Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 16:43 - Трябва ли ни закон, който да защити достойнството на българския учител?
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2156 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 23.04.2013 12:43


Закон за защита достойнството на българския учител да приеме още в първите дни на своята работа следващото НС. Това е моето предложение. Става въпрос за няколко прости алинеи, които да дадат на това измъчено съсловие статута, който му се полага. Другият вариант е да продължим да се замеряме с констатации и статистики, от които няма никакъв полза.
Ако законът, който предлагам бъде приет,  възрастните учители ще се пенсионират при много по-добри условия, а кризата с липсата на млади кадри –  ще се реши от самосебе си.
Нещата, както винаги, опират до пари. Но парите в разумните общества, освен средство за размяна, са и механизъм за остойностяване. Идеята ми е да направим именно това.
Ето как.
Закон за защита достойнството на учителя.
Член 1:
Заплатите на учителите се равняват минимум на 2/3 от месечното възнаграждение на народните представители и се актуализират ежегодно съобразно инфлацията и  съответния трудов стаж.
Член 2:
Всеки учител има правото на преференциален потребителски кредит или на кредит за закупуване на жилище и образование на децата си, с лихвен процент не по-голяма от 3 на сто.
Член 3:
Всеки учител има правото на бонове за храна в големите хранителни вериги в размер на 80 лева месечно.
Член 4:
Всеки учител се вози безплатно в градския транспорт и задължително в първа класа на ЖП и авио-транспорта, където ползва 50% намаление.
Член 4:
Всеки учител е длъжен да се появява на публични места, както и на работното си място, със строг костюм и вратовръзка, ако е мъж и с костюм и класическа прическа, ако е жена.
Член 5:
При посещения на театър, опера, оперета или балет, всеки учител ползва намаление от 50% и задължително местата на първи балкон.
Член 6:
Всеки учител има правото на 60% намаление целогодишно при закупуването на книги, свързани със специалността му и с неговата педагогическа квалификация. Закупуването им се осъществява срещу 12 ваучера, които му се предоставят заедно със заплатата по 4 наведнъж на всеки три месеца.
Член 7:
Криминализират се с изричен член в НК обидата, словесното, психическо или физическо посегателство, както и нецензурният език или клеветата по адрес на български учител. Като се предвижда наказание от 5 хил. лева или 5 години безвъзмезден обществено- полезен труд.
За да се приеме този закон се актуализира Бюджетът за 2013 година. А министерството на образованието и министерството
на културата се сливат в министерство на просвещението. Съставът им се редуцира, като съкратените кадри се разпределят на работа в училищата.








Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. metaphor - няма как. С такова силно начало няма ...
22.04.2013 17:07
няма как. С такова силно начало няма как да стане, трябва постепенна градация и да следва някакъв механизъм на развитие.
Не трябва да има толкова строги санкции за неща от типа на словесна разправа, защото това е нещо, което се случва често. По-скоро нещо, по-леко и не толкова радикално.
Разгледай малко това, според мен може и нещо друго да се измисли, вместо да се предлагат толкова радикални решения. Не е нужно да ходиш на училище със страх.
цитирай
2. sylviastefanova - Да, но сега има учители, които ходят ...
22.04.2013 20:42
Да, но сега има учители, които ходят на училище със страх. Не мисля, че идеята е чак толкова радикална, по принцип една държава има много начини да въздейства и да повиши благосъстоянието и самочувствието на своите граждани, не само на учителите. Тук чл. от 2 до 6 са напълно постижими и няма да ощетят практически никого кой знае колко. Що се отнася до заплатите, защо не всъщност? Това е инвестиция, която ще се изплати многократно при това в недалечното бъдеще. Шокова терапия, но в позитивния смисъл на думата :)) Благодаря, че коментира!
цитирай
3. mangodjery - А какво мислите за децата?
23.04.2013 17:08
Те не са ли по-напред в класацията за по-добър живот? Чергата е много малка и оръфана, за да искате да се завиете до ушите.
цитирай
4. sylviastefanova - Въпросът ви е важен. Но мисля, че ...
23.04.2013 21:40
Въпросът ви е важен. Но мисля, че инвестициите в учителите са всъщност инвестиции в бъдещето на децата. От общ интерес е децата, които прекарват все повече часове в училище, да бъдат възпитавани и обучавани от учители, запазили достойнството си на хора, а не доведени до животинско състояние от мизерията, в която живеят вече години наред. Когато учителската професия стане привлекателна в икономически и психологически план, смяната на поколенията ще се осъществи съвсем естествено. В средното образование ще влязат повече млади хора, те също тепърва ще създават семейства и деца.Всяка година хуманитарните специалности във вузовете бълват висшисти, но те рядко работят по специалността си и още по-рядко стават учители. От това губим всички и особено децата. От някъде трябва да се започне, образованието е вече извървян път, спомнете си как е започнало българското Възраждане. Нима тогава чергата ни е било по-голяма? Надали. Но разумът ни явно е бил повече. Позодрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138432
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС