия “Проект за обединяване на електропроизводствените предприятия”. Той трябва да събере 67% от активите им под шапката на обща консолидационна компания. Ако идеята се осъществи,  у нас ще се роди нов мегамонопол. Според депутата от ОДС Стефан Мазнев тази структура ще капсулира пазара на електроенергия. Ще се отрази отрицателно върху конкуренцията в бранша. Ще задържи възможния спад на цените на произведената електроенергия и няма да окаже възпиращ ефект върху скока на цените на тока за битови нужди. Тя ще роди нова бюрокрация. Ще стимулира “кръстосаното субсидиране”, при което се взима от печелившите предприятия, за да се дава на губещите. А всичко това от своя страна ще доведе до поредния ръст в цените на тока…
Една типично лява нагласа за управление, чиито разрушителни последици винаги се плащат от потребителите.

Вестник "Седем"



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138459
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС